agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)




Beğeni Düzeni158Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-06-2009, 14:17   #1
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Kalıcı ıspanak (Perpetual spinach)

"perpetual spinach" isimli bir ot. Bizim pazıya benziyor ama aynı değil. 1x1.5 mt bir yere ektiğinizde bir yılı aşkın evinizin (hatta komşularınızın) ihtiyacını karşılar. Hafif etli ve çok lezzetli yapraklarından her türlü yemeği yapabilirsiniz. Çok taze yaprakları çiğ de yenebilir. Yumurtalısı nefis oluyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2009, 14:47   #2
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Perpatual spinach; kalıcı ıspanak. Türkiyede bilinmeyen bir şey galiba. Bir araştırayım bakalım, belkide bildiğimiz bir sebzedir.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2009, 14:57   #3
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Türkiyede yok nedense. Bir iyi özelliği de ilk yıl kesinlikle tohuma kalkmaz. Kış dahil yaprak koparırsınız. Ertesi sene bu zamanlar tohuma kalkar. Bu tohumları toplayıp tekrar ekebilirsiniz. Bir yıl boyunca ıspanak kökü kadar tek bir kökten kilolarca yaprak toplarsınız. Çimlenme oranı çok yüksektir. Tohumu ektikten 20 gün sonra yemeğini yapmaya başlarsınız. Yaprakları topladıkça daha çok yaprak verir. Yer konusunda hassas değildir. Güneş, gölge farketmez.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2009, 15:09   #4
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Bildiğimiz kuzu ıspanak değilde etli yapraklı olanına benziyor. Ya da dediğiniz gibi Pazıya.
Tohumunu arayacağım. Belki Praktiker veya Koctaş 'da bulabilirim

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2009, 15:15   #5
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Oralarda bulabileceğinizi sanmam. Yurt dışından, özellikle İngiltere'de bulunan tohum firmalarından temin edebilirsiniz. Bende geçen yıl ektiklerimden tohuma kalkanlar vardı ama elimdeki tohumlar bu yıla yeter diye tohum almadan söktüm. Yine de bakayım kıyıda köşede kalan var mı diye.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2009, 18:26   #6
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Gönderirseniz sevinirim. Bulamazsanız İngiltere'den getirtiriz.

Turuncuhis'in dediği gibi biz egelileri çayıra salsan (pardon tarlaya) karnımızı doyururuz

efeege ve gulcingiller beğendi.
Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2009, 16:25   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Kalıcı ıspanak- perpetual spinach

Kalıcı ıspanak- perpetual spinach

Name:  ppppppppppppppppppp.jpg
Views: 3823
Size:  43.4 KB

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2009, 13:17   #8
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Kısa bir süre sonra geçen yıl yetiştirdiklerimin tohumları olgunlaşacak.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2009, 00:30   #9
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Name:  Perpetual_Spinach.jpg
Views: 3614
Size:  56.7 KB

Bu kadarcık yerde Haziran ortasından bu yana haftada 2-3 toplandığı halde hiç bitmiyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2009, 01:02   #10
Ağaç Dostu
 
tolgahann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 976
Galeri: 5
Yaprakları pazıya çok benziyor. Tat olarak belirgin bir farklılık var mı arada?

tolgahann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2009, 09:02   #11
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Lezzet farkını anlatmak çok kolay değil. Pazıya benzemiyor. Farklı ve hoş bir tadı var. Yapraklar daha etli ve sulu. Tek başına her türlü yemeği yapılabilir. Yeni çıkan yaprakları salatada da kullanılabilir. Yumurtalısı çok güzel oluyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2009, 21:51   #12
Ağaç Dostu
 
akcan67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
Bu bitkinin tohumlarını ne zaman ekmemiz konusunda bilgisi olan arkadaşların bilgisine ihtiyacım var.Doğru bir şekilde ekmeyi tarif eden arkadaşımız varsa dinliyorum......

akcan67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2009, 08:33   #13
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Baharı bekleyin daha iyi. Şimdi ekerseniz kış sebebiyle fazla yaprak vermez ve Haziranda tohuma kalkar. Baharda ekerseniz ertesi Hazirana kadar yaprak toplarsınız.

efeege beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2009, 03:33   #14
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 21-10-2009
Şehir: muğla
Mesajlar: 47
ISPANAK (Spinacia oleraceae)
ORİJİN
Güneybatı Asya
İlk kez Persler zamanında kültüre alınmıştır.
Öncelikle ilaç olarak kullanılmıştır.
Çin’de yüzyıllardır biliniyor.
Avrupa’ya 1100 yılında İspanyollar tarafından getirildi.
16.yy’da bilinen bir tür oldu.
Besin değeri
İçindeki okzalik asit nedeniyle müshil etkisi vardır.
Bünyesindeki Demir ve kalsiyum miktarı yüksektir.
Okzalik asit kalsiyumu bağlayarak kalsiyum okzalat haline çevirir. Bu da vücut tarafından alınamaz.
Demiri de bağlar.
Bu nedenle ıspanak C vitaminince zengin yiyeceklerle birlikte tüketilmelidir.
Besin değeri
C vitaminince zengindir.
Riboflavin yönünden zengindir.
A vitamini, folik asit, Magnezyum ve potasyum yönünden de zengindir.
Kanseri önleyici etkisi vardır.
Ispanak suyunun besleyici değeri vardır.

BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ
Bitki tek yıllık, 40-80 cm boyunda, yaprak ve yaprak sapları tüketilir. Serin iklimden hoşlanır.
Kök: Kazık kök + saçak kök, 80-100 cm derine gidebilir.
Gövde: Rozet şeklinde
Erkek ve dişi bitkilerdeki gelişimi farklı
Erkek bitkilerde daha erken gelişir.
Yaprak rengi: Koyu yeşil, iç yapraklar sarımsı yeşil
Yaprak şekli: Yuvarlak- oval, oval, uzun
Yaprak yüzeyi: Düz, kabarcıklı

Çiçek ve çiçeklenme
Çiçeklenmede güzn uzunluğu ve sıcaklık etkilidir.
Çiçek tipi: diocious, erselik, monociosus
Erkek Bitki: Çiçekler dişilerden erken oluşur.
Bitkide yapraklar küçülür ve azalır.
Dişi bitki: Erkek bitkiden daha uzun boyludur ve yapraklar daha iridir.

Tohum:
• Dikenli
• Dikensiz
Tohum rengi: yeşilimsi-kahverengi, krem
Tohum şekli: yuvarlak
90-120 adet/1 gr

İKLİM ve TOPRAK İSTEKLERİ
Serin iklimden hoşlanır.
Optimum gelişme sıcaklığı: 15-20ºC
Kar altında kışı geçirebilir.
Don sıcaklıklarında zarar görür.
Kuraklıktan ve yüksek sıcaklıklardan hoşlanmaz
Uzun gün bitkisidir. Uzun günlerde çiçeklenir.
Toprak.
Seçici değildir.
pH: 6.5-7.0
YETİŞTİRME TEKNİĞİ
• İlkbahar
• Sonbahar
Toprak hazırlığı ve gübreleme:
Ahır gübresi (2-3 t/da)
NPK: 10-12 kg N, 8-10 kg P2O5
Tohum miktarı: 0.7-1.5 kg/da
Ekim şekli: Serpme veya sıraya
Ekim aralıkları: 20-25 x 3-5 cm
Bakım işlemleri:
Çapa ve yabancı ot mücadelesi
Sulama: yağmurlama tercih edilebilir.
Gübreleme. Amonyum nitrat formu gübreler tercih edilmeli
Hasat ve depolama
Vejetasyon süresi: 35-45 gün
Hasat kriteri: 5-6 yapraklı ve 15-20 cm boydaki dönem
Hasat şekli: elle veya bıçakla, makine
Pazara sunuş şekli: demet veya dökme, doğranmış, paketlenmiş
Depolama ömrü: 0-5ºC’de, % 90-95 ON-3-7 gün

Ayazkızı beğendi.
citrus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2011, 09:26   #15
Ağaçsever
 
seyma30's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: almanya
Mesajlar: 81
Galeri: 1
Acaba normal ispanak ekim zamaninda eksem uygunmudur??
SEVGILER.

seyma30 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2011, 12:09   #16
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Beta vulgaris var cicla

Sinonimleri :
Perpetual spinach-Chard
Mangelwurzel
Beet
Beetroot
The Wurzels
Worzel Gummidge

loveforlife beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2013, 23:19   #17
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Benim Beta vulgarisler.

Name:  fotoğraf.JPG
Views: 2536
Size:  39.3 KB

.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2013, 22:23   #18
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Geçen sene tohum takas etkinliğinde, Meyveli Tepe'nin yolladığı tohumlardan, payıma biraz tohum düşmüştü. Bahçeme ektiğim tohumlardan 3-4 kök oldu ve sürekli yapraklarını koparıyorum, yenisi çıkıyor. Pazıya çok benziyor ama biraz daha farklı. Ben pirinçli ıspanak gibi pişiriyorum. Gölgede. Yerini sevdi. Bahardan beri sürekli yaprak veriyor. Bereketli bir sebze.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2013, 21:00   #19
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Bu ıspanağın en güzel tarafı yaprakların dik durması, bu nedenle pek çamurlanmıyorlar.
Her hafta böreğini veya diğer aklınıza gelen ıspanak yemeklerini yapacak kadar yaprak büyütebiliyor.
Saatlerce ıspanak ayıkladığım zamanlara üzülüyorum.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2013, 21:14   #20
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Eskiden pazarda pazı diye satılan ürünlerin rengi kırmızıya dönük olurdu. Şimdi bu bitkiye tıpatıp benzeyen oldukça iri yapraklı pazılar satıyorlar. Tadını merak ediyorum, uzun süre tohumlanmaması çok güzel.

