agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)




Beğeni Düzeni4Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-09-2006, 22:50   #1
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
Aşılanmış karpuz

Alıntı:
Hakkari' de aşılı fidelerle üretim yapılan tarlalarda Vali Ayhan NASUHBEYOĞLU' nun da katıldığı törenle tarla günü kutlandı.

Vali NASUHBEYOĞLU Hakkari' de ilk defa yetişen karpuzu keserek gazetecilere ve davetlilere kendi eleriyle ikram ederken, tarla sahipleriyse sevinçlerini, karpuz tarlasında Türk bayrağı açarak gösterdi.

Hakkari Tarım İl Müdürlüğü 2006 yılında uygulanan Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Projesi kapsamında karpuz ve domates üretimi yapılan Otluca köyü Güzel Mahallesi'ndeki Ramazan Sevinç ve Hamdi Ertunç'un tarlasında Tarla Günü kutlandı. Tarlada yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardında konuşan Vali NASUHBEYOĞLU, yörede ilk defa aşılı karpuz ve domates yetiştirildiğini bildirdi.

Yöreye ekonomik katkı sağlayacak sebzeciliğin gelecek yıl artacağını söyleyen NASUHBEYOĞLU, tarımla uğraşanların geçim kaynağı olacak domates ve karpuz yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılacağını ve pazar sorununun olmayacağını ifade etti.
Alıntı:http://www.hakkari.gov.tr/eski_haberler.htm


Alıntı:
Sultanhisar'ın Atça beldesinde çiftçiler, kabak köklerine aşılanmış karpuz yetiştirdi.

Kabak köküne aşılanan karpuzda verim artışı, çiftçilerin yüzünü güldürürken, son haftada karpuz fiyatlarında yaşanan düşüş çiftçileri üzdü.

Normal karpuz 5 kilo gelirken, karpuzdan daha dirençli olan kabak köküne aşılanmış karpuzların 10-15 kiloyu bulduğu bildirildi.

Tarlada aynı kök üzerinde hem karpuz hem de kabak yetiştiren çiftçiler, verimde iki kat artış bekliyor. Normal şartlarda dekarda 6 ton karpuz hasadına karşılık, kabaklara aşılanan karpuzlarda bu miktarın, 12 ton civarında


İHA
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2005 Cumartesi
Alıntı:http://www.kenthaber.com/Arsiv/Haber...ber_69239.aspx

Alıntı:
Aşılanmış karpuz, verim ve kaliteyi arttırıyor

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde kabak üzerine aşılanarak yetiştirilen karpuzlar, verim ve kalitede artış gösterdi.

Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından Dodurgalar Kasabası'nda kiralanan arazi üzerinde yetiştirilen aşılanmış karpuz, verim ve kalite de artış gösterdi.

Tarım İlçe Müdürlüğü personeli tarafından, vatandaşlara örnek olması amacı ile yetiştirilen aşılanmış karpuz, kaliteli ürün verdiği için büyük marketler ve alıcı firmalar tarafından alınarak pazarlanması yapılıyor. Dodurgalar kasabasında bulunan zirai danışman Ziraat Mühendisi Hasan Yılmaz, kontrol altında üretilen kabak üzerine aşılanmış karpuz, dekar da 10 ton ürün verirken, kalitenin de yüksek olması, vatandaşların bilinçli olarak üretim yapmaları gerektiğini gösterdiğini söyledi.

Tarım İlçe Müdürü Gürel Turgut, çiftçilere örnek olması için uygulamalı olarak ve uzman kişiler denetiminde tarım yapılmasını istediklerini söyledi. Çiftçilerin çalıştıklarının karşılığını alabilmeleri için, kalite ve üretimin arttırılması gerektiğini vurgulayan Müdür Turgut, üreticilere anlatmadan ziyade uygulamalı olarak yapılan çalışmaların daha etkili olduğunu ifade etti.(Kaynak: Kulvar Gazetesi)
Alıntı:http://www.denizlili.net/gazete/habe...?HABER_ID=5588

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2006, 11:50   #2
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
Diyarbakır karpuzu kilo kaybediyor.

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2006, 12:47   #3
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
Üreticileri bilmem ama, fide üretim ve pazarlama yapan şirketlerden şöyle bir duyum almıştım geçen yıl. Artık karpuzlar çok iri olmaya başladı. Bu irilik kuşkusuz uzun yıllardır yürütülen ıslah çalışmasının ürünleridir. Ancak günümüzde bu aşırı irilik ve sululuk nedeniyle bazı üretim, pazarlama ve tüketim sorunları ortaya çıkmaya başlamıştır.

