agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)




Beğeni Düzeni100Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-12-2010, 02:17   #1
Ağaç Dostu
 
dermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 271
Galeri: 21
Wink endivyen

antalya da bir otelin menüsünde gördüğümde ilgimi çok çekmişti. tadına baktığımda [marul sevmeyen biri olarak] marulun alternatifini bulmuştum.kolayca bulunmadığından kendim yetiştirmeye karar verdim. menemen deki tarlama aynen marul dıker gibi diktim. acaba doğru mu yaptım.

Fatma Kochan beğendi.
dermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2011, 19:48   #2
Yeni Üye
 
dragro's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 7
endivyen hakkında biraz bilgi ,,,,,

dragro Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2011, 21:00   #3
Ağaç Dostu
 
the_mc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
ENDİVYEN (Hindiba)

Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım: Asterales
Familya: Asteraceae
(Papatyagiller)
Alt familya: Cichorioideae
Oymak: Cichorieae
Cins: Cichorium
Tür: C. endivia

İng: Endive
Alm: Endivie
Fra: Endive
İsp: endibia

Saçaklı yaprakları olan bir marul'u andıran Endivyen aslında bir hindiba çeşididir. Endivye’nin fırfırlı, ince uzun dış yaprakları koyu yeşil, ortalarda kalan ve daha saçaklı, kıvır kıvır olan iç yaprakları ise açık yeşil ve beyazdır. Özellikle beyaz iç yaprakları salata ve süslemelerde tercih edilen endivyen narin ancak acımtırak bir lezzeti vardır.

Salatalarda, ayrıca yemek ve salataların dekore edilmesi ve süslenmesinde kullanılır. İştah açıcı özelliği, mineral ve vitamin zenginliği açısından çiğ olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
Vitamin Özelliği A - B1 - B2 - C
Yıl içinde bulunduğu mevsim / ay 12 ay
Saklama koşulları +3 +5 °C

Hindiba (Cichorium endivia), papatyagiller (Asteraceae) familyasından, sebze olarak yararlanılan bir yıllık bitki türü.
Mısır ve Endonezya kökenli olduğu sanılan bitkinin, 16. yüzyıldan bu yana Avrupa'da tarımı yapılmaktadır. Yüksekliği 50-100 cm arasında değişir; parçalı yaprakları ve açık mavi renkli çiçekleri vardir. Yapraklarından salata olarak yararlanıldığı gibi sıcak yemek de yapılır.
Hindiba cinsinden bir diğer bitki türü olan beyaz hindiba (Cichorium intybus) ile yakın akrabadır.
Ülkemizde yaygın olarak yabani hindibanın yaprakları ilkbaharda toplanarak şifalı ot ve sebze olarak tüketilir. Bu yapraklar ülkemizde “Hindiba” ve “Radika” olarak bilinir.
Alt türler



Hindiba ve çiçekleri


  • Cichorium endiva subsp. endivia
  • Cichorium endiva subsp. pumilum

Fatma Kochan beğendi.
the_mc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2011, 21:16   #4
Ağaç Dostu
 
the_mc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
Karanlık ortamda beyaz hindiba üretimi burda da biraz konuşulmuş ve ayrıca..



Beyaz hindiba


Bilimsel sınıflandırma Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Asterales
Familya: Asteraceae
Alt familya: Cichorioideae
Oymak: Cichorieae
Cins: Cichorium
Tür: C. intybus
Binominal adı Cichorium intybus










Beyaz hindiba (Cichorium Intybus), papatyagiller (Asteraceae) familyasından yaprakları kökünün karanlıkta ve ısıyla zorlanmasıyla elde edilen tomurcuk şeklinde hindiba cinsinden bir sebze türü. İlk olarak Belçika'da yetiştirilmesi sebebi ile Belçika hindibası adı da verilir. Bitki köküne özel şartlar uygulanarak elde edilen “Beyaz Hindiba” hem sebze hem de salata olarak tüketilir.
"Beyaz hindiba" az kalori içeren besleyici, zengin ve hafif bir besindir. Tadı buruktur ancak son yıllarda burukluğun azaltıldığı çeşitleri de üretilmeye başlanmıştır.

