04-12-2011, 19:04 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Spagetti kabak
İki senedir bir bahçeye sahibim. Hafta sonları gidebildiğimden her yetiştirdiğim bitkinin gelişimini görmek için hafta sonlarını iple çekiyorum. Elimden geldiğince tüm sebzeleri yetiştirmeye çalışıyorum. Geçen sene ilk senem olduğu için değişik çeşit azdı. Neler ektiğimi "Sebze bahçeme neler ektim?" başlığında yeri geldikçe paylaşıyorum. Bu sene yer fıstığı, yer elması, patates, 1 metrelik kabak bunlardandı. Öğrenmek, üretmek çok güzel ve beni çok mutlu ediyor. Bu başlığı açarken dileğim; bu sene ilk kez deneyimlediğim "SPAGETTİ KABAK" sizler tarafından tanınsın ve Türkiye'de pazarlarda diğer sebzeler arasında yer alsın. Bu sebze kadar tanımaktan keyif aldığım bir sebze henüz olmadı. Ben bu kabak tadı vermeyen kabağı çok sevdim. İnternetten tohumlarını aldığım bu kabağı bahçeme 3 kök ektim. Biri olmadı 2 kökten toplam 3 kabak alabildim. Sizlerden de sebze yetiştirmeye ilgi duyanların edinmesini tavsiye edeceğim bu kabak 2. Dünya savaşı yıllarında Avrupa'da en çok tüketilen sebzeymiş. Serin ve karanlık bir yerde 6 ay kadar dayanabiliyormuş. Bulduğum linklere göz atın isterseniz. Yemek tarifleri burada: Spagetti kabak yemekleri İsviçre'de yaşayan bir Türk hanım harika paylaşımlarda bulunmuş. Okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca Konya'da da yetiştiren bir beyle yapılan röportajın linkini de ekliyorum. Doğayı Keşfederken: Sonbahar Kabaklari ve genel olarak kabakgiller'e bir bakis (Cucurbitaceae) Makarnaya alternatif kt: Makarna kabak | MEMLEKET- Gnlk Yerli Gazete - Konya haber - Mevlana diyarnn haberleri Bir tek aşk: Spagetti kabağına devam Düzenleyen uzman16 : 05-12-2011 saat 05:56 Neden: Link ekledim. |
13-02-2012, 12:37 | #4 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-12-2011
Şehir: Afyon
Mesajlar: 57
|
ben de tohumlarını aldım ama her taraf kar olduğu için bahar aylarında ekmeyi planlıyorum. |
13-02-2012, 13:02 | #5 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Çok verimli bir çeşit. 4-5 kökten bir sürü kabak topladık. Bir kaç tanesini yedik. Çok farklı pişirme usulleri var. Makarna gibi yenebildiği gibi, salata, patates rendesi ve bu rende ile yapılabilir her şey gibi kullanılabiliyor. Tadı da güzel ama yine de tek başına çok fazla yenemiyor. Başka uygun yiyeceklerin yanında garnitür olarak iyi gidiyor. Oldukça dayanıklı. Halen bodrumda diğer balkabaklarıyla bereber kuru bir yerde bekliyorlar. Henüz çürüyen ya da çürüyecekmiş gibi görünen yok. Yetiştirme şekli, iklim ve toprak isteklerinin diğer kabak çeşitlerinden bir farkı yok. Bu sebeple yetiştireceklerin Mayısı beklemesi uygun olur. |
13-02-2012, 21:01 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-02-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 621
|
Kesmeden, kabuğunda birkaç delik açarak mikrodalga'da pişirilebilir. Çıkardıktan sonra çekirdekleri temizlenir. Bir çatal ile lifleri çok kolay ayrılabiliyor. Görünüm spagetti gibi, tadı bana göre daha çok patates'e benziyor İsteğe göre ya sarımsaklı yoğurt ile, ya da z.yağ-limon ile hazırlanabilir.Patates ile uygun olan her şey bu kabağa da yakışıyor.(Son halinin fotoğraflarını oğlum çekmedi ) |
