20-01-2011, 15:23 | #1201 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili uzman16, Seni yanıltmak istemem ama radika tohumu yanılmıyorsam kırmızı endivyen olarak geçiyor. Kendim yetiştirmedim ama bildiğim kadarıyla sıcaktan hoşlanmıyor ve olgunlaşması uzun sürüyor. Çok eskiden izlediğim bir programdan aklımda kalan bir bilgi daha var: rengi için karanlıkta bırakılması gerekiyor. Kıvırcık endivyenin de üzerine hasattan 10 gün önce beyazlaması için tabak kapatılıyor diye biliyorum. Pratiğini bilmiyorum ama. |
20-01-2011, 19:42 | #1202 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Üzüm fotoğraf için teşekkür ederim. Benimkiler en dış yapraklar gibi 3-4 yaprak olabildiler ancak, göbeklenmeye niye bile etmediler. Ben Radika yı hep görür, görüntüsünü sever ama almazdım. Tadını bilmiyorum ama yabancı yemek kanallarında çok kullanıyorlar. Geçen gün acı olduğundan bahsetmişlerdi ama acı dedikleri acaba biber acısı gibi mi yoksa Roka acısı gibi mi? Alıp deneyeceğim. Ben Kaşık Marulu bağladığımdan bahsetmiştim, bunu da bana çitfçi arkadaşım "Burada marullar zor göbek yapar" diyerek önermişti. Deneyip başarılı olunca, Iceberg te de denedim, biraz yamuk şekilli olsalar da onlarda da başarılı olmuştum. Test edip onaylamadan yazmıyorum. Bu sıra Antalya'dan geldiğini söyledikleri değişik, yağlı yapraklı, ortasında göbeği olan kıvırcık türleri görüyorum. Tadını bilmiyorum ama görüntüsü pek güzel. Sevgili Cemo fotoğraflar için teşekkürler. Özellikle Lahana çok güzel görünüyor. İlk defa bakla yetiştirenler, pazardakiler ile arasındaki farkı görünce eminim şaşıracaklar. Pazardakiler düdüklü tencere zor pişerken bahçeden topladıklarınız, tencere yarım saatte lokum gibi olacak. Toplarken her dalda bir kaçını özellikle bırakıyorum, içleri biraz irileşince yine aynı yeşil bakla gibi pişiriyorum. Onun lezzeti körpesinden de güzel oluyor, içleri kestane gibi, öneririm. |
20-01-2011, 19:57 | #1203 |
Ağaç Dostu
|
En acemi zamanlarım en itina gösterdiğim zamanlarımdı. İlk Ispanak yetiştirdiğimde, tek tek her köküne öyle itina göstermiştim ki, hiç abartmıyorum sadece bir kökünden bir tencere yemek çıkmıştı. Bahçede iş yapmadan ağaçlar.neti açıp, Selahattin Hocamızın yazılarını okuyup, okuduklarımı anında sebzelerime uyguluyordum. Birisine yazılmış "Çok sık olmuş, seyreltmek gerek" önerisini okuyup, koşa koşa gibip seyreltiyordum. Ispanakları kıvırcık gibi tek tek kökler halinde bırakınca, çapalayıp kök boğazlarını doldurunca, sararmış alt yapraklarını toplayınca, Şubat sonlarına doğru bir kök Ispanak, abartmıyorum bir kucak dolusu olmuştu. Komşumun annesi "Bunlar kesin hormonlu, ne vermiş acaba" demiş, yemin etsem de ikna edememiştim. Tabii, bahçe toprağının ilk senesi olmasının etkisi büyüktü. Aynı yerde hem yaz hem kış sebze yetiştirince, ne kadar gübrelesemde yıldan yıla verimde ve kalitesinde düşüş oldu. Her sene toprak değişimi yapamayacağımızdan, bahçe küçük te olsa ikiye ayırıp, sıralı olarak bir tarafı dinlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Ben özellikle domateste açgözlülük yapıp, tıka basa dikmiştim. İlk yıl çok ürün aldım almasına ama ikinci yıla verim yarı yarıya azalmıştı. Meğer domates yetiştirilen yerde sonraki yıl domates yetiştirilmezmiş. Bunu ilk yıl bilseydim bahçenin yarısına domates diker, sonraki yıl diğer yarısına dikerdim. |
20-01-2011, 19:57 | #1204 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Limon, yaprak biti istilasına uğramış olabilirler. Bende de yaprak biti istilasına uğrayanlar baş yapamıyor. Bu dönemde uğur böcekleri yok, fırsatını bulunca saldırıya geçiyorlar. Lahanagillerde en büyük sorunum tırtıllar ve yaprak bitleri. Bende çözümü bahçenin iki farklı yerine 10-15 gün arayla dikerek buldum. Genelde ilk diktiklerime saldırıyorlar; ikinci diktiklerimi rahat bırakıyorlar. Esas ürünü ikinci diktiklerimden alıyorum; ilk dikilenler zararlılara yem oluyor, onlardan artan olursa hasat yapıyorum. |
