agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 2 Gönderen Uzaylı

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-10-2008, 16:12   #1
Ağaç Dostu
 
Fatos_Karag's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-08-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 352
Kışlık sebze tohumları ne zaman ekilir?

Merhaba,
Bu hafta sonu bahçeye ıspanak, semizotu, pazı, marul, turp, kırmızı lahana ve havuç ektim.
Brokolileri ise Kağıt bardaklara koyup kapalı bir dolaba toprakları nemli şekilde yerleştirdim. Sizce unuttuğum başka bir kışlık sebze kaldı mı?
Ne dersiniz?
Ben hayatımda ilk defa bahçe sahibi olan birisi olduğum için çevremdekiler benimle bunlar tutmaz diye dalga geçiyor. Acaba çokmu geç kaldım. Sizede sormak istiyorum. Gerçekten bunların tutma ihtimali nedir. (toprağı ekmeden bir gün önce iyice belledim cumartesi günü ve ahır gübresi attım. Sonrada pazar günüde tekrar iyice karıştırıp tohumları serptim.)
Bir çoğunuz bu işin uzmanı olduğu için yazılanları çok rahat anlıyor. Benimse anlamak ve kafa karışıklığı bir arada oluyor. Bu yüzden bana kısaca bundan sonra ne yapabileceğimi söylerseniz sevinirim.

Fatos_Karag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2008, 19:03   #2
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Öncelikle bahçeli evinizde sağlıklı, mutlu günler dilerim. Güle güle oturun.

3 sene önce bahçeli eve taşındığımda benimle de çok dalga geçiyorlardı. Hatta buradaki konu komşu bile koskoca bahçelerine iki dal domates bile dikmiyordu. Ben de ilk hevesle karpuz kavun bile yetiştirmiştim. Şimdi, bahçesi olmayan arkadaşlarım bile saksılarında en azından Roka, Maydanoz yetiştiriyor. Sanırım bulaşıcı bir hastalık bu.

Siz bu işin ticaretini yapmayacağınıza göre, olduğu kadarı olur, ektikçe nelerin olup olmayacağını zaten anlayacaksınız.

Kırmızı Lahana, Brokoli, Karnıbahar vb.. tohumlarını ekme işini en geç Ağustos ayı ortalarına kadar bitirmek gerekiyor. Buradaki çiftçiler Ağustosu beklemiyor daha erken ekiyorlar. Bu aylarda fidelerini alıp dikerseniz başarılı olursunuz.

Ispanak, Havuç, Roka, Tere, Dereotu, Marul-Kıvırcık, Maydanoz, Turp(aklıma gelenler) tohumları için uygun zamandır. Arpacık soğanları da dikerseniz 10-15 günde yeşil soğanlarınız hazır olur. Hava yağışlı, toprak nemli olduğundan sulamaya hiç gerek kalmayacaktır.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2008, 09:31   #3
Ağaç Dostu
 
Fatos_Karag's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-08-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 352
Sevgili limon desenize kırmızı lahana ve brokoli için gecikmişim. Ama diğerlerinin ekilmesinde sorun olmadığına sevindim.
Teşekkür ederim. Beni cesaretlendiriyorsunuz. Limon un bahçesi kısmını görmüştüm. 3 yılda bu kadar güzelleşmesi inanılmaz geliyor bana. Müthiş bir özveri ve emek var bu belli. Çok şık ve gösterişli bir bahçeniz var. Herşey yerli yerinde. Hepsini öyle güzel yerleştirmişsinizki herşey en güzel hallerini gösterebilmiş. Sizin bahçeniz sevgili Güler ablanın gülleri ve diğer resmini gördüğüm bazı bahçelerin görünüşleri inanın beni mest ediyor. Hepsi sanki cennetten birer köşe gibi. Benim o bakımsız kötü görünüşlü bahçemde bu hali alırmı? Aslında inanması çok zor ama herhalde en azından benzeyebilir.
Size bir itirafta bulunmak istiyorum. Bu siteyi çok uzun süredir kayıt olmadan takip ettim. Şu anki evime taşındığımda ise bahçeyle tek başıma başa çıkamayacağımı bildiğim için, sizlerin bahçelerinizin güzelliklerini gördüğüm için, içtenliğinizi gördüğüm için ve aslında tek hedefinizin bu güzellikleri yaşamak ve yaşatmak olduğunu hissettiğim için buraya kayıt oldum aranızda kendimi rahat hissediyorum. Hatta yüzsüzlük bile yapıp bazı arkadaşlardan tohum bile isteyebildim. Bu bile bana çok yabancı.
Sizleri, bahçelerinizi örnek almaya çalışıyorum. Umarım başarılı olabilirim. Aslında çevremdeki (sen ekmekten ne anlarsın, yapamazsın) davranışlarından ve sözlerinden kaçtığım için buraya sığındım. Çünkü burada benim gibi sıfırdan başlayanlar ve başarılı olanlar var. Bu bana kuvvet veriyor. Sizler böyle destek oldukça başaracağıma daha fazla inanıyorum. Kendimi daha güçlü azimli hissediyorum. Tabi bu arada bahçenizden ufak defek kopyalar yapmama kızmazsınız umarım Hakketten neyi nereye ekeceğinizi iyi biliyorsunuz. Ah bir resmini çekebilsem sizden bu konuda bana yardımcı olmanızı isteyeceğim.

