agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)




Beğeni Düzeni3621Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-07-2010, 23:48   #511
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Domates agacim,bugunku ruzgarlara dayanamayip govdeden yana yatmis.Kirilmamis ama yasayacakmi bilmiyorum?
Adalarda ise, hasat son hizla devam etmekte olup boylanan domateslere sirik yetistiremiyorum.

Eklenen Resimler
 
sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2010, 08:53   #512
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Sn. Sındırgılı hasata başlamışsınız.

Benimkiler henüz yeşil ama adadaki gelişimleri, geçen seneyle kıyaslanamayacak düzeyde. Geçen sene 1 m uzayan domatesler, şimdi 2 m'ye yakın oldular. Domatesler de geçen sene daha küçüktü, bu sene daha büyük ve çok olacak. Tek sıkıntım, bu azmanlara göre düşündüğüm bağlama düzeneği hazırlayamamam. Üstteki çiçekler de meyveye dönüşünce bu haliyle gövdenin taşımasına imkan yok.

Ayazkızı beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2010, 09:33   #513
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2008
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 182
Sayın kiraz,
Sındırgılı domatesleri resimlemiş.Domateslerin yaprakları yok denecek kadar az bunları kendi koparmış olmalı diye düşünüyorum.Sizde yaprak koparma işlemi ne zaman ve ne kadar yapılmalı.Selamlar.

Ayazkızı beğendi.
adavci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2010, 09:37   #514
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Haklisin Sn.Kiraz, Govdelerden bel veriyor.Agirligi tasiyamiyor.Siriklari, Dahlia da oldugu gibi ilk ekerken ve en buyuk boyu ne ise (4-5 mt olursa, abartmamis olurum) onlardan dikmeli.Tabii okuyanlar da: yahu bu kadar boy olmaz, atiyor demesinler? en azindan 40-50 cm cakili olursa, kullanilacak boy: 3-4 mt olur.
Benim kardes bitkiler, biraz birbirlerini bogdular.Biberler, domateslerin golgesinde kaldi, salataliklar tum adalari isgal ettiler.Bir de patlican ekip,ic savasa neden olacaktim?
Seneye, adaciklarin sayisini arttirip, her adaciga ayri sebze dikecegim.Belki bu sene, ben hata yapip kardes bitkilerden faydalanamadim. Sn. MeyveliTepe den ogrenecek daha cok bilgi var.
Acemi Bahcivanlarin annelerini de kisirlastirabilirsem, fide zayiati daha da dusecek.(Tabii ki yakalayabilirsem)

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen sındırgılı : 21-07-2010 saat 16:29 Neden: ilave resim
sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2010, 10:33   #515
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Sn. Sındırgılı, bende de benzer sorunlar oldu. En büyük sorun da kabaklardan kaynaklandı ama Sn. Meyvelitepe beni bu konuda uyarmıştı, neyse denedik.

Adaları arttırma imkanım yok, içindekileri azaltacağım ama yine kardeş bitkiler anlayışıyla ekeceğim. Bir sıra domates, iki sıra biber, bir sıra çilek (çilekler her ne kadar yayılma eğiliminde olsa da) ektiğim ada iyi oldu. Aralara kadife, fesleğen, havuç, dereotu da diktim.

Güneye bakan tarafı dikkate alarak en arkaya domatesleri diktiğim için gölge sorunu olmadı ama kabakların olduğu adada, domatesler kabak yapraklarından zor çıktılar. Kabaklar da sanırım gevşek topraktan dolayı azman oldular, kabaktan çok çiçek verdiler, geçen gün yolu kapayan kökü de çıkarmak zorunda kaldım.

Her adanın bir kenarına domates, yandaki adanın kenarına kısa bitki diktiğim için ara yollar da kapanmadı, her iki taraf da domates olsaydı, problem olabilirdi. Domatesler ortaya dikilip, öne güneş isteyenler, arkaya güneş istemeyenler de dikilebilir, böylece yollar daha açık olur.

Kediler için zemine serdiğim plastik file çok işe yaradı. Gerekirse kesip, bazı yerlerden bitkinin çıkmasını sağladım ama toprak hala çok yumuşak olduğu için tamamen kaldıramadım.

