agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)




Beğeni Düzeni17Beğeniler
  • 8 Gönderen pria
  • 3 Gönderen TaşevliBahçe
  • 5 Gönderen dermana
  • 1 Gönderen aydoner

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-07-2012, 18:44   #1
hgh
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-03-2009
Şehir: erzurum
Mesajlar: 15
Salatalıklarda acılık

Bu yıl ektiğimiz salatalıklarımız acı.Ama aynı bahçede komşumun ektiği salatalıklarda sorun yok.Sebep ne olabilir? (Oldukça seyrek ektik,yapraklarına basmış olamayız.)

hgh Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2012, 19:39   #2
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Acılığın genetik ve fizyolojik iki sebebi vardır. Hıyarların acılaşmasının genetik nedeni, meyvenin sap kısmında ve kabuğa yakın kısımda acılığı meydana getiren maddelerin teşekkül etmesidir. Acılığın diğer fizyolojik nedeni, bitkinin su düzeninin bozulmasıdır. Bitkinin su düzenin bozulmasının çeşitli sebepleri vardır.
a) Sulama Suyu: Çok soğuk, çok miktarda veya az miktarda verilmesi, düzensiz sulama
yapılması,
b) İklim: Yüksek sıcaklık ve düşük hava nemin olması,
c) Toprak: Fazla kuru, fazla yaş, çok soğuk, çabuk çamurlaşma yeteneğinde olması,
basılması, havasız kalması,
d) Hastalık ve Zaralılar: Köklerin zararlanması (nematod, kök borularının tıkanması,
mantari ve bakteriyel hastalıklar nedeniyle),
e) Mekanik Zararlanmalar: Çarpma, kırılma, basma, bükmenin olması,
f) Mineral Gübreler: Toprakta çok tuz teşekkül ettirilmesi, az organik materyal
verilmesidir.



Hollanda’da hıyarın genetik yapısı üzerinde yapıla ıslah çalışmalarında, hıyarların bu genetik özelliğinin değiştirilmesi ve acılaşmayan çeşitlerin ıslah edilmesi ve bu çeşitlerin yetiştiricilere sunulmasından sonra, genetik sorun ortadan kalkmıştır.

HIYAR Hasat, Standardizasyon, Piyasaya Arz, Muhafaza ve Nakliye

Sevinmeniz gereken şey, hıyarlarınızın genetiği değiştirilmemiş bir tohumdan olmasıdır..
Biz eskiden, acı hıyarların sap kısmından bir dilim keser ve kestiğimiz yere sürterdik acılığı gitsin diye..
Bembeyaz bir köpük oluşurdu..
Şimdiki salatalar genleriyle oynandığı için bu köpük oluşmuyor..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2012, 20:07   #3
Ağaç Dostu
 
TaşevliBahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 892
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster

Sevinmeniz gereken şey, hıyarlarınızın genetiği değiştirilmemiş bir tohumdan olmasıdır..
Biz eskiden, acı hıyarların sap kısmından bir dilim keser ve kestiğimiz yere sürterdik acılığı gitsin diye..Bembeyaz bir köpük oluşurdu..
Şimdiki salatalar genleriyle oynandığı için bu köpük oluşmuyor..

Sn.pria ,

Bizi eskilere götürdüğünüz ve harika bilgiler aktardığınız için teşekkür ederim.

Geçenlerde bahçeme ektiğim salatalık acı çıktı diye komple söküp atmıştım.

Demek bize dedelerimizden bu zamana ulaşan tohumdu bunlar. Bizde kötü diye söküp atıyoruz..

hgh, pria ve Güzin Çakar beğendi.
TaşevliBahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2012, 01:37   #4
Ağaç Dostu
 
dermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 271
Galeri: 21
acılğın bir sebebi de yabancı döllenme. örneğin aynı tarlaya salatalık, kavun, kabak gibi aynı aileye ait bitkiler dikilirse kavundan tozlaşmış bir salatalığın tohumu acı ürünlere neden olabiliyor.

dermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2012, 12:56   #5
Ağaç Dostu
 
aydoner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2007
Şehir: Hatay
Mesajlar: 258
Arkadaşım geçmiş olsun genetik özelliklerinden dolayı salatalıkların acılaşmış ama yapacak en iyi şey onları turşu kur, hem yer hemde dostlarına ikram edersin. Zamanında bende toplayıp uçuruma fırlatıyordum bir ihtiyardan öğrendim, yaz aylarında iki günde de olgunlaşıp yenecek hale geliyor. Hepsi bir avuç tuz, azıcık sirke... Afiyet olsun.

aydoner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2012, 02:31   #6
hgh
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-03-2009
Şehir: erzurum
Mesajlar: 15
çok teşekkür ederim cevaplarınız için.. yararlı bilgiler edindim sayenizde..
aydoner,acı salatalıktan turşu yapınca o da acı olmaz mı?

hgh Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2013, 15:28   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-05-2011
Şehir: bursa
Mesajlar: 20
Ana sebep sulama dır. Genellikle az sulamadır.

ziraatmuh Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2013, 21:10   #8
Ağaç Dostu
 
macuroğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-01-2011
Şehir: KÜTAHYA
Mesajlar: 503
bizdede salatalığın kök tarafı çizeriz açı sütü akar

macuroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2019, 23:18   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-02-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 171
Çocukluğumuzda yediğimiz salatalıkların bazıları acı, bazıları tatlı veya bir salatalığın yarısı tatlı yarısı acı olurdu, geleneksel salatalık tohumu çok fazla kalmadı maalesef. Ama su da önemli bir etken, bildiğim kadarıyla salatalık sık ve az sulamadan hoşlanıyor.

kocasinan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2020, 19:48   #10
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Merhaba,
Biraz önce soymak istediğim soymakta zorlandığım, mis gibi acur kokan, acurdan bir halka kesip ağzıma attığım anda hiç tanımadığım bir acı tad boğaz ve genzime kadar yayıldı. ağzımı ne kadar yıkasam ne kadar gargara yapsam acı tattan kurtulamadım. Acuru öğleyin, buz dolabında, içinde muhafaza ettiğim kaptan çıkarıp yıkamış, çıktığı kaba da taze siyah üzüm salkımı koymuştum. Öğleyin acura dokunmadım, fakat üzümden bir kaç tane yedim, son iki üzüm tanesi (tabii ki yıkadığım halde) bayağı acı gelmişti, üzümün acı olmasına anlam verememiş, "Neye dokundum acaba?" demiştim. Acuru akşam yemek istedim, öyle acıydı ki, yemeden bile ağzımda kalan acısından zehirlenmiş olabileceğim aklıma geliyor. Çünkü, beslenme uzmanı bir yakınım, kırda, acı marul- yabani radikanın tadına baktığımız zaman, "bitkilerdeki acılık arsenik düşündürür" demişti. Acur acılığı acı marul gibi filan değil, sabundan acı, zehir acısı gibi hâlâ boğazımda hissediyorum. Kavun acısı da çok şiddetlidir, acaba acur, kavun cinsinden olduğu için mi bu kadar acıydı? Yoksa bilmeden zehirli sebze mi yiyoruz?


Düzenleyen s.toprak : 07-10-2020 saat 20:49 Neden: açık kalmış parantezi kapadım. Bir kelimenin yerini değiştirdim.
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024