09-01-2008, 19:51 | #3 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Berduray yer elmasını tohumdanmı yetiştirdin, ve ne zaman diktin yaptıklarını tarihli olarak açıklarsan sevinirim. Patatesi bütünmü ekiyorsunuz? Benim bildigim filizlenen yer 1cm altından kesilir, ve yumruda kaçtene göz varsa kesilerek ayrı ayrı dikilir. Yanlışmı biliyorum Selahattin hocam Saygılar. |
|
09-01-2008, 23:41 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Yer elması
3 sene kadar önce bir paket almıştım,soyduğum kabuklarını ve yenemeyecek kadar minik yumruları tekrar gömdüm. O günden beri her sene kendi kendini yeniliyor. Ama biz sadece meyve olarak tüketiyoruz , z.yağlı tarifi hiç bana göre değil. |
12-01-2008, 17:39 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar ben geçen yıl bahçeme yer elması ektim. Uzunca bir zaman bekledikten, boyu ise boyumu geçtikten sonra, yaz sonuna doğru çiçeklendi. Çiçeklerini ilk kez görüyordum. Doğrusu o muhteşem bitkiden açan çiçeği görünce büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Bakalım bu yıl da açacaklar mı? |
12-01-2008, 18:37 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Yer elmasını yemeyi sevmem. Ev halkı sevdiği için bahçenin bir köşesine birkaç tane ekmişler. Laf aramızda ayağıma dolandığından gizliden sökmeyi düşünüyordum. Ama çiçeklerini görünce fikrim değişti. Gerçekten güzel çiçekleri varmış. |
12-01-2008, 19:35 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Buket Hanım siz çiçeğini beğendiniz mi beğenmediniz mi ben tam anlayamadım. Çiçeği için mi diktiniz tüketmek için mi bunu da anlamadım Çiçeği güzelse sebze bahçesine de değil de diğer tarafa ekerim o zaman. Çİçeği ne kadar kalıyor üzerinde? |
12-01-2008, 19:45 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Vallahi doğayı ve herçeşit bitkiyi çok seven biri olarak çiçeğini beğenmediğimi söylemeye doğrusu utanıyorum. Çiçeği için ektim ve doğru söylemek gerekirse o haşmetli bitkiden daha güzel ve gösterişli bir çiçek beklediğim için hayal kırıklığına uğradım. Bence doğrusu sebze bölümüne ekmek. |
13-01-2008, 05:55 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Rahmetli Babam bir zamanlar bahçenin bir kosenine ekmisti sonra yillarca kendiliginden bitmeye her tarafa yayilmaya basladi sonunda kokten temzilik yapmistik galiba! Bu bitki kolay yetisiyor .Çicegi gunebakani andiriyor.Bu sebeze ile ilgili bir çok tarif duymustuk zeytin yaglisinida denedik ,salatasinida, kizartmasinida! hicbiri hosumuza gitmemisti . En iyisi çig yemek bence .Tadi elma ile patates arasinda birsey. En corak toprakta bile fazla bir ilgi istemeden yetisiyor.Çocuklarin yer elmasini kazip çikarmasini seviyorlar ustelik hemen yeme kolayligida var.Yemek yapiminda kullanimi fazla uygun degil yani bir patatesin yerini asla tutamaz. |
13-01-2008, 09:01 | #12 |
Ağaç Dostu
|
Geçen yıl baharda ben de fotoğraflarındaki çiçeklerinin güzelliğini görüp, Palmiye merkezinden fidelerini getirtmiştim. Meğer yerelmaları kendiliğinden yetişirmiş Bu yıl biraz gölgede kalıp gelişemediler. Çiçek açmadı, kışa doğru da kurudular. Toprağın altında ne olup bittiğina bakmak için kazdığımda ceviz kadar büyüyebilmiş olduklarını gördüm, hemen toprağı kapattım. Biraz daha bekleyeceğim. Zeytinyağlı yerelması ile ilgili tarif burada. İlgilenenler için |
31-01-2008, 00:13 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-01-2008
Şehir: ZONGULDAK
Mesajlar: 267
|
Bizim bahçedeki yer elmasının fotoğrafı. Her sene kendiliğinden oluyor, zahmetsiz bir bitki. Gerçektende bikinin boyunu görünce, daha büyük çiçek açacak sanmıştım. http://img209.imageshack.us/img209/5...hemm006pm9.jpg |
31-01-2008, 17:18 | #14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-01-2008