Tarihçe

Beyaz hindiba tahminen 1830 yıllarında Brüksel civarında Hollanda ile yapılan Belçika bağımsızlık savaşı sırasında Jan Lammers adlı çifçi tarafından tesadüf eseri bulunmuştur. Savaş sırasında çıkardığı hindiba köklerini mahzeninde kumun altına gömen çifçi, birkaç hafta sonra bu buruk tadlı köklerden tatlı ve yumuşak tadlı yaprakların çıktığını gördü. Bu yaprakları çiğ kış sebzesi olarak satmaya başladı. Kısa zamanda üretim Brüksel ve Leuven şehri civarına yayıldı. I. Dünya Savaşı sırasında Kuzey Fransa'ya göç eden çifciler buralarda da beyaz hindiba tarımını başlattılar. Hali hazırda Fransa dünyanın en büyük beyaz hindiba üreticisidir ve buradan pek çok ülkeye ihraç edilmektedir. Türkiye'de de 2004 yılından beri beyaz hindiba üretimi yapılmaktadır. Türkiye'de topraksız tarım hidrokültür ile üretilmiş ilk üründür.

Beyaz hindiba besin değerleri (100gr)

  • Vitamin A 2167,0 IU
  • Beta Karoten 1300,00mcg
  • Vitamin B5 0,90mg
  • Vitamin K 231mcg
  • Vitamin C 6,5mg
  • Protein 1,3g
  • Enerji 17kcal
  • Karbonhidrat 3,4g
  • Yağ 0,2g
  • Potasyum 314mg
  • Demir 0,8mg
  • Fosfor 28mg
  • Bakır 0,10mg
  • Manganez 0,42mg
  • Su 93,8g
Faydaları

Beyaz hindiba yüksek miktarda potasyum içerir. Yüksek lif ve su içerir. Hem çiğ hem pişmiş olarak tüketilebilir.

the_mc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2011, 13:58   #5
Ağaç Dostu
 
dermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 271
Galeri: 21
sayın the mc. benim dikimini yaptığım endivyen resimlerdeki cinslere hiç benzemiyor. radikanın tatlı olanı.. ileride gelişimleriyle ilgili resim ve bilgileri paylaşırım...

dermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2011, 18:56   #6
Ağaç Dostu
 
şehnaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 152
Umarim faydasi olur .

Eklenen Resimler
 
Fatma Kochan beğendi.
şehnaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2011, 21:09   #7
Ağaç Dostu
 
dermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 271
Galeri: 21
Name:  FILE0286.jpg
Views: 12173
Size:  72.3 KB bunlar 3ay önce deneme amaçlı diktiğim endivyanler

Fatma Kochan beğendi.
dermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2011, 21:14   #8
Ağaç Dostu
 
dermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 271
Galeri: 21
Name:  FILE0293.JPG
Views: 12322
Size:  66.6 KB bunlar da 20 gün önce dikilenler

Eklenen Resimler
 
Fatma Kochan beğendi.
dermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2011, 10:27   #9
Ağaç Dostu
 
dermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 271
Galeri: 21
endivenlerin ilk çapası dün yapıldı

Eklenen Resimler
  
Fatma Kochan beğendi.
dermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2011, 12:27   #10
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Cichorium intybus adi endivdir. Kültür varyetesi ise Cichorium endivia L. var. crispum),kıvırcık endivdir ve ticari yetiştiriciliği yapılan kültür varyetesidir. Bir alt varyetesi de düz yapraklı endiv. O da Cichorium endivia L. var. latifolium

Bir de yabanisi var ki o da Cichorium pumilus.