Ayazkızı beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2010, 11:28   #516
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
Benim domatesler dediğiniz kadar azmanlaşmadı henüz, fideleri geç diktim, ilk parti evde yeterince ışık almadığı için güneşten yandı, yenilerini diktim vs. Meyveler büyümeye başladığından beri boy uzaması yavaşladı. En uzunlar çikolata çeriler, sonra pembeler, sonra Çanakkale pembeler, sonra çeriler en son da oturak Ayaşlar. Dün ilk çeri domates kızarmıştı. Patlıcanları bu kadar ağır büyüyeceğini bilseydim ilk onları çimlendirirdim. Bu aralar yeni çiçeklenecekler. Biberler diğer hobi bahçelerine göre çok güzel büyüdü, bol meyve veriyor, bir de hazır aldığım biber fideleri istediğim cinslerde çıksaydı daha memnun olacaktım. Hepsi tatlı sivri biber çıktı Kahvaltıda bol bol yiyoruz. Neyse hepsinin acı çıkmasından iyidir

Yağmurlardan dolayı mantar hastalıkları çok oldu. Adalar dışındaki mısırlarda hastalık var. Malç yapmaya hiç vaktim olmadı, kompost çukurlarını kaç aydır açamadım. Kabakları bahçe sınırına doğru diktim kenar çitten sardırıyorum. Biberlerin üstüne çok yatan domateslerin o taraftaki yapraklarını seyrelttim. Salatalıkları bağlamadığım için yayıldılar, bir kısmı büyüyemedi öyle duruyor. Kenarlarda olanlar kendiliğinden çite sarıldı gidiyor. Kavunlar fasulyelere sarılarak yukarı doğru tırmanmaya başladı. Bir küçük karpuzum vardı düzensiz sulamadan çatlamış, koparmaya kıyamadım duruyor. Yeşilliklerden semizotu dışında çok verim alamadım. Roka-tereler hastalandı hepsini söktüm. Maydonozlar tek tük çıktı. Ispanak hiç çıkmadı.

3 adada destek yaptık şimdiye kadar. 1. sırık fasulyeler, 2. pembeler, 3. de çeriler için. 3 kenarlı dikdörtgen çerçevenin iki kısa kenarını adalara vidaladık. Fasulyeler için yere çaktığımız küçük kazıktan yukarıya gergin ipler bağladık, fasulyeleri onlara sardırdık. Şimdi kavunlar da tırmanmaya başladı. Pembeler için aynı destekten yaptık, 10 metre kurdele aldım, alt kısmından bağlayıp gövdeden sardırarak gergin şekilde yukarıya bağladım. Çeriler için de birer uzun kazık sapladım, çikolata çerileri sırık şekilde büyüttüm boy attı, geçen sene kendi haline bırakmıştım çok az meyve vermişti, tadı damağımızda kalmıştı. Bu sene verim daha iyi, çubuğun boyuna yaklaştı. Çerilerde koltuk almadım, sadece altta kalan domateslerin kızarması için yaprak seyreltmesi yaptım. Orda burda bir sürü çeri çıktı kendiliğinden, 2 yapraktan sonra hemen çiçek açıyorlar ama boyları kısa kalıyor, aynı cins olmalarına rağmen şaşırtma yaptıklarım çok azman büyüdü. Köklerini derine dikmiş olmamdan kaynaklanıyor olabilir.

Ayazkızı beğendi.
verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2010, 11:39   #517
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-04-2009
Şehir: Belcika
Mesajlar: 43
Merhaba deneyimli buyuklerim,

Bu yil ilk kez bahceye domates ektim. Tohumdan cimlendirdigim fideleri 2. sasirtmada esas yerlerine almistim. Bu sabah alt dallarini biraz budayayim derken urunlerden bazilarinda curukler oldugunu tespit ettim. Henuz bahcedeki butun domateslerde bu curuk yok ancak olmasindan korkuyorum. Fideyi yerine dikerken dibine organik gubre koymustum birde azcik yumurta kabugu. Baska hicbir gubre, ilac ya da ne bileyim baska bisey kullanmadim. Sorunumun ne oldugunu ne ne gibi bir onlem alabilecegimi soyleyebilirseniz cok sevinirim. Curuk domateslerimin resimlerini ekliyorum.


koliva Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2010, 14:32   #518
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Sevgili koliva, Domateslerde çiçek burnu çürüklüğü var maalesef, kalsiyum noksanlığından olur genellikle. Kalsiyum içerikli gübreleme yapmalısınız.

