28-12-2014, 14:06 | #1 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-01-2011
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 51
|
Tohumdan soğan yetiştiriciliği
Herkese merhabalar Geçtiğimiz sene 4 dekar bir arazide arpacıkla baş soğan yetiştirmeyi denedik ve başarılıda olduk sanırım ama arpacıkla soğan ekimi oldukça zahmetli bir iş tohumdan.elle serpme şeklinde ekim yapsak aynı sene içerisinde baş soğan elde edebilirmiyiz sizlerin fikirleri ve tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz konu hakkında bilgilerinizi esirgemezseniz memnun oluruz. |
01-01-2015, 02:37 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-09-2013
Şehir: adana-kozan
Mesajlar: 2,212
|
Merhaba , ben tohumu elle serpme yaparak sonra üzerini tırmıkla topraklayarak kıska elde etmek amacıyla ekim yapmıştım. Ekim sonrasında havaların uygun olması neticesinde çok büyümemekle beraber 2 yıldır baş soğan elde etmeyi başardım. |
05-01-2015, 23:49 | #3 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-01-2011
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 51
|
Sayın Celalim Kıska (arpacık) elde etmek amacıyla ektiğimiz tohumlar seyreltme yapılıp tarlada bırakılırsa bir miktar daha büyüyor lakin bu büyüme fazla olmadığı için ürünün pazar değeri olmuyor büyük boy kıskalarında ekim için pek uygun olmadığını biliyorsunuzdur sanırım. Acaba Şubat Mart aylarında değilde Ekim Kasım gibi erken sonbaharda ekim yapsak bir dahaki sonbahara baş soğan olarak hasat edebilirmiyiz. Kış aylarında da seyreltme yapıp yeşil soğan olarak pazara süreriz. |
06-01-2015, 09:03 | #4 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Iklim zonunuz 7 mi 8 mi? Bir de ektiginiz soganin cesidi nedir? Alıntı:
|
|
06-01-2015, 15:10 | #5 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-01-2011
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 51
|
İklim zonu 8b olarak görünüyor rakım 500 civarında biz tohumdan ekim yapmadık hiç kıska ile ekimde karacabey yoğunluklu karışık çeşitler kullandık |
10-01-2015, 03:45 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Tohumunu temin edebiliyorsaniz, Karacabey Sogani'ni sonbaharda ekebilirsiniz. Bildigim kadariyla kisa gun sogani olmasi lazim. Sonraki sene gun uzunlugu 10-12 saate ulastiktan sonra bas yapmaya baslar. Ekmeyi dusundugunuz bir tohum var mi yoksa henuz arastirmadiniz mi? |
11-01-2015, 18:07 | #7 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-01-2011
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 51
|
Alıntı:
|
|
16-09-2015, 12:59 | #8 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-01-2011
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 51
|
Konunun üzerinden uzun zaman geçti bu süre zarfında 1 dekarlık bir alanda tekrar arpacık ile soğan üretip eşe dosta dağıttık. Geçtiğimiz yıl sevgili birnefestoprak özel mesajla tohumdan başbağlayan soğan tohumu gönderebileceğini söylemişti. Sözünü unutmamış taaaa Amerikalardan bir vesile ile soğan tohumlarını göndermiş sağolsun. Benim düşüncem kendi çiftliğinden elindeki fazla tohumlardan göndereceği yönündeydi ama soğan tohumu üretimi yapmadığı için para ile satın alıp bana göndermiş. Kendisini külfete soktuğumu düşünüp ödeme yapmak istediğimi söyleyincede ödeme yöntemi olarak forumda bu başlık altında dikiminden hasadına kadar yaptığım işlemleri detaylı olarak paylaşmamı bu şekilde tüm