Mesela;
1) (üretim aşaması) Karpuz artık tarlada gördüğü en küçük bir yaralanma nedeniyle çatlamaya ve çürümeye başladı. En küçük bir böcek **** kuş zararında ekşimeler oluyor. Özellikle kabak üzerine aşılı karpuzlar aşırı su ve besin maddesi yüklemesi nedeniyle çok kırılgan olmaya başladı.

2) (pazarlama aşaması) Artık karpuzu taşırken daha dikkatli olmak gerekiyor, çünkü çok çabuk kırılıyorlar. Aşırı iri karpuzlar istif edildiğinde altta kalanlar yenilmeyecek hale gelmekte. Çok iri karpuzu pazarlamak ta zor olmakta. iki üç kişilik bir aile bu irilikteki karpuzu tercih etmemekte, bu tür karpuzlar ancak otel, lokanta gibi büyük yerlere pazarlanabilmekte. Üstelik aşırı iri karpuzların depolama ömrü de kısalmaktadır.

3) (tüketim aşaması) Bir karpuz alıp 1 hafta yemek zorunda kalmak. iki üç kişilik aileler aşırı iri karpuz alırlarsa hem bir hafta yemek zorunda kalacaklar hemde bir adet karpuz buzdolaplarının yarısını kaplayacaktır. buzdolabında 4-5 gün kalan bir karpuz ise orjinal tadından yoksun olacaktır. Zaten aşırı iri karpuzların buzdolabında depolama ömrü de kısa olmaktadır.

Dolayısıyla karpuzun boyutlarındaki küçülme satın alınan F1 tohumlarının bu yönde ıslahından olabilir. Hatta aldığım bir duyuma göre, en az iri karpuzlar kadar şekerli, en az onlar kadar küçük çekirdekli, fakat çok küçük (bir **** iki porsiyonluk) karpuzlar üretmek için çalışan firmalar varmış. Bu yönde ıslah çalışmaları yürütüyorlar.

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2007, 23:08   #4
Ağaç Dostu
 
ÇeteÇakal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 305
nasıl yapıyldığına dair bir fikri olan var mı acaba.

ÇeteÇakal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2007, 21:40   #5
Ağaç Dostu
 
ÇeteÇakal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 305
Karpuza Aşı

Name:  Resim2.jpg
Views: 13253
Size:  10.9 KB

Name:  Resim1.jpg
Views: 12750
Size:  15.1 KB

Name:  Resim3.jpg
Views: 13923
Size:  22.4 KB

Name:  Resim4.jpg
Views: 10081
Size:  28.5 KBKimse cevaplamamış bari kendi sorumu kendim cevaplayayım....

ÇeteÇakal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2007, 22:08   #6
Ağaç Dostu
 
habibe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 33
Kabaktan aşılanmış karpuz, yerken kabağa kokuyor sanki.. Kütür kütür ama karpuzun "bildik lezzeti " gibi değil..

habibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2007, 12:57   #7
Ağaçsever
 
apo9816's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2005
Şehir: Denizli
Mesajlar: 50
kabağa karpuz aşılamak

Arkadaşlar dün gazetede kabak fidesine karpuz aşılandığını okudum. Karpuzlar daha büyük oluyormuş. Ama nasıl yapıldığı hakkında bilgi vermemiş. Bilgisi olan varmı. Mevsimindeyken yapmak istiyorum.

apo9816 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2007, 15:50   #8
Marco Polo
 
Giriş Tarihi: 11-04-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 16
Biraz arama, biraz emek
Aşılanmış karpuz

mahmut007 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2007, 00:57   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-03-2007
Şehir: OSMANİYE
Mesajlar: 24
bende kabağa salatalık aşıladım ama olmadı olsaydı şaşardım zaten...ama bu sebzenin ismi değişecekti niyemi ?o zaman salatalık olacaktı KABATALIK ))

kirmitli024 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2007, 06:28   #10
-
 
Giriş Tarihi: 01-06-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 24
hangi kabağa aşılanıyor?

bibibitanem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2007, 13:25   #11
Ağaç Dostu
 
ÇeteÇakal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 305
Anaçlar (açık tozlanan)
C. maxima (CMA)
C. moschata (CMO)
L. cylindirica (LCY)
B. hispida (BH)
L. siceraria (LSC)

ÇeteÇakal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2007, 13:26   #12
Ağaç Dostu
 
ÇeteÇakal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 305
Anaçlar (hibrit)
Emphasis (EMP), 216, FR Gold (FRG), Skopje (SK) (L. siceraria)

Strong Tosa (ST), Gold Tosa (GT), P360
(C. maxima x C. moschata)

ÇeteÇakal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2007, 13:31   #13
Ağaç Dostu
 
ÇeteÇakal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 305
Lagenaria grubuna giren anaçlarla % 95’in üzerinde aşı tutma başarısı var.