Ayazkızı beğendi.
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2010, 15:09   #519
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Bizim civardaki herkesin domatesleri eşzamanlı 2 gün içinde tamamen bozuldu. Bugün pazarda pembe domates satan köylüye "benim domatesler geçen haftaki yağmurdan sonra sanki asit yağmış gibi yandılar, mantar olduğunu sanmıyorum" deyince bir dokunup bin ah işittim. Aynı yağmurlarda tüm köyün tarlalarındaki domateslerin de bozulduğunu, koca tarladan çıkan domatesin sadece 2 kasa olduğunu ve haftaya tüm tarlayı sökeceklerini söyledi. Kimse açıklama yapmadı ama ben o yağmurlarda yanardağ kaynaklı birşeyler olduğunu düşünüyorum.

Ayazkızı beğendi.
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2010, 23:57   #520
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sebze adalarını deneyen arkadaşların sanırım çoğu farkına varmıştır. Adalardaki toprak bitkilerin kök salmaları için daha elverişli olduğundan bitkilerin vegetatif gelişimi normalin iki misli oluyor. Bu yüzden sırık türü bitki dayanakları pek işe yaramıyor ya da yetersiz kalıyor. Türkçesi nedir bilmiyorum. "Trellis" denilen kafes, bağlama ve yükseltme sistemini özel olarak düşünmek ve yük taşıyacak özelliklerde yapmak gerek.

Geçen yılki bambu kafeslerle epey zorlandığım için her adaya çift seviyeli, çok amaçlı ve ağır yük taşıyacak bir sistem yapmıştım. Epey işe yarıyor

Bu yıl çok fazla domates çeşitim var. 30 çeşit kadar var sanırım. Genel olarak domateslerden memnun değilim. Vegetatif gelişmeleri fazlasıyla iyi. Bazı çeşitlerin yapraklarında deformasyon var. Önce virüs olduğunu düşündüm. Ancak, sn.Limon'Un dediği gibi, bölgede domateslerin hepsinde bir sorun var. Civarda ticari domates yetiştirenlerin çoğu tek bir domates almadan bitkileri söktüler. İlk önce, kullandığım sığır gübresinden gelen bir şey olduğunu düşündüm. Fakat öyle olmayabilir. Bazı çeşitler etkilenmedi veya az etkilendi. Bazılarını benim de sökmem gerekecek.

Buna ilave olarak, adalardaki toprakta azotun fazla geldiğini net olarak gözlemliyorum. Her adadaki büyük bir çuval sığır gübresine ilaveten, malç olarak çim kırpıntısı ve keçi gübresinden yaptığım kompostu kullandım. İkisi birden bariz bir şekilde fazla geldi. Domateslerdeki meyve tutumu geç başladı. Bunu çok önemsemiyorum. Geç de olsa kiloluk domatesler görünmeye başladı.

Seneye kabak ve salatalıkları mutlaka sürgüne göndereceğim. İşin ilginç tarafı, adalardan en az 10 metre uzağa dikilmiş dev balkabakları nasıl oldu da adaların yolunu bulup dışarıdan işgale kalkıştılar anlamadım. Her gün yakalayıp dışarı çıkartmaktan, yönlerini değiştirmekten yorgun düştüm.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2010, 09:02   #521
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Seneye kabak ve salatalıkları mutlaka sürgüne göndereceğim. İşin ilginç tarafı, adalardan en az 10 metre uzağa dikilmiş dev balkabakları nasıl oldu da adaların yolunu bulup dışarıdan işgale kalkıştılar anlamadım. Her gün yakalayıp dışarı çıkartmaktan, yönlerini değiştirmekten yorgun düştüm.
Son bir iki yıldır, bazı bitkilerin sadece güneşe, rüzgara göre değil bazı bitkilere doğru özellikle yönlendiğine eminim artık.

Ayazkızı beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2010, 07:56   #522
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-04-2009
Şehir: Belcika
Mesajlar: 43
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz Mesajı Göster
Sevgili koliva, Domateslerde çiçek burnu çürüklüğü var maalesef, kalsiyum noksanlığından olur genellikle. Kalsiyum içerikli gübreleme yapmalısınız.
NPK'si 7-5-7 olan bir gubre buldum ve uygulayacagim ancak, yapraktan spreyle mi yoksa topraktan mi? Ve ne kadar vermeliyim? Bu aldigim gubrenin uzerinde domates resmi felan yok, cicek resimleri var. Aldigim yerde bi tek bunu buldum o yuzden bunu aldim. Sizce ise yarar mi bu?