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2013, 21:28   #21
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Bu arada ilk bitkim tek' ti. Tohumlarını aldıktan sonra topraktan sökmedim, sadece yapraklı kısmı kestim. Kökten iki sürgün verdi ve şu anda yaprak üretimine devam ediyor. Resmini yüklerim. Bakalım ne kadar uzun yaşayacak.
İzmir'de çok yıllık olur mu, merak ettim doğrusu.

Yerel bahçem beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2013, 21:45   #22
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Aslında tohumdan sonra bitki kökü ölmüyor, yazdığınız gibi diplerinden yeni sürgün verip yapraklanıyor. Bizim bahçede böyle 3 senedir yaşamakta olan bir kaç kök var. Fakat tohumdan yenisini ekmek daha iyi. Ekim için en iyi zaman erken ilk bahar. Yaz başına gelirken yapraklar toplanmaya başlabiliyor ve 12 ay aralıksız yaprak üretimi devam ediyor.

Bir ip ucu; ihtiyacınız olmasa bile fazla büyüyen dış yaprakları dipten kopartın. Böylece bitki sürekli taze yaprak üretmeye teşvik edilmiş olur.

uzman16, malbman, pria ve 2 kişi beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2013, 23:28   #23
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Geçen sene Sayın MeyveliTepe'nin etkinlikte paylaştığı tohumlardan 5-6 tane çimlendirmiştim. Ama böcekler sağolsun diğerlerinin icabına bakmıştı. Bir bu kalmıştı. Seneye tohum verir düşüncesiyle bahçede duruyordu. Hem tohum oluşturup hem de diplerinden yeni sürgün verdiğini okuyunca akşam saksıya diktim. Baharda balkona çıkarırım diye düşünüyorum. Eğer saksıda başına bir şey gelmezse.

Name:  kalici_ispanak.jpg
Views: 2527
Size:  31.4 KB


Düzenleyen limon_sever : 15-11-2013 saat 11:27 Neden: harf eksikliği
limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2013, 16:42   #24
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Gölgede sapları daha uzun, yaprakları daha küçük oldu.

Name:  kalici_ispanak.jpg
Views: 2823
Size:  32.9 KB

Name:  perpetual_spinach .jpg
Views: 2631
Size:  33.5 KB

Ayazkızı ve efeege beğendi.
limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2013, 18:05   #25
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Yeni tohumlarla bol bol yetiştirirsiniz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2013, 18:14   #26
Ağaç Dostu
 
cemo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2008
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 5,237
Galeri: 13
Ben hala birşeyi anlamadım..Sevgili uzman16 nın bahcesinde gördüğüm bizim burda bildiğimiz pazı idi.

Aradaki fark nedir anlayamadım.

Biz de yapraklarını alıyoruz pazının, kök sürekli yaprak verimeye devam ediyor.

O halde, bizim pazılar kalıcı ıspanak mı oluyor..


Cehaletle sordum biline

uzman16, Lonicera ve yağmur beğendi.
cemo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2013, 18:28   #27
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Aynı aileden bir bitki. Aynı şekilde yetişiyor, aynı şekilde gelişiyor ama yaprağı dokusu lezzeti biraz daha farklı. En azından domates çeşitlerindeki farklılıklar gibi olduğu düşünülebilir.

uzman16 ve yağmur beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2013, 18:42   #28
Ağaç Dostu
 
cemo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2008
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 5,237
Galeri: 13
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Aynı aileden bir bitki. Aynı şekilde yetişiyor, aynı şekilde gelişiyor ama yaprağı dokusu lezzeti biraz daha farklı. En azından domates çeşitlerindeki farklılıklar gibi olduğu düşünülebilir.
O halde, yetiştirmek farz oldu hocam..

uzman16 beğendi.
cemo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2013, 19:11   #29
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Bizim ailede böreklere konması dışında pazı pek tüketilmezdi. 20 yıl kadar önce bu bitkiye tesadüfen ulaşıp yetiştirince birden bire farklı bir yemek malzemesi gibi mutfağa giriverdi. Taze yapraklar iri doğranıp yumurtalı kavurma gibi az zeytinyağı ile 4-5 dakikayı geçmeyecek şekilde (yapraklar tamamen ölmeden) pişirildiğinde bambaşka bir lezzet oluyor

uzman16, cemo, alanur ve 4 kişi beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2014, 22:01   #30
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-09-2009
Şehir: Antalya
Mesajlar: 3
Sayın meyvelitepe elinizdekalıcı ıspanak tohumu varsa bizimle paylaşırmısınız.

YeşilSever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024