28-06-2012, 21:26 | #2 |
Ağaç Dostu
|
İlk mesajdaki patlıcan ve bir kaç patlıcan daha kabuklu ve kabuksuz böceklerin istilası sonucu tamamen yok edildiler. Kalan patlıcanlarla yola devam ediyorum. Bahçemizde her sene patlıcan denemesi yapıyorum. Ama bir türlü çiçekten meyveye dönmüyor veya dönüp hemen dökülüyordu. Ama turuncu patlıcan erkenden çiçek verdi. Hemde bir sürü çiçek sapı oluşturuyor. Daha önce böyle verimli bir patlıcan görmedim Böcekler rahat bırakırsa bu sene bahçemizden ilk defa patlıcan hasat edecek gibiyim. 2 tane çiçek meyveye döndü. |
11-07-2012, 19:39 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Turuncu patlıcanların ne zaman hasat edildiği konusunda pek bir bilgim yok. Turuncu olunca mı hasat ediliyor yoksa yeşilken mi? Turuncu rengi aldığı zaman çekirdeklenme olabilir diye düşünüyorum. Turuncu patlıcan yetiştirmiş veya hasat konusunda yardımcı olabilecek arkadaşlar var mı? Turuncu patlıcanın gelişim süreci |
12-07-2012, 00:36 | #5 |
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=limon_sever;997124]Turuncu patlıcanların ne zaman hasat edildiği konusunda pek bir bilgim yok. Turuncu olunca mı hasat ediliyor yoksa yeşilken mi? Turuncu rengi aldığı zaman çekirdeklenme olabilir diye düşünüyorum. Turuncu patlıcan yetiştirmiş veya hasat konusunda yardımcı olabilecek arkadaşlar var mı? Geçen sene deneme amaçlı 8-10 kök yetiştirmiştim. Turuncu rengini aldıktan, 10 gün kadar sonra hasadını yaptım. Bu haldeyken yeni yeni çekirdeklenmeye başlamıştı. Kuşbaşı doğrayıp yapılan yemeğinin tadını beğenmemiştim. Ancak komşuya verdiğim kısmı dolma olarak yenmiş, tadının da fena olmadığı söylenmişti. Biraz daha erken hasat (Turuncu renge geçmek üzereyken) belki tadında ki hafif acılığı ve susaklığı engelleyebilir. |
12-07-2012, 14:00 | #6 |
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=limon_sever;997124]Turuncu patlıcanların ne zaman hasat edildiği konusunda pek bir bilgim yok. Turuncu olunca mı hasat ediliyor yoksa yeşilken mi? Turuncu rengi aldığı zaman çekirdeklenme olabilir diye düşünüyorum. Turuncu patlıcan yetiştirmiş veya hasat konusunda yardımcı olabilecek arkadaşlar var mı? Sayın Limon sever, Tohum takas etkinliğine geçen sene tohumları ben göndermiştim. Hasat zamanına gelince turuncu rengini aldığı zaman hasat ediniz. Özellikle dolması güzel olmaktadır. Acı olması yetiştiği toprakla veya kullanılan gübreler veya yetersiz sulama ile ilgili olabilmektedir. Eğer ürününüzde acılık olursa, acılığının kaybolması için saplarını temizleyip içini oyduktan sonra biraz suda bekletiniz ara ara beklettiğiniz suyu değiştiriniz acılık kalmayacaktır. Birde bu bitkiyi bulunduğunuz bölge itibarıyle saksıda yetiştirebilirsiniz. Kışın saksıyı güneş gören kapalı bir yerde tutmak gerekli. Ürününüz bol günleriniz sağlıklı olsun. |
12-07-2012, 14:48 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Sayın smnunal, Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Evet, kontrol ettim sizin tohumlardan yetiştirmişim. Patlıcanların bulunduğu toprak bol hayvan gübreli, hemen yanında 2-3 kök yonca var ki azot ihtiyacını karşıladığını düşünüyorum ve ortalama toprak nemini muhafaza etmeye çalışarak yetiştiriyorum. Acılığı geçirmek için verdiğiniz tarif diğer siyah patlıcanlara da uygulanıyordur sanırım. Acı patlıcanlarda denemeye değer. Kışın ne kadar soğukluğa dayanıyor? 2 kök patlıcanı da saksı ve kovaya dikmiştim. Balkona da alırsam sanırım bu sene epey bir patlıcan hasat edeceğim |
13-07-2012, 12:54 | #9 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Acılık için verdiğim tarifi diğer patlıcanlarda uygulayabilirsiniz. Bizim esasen kendi bölgesel yetiştirdiğimiz ve zannetmiyorumki tohumunu başka yerde bulamazsınız siyah ince ve çok uzun yerli atalardan kalma patlıcan çeşidimiz var yemeği dolması ve dolmalık urutması bilakis her türlü yemesi çok güzel olur. Eğer arzu ederseniz sezon sonunda size tohum gönderebilirim. Kışın dışarıda ve balkonda olmaz kapalı güneş gören ve ısıtılan bir yerde yaşatabilirsiniz. Birde bu turuncu patlıcanları bitki üzerinde ilk görenler aaa dometes derler bilginiz olsun. |
|
13-07-2012, 15:15 | #10 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Evin içinde zor olacağını düşünüyorum. Birde bahçeden içeri alamayacağımızı düşünüyorum. Toprak içinde türlü börtü böcek dolu olabilir. Evet görünümü domatesi andırıyor |
|
21-07-2012, 11:06 | #12 |
Ağaç Dostu
|
Sayın ahmetihsan, Videoyu yayınladığınız için çok teşekkür ederim. Turuncu Patlıcan - YouTube Turuncu patlıcan fidesinin geçen haftaki hali... |