14-02-2012, 00:05 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-07-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 568
|
tadı kabak gibimi acaba |
14-02-2012, 00:23 | #8 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
beni kırmayıp Tohum Takas Etkinliğine paylaşılması için gönderdiğiniz_ ve hemen biten_ spagetti kabak tohumları için çok teşekkür ederim. Bir çok üyeye üçer beşer dağıttım, bir çoğunu karşılayamadım. Artık gelecek yıl elimiz bollaşır siz ve 'kabak tadı vermeyen kabağı' güzel haberlerini duyarsınız. Böyle baktığınız ve düşündüğünüz için çok teşekkür ederim. Saygılar |
|
22-05-2012, 21:16 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Halil Bey mesajınızı yeni gördüm. Tohumları paylaşmak benim için zevkti. İnşallah bu sene ürün çok olur ve çok tohum paylaşabilirim Benim tohumlardan 9-10 tanesi çimlendi. Sizinkiler ne durumda? Bahçeye ektiklerim ve saksıda beklettiklerim var. Bu ara salyangozlar çok, umarım yemezler. Bakalım yetiştiren arkadaşlar beğenecekler mi?. |
22-05-2012, 21:36 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Bende tohum alanlardandım. Ama çimlenmediler. Geçen hafta tohumların içini açtım. İçleri çürümüştü. 3 dev kabak ekmiştim. 2 tanesi de aynı şekilde çürümüş. Neden çürüdü bilmiyorum. Onların haricinde yaklaşık 25 viyole karpuz, kavun, kabak, kavun çeşitleri ekmiştim. Onlarda fire vermedim. |
22-05-2012, 22:35 | #12 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Maalesef Sn. limon_sever'in başına gelenler benim de başıma geldi. Halil Bey'in gönderdiği 3 adet Spagetti Kabağı maalesef ben de çimlendiremedim. Diğer kabaklarımın çimlenmesinden sonra bir süre daha bekledim. Hala çimlenmeyince ben de Sn. limon_sever gibi içine bakayım dedim. Tam bir çürüme yok gibiydi fakat küf kokuyordu. Açıkçası çok ta hevesliydim bu Spagetti Kabak için. Artık önümüzdeki seneyi sabırsızlıkla bekleyeceğiz. |
22-05-2012, 23:24 | #14 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Ben de sorunu viyole bağlamıştım. Toprakta zamanla eriyen organik viyol kullandım. Vakti geldiğinde hiç hırpalamadan doğrudan toprağa geçişini yapabilirim diye düşündüm ama kısmet olmadı ( |
23-05-2012, 07:44 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-04-2011
Şehir: Hatay
Mesajlar: 462
|
Tohum takas etkinliğinden edindiğim 3 spagetti kabak tohumu bende de çimlenmedi. İki tanesinin içi boş gibiydi. |
23-05-2012, 13:27 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-04-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 146
|
Arkadaşlar bu sene hem bal kabağı hem de uzun kabak tohumlarını üyelerimizden temin ettim.Şu an evdeki uzun saksılarda daha sonra bahçeme götüreceğim.Bu tür kabağı ilk defa gördüm verdiğiniz linkleri de okudum harika kabaklar ve tarifleri var.Bende bu tür kabaktan yetiştirmeyi düşünüyorum.Nerden tohumunu temin edebilirim ? |
23-05-2012, 18:01 | #17 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar ben tohumları 26 Nisan'da toprakla (Saksıda torfla) buluşturmuştum. Bugün sabah bir tanesi yeni çimlenmiş. Yani neredeyse 1 ay sürdü çimlenme süresi. Diğerleri de çimleneli bir hafta olmadı. Çimlenmesi saksıda uzun sürdü. Ama bahçeye 3 hafta önce birkaç tane ekmiştim onlar 2 haftada çimlendiler. Yani çimlenme bahçede daha iyi gibi geldi bana. Sn. Limonsever, bahçedenn ve vehibe, Tohum takas etkinliğine katıldığınız ve tohumlar çimlenmediği için sizlere elimde kalan son tohumlardan göndermek isterim. Adreslerinizi lütfen özelden yazın. (Lütfen başkaları şu an istemesin, yeni kabaklar yetişip tohumlar olmaya başlayınca bol bol yollarım.) |