arkadaşlarıda bilgilendirmiş olacağımızı söyleyerek tüm forum ailesine bir jest yaptı. Bende bu başlık altında detayları sizlerle paylaşıcam. Henüz evdeki birkaç küçük saksı dışında dikim yapmadım. Yine bu tohumlar için 1 dekar bir arazi ayırdım ve yağmurların ardından dikim işlemini yapıcam kısmetse. Dikim el ile serpme yöntemiyle olacak mibzerimiz maalesef yok. Tohumlar büyük arazilerde dikim için yeterli olmadığından bu sene dikeceğimiz tohumların çok büyük kısmı tohumluk olarak ayrılacak ve önümüzdeki senelerde kullanılmak üzere saklanılacak. Şimdilik tohum resimleri ile başlayalım ilkbaharda işe yarar bir bilgi depomuz olur kanaatindeyim. |
16-09-2015, 18:08 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Dogrudan topraga mi ekeceksiniz, yoksa genisce bir viyole dikip orda fide yaptiktan sonra topraga mi alacaksiniz? Ikincisinde fide veriminiz daha yuksek olabilir. Daha once iki yontem arasinda kontrollu bir karsilastirma yapmadim, bilmiyorum. Bir de sogan yetistirirken gubre ve hastalik mucadelesi icin ne kullaniyorsunuz? |
16-09-2015, 20:17 | #10 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-01-2011
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 51
|
Doğrudan toprağa ekeceğim tohumdan başbağlayan soğan çeşidini bu yüzden aradım zaten. Fide **** arpacıkla dikimin zahmetinden kurtulmak için. Geçtiğimiz yıllarda herhangi bir hastalığa rastlamadık lakin bu olmayacağı anlamına da gelmez karşılaşabileceğimiz hastalıklarda duruma göre kimyasal tercihini en sona bırakarak mücadele etmeyi planlıyorum. Henüz böyle bir sorunumuz olmadığı içinde açıkçası araştırma gereği duymadım. Soğan fazlaca gübre isteği olmayan bir sebze fazla sulamadada raf ömrü kısalıyor aynı zamanda. Açıkçası ben geçtiğimiz ekimlerde ne su ne ilaç nede gübre kullandım buna rağmen meyve iriliği fazla uzun ömürlü ve tatlı soğanlar elde ettim. Bakalım bu dönem ne çıkacak karşımıza |
16-09-2015, 20:38 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Tohumlar taze oldugu icin, 15,000-20,000 fide elde edebilirsiniz diye tahmin ediyorum. Onlardan bol bol tohum elde edip birkac seneye uretim alaninizi bir hayli genisletebilirsiniz. Gelismeleri merakla takip edecegim. |
04-11-2015, 11:16 | #12 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-01-2011
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 51
|
Deneme amaçlı küçük bir miktar soğan tohumunu toprakla buluşturdum lakin o kadar beklememe suyunu ihmal etmememe rağmen 1 aydır herhangi bir çimlenme gözleyemedim maalesef. O yüzden elimdeki tohumuda ziyan etmemek adına baharda ekmeye karar verdim. Umarım baharda çimlenme gerçekleşir bizde önümüzdeki sene için tohumlarımızı alabiliriz. |
10-11-2015, 04:08 | #13 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Ne kadar diktiniz de cimlenmedi? Alıntı:
|
|
10-11-2015, 11:07 | #14 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-01-2011
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 51
|
2 metrekare bir alan için yaptım dikimi. Mevsim koşullarından kaynaklandığını düşünüyorum çünkü hiç çimlenme olmadı. O yüzden baharda ekmek daha mantıklı geldi elimdeki tohumlar ziyan olsun istemiyorum. Kilitli dolapta saklıyorum bişey olmasın diye |
13-11-2015, 17:19 | #15 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-01-2011
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 51
|