Ayazkızı beğendi.
koliva Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2010, 15:13   #523
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Ancak, sn.Limon'Un dediği gibi, bölgede domateslerin hepsinde bir sorun var. Civarda ticari domates yetiştirenlerin çoğu tek bir domates almadan bitkileri söktüler. İlk önce, kullandığım sığır gübresinden gelen bir şey olduğunu düşündüm. Fakat öyle olmayabilir. Bazı çeşitler etkilenmedi veya az etkilendi. Bazılarını benim de sökmem gerekecek.
Bu sene Marmara Bölgesi'nde domateslerden hayır yok gibi. Geçen Cuma günü Ömerli ilçesine gitmiştim. Oradaki bütün domateslerde kurumak üzere idi.

Sanırım son yağmurlar ve yağmur sonrası kavurucu güneş domateslerde bir tür mantar oluşmunu teşvik etti.

Ayazkızı beğendi.
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2010, 22:27   #524
Ağaçsever
 
iko10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2009
Şehir: İstanbul-Sarıyer
Mesajlar: 85
Bu sene ilk defa ekecek bir bahçe buldum. Hevesle pembişleri, siyahları ektim. Şu başımıza gelene bir bakın. Ha bire bozulan domatları söküyorum. Bendeki de şans mı şimdi?

Ayazkızı beğendi.

Düzenleyen iko10 : 27-07-2010 saat 14:35
iko10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2010, 23:59   #525
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Civardan benzeri haberleri her gün duymaya başladım. Marmara bölgesinde, en azından İstanbul ve Kocaeli'nin her yerinde domateslerin tümünde genel bir problem var. Örtü altı veya açık farketmiyor. Mantara benzemiyor. İzole arazi ve bahçelerde bile durum aynı. Bir kaç kök söktüm. Kökler, gövde ve bitki gelişimi mükemmel. Her çeşitte aynı değil. Problem tepe yapraklarda gözleniyor. Virüse de benziyor ama büyük ihtimal değil. Benim domateslerde bitkiler genel olarak çok güçlü, bir çoğu durumu kurtarıyor gibi. Her şeye rağmen bitkiler iki - ikibuçuk metre oldular. Son 10 günde domates ile yüklenmeye başladılar. Kızarma, küçük çeşitlerde az az başladı.

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2010, 11:48   #526
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
Geçmiş olsun, bu hastalık sadece domatesleri mi etkiliyor?

verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2010, 12:02   #527
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Evet, sadece domateste var. Etraf perişan ama ben durumu kurtardım gibi. Bunu çok kuvvetli köklere, 10 günde bir EMA ve B.Subtilis içerikli sulamaya bağlıyorum. Bir kez de mastercop isimli bakırlı organik preperat kullanmıştım. Kaolini de eksik etmiyorum.

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2010, 14:41   #528
Ağaç Dostu
 
AgacSevdalisi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-11-2008
Şehir: Adana-Kayseri
Mesajlar: 1,458
İceberg Marul Yetiştirme Konusunda Bilgi

MERHABA ARKADAŞLAR; yazılarınızı en baştan takip ediyorum gerçekten bu işi herkes severek ama kimisi profesyonelce kimisi amatörce yapıyor.Bende bi amatör olarak bu sene bir işe girişmek istedim.Marul yetiştiriciliği konusunda tecrübeli ve bilgili arkadaşların tavsiye ve yardımlarını bekliyorum.
Ben Yozgat'ın 1350 rakımlı bir bölgesinde yaşıyorum.Yani kışları biraz sert geçiyor..Açık tarlada iceberg tipi marul yetişitirmek istiyorum.Amaprofesyonel olarak marul yetiştiriciliği konusunda fazla bilgim bulunmamakta.Bazı sorularım olacak maddeler halinde sıralamk istiyorum.
1-Çeşit seçiminde nelere dikkat etmeliyim.
2-Soğuklara dayanıklı iceberg veya diğer çeşit marullar hangisidir?(benim bulduğum: coolguard(iceberg tipi)
3-Ağustos ortası itibari ile tohum ekimi yapsam açık arazide kasım ayında hasat yapabilirmiyim?
4-Marullar genelde kaç dereceye kadar soğuklara dayanır?Ya da en fazla soğuklara dayanıklı olan marul çeşiti hangisidr?
5-Marulları yerlerine tohum olarak mı ekiyim?Yoksa tohum yastıklarına ektikten sonra fideleri yerlerine mi dikiyim?
6-En erkenci iceberg tipi **** diğer marul tipleri hangileridir?

