agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)




Beğeni Düzeni8Beğeniler
  • 5 Gönderen birnefestoprak
  • 2 Gönderen birnefestoprak
  • 1 Gönderen birnefestoprak

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-05-2015, 04:40   #1
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
ANATOHUM Projesi-Biber Acılık (Scoville) Birimi Ölçümleri

Olcume yetecek kadar orneklem toplayabildigim durumlarda ve proje butcesi elverdigince, New Mexico'da bulunan bir laboratuvara yerli biberlerin acilik birimlerini olcturecegim.

Soz konusu olcumlere referans olusturmasi bakimindan, dolmalik Kandil biberin Scoville birimi 0 alinmistir.

Proje kapsaminda ilk olcumu yapilan cesit, Pul Biberlik Maraş oldu. Bu degerlendirmede dikkat etmeniz gereken bir konu var: Belli bir yorede birbirinden farkli biberler ayni amac icin kullanilabilir. Ornegin Maras'ta pul biber icin aciliklari, meyve boylari vb gibi ozellikleri birbirinden farklilik gosteren biber cesitleri (ve bunlarin kultivarlari) aktif sekilde kullaniliyor olabilir. Bu farkliligi ortaya cikarmak ve cesitleri birbirinden ayirmak adina, proje kapsamina alinan her cesit birbirinden farkli sekilde adlandirilacaktir. Diger bir ifadeyle, Maras'a ait baska bir pul biberlik cesidin tohumunu yetistirecek olursam, o cesidin adi Pul Biberlik Maras olmayacak.

Olcumlerle ilgili ayrintilari ve ek bilgileri bu ilk mesajda guncelleyecegim.

Çeşit AdıSAB*
Kandil0
Pul Biberlik Maraş10,700

* Scoville Acılık Birimi

Yontem

High Performance Liquid Chromatography (HPLC) - Yuksek Performansli Sivi Kromatografisi: Bu yontem, American Spice Trade Association (ASTA) - Amerikan Baharat Ticareti Birligi tarafindan Scoville birimi olcumu icin tavsiye edilen yontemdir.

Olcum Hatasi

+- %10.


Düzenleyen birnefestoprak : 20-05-2015 saat 19:24
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2015, 04:47   #2
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Ilk sonuc oldukca ilginc. Pul Biberlik Maras, yemeklerle yendiginde bana o kadar aci gelmiyor fakat laboratuvar analizine gore Jalapeno'dan daha aci gozukuyor. Bunun yaninda, Jalapeno'yu tek bir biber olarak dusunmeyin; bu bir genel sinif. Islenme ve tuketilme seklinin, biber aciligini hissetmemiz konusundaki etkisi onemli.

esgül73 ve TCM beğendi.
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2015, 09:14   #3
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Urfa isot biberini merak ettim şimdi.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2015, 16:25   #4
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Onun da birkac cesidi var. En cok kullanilanin temiz bir tohumunu bulmak oldukca zaman aldi. Yeteri kadar uretebilirsem, onu da bu sene ogrenecegiz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan Mesajı Göster
Urfa isot biberini merak ettim şimdi.

guppy beğendi.
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024