Sn. Dermana' nın tarlasında kültür varyetesi olan kıvırcık endiv yetiştiriciliği yapıldığı görülmekte.
(Bu arada alıntı yaptığınız internet sayfalarının kaynaklarını belirtmenizi rica ederim.)

gilan beğendi.
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2011, 20:44   #11
Ağaç Dostu
 
dermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 271
Galeri: 21
bugün itibariyle endivyenlerin son hali.. haftaya hasat zamanı.

Eklenen Resimler
   
dermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2011, 20:48   #12
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Elinize emeğinize sağlık. Çok güzel görünüyorlar. Bereketi bol olsun.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2011, 20:50   #13
Ağaç Dostu
 
dermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 271
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Elinize emeğinize sağlık. Çok güzel görünüyorlar. Bereketi bol olsun.
yolunuz menemen´e düşerse bekleriz

dermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2011, 22:40   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-05-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 252
Bir hafta önce yapı markette endivyen tohumu görüp aldım.Paketin üstünde ocak-şubat ayı ekim zamanı nisan ayı hasat zamanı olarak belirtilmiş.Bu yüzden ekmekten vazgeçtim.Ama sizin endivyenlerinizin resmini görünce imrendim.İzmir'e göre Bursa'nın hava koşularının daha sert geçtiğini düşünürsek bu zamanda ekebilir miyim?

trilye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2011, 22:03   #15
Ağaç Dostu
 
dermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 271
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi trilye Mesajı Göster
Bir hafta önce yapı markette endivyen tohumu görüp aldım.Paketin üstünde ocak-şubat ayı ekim zamanı nisan ayı hasat zamanı olarak belirtilmiş.Bu yüzden ekmekten vazgeçtim.Ama sizin endivyenlerinizin resmini görünce imrendim.İzmir'e göre Bursa'nın hava koşularının daha sert geçtiğini düşünürsek bu zamanda ekebilir miyim?
benim yetiştirdiğim çeşit tüm yıl boyunca ekilebilir. aldığınız tohumların hangi çeşit olduğunu belirtirseniz yardımcı olabiliriz.

dermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2011, 22:58   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-05-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 252
Paketin üzerinde dente di leone diye bir yazı var sanırım çeşidi olabilir.Marka olarak vilmorin yazıyor.

trilye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2011, 08:36   #17
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,598
Galeri: 15
Sayın dermana, tarihlerden yanlış anlamadıysam 11 nolu mesajdaki endivyenler yaklaşık olarak 120 günde mi hasata geldi?

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2011, 08:57   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
80 - 90 günde satışa geliyor. 4 ve 5 numaralı mesajlarda gözükenler endivyen değil, chicori, hindiba veya pollo rosso isimleri ile satılan bitkiler.
Genel olarak mantari hastalıklara, tripse dayanıklı, salyangoz, tırtıl problemi yaşamadığım, yüksek mağnezyum ve demir isteyen bir bitki.

Aşağıda fotoğrafını yüklediklerim benim yetiştirdiklerim. Şu ara kesip satışa yolluyorum.

Name:  Görüntü0344 (Small).jpg
Views: 14056
Size:  71.2 KB

Name:  Görüntü0346 (Small).jpg
Views: 15958
Size:  68.1 KB

gilan, HakanG ve Milla beğendi.
Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2011, 13:55   #19
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,598
Galeri: 15
Sevgili Todor yine muhteşem bir tablo çizmişsin. Emeğine sağlık. Bilgi için de ayrıca teşekkür ederim.

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2011, 22:02   #20
Ağaç Dostu
 
dermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 271
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malbman Mesajı Göster
Sayın dermana, tarihlerden yanlış anlamadıysam 11 nolu mesajdaki endivyenler yaklaşık olarak 120 günde mi hasata geldi?
evet yaklaşık 120 gün. extra hiçbir işlem [gübreleme-ilaçlama] yapılmadan.

dermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2011, 22:15   #21
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,598
Galeri: 15
Teşekkür ederim sayın dermana. Sizinkilerin de maşallahı var. Bol kazançlar dilerim.

