22-12-2010, 01:17 | #1 |
Ağaç Dostu
|
endivyen
antalya da bir otelin menüsünde gördüğümde ilgimi çok çekmişti. tadına baktığımda [marul sevmeyen biri olarak] marulun alternatifini bulmuştum.kolayca bulunmadığından kendim yetiştirmeye karar verdim. menemen deki tarlama aynen marul dıker gibi diktim. acaba doğru mu yaptım. |
02-01-2011, 18:48 | #2 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 7
|
endivyen hakkında biraz bilgi ,,,,, |
02-01-2011, 20:00 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
|
ENDİVYEN (Hindiba) Alem: Plantae (Bitkiler) Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular) Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler) Takım: Asterales Familya: Asteraceae (Papatyagiller) Alt familya: Cichorioideae Oymak: Cichorieae Cins: Cichorium Tür: C. endivia İng: Endive Alm: Endivie Fra: Endive İsp: endibia Saçaklı yaprakları olan bir marul'u andıran Endivyen aslında bir hindiba çeşididir. Endivye’nin fırfırlı, ince uzun dış yaprakları koyu yeşil, ortalarda kalan ve daha saçaklı, kıvır kıvır olan iç yaprakları ise açık yeşil ve beyazdır. Özellikle beyaz iç yaprakları salata ve süslemelerde tercih edilen endivyen narin ancak acımtırak bir lezzeti vardır. Salatalarda, ayrıca yemek ve salataların dekore edilmesi ve süslenmesinde kullanılır. İştah açıcı özelliği, mineral ve vitamin zenginliği açısından çiğ olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Vitamin Özelliği A - B1 - B2 - C Yıl içinde bulunduğu mevsim / ay 12 ay Saklama koşulları +3 +5 °C Hindiba (Cichorium endivia), papatyagiller (Asteraceae) familyasından, sebze olarak yararlanılan bir yıllık bitki türü. Mısır ve Endonezya kökenli olduğu sanılan bitkinin, 16. yüzyıldan bu yana Avrupa'da tarımı yapılmaktadır. Yüksekliği 50-100 cm arasında değişir; parçalı yaprakları ve açık mavi renkli çiçekleri vardir. Yapraklarından salata olarak yararlanıldığı gibi sıcak yemek de yapılır. Hindiba cinsinden bir diğer bitki türü olan beyaz hindiba (Cichorium intybus) ile yakın akrabadır. Ülkemizde yaygın olarak yabani hindibanın yaprakları ilkbaharda toplanarak şifalı ot ve sebze olarak tüketilir. Bu yapraklar ülkemizde “Hindiba” ve “Radika” olarak bilinir. Alt türler Hindiba ve çiçekleri
|
02-01-2011, 20:16 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
|
Beyaz hindiba Bilimsel sınıflandırma Alem: Plantae (Bitkiler) Bölüm: Magnoliophyta Sınıf: Magnoliopsida Takım: Asterales Familya: Asteraceae Alt familya: Cichorioideae Oymak: Cichorieae Cins: Cichorium Tür: C. intybus Binominal adı Cichorium intybus Beyaz hindiba (Cichorium Intybus), papatyagiller (Asteraceae) familyasından yaprakları kökünün karanlıkta ve ısıyla zorlanmasıyla elde edilen tomurcuk şeklinde hindiba cinsinden bir sebze türü. İlk olarak Belçika'da yetiştirilmesi sebebi ile Belçika hindibası adı da verilir. Bitki köküne özel şartlar uygulanarak elde edilen “Beyaz Hindiba” hem sebze hem de salata olarak tüketilir. "Beyaz hindiba" az kalori içeren besleyici, zengin ve hafif bir besindir. Tadı buruktur ancak son yıllarda burukluğun azaltıldığı çeşitleri de üretilmeye başlanmıştır. Tarihçe Beyaz hindiba tahminen 1830 yıllarında Brüksel civarında Hollanda ile yapılan Belçika bağımsızlık savaşı sırasında Jan Lammers adlı çifçi tarafından tesadüf eseri bulunmuştur. Savaş sırasında çıkardığı hindiba köklerini mahzeninde kumun altına gömen çifçi, birkaç hafta sonra bu buruk tadlı köklerden tatlı ve yumuşak tadlı yaprakların çıktığını gördü. Bu yaprakları çiğ kış sebzesi olarak satmaya başladı. Kısa zamanda üretim Brüksel ve Leuven şehri civarına yayıldı. I. Dünya Savaşı sırasında Kuzey Fransa'ya göç eden çifciler buralarda da beyaz hindiba tarımını başlattılar. Hali hazırda Fransa dünyanın en büyük beyaz hindiba üreticisidir ve buradan pek çok ülkeye ihraç edilmektedir. Türkiye'de de 2004 yılından beri beyaz hindiba üretimi yapılmaktadır. Türkiye'de topraksız tarım hidrokültür ile üretilmiş ilk üründür. Beyaz hindiba besin değerleri (100gr)
