agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebze Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/)
-   -   Enginar Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/8873.htm)

saim ergin 13-06-2007 20:31

Enginar Yemekleri
 
Enginarın karaciğer ve safra kesesine cok faydalı olduğunu doktorlar ısrarla söylüyorlar ve senede 7 veya 10 gün yiyerek bir kür yapılmasınıda tavsıye ediyorlar ancak son zamanlarda enginar tezğahının önönden bir leğen icinde yüzen soyulmuş enginar almayın o su deterjanlı su limon pahalı olduğu için bu yolu sectiler fayda yerine büyük zarar evden 1 adet limonu siz götürun ve ğözünüzün önünde temizletip limonlatın kararmasın diye sakın o suya sokturmayın benden söylemesi hepinize ıyı günler

heDera 13-06-2007 21:51

selam ,uyarın için teşekkürler alırken daha dikkatli olurum şimdi herkes detarjanlı su yapmaz belki ama tedbirli olmak lazım.

heDera 13-06-2007 21:58

Bir de enginar demişken ben aslen İzmirli'yim Bursa'ya taşındığımız sene enginar konusunda bayağı zorluk çektim çünki bizim enginar daha yumuşak yapraklı dolmasını falan yapardık. Bursa'dakilerin bütün yapraklarını atıyorsun yazık oluyor sadece en alttaki tabak şeklindeki etli kısmı yeniyor... :(

Mahmut Leventoğlu 14-06-2007 12:50

Enginarı çiğ çiğ de yiyebilirsiniz. Pastırma dilimi kalınlığında kesip üzerine tuz ve bol limon sıkın çerez gibi yiyin.

heDera 14-06-2007 12:55

Hiç Duymamiştim Mahmut Bey Deneyeceğim Teşekkürler .;)

cemal.S 14-06-2007 13:06

Bu bir çağrıdır. Burda enginarın faydaları hakkında yeni yeni şeylere şahit oluyoruz. Ancak benim memleketimde bu bitkiyi bilmiyorlar. Bilmiyorlar değilde yemeğinin nasıl yapıldığı konusunda bir bilgimiz yok. Bizi bilen arkadaşlarımız biraz olsun bilgilendirirlerse hepsine minnettar oluruz. Bu yazıya en çok eşim sevinecek. Geçen yıl ilk defa enginar yemeği yapmaya çalışmıştı ancak biz ev halkı enginar yerine bol bol bezelye yemiştik o akşam. Tabii gırgırıda cabası. Çok üzülmüştü.

Herkese kucak dolusu selamlar .

Bekir S. 14-06-2007 16:23

İzmir enginarının yaprakları gerçekten daha yumuşak ve lezzetli biz aynı sıkıntıyı Çan'da yaşıyoruz. Cemal.S size yakında pazardan seçimi,ayıkalanması,yemeği ve pilavı hakkında bilgi veririm.Annem ve eşimi bu konuda tek tutarım.

habibe 22-06-2007 14:12

rikeb :) Bekliyoruz burayı unutma emi.

Bekir S. 23-06-2007 00:29

Enginarı alırken sap kısmından tutularak sallarız. Enginarın başı sağa sola yatıyorsa tazedir. Sallanmıyorsa kartlamıştır. Pişer ama zor pişer.

Ayıklanmasını eşim tarifi olmaz gelsinler kurs vereyim diyor. :)

ZEYTİN YAĞLI ENGİNAR

3 adet taze soğan doğranıp tencerenin içine konur. Üzerine ayıklanmış 3-4 adet enginarlar konur. Arzunuza göre bir iki adet patates ilave edilir. Üzerine bol dere otu doğranır. Zeytin yağı,limon,tuz ve bir çay kaşığı şeker bir kapta çırpılır üzerine dökülür. Kısık ateşte pişmeye bırakılır,beş altı dakika sonrabir çay bardağı sıcak su üzerine ilave edilir.
Etli enginar tarifi yarın. :))

limon 23-06-2007 07:03

İki baş büyükçe boy kuru soğanı piyaz şeklinde doğrayın ve zeytinyağda kavurun. Yarım kg kadar bezelye, küçük küpler halinde doğranmış havuç ve patatesi ekleyin. Tuz ve bir tatlı kaşığı kadar şeker (2 kesme şeker) ekleyin. Orta boy aldığınız enginarları aynı tencere koyun. Hazırladığınız garnitürü enginarların üzerlerine doldurabildiğiniz kadar doldurun. Tencerede kalsa da dert etmeyin. İki su bardağı kadar su ekleyin. Kaynamaya başlayınca altını iyice kısın. Yavaş yavaş helvalanarak pişsin. Enginar çabuk pişer aklınız yemeğinizde olsun. Piştikten sonra büyük ve yayvanca bir servis tabağına enginarları tabak tabak çıkarın. Hepsini çıkarınca tencerede kalan garnitürü de enginarların üzerlerine paylaştırın. İnce kıydığınız bol dereotunu her enginarın üzerine gelecek şekilde yerleştirin. Üzerlerine sızma zeytinyağı gezdirin. Limonu arzuya göre ya servis tabağındayken sıkın üzerlerine ya da kişilerin zevkine bırakın. Afiyet olsun...
(Pişirir pişirmez fotoğrafını eklerim)

limon 23-06-2007 07:06

Bu tarif benim yaptığım pratik ve en lezzetli olan tariftir. Aynı tarifi enginarları ve garnitürleri ayrı tencerelerde haşlayarak yapanlar da var. Sebzelerin vitaminleri ziyan oluyor diye ben yukarıdaki gibi yapmayı tercih ediyorum. Hem sebzelerin lezzetleri daha çok karışıyor birbirlerine. Hem çok daha pratik. Hem de tüm sebzelerin pişme süresi hemen hemen aynı.