ÇeteÇakal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2009, 23:13   #14
Ağaçsever
 
yahya07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2007
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 60
Arkadaşlar aşılı karpuz kabak kokmaz.Aşıladığınız karpuz çeşidi ne ise onun özelliğini taşır.Çeşitler geliştirilirken bazı şeylerden de ödün verilmek zorunda kalınıyor.Eski karpuzların tadını bulamamanızın nedeni budur.


Düzenleyen yahya07 : 25-01-2009 saat 19:39
yahya07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2009, 11:04   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Karpuz kabak tadı verecek
Name:  karpuz.Jpeg
Views: 8651
Size:  7.1 KBTurfanda karpuzun yetiştiği Adana’da, çoğu üreticinin çekirdek yerine 2 kat daha fazla ürün aldığı için bu yıl da "kabak aşılama" yöntemini tercih ettiği bildirildi.
"............"
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, yaklaşık 1 milyon ton karpuz yetiştirilen Adana’da, geçen yıl "kabak aşısı" nedeniyle yaşanan pazarlama sorunlarına rağmen üretici, bu yöntemden vazgeçmiyor.

Hasadına mayıs sonunda başlanacak örtü altı fide ekimi sezonunun başladığı yörede, çiftçiler çekirdeğe göre 2 kat daha fazla verim aldıkları ve hasat süresini 10-15 gün daha fazla uzatan "kabak aşılama" yöntemine başvuruyor.

Kumul alanlarda yetiştirilen karpuzlarıyla ünlü Karataş’a bağlı Tuzla beldesinde de örtü altı karpuz ekimi sürüyor.
Tuzla Belediye Başkanı Ramis Avcı, yörede geçen yıl yaklaşık 60 bin dönüm civarında karpuz ekimi yapıldığını ancak çiftçilerin yaşadığı sorunlar nedeniyle ekim alanlarında bu yıl yüzde 20-30 düşüş beklediklerini söyledi.

Çoğu çiftçinin yüksek verim gerekçesiyle kabak aşılama yöntemini tercih ettiğini anlatan Avcı, "Ancak zamanında kırım yapılmaması nedeniyle ilk hasat zamanlarında olgunlaşmamış, güneş görmemiş karpuzlar piyasaya giriyor. Tüketici ilk ürünlerden kabak tadı nedeniyle memnun kalmadığı için sonraki ürünlerde elde kalıyor, para etmiyor" dedi. Karpuz yetiştiriciliğinin yüksek maliyetli ve zahmetli bir iş olduğunu belirten Avcı, üreticiler arasında kırım zamanı konusunda mutlaka bir birlik sağlanması gerektiğini bildirdi.
"........"

2 KAT DAHA FAZLA VERİM

Yumurtalık ilçesinde bu yıl 40 dekar alanda karpuz ekimi yapan çiftçi Caner Yılmaz da çekirdek ekiminden dekara 4-6 ton ürün aldığını ancak, kabak aşılı fide yönteminde ise bunun 10-12 tona çıktığını anlattı. Kabak aşılı karpuzların "imaj sorunu" yaşadığını belirten Yılmaz, "Bu sorun bazı uyanık geçinen ve erken kırım yapan üreticilerden kaynaklanıyor. Zamanında hasat yapılsa böyle bir sorun yaşanmaz" dedi. Yılmaz, kabak aşılı karpuzun, hasat sırasında çekirdek ekimlere göre tarlada daha uzun kalabildiğini de anımsatarak, bu sürenin ise karpuzun şeker ve su oranını artırdığını ve hem çiftçileri hasat zamanının belirlenmesi konusunda rahatlattığını, hem de daha kaliteli ürün elde edilmesini sağladığın ifade etti. 03.3.2009 Milliyet Gazetesi

Ayrıca bknz:
http://www.agaclar.net/forum/showthr...hlight=karpuzu

Kabağa, salatalık aşısı yapmak istiyorum

Önemli Not:
Yerel karpuzdan başkasını yemeyin, yedirmeyin...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2009, 20:06   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-06-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 10
Yerel karpuzdan başkasını yemeyin, yedirmeyin...