Sevgili birnefestoprak ın sorusu birazcık sitemkâr geldi bende gidip 1 dekar araziyi işledim ve elimde olan 150 gr soğan tohumunun 125 gramını çok seyrek şekilde ektim. 25 gramını bahara ayırdım Bu arada traktörümü iki kez bozup başka bir traktör çağırarak ekimi gerçekleştirmek zorunda kaldım. Ekim gece yarısı 2 civarı bitti haliyle karanlıkta resim çekemedim. Daha sonra çekip atıcam resimleri. Umarım tohumluk tohumlarımız biter ve elimizde yeterince tohumumuz olur. |
13-11-2015, 17:54 | #16 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Yok, hic sitem etmedim. Daha sonra yeniden cevap verecektim ama vaktim cok dar, firsat olmadi; foruma hergun araliklarla kisa kisa bakip cikiyorum. Simdi siz bu mesaji yazdiginiz icin hemen cevap vereyim. Arada bosluk birakirsam size kustugumu dusunebilirsiniz Esasinda mesajinizdan sonra konuyu Sn bahcedenn'le de gorustuk nasil yapilabilir diye. Detayli konusmadik ama onun da bu konuda bir fikri var. Tohumdan bas sogan ekimi, sizin kendi kendinize yeterliliginizi saglayip kara gecmeniz acisindan, oldukca onemli bir konu fakat benim dogrudan ekimde basari yuzdesi konusunda hicbir fikrim yok. Aslinda ilk firsatta yapilmis bir arastirma var mi ona da bakmam lazim. Bildigim bir konu var; o da ornegin toprak tava gelmemisse ya da ornegin cok kumlu olup su tutma ozelligi yeterli degilse, yesil soganin dogrudan ekiminde cimlenme oranlari ciddi oranda dusebiliyor (ben yesil sogani serpme usulu ekiyorum). Normalde ticari, taze sogan tohumunun cimlenme standardi %70 ama bunun cok altinda degerler elde ediyorsaniz, ekim yapilan toprakla ve sartlarla ilgili sorunlar da soz konusu olabilir. Tohumlar taze olmasina karsin, tohumda da sorun olmasi mumkun. Sogan tohumu cok cabuk bozulabilen bir tohum. Bu yuzden, seneye ilkbahari beklemeden ekim yaptiginiz iyi olmus. Bunu yaninda, %70 orani, ekilen tohumu temsil edecek miktarda orneklem icin gecerli. Ornegin, 50 tohum ekerseniz, elinizdeki binlerce tohumun cimlenme yuzdesi hakkinda bir fikir sahibi olamayabilirsiniz ama 1000 tanesini ekerseniz, o zaman ticari tohumun cimlenmesiyle ilgili olasi sorunlara bakabiliriz. Arpaciktan cogaltmanin zor oldugunu belirtmistiniz fakat benim tavsiyem, az da olsa geri kalan 25 grlik tohumu viyole ekip arpacik elde ederseniz iyi olur. Arpaciklari topraga aktardiktan sonra bas sogan niye istediginiz kadar buyuk olmuyor, onu da anlamaya calisalim (elde etmek istediginiz buyukluk/agirlik ne kadar?). Bir de viyole ekerseniz, cimlenme yuzdelerinde bir sorun olup olmadigini daha iyi anlayabiliriz. Resimler de hem sartlarinizi anlamamiz hem de yardimci olmamiz bakimindan cok iyi olur. Alıntı:
|
|
13-11-2015, 18:33 | #17 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-01-2011
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 51
|
Ektiğim alanda daha önce arpacık yetiştirmek amacıyla tohumdan ekim yaptık gayet başarılı sonuç aldık soğan için ideal sayılabilecek seviyede bir arazi olduğu kanısındayım. Toprağın tavıda su tutmasınında ekim için uygun olduğunu düşünüyorum. Arpacık tan üretimde büyüklük sıkıntısı da çekmiyoruz aslında gayet güzel sonuçlar alıyoruz arpacık ile üretimde. Ama arpacığın dikimi çokmu çok zahmetli 4 dekar araziye dikim için 3 gün boyunca 5 kişi çalıştırdım. Tohumdan ekimde normal mandalina büyüklüğünde yumrular alabilirsek bunu başarı olarak nitelendiricez çok çok büyük olmaları elbette daha iyi olur ama öncelikle baş soğan niteliğini taşıyan yumrular alabilmek ilk hedefimiz olmalı. Çok değil ama evde bakabileceğim kadar viyollere ekim yapayım. Viyolleri barındırmak için sera etkisi sağlayabilecek alanım maalesef yok. Kırılmadığınızada sevindim ayrıca |