Fatos_Karag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2008, 15:38   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2007
Şehir: Rize
Mesajlar: 482
Galeri: 35
Fatoş Hanım korkmanıza gerek yok tohumlar ne yapacaklarını biliyorlar; onları dinlerseniz ne istediklerini kolaylıkla duyarsınız diyerekten bir giriş yapınca beni de tecrübeli falan sanmayın ama kim ne karışırmış. Siz sağa sola aldırış etmeyin. Benimle de dalga geçiyorlar. Balkonda oturup keyif yapacağıma oraları denemelerimle dolduruyormuşum.

O kadar kısa sürede o kadar fazla şey öğreneceksiniz ki, başka da birşey demiyorum. Bizim buralarda bir söz vardır. Horona girmeden oynamayı öğrenemezsin diye. Deneyerek başarılı olursunuz en sonunda.

Bir an önce fotoğraf çekip yükleme işini halledin. Ben sizden kopya çekerim siz de olur ya benden...

Aha, ne de olsa ben daha kıdemliyim bire gitmiyorum ikiye gidiyorum. Balkondan kopardığım roka ve maydanozdan yeme şerefine nail olmuşum daha ne olsun... Size kolaylıklar diliyorum. Belki üstün yeteneklerimizden dolayı bize direkt diplomayı verirler,umutluyum...

Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2008, 21:13   #5
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Fatoş Hanım, neyi nereye dikeceğim konusu işin en zor kısmı aslında. Çok kez bitkilerin yerlerini değiştirmişimdir, halen de değiştireceğim bir Oya Ağacı var. Onun için yeni bahçe yapacak herkese ilk tavsiyem acele edilmemesidir. Sabırlı olmak gerekiyor. Ağaçlar ve bitkiler hep küçük kalacaklarmış gibi dip dibe bahçeyi doldurmamak gerekiyor. Her bitkiyi seveceği yere dikince kısa sürede gelişip sizi şaşırtıyorlar.

Fotoğraflarınızı yüklerseniz sizin için ilerde çok güzel bir günlük olacak, gözle farkedemediğiniz gelişmeyi buradan çok daha güzel göreceksiniz. Siz bahçenizi güzelleştirirken işe yeni başlayacak arkadaşlara da örnek olacak. Kolay gelsin

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2008, 08:31   #6
Ağaç Dostu
 
Fatos_Karag's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-08-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 352
Sevgili baldaş ve sevgili limon desteğiniz için çok teşekkür ederim. Haftaya bu resim işini halletmeye çalışırım.
Bu arada sevgili limon Oya Ağacının neye benzediğini gördümde bahçemde bende bir tane istiyorum. Acaba çokmu yer kaplıyor? Birde sadece beyaz renklerimi var? Bu konuda bilgi verirseniz çok mutlu olurum.

Fatos_Karag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2010, 19:00   #7
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
pazı ekimi için bugünler uygunmudur
bilgisi olan varsa yazsın lütfe

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2010, 20:31   #8
aer
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 342
Sayın İdris Şenol, sanırım doğru zaman, komşum 3-4 gün önce tohumları saçtı. Kolay gelsin.


Düzenleyen aer : 18-05-2010 saat 20:32 Neden: noktalama işareti
aer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2010, 18:24   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-05-2010
Şehir: İstanbul-Çekmeköy
Mesajlar: 427
Şu an balkonumda 5-6 tane büyük saksıda domates, biber, patlıcan dikili. Yaz sonuna kadar başarılı olursam meyvelerini toplayabileceğim. Özellikle domates ekili alana 3-4 sene ara vermeden aynı bitkiyi dikmememk gerektiğini okuyorum. Tabii saksıda iş değişir mi bilmiyorum. Ben yaz sonu bunlardan boşalan saksılara da kışlık sebzeler dikmeyi planlıyordum.

1- Balkonda-saksıda ne tür kışlık sebzeler dikmemi önerirsiniz acaba?
2- Tohumlarını da ne zaman viyollere ekip fideleri hazırlamalıyım? Olabildiğince doğal olan tohumları nerden temin edebilirim?
3- Baklagillerin münavebeli tarımda önemli olduğunu, toprakta azot vs bağladığını okudum. Bakla ekmem, domates saksılarının toprağını yeniler mi?
4- Çiçeklerden boşalacak uzun saksılara da maydanoz, dereotu, tere vb otlar dikmeyi planlıyorum. Uzun saksılar bu iş için uygun mudur?