20-01-2011, 21:19 | #1207 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Limon, O mor sebzenin tadındaki acılık rokanınki gibi bir acılık. Biber gibi değil. Sn.Üzüm ve Sn.dermananın fotoğraflarıyla bitki isimlerinde bir karışıklık var galiba. Sn. dermana Google aramasında hindiba yazınca fotoğraflardaki bitki çıkmıyor. Radika yazınca da çıkmıyor. O ıceberg marul gibi olanlardan da yetiştirmek istiyorum. Ama tohumunu aramama rağmen bulamadım. |
20-01-2011, 21:48 | #1208 |
Ağaç Dostu
|
Google görsellerde "red endive" veya "red chicory" diye aratıp sendeki resimle karşılaştır istersen (ben resimlerden benzettim). Sayın dermana'nın resimleri endivyenin diğer türleri yanılmıyorsam. |
21-01-2011, 14:06 | #1209 |
Ağaç Dostu
|
eklediğim resimlerin adresi.. www.metgen.com.tr tohum da temin edebilirsiniz. |
22-01-2011, 06:57 | #1211 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu yüzden bende ektim, ama tohumdan olsa gerek tek tük cıktı. Evvelki gün yeniden tohum alıp ektim. Aralarına turp tohumu da attım. Biryerde turp azot sever diye okumuştum, ama nerede okudum unuttum Denedim, olursa |
|
27-02-2011, 21:35 | #1213 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-11-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 617
|
benim saksıdaki baklalarım halen çiçek halinde. baklalaşmalarını bekliyorum. saygılar |
28-02-2011, 17:28 | #1214 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: İzmir-Çeşmealtı
Mesajlar: 285
|
Sayın dermana, Bakla konusunda agaclar.net'te en erkenci herhalde benim diyordum ama siz benden erkenci davrandınız. Benim baklaların boyu 1.5 metreyi buldu, üzerleri çiçek dolu, ama henüz bakla yiyemedik. Üç gün önce biber, domates, patlıcan, hıyar ve acur tohumlarını, bu yıl hazırladığım ilk kompostuma ektim. İnşallah geç kalmamışımdır. Düzenleyen indomie : 05-03-2011 saat 22:52 Neden: "diktim" kelimesini "ektim" ile değiştirmek. |
28-02-2011, 19:59 | #1215 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Mart sonunda radika diye aldığım tohumları ekeceğim. Sn. indomea maşallah, bahçeniz çok düzenli ve sebzeleriniz çok sağlıklı. |
|
01-03-2011, 21:19 | #1216 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
01-03-2011, 21:48 | #1217 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2008
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 182
|
Alıntı:
Kompostunuz çok güzel görünüyor.Amatör şartlarda nasıl hazırladığınızı detay vererek açıklarsanız memnun olurum. |
|
01-03-2011, 23:53 | #1218 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: İzmir-Çeşmealtı
Mesajlar: 285
|
Alıntı:
Kompost çalışmaları Sayın Mine Pakkaner'in açmış olduğu Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) / Kompost hazırlama (sıcak kompost) (Evsel ve bitkisel atıklar) başlığı altında detayları ile anlatılıyor. Ben de, Sayın Pakkaner'in önerilerinden ve Sayın Meyvelitepe'nin deneyimlerinden feyz alarak kompost denemelerine başladım. Yaptığım birkaç çalışmayı bu başlığın 22'nci sayfasından itibaren detayları ile anlatmaya çalıştım. Saygılarımla. |
|
02-03-2011, 02:04 | #1219 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
|
Sayın indomie; Çok çok düzenli bahçeniz, yolların genişliği konusunda öneriniz nedir? Çapalama, ot alma işlemlerinde yollara toprak düşmemesi için bir önlem alınıyor mu? Sağlıklı günler dilerim. |
02-03-2011, 22:14 | #1220 |
Ağaç Dostu
|
Pırasalarım oldular galiba. Hava şartlarının bir sıcak, bir soğuk olması yapraklarda sararmaya neden oldu. Haftaya birazını toplayıp pişireceğim. Aynı sararma taze soğanlarda da var. Marullar yeni yeni kendine gelmeye başladılar. Lahanaların yapraklarını toplayıp yemek yaptım. Kendim yetiştirdiğim için galiba tadı çok güzel geldi. Havuçları çok sık ekmişim zor gelişiyorlar ama parmak kadar olanları topraktan çıkarıp yemek ayrı bir güzel. Tadı bambaşka geliyor insana. Baklalar çiçekteler. Yakında mahsul alırız. Maydanoz, tere, roka zaten iyi geliştiler, onlarda sorun yok. Ispanaklar büyümeyi durdurdular. Turplar az da olsa yenecek durumdalar. Bahar hazırlıkları için sabırsızlanmaya başlıyorum. |
03-03-2011, 07:34 | #1221 |
Ağaç Dostu
|
Tanışma