Şehir: çorum
Mesajlar: 16
|
Arkadaşlar bahçemin en dibinde yer elması var ancak üstteki çiçek resimlerine bakınca harika çiçekleri varmış dedim ben çiçeklerini hiç fark etmemişim anlaşılan, kökü ile ilgilendiğimden herhalde, |
31-01-2008, 20:20 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 206
|
Küçük çiçekleri ile süs bitkisi olarakta bahçede ayrı bir güzeldir. Çiçeklenme sonunda bitki kuruduğunda toprak altındaki yumrularıda çok lezzetlidir. |
26-02-2008, 13:26 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Bahçeniz varsa mutlaka dikin. YER ELMASI Yeraltındaki yumruları ekim-nisan ayları arasında topraktan sökülerek kış sebzesi olarak yenilen Yerelması, Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu Amerika kıtası ve özellikle Kanada olan bu çokyıllık dayanıklı otsu bitki, 17. yüzyılda Avrupa'ya getirilmiş ve oradan dünyaya yayılmıştır. 1,5-2 m. kadar boylanabilen yerelması bitkisi ayçiçeğine benzer; ama, yaprak ve çiçekleri daha küçüktür. Yazın açan sarı çiçekleri iri papatyaları andırır. Bitkinin topraküstü kesimleri hayvanlara yedirilir. Bizim için önemli olan ve hafif topraksı kokmakla birlikte tadı biraz enginara benzeyen yumru köksaplarıdır. Bej, kahverengi ya da bazen pembe-turuncu renkli olan bu yumrular, dış görünüş yönünden patatese benzer ancak patates kadar düzgün yapılı değildir. Yerelması yumrularından mayalandırılarak alkol elde edilebilir. Türk mutfağında yerelmasının en makbul yemeği zeytinyağlı olarak pişirilmekte, ayrıca kış türlülerine de yerelması katılmaktadır. BESİN DEĞERLERİ Yerelması yumruları, büyük oranda inülin adlı madde ile meyve şekeri (glikoz) içerir. Bu nedenle tatlı bir lezzeti vardır ve çok besleyicidir. Nişasta içermediğinden kalorisi pek düşüktür. SAĞLIĞIMIZA YARARLARI Yukarıda sayılan kimisi önemli besin değerlerinin yanı sıra yerelması; o Emzikli annelerde süt gelişini artırır. o İdrar söktürücüdür. Böbreklerin çalışmasını hızlandırır. o Safra kesesini etkileyerek safra özsuyu gelişini artırır. o Müşkil etkisi vardır. o Cildi güzelleştirir. o Cinsel gücü artırma (afrodizyak) etkisi bulunduğu ileri sürülmektedir. o Bedenin direncini artırırken kan şekerini yükseltmediği için şeker hastalarına her zaman tavsiye edilen bir besindir. BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ İklim isteği: Yerelması bitkisi, iklim konusunda hiç de seçici değildir. Her türlü iklimde kolaylıkla yetişebilir. Toprak isteği: Toprak konusunda da seçici olmayan yerelması bitkisi, zayıf nitelikli topraklarda bile yetişir. Bitkinin bu konuda tek isteği, toprağın kış mevsiminde uzun süreler su tutmamasıdır. Sonbaharda 30 cm. aralıklarla ve 10-15 cm. kadar derine, bıçakla dörde bölünerek ekilen yerelması yumruları, zamanla ekildiği toprağı sarar ve çevresine yayılır. Bitkinin ekiminden 40-50 hafta kadar sonra yeni yumrular ürün olarak sökülse de toprakta kalan minik yumrulardan, sonraki mevsimde yeni yerelması bitkileri türer. Ekildiği toprağı yerelmasından kurtarmak güçtür. Sulama: Yerelması bitkisi, yalnızca havalar çok kurak gittiğinde ve makul oranda sulanır. Bitkiden iyi ürün almak için yazın açan sarı çiçekleri koparılmalıdır. Gübreleme: Bitki ekilirken kazılan toprağına bir miktar fosforlu gübre konulur. Ara sıra biraz hayvan gübresi verilirse bitkiden bol verim alınır. Toprak işleme: Mayıs ayı başında bitkinin çevresi çapalanarak patateste olduğu gibi kabartılmalı, bitkinin etrafına tepe şeklinde toprak yığılarak boğaz doldurma işlemi yapılmalıdır. Hasat (Derim): Yerelması bitkisi, ağustos -eylül aylarında pek gösterişli çiçekler açar. Bundan bir süre sonra bitkinin toprak üstü kısımları çürümeye başlar. Bitkinin hasadına genellikle ekim ayında başlanır. Hasat işlemine geçmeden önce birkaç ocağı çapalanıp açılarak yumrular kontrol edilir. Yerelmalarının istenen niteliğe ulaştığı görülünce, topraküstü kısımları tümüyle kesilerek bahçe iyice temizlenir. Daha sonra çapayla ocaklar kazılarak yumrular toprak üzerine çıkarılır. İyice yıkanan yumrular çuvallara konularak hasat gerçekleştirilmiş olur. Zararlılarıyla mücadele: Yerelması bitkisinin hastalığı ve zararlısı yok gibidir. Yalnızca seyrek de olsa bitkiye dadanan sümüklüböceklerle, uygun tarım koruma ilaçları kullanılarak mücadele edilmelidir. |