Sorularımı yanıtlayacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Kedi Tırnağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2010, 14:18   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-06-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 25
bugün tesadüfen bu başlığı gördüm, Fatoş Hanım'dan tam 2 sene 2 gün sonra biz de evimizde aynı şeyleri yaptık Aynı şekilde geç kaldığımızı düşünüyordum ama içim rahatladı.

Yeşil yapraklı sebzeler kışın da yetiştirilebilir dedikleri için ıspanak, roka, dere otu, maydanoz, yeşil soğan, havuç, kereviz vb. sebzeler yetiştirmeye çalışacağız.

2 gün önce toprağımızı havalandırdık belleyerek. Ama bizim bahçemizde kırmızı örümcek, salyangoz ve teşhis edemediğim başka böcekler de var onun için ekim yapmadan önce toprağa içinde tütün bekletilmiş su atarak böcekleri uzaklaştırmayı planlıyoruz.
Bir de kardeş bitkileri yan yana ekerek daha çok verim almaya çalışacağız. ilkbaharda çimlenen tohumlar daha sağlıklı oluor sanırım ama ilk ürünlerimizi yeme şansımız olursa iyi veya kötü bizi mutlu edecektir

p.m.nihan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2010, 15:02   #11
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Bol ürünler dilerim. Kolay gelsin.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2011, 00:06   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 212
güzel bir paylaşım olmuş...

himone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2011, 14:00   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-07-2011
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi p.m.nihan Mesajı Göster
bugün tesadüfen bu başlığı gördüm, Fatoş Hanım'dan tam 2 sene 2 gün sonra biz de evimizde aynı şeyleri yaptık Aynı şekilde geç kaldığımızı düşünüyordum ama içim rahatladı.

Yeşil yapraklı sebzeler kışın da yetiştirilebilir dedikleri için ıspanak, roka, dere otu, maydanoz, yeşil soğan, havuç, kereviz vb. sebzeler yetiştirmeye çalışacağız.

2 gün önce toprağımızı havalandırdık belleyerek. Ama bizim bahçemizde kırmızı örümcek, salyangoz ve teşhis edemediğim başka böcekler de var onun için ekim yapmadan önce toprağa içinde tütün bekletilmiş su atarak böcekleri uzaklaştırmayı planlıyoruz.
Bir de kardeş bitkileri yan yana ekerek daha çok verim almaya çalışacağız. ilkbaharda çimlenen tohumlar daha sağlıklı oluor sanırım ama ilk ürünlerimizi yeme şansımız olursa iyi veya kötü bizi mutlu edecektir
Merhabalar bende bahçemin bir bölümünde sebze yetiştirmek istiyorum.Ama neyi nasıl yapacağım konusunda hiçbir fikrim yok mesela bu aylarda hangi sebzeleri ekebilirim.fidelemeden kaçgün önce nasıl bir işlem yapmalıyım bahçede yardımcı olursanız çookk sevinirim.şimdiden cvp yazacak arkadaşlara çok teşekkür ederim...

sebze bahcesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2011, 17:30   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-05-2007
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 196
merhaba sebze bahçesi,
fidelemeden ne demek anlamadım. öncelikli olarak sebze yetiştirmek istediğiniz alanın güneş alma durumu nedir? Bundan sonra alan büyüklüğü nedir? bu soruların cevaplarından sonra uygun sebzeyi dikmenizi öneririm.

mozen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2011, 21:42   #15
Ağaçsever
 
pajero's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-09-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 46
Bu aylarda ne ekilir acaba?

pajero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2011, 23:59   #16
Ağaç Dostu
 
Uzaylı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,129
Sebze - meyve - tahıl tohum ekim zamanı

Bu takvime bakabilirsiniz

çiçeğim ve engin80 beğendi.
Uzaylı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2011, 00:51   #17
Ağaçsever
 
pajero's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-09-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 46
@Uzaylı, teşekkürler oldukça faydalı bir takvim.

pajero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2012, 11:38   #18
Ağaç Dostu
 
ayseldeniz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-06-2011
Şehir: Salihli-Manisa
Mesajlar: 192
Sayın uzaylı takvim için teşekkürler

ayseldeniz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2012, 16:04   #19
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
Giriş Tarihi: 22-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 186
Sayın Turkuaz61, tohum dağıtımları için geç kalmadıysam bana da tohum gönderirseniz çok sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim.
1-İspanyol Domatesi
2-Porter Domatesi
3-Bohça Biber
4-Gül Biber
5-Dikenli Salatalık

gulbirsen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2012, 09:27   #20
Ağaçsever
 
Yeşil2's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2011
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 64
Takvimi açamamıştım ama şimdi açtım... aradığım bilgiyi buldum teşekkür ediyorum Uzaylı

Yeşil2 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024