Aynen öyle kabak yiyecek kabak yesin kabak karpuzların dısı koyu yesil siyaha yakın ve uzun oluyorlar saygılarımla

M.E.SEZEN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2009, 22:23   #17
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yahya07 Mesajı Göster
Arkadaşlar aşılı karpuz kabak kokmaz.Aşıladığınız karpuz çeşidi ne ise onun özelliğini taşır.Çeşitler geliştirilirken bazı şeylerden de ödün verilmek zorunda kalınıyor.Eski karpuzların tadını bulamamanızın nedeni budur.
sevgili arkadaşım size katılmıyorum.Neden derseniz geçen yıl Adıyamana kabağa karpuz aşılanmış meyvaları resmen kabak tadında olan karpuzlar gelmişti.Aldığınızda dış görünüşü güzel ancaktadı kabak tadında olduğundan, bir çok satıcının elinde kaldı.Çeşitleri geliştirirken özellikleriyle oynamadan daha verimli nasıl yapabilirim diye düşünmek lazım.Her şey mevsiminde güzeldir tabi her meyva ve sebzede kendi özelliklerinde.Fedakarlığın böylesine ben razı değilim.
saygılar

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2009, 23:03   #18
Ağaç Dostu.
 
Douglas Fir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-10-2007
Şehir: Toronto-Ankara
Mesajlar: 1,567
Bunların altında hep ticari kaygılar yatıyor. (Daha fazla nasıl kazanırım?) derdi yani... Daha fazla kar için her şeyin tadıyla oynuyorlar. Ne domates domates gibi, ne karpuz karpuz gibi tat veriyor. Bu insanları durdurmanın tek çaresi talebi kesmek. Kışın domates, salatalık, patlıcan, biber tüketmeyin. Kabak karpuzu almayın bakalım ne olacak. Herşeyi mevsiminde yemek, gelenekselden şaşmamak lazım.

Maalesef Türk toplumu inanılmaz derecede bilinçsiz bir tüketim toplumu. Bu bilinçsizlikle bize GDO dahil herşeyi yedirirler. Mısır GDO'lu ürünlerin başında gelir diye bir sürü yayın yapıldı, hala mısırcıların önünde sıraya giren var. Lütfen bilinçli tüketelim. Organik tarıma destek verelim. Destek verdikçe, talebi arttırdıkça konvensiyonel tarım yerini organik tarıma bırakacaktır. Üretici de organik ürünler üretmeye mecbur kalacaktır.

Douglas Fir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2009, 00:33   #19
Ağaç Dostu
 
alice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2007
Şehir: ORDU
Mesajlar: 232
2008 yazındaki karpuzlar kabak gibiydi. 2009 Yazında çok lezzetli karpuzlar tüketebildik. Bazı üretciler kabağa aşı yapmaktan vazgeçtiği için daha lezzetli oldu karpuzlar, diye dost sohbetlerinde konuşuyorduk bazen.

Sayın Douglus Fir, mesajınıza aynen katılıyorum.

alice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2009, 08:15   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-08-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 168
Adana nın güzelim kum karpuzları kabak aşısına feda edildi. Üretici ürününü satamadı. Hatta bu sene aşı yapmadıkları halde o yörenin karpuzları tercih edilmedi. İnsanlar da artık uyanıyor. Lezzet faktörü çok önemli, aşılılar eninde sonunda kabak tadını veriyor insana karpuz yerken.

cukurovalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2009, 09:19   #21
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-10-2009
Şehir: antalya
Mesajlar: 76
Öncelikle aşılı karpuz yapılmasının nedenleri ne onu irdelemek lazım. Buradaki birinci derecedeki kaygı ticari kaygı değil. Peki yediğimiz domates veya patlıcan da aşılı olarak yapılıyor. Patlıcanda domates kokusunu alan oldumu hiç?

organica Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2009, 10:27   #22
Ağaç Dostu.
 
Douglas Fir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-10-2007
Şehir: Toronto-Ankara
Mesajlar: 1,567
Bence tek kaygı daha büyük ve ağır ürünle daha fazla para kazanabilmek. Karpuz kilo ile satıldığına göre ortada bir ticari kaygı var benim fikrimce. Fide üreticileri bu aşılı fideleri üreticilere (daha büyük ve verimli karpuz elde edesiniz) diye pazarlıyor. Herkes daha fazla, daha fazla kazanmak istiyor.Tat, tuz, lezzet, toplum sağlığı pek kimsenin umrunda değil maalesef.