16-01-2009, 14:43 | #17 |
Ağaç Dostu
|
Yerelması
Merhaba; Bugün pazardan yerelması aldım. Hepsi çok tazeydi ve yanlarında cevizden biraz küçük çıkıntıları vardı. Şimdi sorum şu ki; Ben bunları evdeki 20 cm derinliği olan uzun saksıya eksem acaba yetiştirebilirmiyim Yakında daha başka ne yetiştirebilirim diye düşünmekten evde bize yer kalmayacak Arkadaşlar nereye soracağımı bilemediğim için yeni konu açtım ama yeri uygun değilse sevgili moderatörlerimiz uygun yere taşırlarsa çok sevinirim. |
16-01-2009, 15:18 | #20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2008
Şehir: Marmaris
Mesajlar: 659
|
Sevgili aaylin, Dikim zamanını bilen arkadaşlar yazarlarsa bende bahçeye dikeceğim. Çocuklluğumda bahçelerden söküp yediğimizi hatırladım. Şeker hastası olduğum için (faydalı) diye biliyorum. Pazarda arayıp zor bulduğum zamanlar oluyor. Çığ çiğ kemiriyorum. İyi günler. |
16-01-2009, 16:25 | #21 |
Ağaç Dostu
|
Konuyu ilk açmadan önce arama motoruna ****** baktım ama sistem bulunamadı dedi. Bunun üstüne konuyu açtım. Şimdi baktığımda ise bulundu, sorularımızı buradan oraya taşıyacakmıyız yoksa bu konuyu silecekmiyiz? Ayrıca ben silebilir miyim? |
16-01-2009, 17:56 | #22 |
Ağaç Dostu
|
Yerelması, iki metre kadar boylanır, söz konusu saksı onu taşıyabilirse, saksıda yetişir. Olmaz demeden konuya turp sıkmanın bu çeşidi. Yerelması'nı acaba şeker hastaları yememeli mi, yanlış hatırlamıyorsam fazla şekerli bir gıda. Tekrar araştırmak lazım. Zahmet olmazsa modlarımız iki konuyu birleştirebilir. Selam ve sevgiler. |
16-01-2009, 22:39 | #23 |
Ağaç Dostu
|
İlk aramamda bu yerelması sayfasını bulamamıştım sonradan sağolsun Sayın Berduray sayesinde tekrar aradığımda buldum. Konu hakkında bilgim olmadığından saksıda yetiştirebilirim sandım ama sonra boyunun 2 metre uzadığını öğrenince hemen vazgeçtim. Sayın Balıkçı; ben sizin olmaz deme şeklinize bayıldım yanlız |
16-01-2009, 23:25 | #26 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-01-2009
Şehir: Bursa
Mesajlar: 39
|
pazardan almıştık bizde ufak bir kaç tanesini toprak dolu kovaya ektik yeşil yaprakları falan çıktı kurudu gitti sonra kovayı bir devirdik bissürü yer elması yıkayıp yedik tadı çok güzeldi |
19-01-2009, 08:07 | #27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-11-2008
Şehir: Adana-Kayseri
Mesajlar: 1,458
|
valla çok severim yerelmasını ama bu sene yemek nasip olmadı kısmetse seneye. |
09-04-2009, 00:18 | #28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-11-2008
Şehir: AFYON
Mesajlar: 193
|
Dev papatya veya ayçiçeğinin çiçek olarak küçültülmüşü gibi birşey. Ne zaman pazardan bulursanız atın toprağa, zamanı geldiğinde toprağı yarıp fışkırıyor. Birde çeşme yanı veya sulak bir yerdeyse değmeyin keyfine. Ben sırf çiçeğine hayranlıktan yetiştiriyorum yerelmasını. Güz gelip, yaz bahçesi bozulmaya başladığında bütün ihtişamıyla çiçek açıp, yalancı bahar yaşatıyor desem yalan olmaz herhalde. |
18-01-2010, 01:47 | #30 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-06-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 18
|
Alıntı:
|
|
Etiketler |
yer elması |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|