06-06-2012, 00:00 | #18 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Sn. Uzman16 tohumlarınız bugün geldi. Çok teşekkür ederim. Sizin yaptığınız gibi doğrudan bahçeye ekimini yapacağım. Umarım bu sefer başarılı olabilirim. |
06-06-2012, 00:52 | #19 |
Ağaç Dostu
|
Spagetti kabak yenecek olgunluktayken tohumları oluşmuş oluyor mu yoksa tohuma mı bırakmak lazım? Geçen gün bir tane aldım da, eğer içindeki tohumları olgunsa pişirmeden önce çıkarayım diyorum. |
06-06-2012, 22:30 | #21 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Gilan, Spagetti Kabağı Amerika'da mı aldın? Orada satılıyor demek. Yoksa Türkiye'de mi? Şu an nerede olduğunu bilemediğimden karışıklık olmasın diye soruyorum. Ben olgunlaşması için bırakmadım. İçindekileri çıkardım, kuruttum. Hepsi bu. Bence sen de tohumlarını kurut. |
06-06-2012, 22:45 | #22 |
Ağaç Dostu
|
Amerika'da aldım. İlk olarak bir restoranda garnitür olarak gelince gördüm, çok beğendim, ne olduğunu garsona sordum. Geçende de süpermarkette rastlayınca aldım, dolapta bekliyor. Hani normal kabakta tohum almak için kabağı koparmayıp tohuma bırakmak gerekir ya, o yüzden sordum. Ama anlaşılan bunun tohumları olgunlaşmış oluyormuş. Eğer kesmeden fırına atarsam tohumlar pişer sanırım, bu durumda ikiye kesip tohumları alıp pişireyim diyorum. Böyle böyle bayağı tohum biriktirebilirim. |
07-06-2012, 00:15 | #23 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Alıntı:
Eşiniz kadar sevdiğim söylenemez ama kayınvalidem bayılır. Bari onu yakayım Teşekkürler Sn. Uzman16. |
|
07-06-2012, 17:17 | #24 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-05-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 34
|
Sayın Uzman16, Benim de bu sene bir bahçem oldu. Henüz düzenlenmemiş durumda ama sebze bahçesi için bekleyemedim. Spagetti kabak başlığını görünce çok sevindim. Üç hafta önce, bir umut, toprakla buluşturmuştum internetten aldığım tohumları. Çimlenmişler. Bu sayfadan tohumlarının alınabileceğini öğrenince çok mutlu oldum. |
17-07-2012, 11:25 | #25 |
Ağaç Dostu
|
Sayın uzman16, Göndermiş olduğunuz tohumlardan sadece bir tanesi çimlendi ve gelişti. Her şey çok güzel gidiyordu. Ama sıcakların bastırması ile gövdesi yarılmaya başladı. Sanırım spagetti kabak bahçemize uyum sağlayamadı |
17-07-2012, 12:50 | #26 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Bu yıl ekmedim. Geçen seneden hala 15-20 kabak sapasağlam duruyor |
24-07-2012, 09:14 | #28 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Kuru ve karanlık bir yerdeki üzeri kalın mukavva kaplı raflarda. |
31-07-2012, 19:33 | #29 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
31-07-2012, 19:49 | #30 |
Ağaç Dostu
|
Fotoğraf çektiğimde tek koldan büyüyordu. Şimdi iki kol oluşturdu. O kollardan ikisinde de dişi çiçek oluşumu gördüm. Sanırım bir tanesi yarın çiçek açacak. Yara kendini iyileştirdi gibi ama tam kapanmadı. Benimki yerde sürünüyor. Bakalım meyve bağlayacak mı? |
|
|