agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-07-2009, 09:31   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
Solinda karpuz

Bu yıl marketlerde çok sık gördüğüm solinda ismi verilen karpuzlar hakkında webde ve ağaçlar.net'de bilgi bulamadım.
Sadece üreticisi tarafından açılan bir sitede bilgiler var ama üretici malının kötü yönlerini anlatmaz elbette.

Daha önce çekirdeksiz karpuz almıştım ama bu solinda isimli karpuzlar daha farklı. Hem daha küçük hem de kabak çıkma olasılığı sıfır. Aşırı tatlı, ince kabuklu, çekirdeksiz ve ithal değil.

Bu karpuz genetiği ile oynanmış sebzelerden mi?
Bilgisi olan var mı?

kaju Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2009, 09:39   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Ben de aldım küçük olmasına rağmen çok tatlı idi.

Hibrit mi GDO ürünü mü ziraatçi arkadaşlar bilir.Ancak linklerde doğal olduğu belirtiliyor.

Name:  ssssssssssssssssssssssssssssssdf.jpg
Views: 6517
Size:  14.6 KB

http://www.nethaber.com/Ekonomi/1082...Turk-tarimi-bu

-----------------------------------
-----------------------------------

Akdeniz’in göbeğinden % 100 doğal
Solinda doğal olarak küçük bir karpuz çeşididir. Uzman karpuz üreticileri tarafından en iyi tarlalarda, Akdeniz’in en güneşli bölgelerinde üretilir.


Güney İtalya, İspanya ve Türkiye’de Adana ve Antalya’da üretilir. Çoğu insanın gözde yaz meyvesi olmasını sağlayan en üst seviyede tatlılığa ve gevrekliğe ulaşması için optimum iklim şartlarında olgunlaştırılır.

Yüksek kalite standartlarını sürekli koruyabilmek için özenle seçilmiş uzman üreticiler katı üretim protokollerini ve çevre dostu bitki koruma yöntemlerini takip etmek zorundadırlar.

Hasat noktasından, satış noktasındaki rafa kadar yapılan katı kalite kontrolları yalnızca yüksek kaliteli meyveleri seçmemize izin verir.

Bütün dağıtım, paketleme, saklama ve nakliye aşamaları Uluslararası Sanitasyon Tesisler Yönetmeliğinin (Globalgap/BRC/IFS) kurallarına bağlı kalarak uygun sıcaklık kontrolü yapılan hijyenik alanlarda yerine getirilir.

Kısacası doğanın üretebileceği en yüksek kaliteli meyveler Mayıs’dan Eylül’e kadar mevcuttur


http://www.solinda.eu/index.php/spip.php?rubrique65

Bizler Solinda™’nın mükemmel bir meyve olduğunu biliyoruz ama bu kadar az bir zamanda bir sürü hayrana sahip olacağımızı beklemiyorduk. Işte bazı müşterilerimizin Solinda™’yı denedikten sonra bize söyledikleri:

“Gerçekten güzel! Sevimli… ve bayağı tatlı!! Çok lezzetli, nefis, minyatür boyutta gerçek karpuz tadı!”

“Genelde karpuzun göbeği en lezzetli bölümüdür. Solinda’nın hepsi karpuzun göbeği gibi, inanılmaz bir tat, gerçekten bal gibi, …çok sulu. Normalde karpuzun kabuğa yakın kısmı en az tatlı olan yeridir ama burada karpuzun her yerinin tadı şahane. ”

“Biz 5 kişilik bir aileyiz, bu yüzden büyük karpuzları tercih ederiz, çünkü bizim için önemli olan karpuzun tadıdır. Solinda’ yı şekerli tadından dolayı seviyorum, diğer denediğim küçük karpuzları göz önünde bulundurursam umduğunuzdan çok daha iyi.”

"Bu yaz Solinda’yı keşfettim... İşte gerçek karpuz tadı böyle olur. Gerçekten bal gibi. Ağustos’un sonuna kadar her hafta üstelik iki tane aldık. Sonra onlardan bulamadım. Sanırım elinizdeki stokların tükenmesine neden olduk."

" Yemeleri için çocuklarla kavga etmenize gerek kalmıyor. Benim 2 tane küçük çocuğum var, onların önlerine çeyreğini koyuyorum, dönüyorum ve…yok olmuş, hiç bir şey kalmamış! Hatta kabuğunu da emmeye çalışıyorlar. Diğer yarısını ise kocam kaşla göz arasında bitiriyor. Benim için ne kaldı? Biraz daha büyük yapabilir misiniz? Ya da çiftli ambalajlarda satabilir misiniz?"