Şimdilik sanırım bunların cevabını almam marul tohumu ekmem için yeterliTohumları ektikten sonra daha çok sorum olacak gibi
Şimdiden bilgi veren herkese çok teşekkür ederim.


Düzenleyen AgacSevdalisi : 27-07-2010 saat 15:14 Neden: düzeltme
AgacSevdalisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2010, 14:33   #529
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-10-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 41
merhabalar
benim küçük sebze bahçemde bulunan çeri domateslerimin unundan yeni sürgün oluşuyor ve yeniden çiçek açlaya başladı bununla ilgili ne yapmalıyım bitkiye bir zararı varmıdır. yardımlarınızı bekliyorum
Name:  IMG_6298.jpg
Views: 3303
Size:  64.0 KB
Name:  IMG_6307.jpg
Views: 3159
Size:  71.2 KB

sibelbozo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2010, 19:56   #530
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Domates bazen bir meyve salkımıın ucundan tekrar sürgün verir. Sakımdaki meyvelerin gelişebilmesi için o sürgünleri almakta var.

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2010, 00:24   #531
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 212
Bulunduğum yerde rüzgarın çok olması nedeniyle pek domates falan alamadık.

himone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2010, 10:02   #532
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı Mesajı Göster
Haklisin Sn.Kiraz, Govdelerden bel veriyor.Agirligi tasiyamiyor.Siriklari, Dahlia da oldugu gibi ilk ekerken ve en buyuk boyu ne ise (4-5 mt olursa, abartmamis olurum) onlardan dikmeli.Tabii okuyanlar da: yahu bu kadar boy olmaz, atiyor demesinler? en azindan 40-50 cm cakili olursa, kullanilacak boy: 3-4 mt olur.
Sn. Sındırgılı gibi ölçüleri cömertçe vermeli. Bu sene adalardaki domateslerim çok iyi ve iri, tırtıl dışında şimdilik şikayetleri yok. En büyük sorun destekler çok yetersiz geldi. Kalın gövdeler, destekten sonra aşağı, yana sarkıyor, tartamadığı yerden kırılıyor. Bir yerde 4-5 iri domates olunca taşıması daha da zor.

Aynı domates fidelerinden iş yerine de götürmüştüm, onlar geçen sene benim yetiştirdiklerim gibi 1 m civarında oldular ama adalardakiler 2,5 m'yi buluyor. Seneye toprak altı kısmı hariç en azından 2- 2,5 m'lik destek yaptıracağım.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2010, 10:09   #533
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Yorumsuz :


Goruntu super, ama tad maalesef yok.
Kucuk olan domateslerim, daha lezzetli idiler.
Esim, buyuk olan cesidi, yemeklerde kullanacakmis.Digerleri, kahvalti ve salatanin vazgecilmezleri oldular.

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen sındırgılı : 02-08-2010 saat 10:06 Neden: tadi konusunda ilave bilgi
sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2010, 09:21   #534
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
17 gun olmus, kimse adaciklara ugramamis. Domateslerin uzerileri hala cicek dolu ama olanlarda daha ufak sekilde kizariyorlar. Yarin tekrar kaolin kili uygulamasi yapacagim.Havalar cok sicak.
Domates agacimda ise henuz bir gelisme yok. Gerci, ilk heveste kalmadi. Adalardaki domatesi toplama isi kafi geliyor.

Ayazkızı beğendi.
sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2010, 09:30   #535
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Aşırı sulama yapmadım.Belki cinsi öyle idi:


2. resim ortadaki domatesin destek cubugunu bir turlu degistiremedim. Inadina da oradaki domatesler buyuyor.

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen sındırgılı : 17-08-2010 saat 10:25 Neden: ilave bilgi
sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2010, 10:00   #536
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.Sındırgılı, çok güzel olmuşlar.

Bizim domates ağacındaki durum şöyle. Pembe olan 2.5 metre yükseldi. Santini ise 2 metrede.Her ikisi de büyümeye devam ediyor ancak seradaki 4 metreye ulaşan pembelerle kıyaslanınca gelişim çok iyi değil. Santinin verimi çok iyi. Sürekli çiçek açıp domates veriyor. Pembede daha az domates var, fakat son bir iki haftadır domates bağlamaya başladı.