31-07-2012, 12:17 | #15 |
Ağaç Dostu
|
Aslında ilk meyveye döndüğü zaman patlıcanlardan tohum almayı düşünüyordum. Ama ilk defa patlıcan yetiştirmenin sevinciyle tohumluk bırakmayı unuttum. Tohum Takas Etkinliği'nden Sayın smnunal'dan almıştım. Geç diktiklerimde yeni meyve bağlıyor. Ama onları yer sıkıntısından dolayı bekletmiştim. İlk çiçeklerini dökmüşlerdi. Ama isterseniz onlardan tohumluk bırakayım. Etkinliğe'de göndermiş olurum, oradan takas edebilirsiniz... |
31-07-2012, 13:28 | #17 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Umarım tadınıda beğenmişsinizdir. Resimdeki patlıcanlar toplama olgunluğuna gelmişler daha fazla beklettiğinizde çekirdeklenme fazla olur bilginize. Birde toplamazsanız sezon sonuna kadar patlıcanlar bitki üzerinde kalabilir. (Dekor veya süs amaçlı) Bu sene bahçe sayfamda tanıtımını yaptığım birde tamamen yöresel siyah uzun patlıcan var seneyede onu denemenizi öneririm. Muğladan selamlarımla. |
|
31-07-2012, 13:42 | #18 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Teşekkür ederim. Uzun patlıcanlarınızdan seneye deneyeceğim. Selamlar. |
|
03-08-2012, 20:46 | #19 |
Ağaç Dostu
|
Ve turuncu patlıcan dolması yapıldı. Tadı farklı, kokusu farklı, ilginç yemek arayanlara özel bir yemek... Not: Çekirdeklenme meydana gelmiş. Çok turunculaşmasını beklemeyip ilk turuncu belirtisinde hasat etmek gerekiyor sanırım. Kabuğu kalın, dolmayı yerken kendini belli ediyor. Ben kabuğunu ayırarak yedim. |
22-08-2012, 13:00 | #21 |
Ağaç Dostu
|
Turuncu patlıcanın dolmasını yapacak arkadaşlar, meyveleri toplarken mümkün olduğu kadar yeşil toplayın. Çekirdeklenme meydana gelmiyor. Acılaşma yok. Kabuğu da sert değil. Yani normal patlıcan tadını alabiliyorsunuz. Turunculaştığı zaman tohuma bırakılabilir. |
30-09-2014, 01:27 | #22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 585
|
ben mangalda yaptım bu sene resmen beğendi gibi oluyor. çok lezzetli, yetiştirmeside zor değil. ah birde çok küçük olmasalardı |
07-03-2015, 10:59 | #23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 574
|
kırmızı afrika patlıcanı diye satılıyor.bende var ancak o kadar özelliği yok... |
14-05-2015, 18:14 | #24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-05-2015
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 428
|
"o kadar özelliği yok" derken? |
14-05-2015, 23:08 | #25 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-09-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 76
|
Agaclar.net bir umman. Okudukça araştırdıkça yeni bir çok şey öğreniyorum. Araştırdıkça okudukça deneyimleyecek ne kadar çok şey olduğunu gördükçe hayretler içerisinde kalıyorum. Sayenizde bambaşka bir patlıcan çeşidinide öğrenme gözlemleme (daha önce yayınlanmışsada ben denk gelmedim) fırsatını verdiğiniz için teşekkürler. Deneyimlerinizi paylaşmaya devam ederseniz bizlerde daha çok şey deneyimleyip öğrenme fırsatı elde ederiz, teşekkür ederim. |
04-08-2015, 16:06 | #26 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-12-2006
Şehir: Orman kenarı, deniz var, şehir dışı
Mesajlar: 2
|
Merhaba, Turuncu Patlıcan yetiştirdiğinizi yazmışşınız. Bende yetiştiriyorum ama acı olması nedeni ile pek beğenen olmamıştı ancak ben patlıcanları yeşil toplayıp dilimliyorum içerisine domates Jülyen doğranmış soğan yarım baş sarımsak zeytin yağ ve Tuzla karıştırıp az su ile Fırında pişirin lezzeti inanılmaz oluyor size bilgi vermek istedim (imam bayıldı denir normal Patlıcan ile yapılır hepsi Çiğden fırına konur) bir de böyle deneyin saygılar |
31-08-2015, 00:40 | #27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2012
Şehir: BURDUR
Mesajlar: 1,291
|
Patlıcanın dalında gelişim süreci ne kadar uzun olursa kesinlikle o kadar çekirdeklenir ve bir o kadar da acı olur. Direnajı yüksek, Gübrece zengin ve sulamasını bitkinin isteği doğrultusunda yaptığınız sürece kesinlikle yumuşak ve tadında olur. Tüm patlıcanlar, hatta biberler için de geçerlidir. |
03-10-2020, 10:30 | #28 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-10-2020
Şehir: bursa
Mesajlar: 33
|
verimi nasıl diğer patlıcana göre |
03-10-2020, 20:49 | #29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
|
Bu yıl tohum değişimden gelen kırmızı patlıcanlarım oldukça sevimli ve hoş. Ben yemek yaparken diğer patlıcanlar ile karıştırıp kullandım. Tat olarak diğerlerinden farklı değil. |
03-10-2020, 23:02 | #30 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-09-2020
Şehir: Giresun
Mesajlar: 4
|
Maşallah çok güzel görünüyor ellerinize saglik |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|