14-11-2015, 19:41 | #18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
O zaman iki konu ustune yogunlasacagiz, dogru mu? 1) Arazi kosullarinda tohumlardan tatmin edici yuzdelerde cimlenme/fide elde etmek 2) Soganlarin bas yapmasi (bu sorun, daha once kullandiginiz cesitle de ilgili olabilir; simdi elinizdeki cesit bir kisa gun sogani) |
14-11-2015, 20:25 | #19 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-01-2011
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 51
|
Aynen öyle Esas yoğunlaşmamız gereken konu tohumdan baş bağlatabilme. Gönderdiğiniz tohumların bu niteliği taşıdığına inanıyorum. Eğer çimlenme başarılı olursa hiç dokunmadan tohum almak için bekleticez soğanları. Tohumda alabilirsek önümüzdeki seneye çok daha büyük alanlarda ekim yapmayı düşünüyorum. |
15-11-2015, 17:34 | #20 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Bu benim de merak ettiğim bir konuydu. Sn. KadirSabahat, sizin yaşadığınız ve paylaştığınız bilgilerden de anlaşılacağı üzere soğan tohumu çok hassas bir tohum. Bilindiği üzere soğan üretimi; 1-) Tohumdan ilk önce arpacık elde edilip sonra arpacığın tarlaya dikimi ile, 2-) Tohumun doğrudan tarlaya ekimi ile, 3-) Tohumdan fide yapımı ile yapılmaktadır. Arpacık ile üretim hem işçilik hem de maliyet açısından külfetli olacağından doğrudan tarlaya ekimi düşünüyoruz ama onda da çimlenme problemi ortaya çıkıyor. Eğer kısa gün soğanı yetiştirilecekse toprağı işlemeden evvel toprağa yanmış hayvan gübresi serpilip Eylül ya da Ekim ayında toprak tavında iken 10-15 cm derinliğinde işlenmeli sonra rotavatör ile iyice parçalanmalı, toprağın tavı hiç kaçırılmadan tohumlar 25-40 cm sıra arası mesafede, sıra arası sık olacak şekilde 2-3 cm derinlikte ekilmelidir. Eğer uzun gün soğanı yetiştirilecekse toprak sonbaharda 20-40 cm derinliğinde işlenmeli, işlemeden önce toprağın üzerine yanmış ahır gübresi serpilmelidir. İlkbaharda Mart veya Nisan aylarında toprak tava gelir gelmez toprak tekrar 10-15 cm derinliğinde yüzlek işlenmeli, sonra rotovatör, tırmık ile iyi parçalanmalı ve tohum ekimine hazır hale getirilmelidir. Bu arada toprağın tavı hiç kaçırılmadan tohumlar 25-40 cm sıra arası mesafede, sıra arası sık olacak şekilde 2-3 cm derinlikte ekilmelidir. Soğan tohumlarını mibzerle ekmek mümkündür, ancak ülkemizde soğan tohumu daha çok elle ve serpme ekilir. Mibzerle ekiminde dönüme 1-2 kg, serpme ekimde dönüme 2-3 kg gibi oldukça fazla tohum kullanılır. Yalnız serpme ekim yapılırsa bu sefer de çapalama sorunu ortaya çıkıyor. Tohumlar çimlenip meydana çıkana kadar yabani otların istilasına uğranabilir. Soğanın ilk çıkış anında mekanik ot mücadelesi çok zordur. Eğer kimyasal mücadele düşünülmüyorsa en başından sıraya ekim tercih edilmelidir. İster kısa gün ister uzun gün soğan tohumu ekimi yapılsın en kritik nokta toprağın çok güzel un ufak bir halde işlenip çok gevşek olması, toprağın nemi ve tohumun derinliğidir. |