“Benim abimin çiftliği var bu yüzden biraz meyvelerden anlarım. Karpuzların büyümeleri için güneşte yetişmesi gerekir ki tüm ihtiyaçlarını alsınlar ve doğru şekilde olgunlaşsınlar. Tadına bakıp söyleyebilirim bu tamamen doğal, sağlıklı bir meyve… Bravo!”

“Ben genelde karpuz almaya çekinirdim çünkü fazla ağırlık taşıyamıyorum ve ayrıca buzdolabıma da sığmıyorlar. Bazen aldığınız karpuzu kesersiniz ve yemediğiniz yarısını dolaba koyarsınız. Kahverengileşir ve sonunda onu çöpe atarsınız. Sonra Solinda’yı keşfettim… çok küçük ve daha önce denediğim diğer küçük karpuzların arasında en lezzetli olanı! Bu sırrı bunca zamandır nerede sakladınız?”

"Karpuzun tadını çok severim, ama çok zahmetli bir meyvedir. Çok büyük, suyu her tarafta, bütün o çekirdekler, günlerce o artanlar… ama bunu tabağa koyduğunuzda bir saniyede önünüzde… çok çabuk ve istediğiniz zamanda hazır. Hazırladığınızda hemen yiyebiliyorsunuz ve kabukları rahatça çöp kutusuna sığıyor. "

"Hiç çıkardığı sesten karpuzun iyi olup olmadığını anlamak için karpuza tıkladığınız olmuş mudur? Muhtemelen bazı insanlar anlıyorlar…. Ama ben şimdiye kadar hiç tutturamadım, bu yüzden rafta en güzel duranı almayı tercih ediyorum. Gülünç ? Belki de değil. Solinda çok şirin görünüyor, dayanamadım ve ilk alışımdan sonra tekrar tekrar almaya devam ettim. Beni hiç hayal kırıklğına uğratmadı. Her zaman lezzetli, tatlı ve sulu! Ses her ne olursa olsun!"

“Güzel çünkü o heryere götürülebilir, istediğiniz yerde istediğiniz zaman yenilebilir. Kavun gibi kaşıkla yiyebilirsiniz. Etrafı kirletmek yok. Bu yaz öğlen yemeği için bir iki kere iş yerimde yedim. Çok güzel, sağlıklı ve pratik."

http://www.solinda.eu/index.php/spip.php?rubrique64

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2009, 11:37   #3
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-12-2006
Şehir: orta anadolu, karasal iklim
Mesajlar: 68
arkadaşlar
bu solinda karpuzunda çekirdek yokmu.

eser42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2009, 14:53   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
Belki iki üç tane sarı renkli, çok ince kabuklu çekirdek çıkabiliyor ama ona da çekirdek denmez sanırım.

kaju Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2009, 09:21   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-05-2009
Şehir: ANT
Mesajlar: 2
SOLİNDA ve ÇEŞİTLİ İLGİNÇ ÜRÜNLER -ERUST TARIM

Solinda yı Türkiye' de ERUST TARIM yetiştiriyor ve pazarlıyor.
www.erust.com.tr adresinden satış noktalarını bulabilir ve Erüst Tarımda Yetişen diğer farklı ürünlere bakabilirsiniz.

ozforum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2009, 02:07   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 104
Bu karpuzu denemedim ama; temel doğa prensibi, türün devamı için çekirdeğini/tohumunu vb. kendi bünyesinde barındırmasıdır. Çekirdeği bile olmayan bir ürüne nasıl doğal diyeceğiz?

umas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2009, 09:26   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Bu ürün F1 mi GDO mu henüz cevabını bulamadık, bilen arkadaş var mı?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2009, 10:27   #8
Ağaç Dostu
 
Volare's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-08-2006
Şehir: Izmir
Mesajlar: 1,390
Galeri: 2
Bu karpuzda cekirdek var ,
Izmirde marketten bunu almaya gerek yok ama , denemek icin aldim.
Sanirim talep artisindan dolayi olacak erken toplaniyor ,
doku kirmizi ancak cekirdekleri beyaz , olgunlasmamis .
Daha once , haziran sanirim , oglum Bursadan getirdi ,
ince kabuklu , hem tek oturusta yenir , yarim kalinca damliyor ,
bozuluyor
Onun icinde cekirdek vardi , hepsini ayikladim .
3 arkadas kizileima , gokhanbicer26 ve Gladyol ' e gonderdim .
Basligi yeni gordum . Hemen kilitli posette cimlemeye aliyorum .
Sonuctan haberdar ederim.