Bu arada farkına vardığım bir şeyi yazayım. Biz derin çukur açarak büyük ve her yerden kök salan bir bitki elde etmek istedik. Problemli olduğunu düşünerek söktüğüm 2-3 kök domatesin kök yapısını incelediğimde şunu gördüm. 30 santime dikim yapıp diplerini doldurduğum domateslerin ilk fide kökleri normal bir kök büyüklüğünde, ancak bu köklerin üzerinde ve toprak yüzeyine 15-20 santim kadar kala attığı kökler çok büyük ve yaygın. Esas uzun ve kılcal kökleri buradan atmış ve esas olarak buradan besleniyor.

Bu durumda bitki çok derindeki kökleri kullanmıyor anlamı çıkabilir. Biz bu kadar derine dikip sürekli dip doldurunca her seferinde biraz daha yukarıdan kök yaptırmaya teşvik ettik. O da muhtemelen yaptı ve bununla uğraştı. Sonunda toprak yüzeyine yakın bir yerden attığı kökleri kullanıyor (bunu sonbaharda çukuru kazıp kökü çıkarabilirsem daha iyi görürüm).

Yani biz kökü bu kadar derine dikmek yerine, gövdeyi 25-30 santimde yatırarak toprak yüzeyine yakın ama toprak altında kalan uzun bir gövde elde etseydik o zaman gerçekten çok büyük kök elde etmiş olurduk. Bu da bir teori tabii. Denemesi seneye

Ayazkızı ve dongyul beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2010, 10:05   #537
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Adalarda olgunlaşan domateslerde artık eski tad yok.Bilen bir arkadaşımız salça yapacak, bende domatesleri Cumartesi sökeceğim.Yeşil kalanlar ile biberlerden turşu yapılacak.
Adalara bakım olarak neler yapabilirim. Yonca ya da fiğ'i şimdiden ekmelimi ?
Ne dersiniz ?

Eklenen Resimler
 
sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2010, 10:15   #538
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Erken bitmişler. Benimkiler daha yeni hız kazandılar. Domatesler 2 metre seviyesinden yeni domates bağlayıp büyütmeye başladılar.

Şimdiden söküyorsanız kışlıklardan dikebilrsiniz. Henüz erken ama Ekim gibi bakla dikmek iyi gelir.

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2010, 20:46   #539
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-04-2009
Şehir: Belcika
Mesajlar: 43
Gecen gun gittigim bir seradaki durumu paylasmak isterim.
Sadece salkim domates ureten bu sera su anda kilosunu disariya 1 eurodan(Su anda en ucuz domates fiyati) satiyor. Disaridan seranin ici gorunuyor. Bir gorseniz aman Allahim boyle sey olmaz dedim ben. Ilk defa boyle sera goruyorum belki o yuzden ama abartisiz konusuyorum bir fidenin boyu yaklasik 5 metre var.Seranin tavani yuksek ancak kolay toplansin diyemi nedir fideler once yatay olarak orgu sac seklinde ilerliyor, sonra yukariya yoneliyor. Uzerleri domates dolu. Yesilide var kirmizi olmusu da. Ben hayretler icerisinde kaldim. Paylasmak istedim. Eve geldim benimkilere baktim, uzerlerinde 2 salkim var yok, onlarinda yarisi cicek burnu hastaligina yakalanmis vaziyette

Eger onumuzdeki gunlerde tekrar gidersem fotograflarini cekip paylasirim.

koliva Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2010, 11:03   #540
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Bu sene domatesler gerçekten yüzümü güldürdü. Hem çok hem de geçen seneye göre daha iri. Desteklerin yetersizliği problemini seneye kesin çözmeliyim, bir de tırtıl olmasa çok güzel olurdu.

İki gün uğramamıştım, dün akşam kızaranlara bakınca sepet doldu. Şu an en verimli zamanları. Pembe domatesler olmadı derken iki tane de pembe buldum. Şekil ve tad olarak pembe domatese benzeyen domateslerimin ise tam ismini henüz öğrenemedim.
Name:  DSC00063.JPG
Views: 3764
Size:  44.8 KB

Tarçın da çok sevdi
Name:  DSC00069.JPG
Views: 3410
Size:  61.4 KB

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
sebze, sebze adası, yükseltilmiş yastık


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024