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2011, 22:18   #22
Ağaç Dostu
 
dermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 271
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi trilye Mesajı Göster
Paketin üzerinde dente di leone diye bir yazı var sanırım çeşidi olabilir.Marka olarak vilmorin yazıyor.
vilmorin´in endivyen tohumunu türkiye`de sattığını zannetmiyorum. buna benzer hindiba tohumu var. eğer hindibaysa verilen ekim tarihleri doğrudur.

dermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2011, 22:50   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-05-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 252
Benim aldığım paketin üzerindeki resim sayın Todorun yüklediği ikinci resime daha çok benziyor.Sanırım ben hindiba tohumunu endivyen tohumu diye düşünerek aldım.İlgilendiğiniz için teşekkür ederim.

trilye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2011, 14:15   #24
Ağaç Dostu
 
fatmadundar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-08-2007
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 567
Galeri: 82
Sqayın Dermana, sn. Todor, her ikinizin de endivyen tarlaları muhteşem. Uzaylı da arkanızdan geliyor. Ben bunu şimdiye kadar radika olarak biliyordum. Ve çiğ olarak da yendiğini bilmiyordum. Hafif haşlayıp salatasını yapıyordum.

fatmadundar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2011, 16:31   #25
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,399
Galeri: 103
Ben, bunları çiğ olarak yeşil karışık salatada kullanıyorum. Kendim yetiştirmedim, marketlerden satın alıyorum.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2011, 18:02   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Vallaha ben daha önce yememiştim. Hafif acımsı bir tadı var. Olmasa da aramam. Benim gözümde hiç bir yeşillik, yağlı kafanın yerini tutamaz. O kadar lezzetli olmasına rağmen en az satılan yeşillik. Radika ise, yanlış bilmiyorsam hindiba'nın Rumcası. Acı radika da karahindiba oluyor.

Bu arada yetiştirmek isteyen arkadaşlara bir not; Çok çabuk sapa kalkıyor. planlama yaparken göz önünde bulundurulması gereken bir nokta.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2011, 19:16   #27
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,399
Galeri: 103
Evet, sevgili Todor haklısınız.
Acımsı bir tadı var ama karışık yeşil salata (yağlı kafa, akdeniz salatası-kırmızı yapraklı-, kırmızı lahana, roka, havuç rende, edivyen, reyhan ve iri yapraklı fesleğen), bir iki diş dövülmüş sarımsak, bir çorba kaşığı çam fıstığı, sızma zeytinyağı, bir adet kesme şeker, ve bol nar ekşisi ve biraz tuz ile yaptığınız soslu karışımlı salatada çok güzel oluyor. Acılığını hiç hissetmiyorsunuz bile.

Fatma Kochan beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2011, 15:15   #28
Ağaç Dostu
 
dermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 271
Galeri: 21
endivyenlerin çiçeklenmiş hali

Eklenen Resimler
  
HakanG ve Milla beğendi.
dermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2011, 21:37   #29
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-03-2011
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Todor Mesajı Göster
Vallaha ben daha önce yememiştim. Hafif acımsı bir tadı var. Olmasa da aramam. Benim gözümde hiç bir yeşillik, yağlı kafanın yerini tutamaz. O kadar lezzetli olmasına rağmen en az satılan yeşillik. Radika ise, yanlış bilmiyorsam hindiba'nın Rumcası. Acı radika da karahindiba oluyor.

Bu arada yetiştirmek isteyen arkadaşlara bir not; Çok çabuk sapa kalkıyor. planlama yaparken göz önünde bulundurulması gereken bir nokta.
Sevgili Todor,
mesajında bahsettiğin " yağlı kafa" bitkisi nedir? başka bilinen adları veya latincesi var mı? aramalar sonucsuz kaldı

bensahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2011, 23:42   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Özür dilerim, geç cevap verebildim.
Yağlı kafanın İngilizcesi butterhead. Türkçede tereyağlı marul, yağlı baş gibi isimlerde kullanılabiliyor.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024