15-11-2015, 17:51 | #21 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Şimdi sizin yaşadığınız problem üzerine tesadüfen gördüğüm birkaç resmi paylaşayım. Tahmin ediyorum ilk resimde ekilen soğanlar Şubat sonunda ya da Mart başında ekilmişler. 24 Mart tarihinde transfere hazırlar diye not düşülmüş. İlk resimde transfere hazırlar denmesine rağmen anca 15 Nisan tarihinde ikinci ve üçünce resimde transfer ediliyorlar. Uçları kırpılmış bir şekildeler. Burada malç naylonuna dikiliyorlar. Burada ise doğrudan toprağa dikiliyorlar. Buraya kadar bu görsellerde sizin pek te işinize yaramayan bilgiler mevcut. |
15-11-2015, 18:00 | #22 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Burada viyollerden alınan fideler tek tek çok gevşek toprağa transfer edilmiş. Buradaki amaç baş soğan yetiştiriciliği. Bu yöntem ile arpacık masrafı azaltılabilir fakat işçilik hala bir masraf gibi duruyor. İşçilik hala masraf gibi duruyor olsa da daha garantili bir ekim ama. Burada ise viyollerdeki fideler komple bir viyol olacak şekilde toprağa transfer edilmiş. Buradaki amaç ise demet demet taze soğan yetiştiriciliği olmuş. |
15-11-2015, 18:11 | #23 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Eğer tohumlar güzel bir şekilde tohum kaplama ürünü ile kaplanırsa ve güçlü bir kök sisteminin oluşması sağlanırsa görseldeki küçük gözlü viyoller kullanılarak videodaki alet te edinilirse arpacık masrafının yanında işçilik masrafından da tasarruf edilmiş olunur. Bu benim denemek istediğim bir şey ama siz bu riske girmek ister misiniz bilmiyorum. https://www.youtube.com/watch?v=EvHL0so2Ja8 |
15-11-2015, 21:36 | #24 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-01-2011
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 51
|
Sevgili bahcedenn İlgi ve alakanızdan ötürü çok teşekkürler. Vermiş olduğunuz bilgiler gerçekten işe yarar aydınlatıcı bilgiler lakin ben daha önce gübre konusunda birkaç küçük deneme yaptım. Hiç gübresiz toprakta, çok az azot attığım toprakta,ahır gübresi karıştırdığım toprakta,ve sadece ahır gübresinde arpacıkla yetiştirme tekniklerini denedim. En iyi aldığım verim çok az azot attığım toprakta gerçekleşti. En düşük verimde tahmin edeceğiniz gibi sadece ahır gübresinde oldu. Az ahır gübreli toprakta yaptığım deneme hiç gübresiz toprakta yaptığım denemeye oranla daha az başarılıydı. Bu denemelerden soğanın ahır gübresini sevmediği kanaatine vardım. Aslında olayı çokta derinleştirmeye gerek yok. Bizim asıl amacımız doğrudan ekimle basit hasat olmalı. Yani işçilik masrafından ne kadar kısabilirsek kar marjını o kadar yükseltebileceğimiz düşüncesindeyim ben. Resimlerde görünen fide ile ekimin işçilik masrafı makina kullanımı olsa bile arpacıkla ekimden çok çok daha fazla. Toprağı tavında işledikten sonra tavalar hazırlanırsa, bu tavalara tohum elle serpme şeklinde yapılsa, yeşil aksamı oluşup pazar büyüklüğüne ulaştığında seyreltme yapılıp yeşil soğan olarak değerlendirilse geri kalanıda baş soğan olmak üzere toprakta bırakılsa nasıl olur? Tava oluşturduğumuzda sökmeside daha basit olur düşüncesindeyim. Elimizde kendi ürettiğimiz tohumlar oldukça tohumların çimlenme yüzdesi %20 bile olsa sık ekimle bu sorunu çözebiliriz. Şuan ekim yapmış olduğum tohumlardan alacak olduğumuz tohumlar ikinci ekimde çeşit değişikliği **** verimde düşüş gibi problemler çıkarırmı sizce? |
16-11-2015, 15:39 | #25 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Alıntı:
Açıkçası siz bu konuda bizden daha tecrübelisiniz. En azından siz daha evvelinde bu ürünü yetiştirmişsiniz. Ben ise elimde ekipman anlamında büyük imkanlar yokken ben bu ürünü nasıl daha kolay yetiştiririm diye düşünüyorum. Bir de yetiştirilen ölçek önemli nokta burada. 4 dönümden bahsettiğimizi unutmuşum. Aynı durumda ben olsam yine de hayvan gübresini kullanırdım. En azından zamanla toprağıma gevşeklik sağlayacaktır. Bunun yanında sizin tecrübe edindiğiniz ölçekte azot ta kullanırdım. Balıkesir'de olan bir soğan tohumu şirketini aradığımda bana arpacık ile ekim için gülmüştü. Artık arpacık ile ekim tarihe karıştı gibilerinden. Size bahsetmiştim bundan. Bilmiyorum onları aradınız mı? Bu konuda onların tavsiyeleri de mutlaka işe yarayacaktır. Tohum alma konusunda ise okuduklarımı yazayım size. Benim bildiğim soğan tohumu ikinci senede elde ediliyor. Örneğin önümüzdeki yaz hasat edeceğiniz çeşit özelliklerini taşıyan 6-8 cm çapındaki en sağlıklı soğanları çok güzel bir şekilde ertesi bahara kadar saklayacaksınız. Bir önceki yıl yetiştirilmiş olan soğan başları yarısından fazlası toprakta olacak şekilde (arpacık eker gibi) dikilecekler. Bundan sonrası ise bilindiği gibi sap oluşturma, uçlarda çiçeklenme ve nihayetinde tohum oluşumu ile tohum hasadı. Yalnız tohum üretilecek olan tarla çok dikkatli seçilmelidir. Kesinlikle hakim rüzgarlara açık bir saha olmamalıdır. Fazla rüzgar alan tarlalarda çiçek demetlerini taşıyan yalancı gövdenin hafif rüzgarlarda dahi çok kolay kırılması ile tam oluşmamış ya da gelişememiş tohum elde edilmesine olanak sağlar. |
|
16-11-2015, 16:45 | #26 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Alıntı:
|
|
16-11-2015, 17:10 | #27 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-01-2011
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 51
|
Yerinde bırakılsada sapa kalkıp tohum veriyor. Hatta iki sene önce ekmiş olduğum 4 dekar arazide kalan soğanların tamamı erkeklenip tohuma kaçmıştı. Bu sene aynı araziyi sürüp ıspanak ektim sapa kalkan soğanların tohumlarıda üzerindeydi olduğu gibi toprak altında kaldı. 10-15 gün içerisinde belki onlarda çimlenir Çimlenme gerçekleşirse 2 sene tarlada kalan soğanların tohum kesesinde bozulmadan durduklarını kanıtlamış oluruz bi nevi. Yok eğer çimlenme olmazsa **** çok az miktarlarda olursa tohum alınacak soğanlar iyi takip edilmeli. |
16-11-2015, 17:32 | #28 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Tohum verir ama kaliteli tohumluk elde etmek icin, bitkiler tohuma kalktiktan (tohum hasadi asamasina gelindikten) sonra yerde birakmazsaniz iyi olur. Hasat ettiginiz tohumun kalitesi sonraki mevsimde elde edeceginiz mahsule sirayet edecek. Alıntı:
|
|
16-11-2015, 18:36 | #29 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-01-2011
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 51
|
Tohumluk için ayıracağımız soğanları tohum hasad zamanında alıcaz mutlaka. Bu kadar kıymetli tohumları tarlada bırakıp risk altında tutmıycaz elbette. Bu hafta içi köyde olucan haftasonu dönerim kısmetse. Bakalım herhangi bir çimlenme oluşmuşmu detayları resimleriyle paylaşırım buradan. |
20-11-2015, 19:03 | #30 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-01-2011
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 51
|
Tohum ektiğim arazi yaklaşık 1 dekar günlerdir tek damla yağmur düşmedi. Henüz çimlenme belirtisi de yok. Böyle giderse sulamaya niyetim var. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|