Beyaz hindiba yüksek miktarda potasyum içerir. Yüksek lif ve su içerir. Hem çiğ hem pişmiş olarak tüketilebilir. |
03-01-2011, 17:56 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 152
|
Umarim faydasi olur . |
16-01-2011, 11:27 | #10 |
agaclar.net
|
Cichorium intybus adi endivdir. Kültür varyetesi ise Cichorium endivia L. var. crispum),kıvırcık endivdir ve ticari yetiştiriciliği yapılan kültür varyetesidir. Bir alt varyetesi de düz yapraklı endiv. O da Cichorium endivia L. var. latifolium Bir de yabanisi var ki o da Cichorium pumilus. Sn. Dermana' nın tarlasında kültür varyetesi olan kıvırcık endiv yetiştiriciliği yapıldığı görülmekte. (Bu arada alıntı yaptığınız internet sayfalarının kaynaklarını belirtmenizi rica ederim.) |
03-04-2011, 21:40 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-05-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 252
|
Bir hafta önce yapı markette endivyen tohumu görüp aldım.Paketin üstünde ocak-şubat ayı ekim zamanı nisan ayı hasat zamanı olarak belirtilmiş.Bu yüzden ekmekten vazgeçtim.Ama sizin endivyenlerinizin resmini görünce imrendim.İzmir'e göre Bursa'nın hava koşularının daha sert geçtiğini düşünürsek bu zamanda ekebilir miyim? |
04-04-2011, 21:03 | #15 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
06-04-2011, 21:58 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-05-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 252
|
Paketin üzerinde dente di leone diye bir yazı var sanırım çeşidi olabilir.Marka olarak vilmorin yazıyor. |
07-04-2011, 07:57 | #18 |
Ağaç Dostu
|
80 - 90 günde satışa geliyor. 4 ve 5 numaralı mesajlarda gözükenler endivyen değil, chicori, hindiba veya pollo rosso isimleri ile satılan bitkiler. Genel olarak mantari hastalıklara, tripse dayanıklı, salyangoz, tırtıl problemi yaşamadığım, yüksek mağnezyum ve demir isteyen bir bitki. Aşağıda fotoğrafını yüklediklerim benim yetiştirdiklerim. Şu ara kesip satışa yolluyorum. |
07-04-2011, 21:02 | #20 |
Ağaç Dostu
|
evet yaklaşık 120 gün. extra hiçbir işlem [gübreleme-ilaçlama] yapılmadan. |
07-04-2011, 21:18 | #22 |
Ağaç Dostu
|
vilmorin´in endivyen tohumunu türkiye`de sattığını zannetmiyorum. buna benzer hindiba tohumu var. eğer hindibaysa verilen ekim tarihleri doğrudur. |
07-04-2011, 21:50 | #23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-05-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 252
|
Benim aldığım paketin üzerindeki resim sayın Todorun yüklediği ikinci resime daha çok benziyor.Sanırım ben hindiba tohumunu endivyen tohumu diye düşünerek aldım.İlgilendiğiniz için teşekkür ederim. |
12-04-2011, 13:15 | #24 |
Ağaç Dostu
|
Sqayın Dermana, sn. Todor, her ikinizin de endivyen tarlaları muhteşem. Uzaylı da arkanızdan geliyor. Ben bunu şimdiye kadar radika olarak biliyordum. Ve çiğ olarak da yendiğini bilmiyordum. Hafif haşlayıp salatasını yapıyordum. |
12-04-2011, 17:02 | #26 |
Ağaç Dostu
|
Vallaha ben daha önce yememiştim. Hafif acımsı bir tadı var. Olmasa da aramam. Benim gözümde hiç bir yeşillik, yağlı kafanın yerini tutamaz. O kadar lezzetli olmasına rağmen en az satılan yeşillik. Radika ise, yanlış bilmiyorsam hindiba'nın Rumcası. Acı radika da karahindiba oluyor. Bu arada yetiştirmek isteyen arkadaşlara bir not; Çok çabuk sapa kalkıyor. planlama yaparken göz önünde bulundurulması gereken bir nokta. |
12-04-2011, 18:16 | #27 |
Moderatör
|
Evet, sevgili Todor haklısınız. Acımsı bir tadı var ama karışık yeşil salata (yağlı kafa, akdeniz salatası-kırmızı yapraklı-, kırmızı lahana, roka, havuç rende, edivyen, reyhan ve iri yapraklı fesleğen), bir iki diş dövülmüş sarımsak, bir çorba kaşığı çam fıstığı, sızma zeytinyağı, bir adet kesme şeker, ve bol nar ekşisi ve biraz tuz ile yaptığınız soslu karışımlı salatada çok güzel oluyor. Acılığını hiç hissetmiyorsunuz bile. |
26-07-2011, 20:37 | #29 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-03-2011
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7
|
Alıntı:
mesajında bahsettiğin " yağlı kafa" bitkisi nedir? başka bilinen adları veya latincesi var mı? aramalar sonucsuz kaldı |
|
|
|