Volare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2009, 19:00   #9
Ağaç Dostu
 
Heaven's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-05-2009
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 115
Galeri: 1
Bana gelen 3 tohumu da ekmedim ilkbaharda normal karpuzlar ekilirken ekerim düşüncesiyle

Eğer meyve alırsam tohumunu kesinlikle dağıtırım son tanesine kadar.

Şimdi eksem Eskişehir'de olmaz bence ama ek derseniz nasıl ekileceğini belirtin ben ekeyim.
Kilitli poşete nasıl ektiniz siz Volare Hanım?

Heaven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2009, 19:47   #10
Ağaç Dostu
 
Volare's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-08-2006
Şehir: Izmir
Mesajlar: 1,390
Galeri: 2
Sn . gokhanbiçer 26 ,
kilitli poşette çimlendirme ,tohum çimlendirmek için en iyi yöntem , otoriteler böyle diyor .
Tohumları kağıt mendile sarıyoruz , mendili ıslatıp ,suyunu iki avucumuz arasında
sıkarak fazla suyu alıyoruz . Sonra kilitli poşete koyup ,her gün çimlenme var mı kontrol ediyoruz . Bazıları suyun sulandırımış giberelin içermesinin daha iyi sonuç verdiğini yazıyorlar .
Çimlenme gerçekleşince hemen toprağa alınır .

Volare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2009, 02:16   #11
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Olgunlaşmış karpuzun çekirdeği siyah olur. Eğer çekirdek beyaz ise olgunlaşmadan toplanıyor ve kimyasallar ile olgunlaştırılıyordur ( karpit gibi). Bu durumda da çok tatlı olması zor. Eee nasıl oluyorda doğal oluyor acaba?

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2009, 03:04   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 104
Solinda karpuz için yapılan müşteri yorumları, sanki bir reklam ajansının metin yazarının elinden çıkmış gibi!
Şu yorumlara bakın;
Bir tüketici diyor ki;
'Yemeleri için çocuklarla kavga etmenize gerek kalmıyor'
Allah aşkına, karpuz yesinler diye çocuklarıyla kim kavga ediyor!
'Biraz daha büyük yapabilir misiniz? Ya da çiftli ambalajlarda satabilir misiniz?'
Niye, öyle bir talep mi var, yoksa piyasa mı yoklanıyor? Hem neden çiftli paket? İki tane alınamıyor mu?
'Benim abimin çiftliği var bu yüzden biraz meyvelerden anlarım. Karpuzların büyümeleri için güneşte yetişmesi gerekir ki tüm ihtiyaçlarını alsınlar ve doğru şekilde olgunlaşsınlar. Tadına bakıp söyleyebilirim bu tamamen doğal, sağlıklı bir meyve… Bravo!'
Senin de yorumlarına bravo! Tadına baktın; doğal ve sağlıklı olduğunun yorumunu bir çırpıda yaptın. Tam bir reklamcı ağzı! Toplumlarda, genelde aile toptan çiftçilik işiyle uğraşır veya en azından ilerleyen yaşlarında tarımla uğraşmazsan da, çocuk yaşlarda mutlaka babana yardımcı olmuşsundur. Kaldı ki; karpuz yetiştiriciliği farklı bir durum olsa gerek.
'Bu sırrı bunca zamandır nerede sakladınız?'
Sahiden, nerede sakladınız? Yoksa GDO'lar çıktığı zaman mı keşfettiniz?
'Her zaman lezzetli, tatlı ve sulu! Ses her ne olursa olsun'
Dünyaca ünlü Diyarbakır karpuzunda bile fire çıkıyor ama Solinda'da zinhar! Bir de anlamadığım, her zaman lezzetli, tatlı ve sulu olmayı nasıl başarıyor?

umas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2009, 11:57   #13
Ağaç Dostu
 
Volare's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-08-2006
Şehir: Izmir
Mesajlar: 1,390
Galeri: 2
Sn.umas ,
hemfikirim , tadi o kadar da guzel degil , sulu tamam , biraz yavan diyebilirim .
Benim kucuk olmasi ve ince kabuklu olmasi hosuma gitti .
Eger bu urun GDO ise saksiya ekmek lazim , tabi cimlenirse .
Bakalim cimlenecek mi .
Saygilar .

Volare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2009, 14:32   #14
Ağaç Dostu
 
Heaven's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-05-2009
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 115
Galeri: 1
Ben Babaanneme bu karpuzu anlatırken hiç şüphe duymadan "Şememe" dir dedi . ama internette çok az kaynakta şememe kavunu geçiyor. bir isim daha söyledi ama onun adını hatırlamıyorum öğrenince onu da yazarım.

Heaven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2009, 14:32   #15
Ağaç Dostu
 
Heaven's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-05-2009
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 115
Galeri: 1
tohumları da dediğiniz usul de çimlendiriyorum.