Merhabalar, Sebze yetiştirmek çok istediğim ve arada düzensiz olarak yaptığım bir iş. Yaz tatillerinde sürekli aynı bölgede kalamadığımız için, soğan, semizotu, maydonoz ve nane, bir kez de çok amatörce patates yetiştirdim. Ayaş'a çok yakın bir köyden bulıp aldığımız ince kabuklu ve kokulu domateslerin tohumlarını alıp, sakladım. Çevreden de ellerinde bulunan yerel olduğunu düşündükleri tohumları araştırıyorum. Şimdilik yazılanları takip ediyorum. Herkese kolay gelsin |
03-03-2011, 18:15 | #1222 |
Ağaç Dostu
|
Harika başlık olmuş. Mini bahçemde tüketmek üzere bitki yetiştirme işine geçen sene malabar ıspanağı ile başladım. Soğanlar yeşerdikçe de onları bahçeye taşıdım. Bu sene mevsimi maydanoz tohumu ekmekle başladım. Devamında melisa, ada çayı, nane ve bahçe kekiği izledi. Brokoli tohumlarım şu an ılık su içinde. Diğer bardakta da çıtır salatalıklar var. Pet bardaklara tane tane ekeceğim. Long yard been fasulye tohumlarım ve meksika fasulyesi tohumlarım da sırada. Bunca uğraşıp bir domates bile yetiştirmemek utanç verici. Herkese kolay gelsin. |
03-03-2011, 22:28 | #1223 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-01-2009
Şehir: MARMARİS
Mesajlar: 970
|
Ne güzel bir başlık,bahçe serüvenine benim gibi yeni başlayanlar için süper bilgiler var Ellerinize sağlık,sık sık bu sayfada dolaşacak gibiyim |
04-03-2011, 16:17 | #1224 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: İzmir-Çeşmealtı
Mesajlar: 285
|
Alıntı:
Sayın ligustrum, Sebze adacıklarının genişliği 90 cm, yollar ise 50 cm. Yerim müsait olsa idi sebze adacıklarının genişliğini en az 100-110 cm, yolları ise 60-70 cm yapmayı tercih ederdim. Sebze adacıklarını temiz bahçe toprağı ve kendi yaptığım kompost ile doldurduğum için yabancı ot olmuyor. Arada bir ot çıksa bile daha büyümeden kökünden söküp atıyorum. Bel ve çapa yapma işlemleri de gayet kolay. Yollara pek toprak düşmüyor. Saygılarımla. |
|
05-03-2011, 19:22 | #1225 | |||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Mesela çoğumuz maydanoz yetiştirmede pek başarılı sayılmayız. Alıntı:
Bahçemde rengarenk bitkiler yetiştirmeyi seviyorum ama sebze yetiştirmenin ve eşe dosta onları sunmanın keyfi bambaşka. Hiç yer bile olmasa kıyıya köşeye bir iki domates, biber fidesi dikerim herhalde. Alıntı:
Sn.indomie düzeninizi ve sebzelerinizi beğeniyle takip ediyorum. Sebzeleriniz çok keyifli görünüyorlar. Elinize sağlık. |
|||
05-03-2011, 20:06 | #1227 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
|
Alıntı:
Kolay gelsin. |
|
08-03-2011, 11:38 | #1229 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-06-2008
Şehir: konya
Mesajlar: 118
|
merhabalar,kasım ayında ektiğim turplar hala olmadıi olmadı derken köklenmedi. bütün kışı sağ salim atlattılar bundan sonra gelişirler mi acaba? baya sık ekmişim şimdi seyreltsem olur mu? bir sorum daha olacak. bu bahar birşeyler ekmeden önce gübreleme ne zaman yapılmalı? teşekkürler |
10-03-2011, 02:03 | #1230 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2011
Şehir: kanada
Mesajlar: 364
|
Merhaba. Oncelikle benim gibi ilk defa toprakla ugrasmaya basliyanlar icin cok faydali bir sayfa oldugunu belirtmek isterim. Gercekten ilk 5 sayfayi buyuk bir heyecanla ve keyifle okudum. Sonrasini yarina sakladim. Zaten bu siteyle tanistim tanisali isimi gucumu yapamaz oldum. Her gun bir sey bakicam diye giriyorum, iki uc saat kalip zor cikiyorum. Cocuklarda olmasa heralde hic cikmazdim ya gercekten cok sey ogrenebilecegim bir topik burasi sn. limon'a ve diger arkadaslara emekleri icin cok tesekkur ederim. Dun salatalik ve amcasinin kizi domates tohumuyla ilk defa hasir nesir olduk. Hepsini tek tek ayri ayri minnacik toprak tabletler vardi sulayinca sisiyolar onlara ektim. Salataliklarda bugun tirnak ucu kadar bas kaldirmalar baslamis domateslerden henuz goruntu yok. Burada okudugum kadariyla ilk hatami buldum. 72 tane tohumun hepsini birden ektim varsayalim yarisi oldu napicam ben o kadar fideyi, bide bu kis kiyamette evinde saksida salatalik yetistirecek birilerini ara dur )) |
|
|