Bakın şimdi de Sayın Organica patlıcanın domatese aşılandığından bahsediyor. Kimbilir bilmeden daha neler neler tüketiyoruz. Çünkü aldığımız ürünü denetlemiyoruz, irdelemiyoruz. Ambalajında yazanları okumuyoruz. Sadece alıp, tarttırıp sepetimize koyuyoruz. Bunlarla ilgilenmediğimiz için tüketiciyi kimse ciddiye alıp da ürünün orijini, üretim şekli, yeri, üreticisi hakkında bilgi notu koymuyor.

Douglas Fir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2009, 11:47   #23
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-10-2009
Şehir: antalya
Mesajlar: 76
Aşılı karpuz yetiştirmenin ilk önceliği Fusarium spp. hastalığına karşı dayanım içindir. Aşısız olarak karpuzu aynı tarlada en fazla 3 yıl üst üste ekebilirsiniz daha sonra hastalıktan dolayı o tarlada karpuzdan verim almanız çok zordur. Kullanılan anaçlar Fusarium hastalığına dayanıklı olduğu için çiftçiler aşılı karpuzu tercih etmektedirler. Birde çiftçilerin gözüyle olaya bakmak lazım bence çünkü tarım onların ekmek kapısı sonuçta.
İşin tat, tuz, şekil boyutu ıslahçılara kalmış birşey.

organica Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2009, 17:46   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-04-2007
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 455
Aşılamanın otsular için de odunsular için de temelde aynı şey olduğunu düşündüğümüzde neden meyve ağaçlarında bi tat karışımı gibi bişey olmuyor da karpuzun tadı kabağa benzediği söyleniyor? Halbuki erik ağacına kayısı aşıladığınızda gelişen kayısı meyveleri hiç te erik tadında olmuyor ya da ayva anacına elma aşılandığında hiç te ikisi arasında bı tat olmuyor. Aynı şekilde kavun anacına karpuz yapılsaydı bu seferde kavun tadı arayacaktık. Bence bu biraz "kabak" kelimesinin olaya karışımıyla alakalı. Hiç sözü geçmeseydi, hiç bilinmiyor olsaydı kimse kabak tadı iddasında bulunmazdı.


Düzenleyen A.Şahin : 17-11-2009 saat 17:47 Neden: imla hatası
A.Şahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2009, 08:39   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-08-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 168
Hiç denk gelip yedinizmi bilmiyorum ama ben karpuz memleketinde yaşıyorum.
Bu aşı işini de biz kabağa aşı yaptık diye üreticiler duyurmadı. Tüketici farkı anladı ve yayıldı.
Kabağın o süngerimsi yapısını karpuzda da görüyorsunuz, 2, 3 cm kabuk oluyor karpuzda ve kesilmiyor.

cukurovalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2009, 17:04   #26
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Karpuzda ki kabak tadının erken hasat edilmesine bağlıyorum. Bence tam olgunlaşma zamanında kopartılsa kabak tadı bu kadar baskın çıkmazdı diye düşünüyorum.

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2009, 19:14   #27
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-10-2009
Şehir: antalya
Mesajlar: 76
Erken hasat da bir etken ama esas faktör, anaç olarak kullanılan çeşidin kalem olarak kullanılan çeşide göre daha güçlü olması. MaximaxMoshata melezi anaçlar bunlara örnektir. Artık şimdilerde daha zayıf olan Lagenaria tipi anaçlar kullanılıyor.

organica Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2009, 22:03   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-04-2007
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 455
Hiç bir melezlenme olmadığı halde sadece ayrı kökten besleniyor diye tadının değişmesi çok ilginç. Karpuzun kendi köküne göre çok daha güçlü bi kökten beslenip azman meyveler yapmasını anlarım ama aroma karışımı ve meyve yapısındaki ortak özellik olduğu iddaa edilen benzerlikler nasıl oluyor işin ilmini bilen biri açıklayabilir mi?

A.Şahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2009, 23:24   #29
Ağaç Dostu
 
copur 09's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-11-2006
Şehir: Nazilli
Mesajlar: 592
Ben aşı sonrası ortaya çıkan meyvenin iki türünde özelliklerini taşıdığına inanıyorum.

copur 09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2009, 01:46   #30
Yeni Üye
 
yeniceri09's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2009
Şehir: aydın
Mesajlar: 29
sn hemşerim bizde şeftali ve zerdali anaçlara aşılanmış erik var ne şeftali tadı gelir ne zerdali

yeniceri09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
kalkabağına karpuz aşısı

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024