Heaven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2009, 21:17   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 104
şemmame; küçük bir kavun cinsidir.

umas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2009, 13:51   #17
Ağaç Dostu
 
Volare's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-08-2006
Şehir: Izmir
Mesajlar: 1,390
Galeri: 2
1 tohum çimlendi , bu mevsimde meyve verir mi bilmiyorum.
Bunu poşette değil doğruca toprağa ekerek çimlendirmiş oldum .
Daha havalar sıcak belki tohum alacak kadar meyve verir

Volare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2009, 16:31   #18
Ağaç Dostu
 
siniroluyorum's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-11-2009
Şehir: Edirne
Mesajlar: 390
Galeri: 1
Acaba kavuna aşılanmış olmasın bildiğim kadarıyla kavuna aşılanan karpuzlar tohumsuz oluyor?

siniroluyorum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2009, 10:56   #19
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-12-2006
Şehir: orta anadolu, karasal iklim
Mesajlar: 68
merhaba

arkadaşlar kavuna - kabağa karpuz aşılamanın karpuzun genetiğiyle ilğili bir sorun oluşturmaz. karpuzdan aldığınız tohumlar çimlenebilir, çimlenmede sorun olmaz. ama ektiğiniz tohumlardan ürettiğiniz karpuzlar farklılık gösterir. bu farklılaşma bazen çok az olur önemsiz görünür. bazen ciddi farklılaşmalar ortaya çıkabilir. bu tohumu ıslah eden ıslahçının kullandığı ebveyn bitkilere bağlıdır. kısaca bu karpuzun f1 olduğu kanısındayım. karpuzdan aldığınız tohumları ekerek nasıl bir karpuz çıkacağını şimdiden bilemeyiz. 2-3 yıl sabırla ve çıkan karpuzların iyilerini seçerek ekmeye devam ederseniz, ortaya hibrit olmayan güzel bir karpuz çıkabilir.

selamlar

eser42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2009, 11:09   #20
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-12-2006
Şehir: orta anadolu, karasal iklim
Mesajlar: 68
bazı arkadaşlarda tohumun rengine takılmış. her karpuz tohumu siyah olacak diye bir kural yok benim elimde beyaz rekli tohumları olan karpuz çeşitleri var. kırmızı renkli veya gri renkli tohumu olan karpuzlar var. dikkat edilmesi gereken tek şey tohum alınacak karpuzu bir kenara koyun kendi kendine iyice olgunlaşmasını bekleyin, çürümeye yakın tohumlarını alın yıkayarak kurutun. ilkbara kadar kuru bir ortamda saklayın.

kolay gelsin

eser42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2011, 18:33   #21
Ağaç Dostu
 
Heaven's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-05-2009
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 115
Galeri: 1
Arkadaşlar konu üzerinden uzun zaman geçmiş ama bugün Solinda karpuzun renginde ve büyüklüğünde çok hoş güzel karpuzlar satın aldım. Tek farkı çekirdekleri olması beyaz ve yassı çekirdekleri var. Daha önce den solinda karpuz hakkında bilgim olduğu için bu karpuzları görür görmez seyir halindeki aracımda ani bir frenle durdum. Satıcı yerel halktan birisi kendisi ekmiş karpuzları. Kendisi bu karpuzlar için Kıbrıs karpuzu olduğunu söyledi. Fakat internette kıbrıs karpuzu hakkında bir bilgi bulamadım. Kilosunu 50 kr tan normal karpuz fiyatına aldım. Ama Bu karpuzlar manavlarda **** organik ürün satan dükkanlarda belki 1.5 2 tl ye satılır cinstendi.

Bana kalırsa benim aldığım karpuzların biraz daha ehlileştirilmişi ya da kimyasal işlem uygulanmışı Solinda tescilli markasıyla satılıyor. Solinda bir karpuz türü değil ticari markadır.

Yukarıdaki yazılardan da anlaşılacağı üzere daha önce bana Volare Hanım Solinda karpuz olduğunu söylediği 3 adet siyah, minnacık tohum göndermişti. Onları denedim fakat çimlendiremedim.

Bahsettiğim karpuzlar yukarıda yazılanlar gibi tatsız değillerdi. gayet hoş kokulu aromalı brix (katı meyve oranı) yüksek, yedikten sonra ağızda tadı kalan cinstendi.

Bu karpuzların tohumlarını ayırıyorum. İsteyenlere önümüzdeki günlerde buradan göndermek üzere ayrı bir başlık açacağım. merek etmeyin bol bol tohum olacak dağıtırım diye 8-10 tane almıştım

Heaven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024