Bekir S. 23-06-2007 11:42

Limmon enginar yapraklarını kullan mıyormusun? Yoksa gitti mi güzelim yapraklar.?

Bekir S. 23-06-2007 13:00

2 Eklenti(ler)
Dolmalık enginarın temizlenmiş ve buzluktan 10 dakika önce çıkmış hali. :D
Tarifini altına sonra ekleyeyim. Bugün bana rahat yok anlaşılan. İşim çıktı. :(

Penelophe 18-05-2008 21:38

Enginar Yemekleri
 
Tavuklu Enginar

Malzemeler

-6 adet temizlenmiş enginar
-500 gr. kemiksiz tavuk incik
-2 adet limon
-2 yemek kaşığı un
-Zeytinyağı
-Tuz
-Su

Yapılışı

İncikler istenilen büyüklükte doğrandıktan sonra zeytinyağında 3-4 dakika pişirilir. Enginarlar 4'e bölünür **** 1 cm eninde jülyen doğranır ve tavuklara eklenerek, 1-2 dakika daha pişirilir. Yemeğin üstünü 2 parmak geçecek şekilde sıcak su ilave edilir İki limonun suyu sıkıldıktan sonra 2 yemek kaşığı unla homojen bir karışım yapılır. Bu karışım yavaş yavaş yemeğe ilave edilir, tuz da eklendikten sonra orta ateşte 25 dakika kadar kapağı kapalı olarak pişirilir.

Değişik bir tad, çok severim hatta enginarı bu tarifle sevdim.:) Zamanınız varsa bu yemeği bir gün önceden yapıp, birgün buzdolabında beklettikten sonra servis ederseniz daha da lezzetli olacakır. Afiyet olsun..

Güler 19-05-2008 14:58

Şu enginarları temizlemeyi bir öğrensem neler yapacağım neler. Bu sabah baktım kapının önüne yığılmış 100 den fazla enginar. ''Oğuz ne bunlar '' dedim. Aldığım cevap enginar oldu.
Sonra anladım 75-80 tanesini çocuklara verecekmiş, geri kalanı ise provalık mış. Boza boza ayıklamayı dene dedi. İstanbul'da temizleyenleri incelemiştim, şöyle yapıyorlardı böyle yapıyorlardı diyerek ve bir iki taneyi de iyice karartarak, biraz biraz becerdim. Elimde olanlarla bugün zeytinyağlı pişirdim. Yarın da sevgili Penelophe senin tarifini yapacağım. Sanırım bu hafta hergün enginar olacak. Gak dedikçe Enginar, Guk dedikçe enginar süreceğim Oğuz'un önüne. O da o kadar çok sever ki bilemezsiniz, bakalım pes diyecek mi?

(yazımın yeri burası değilse, uygun yere aktarabilir misiniz?)

Buket Aknar 19-05-2008 17:52

Enginar Dolması

Malzemeler:
6 tane enginar
1/2 kilo kıyma
1 su bardağı pirinç
1 tane orta boy soğan
2-3 tane domates
1/2 demet maydanoz
1/2 bardak sıvı yağ
1 tane limon
Domates salçası (bir kaşık)
Tuz+karabiber

Enginarların sapları ayrılıp en dış yaprakları temizlenir ve uçları kesilerek yaprakları ayrılarak ortasındaki yapraklar ve tüylü kısımlar temizlenir. ( Ortası temizlenirken kaşık yardımı ile içerisi oyulmalı ve tüylü kısım iyice temizlenmelidir. ) Hazırlanan enginarlar limonlu suda bekletilir ( Kararmaması için)
Dolma harcı nasıl hazırlanır?
Domates, soğan ve maydanozlar kıyılıp içerisine yıkanmış pirinçler ilave edilir. Kıyma ,sıvı yağ, limon, domates salçası, tuz ve karabiber de eklenerek karıştırılır.
Harç hazırlanınca, limonlu suda bekleyen enginarlar alınarak ( ortasını boşalttık ya!) bir kaşık yardımı ile harç boşaltılan orta kısıma doldurulur. Ben tencereye tüm enginarları yerleştirince önceden kestiğim enginar saplarını da küp küp doğrayıp eklerim(onlar tencerenin dibine kayarlar) Sonra tencereye enginarları örtecek kadar su içersinde bir kaşık daha dmates salçası ilave ederek ve dolmaların dağılmaması için üzerlerine de bir tabak çevirerek kısık ateşte 45 dakika veya bir saat kadar pişirin. Pişen enginar dolamaları tencereden çok dikkatli çıkarılmalıdır. Herkesin tabağına bir veya iki tane enginar dolması uygun olur. Herkese afiyet olsun.

malina 19-05-2008 19:41

Guler, o kadar seviyorsa, bir kısmını derin dondurucuya koyabilirsin. Kışın sürpriz olur :)

papillon22 22-05-2008 17:31

Bu arada yukarıda yazılan enginar tariflerine bir göz attım. Ben enginarlı pirinç pilavı yapıyorum. Çok güzel oluyor.

malzemeler:
2 su bardağı pirinç
4-5 temizlenmiş enginar (8 'e bölüyorum ben)
(enginarlarınızı temizler temizlemez önceden hazırladığınız limonlu suyun içine atarsanız kararmazlar)
tuz
1 limon suyu
zeytin yağı
1 orta boy kuru soğan yemeklik doğranmış

Öncelikle soğanınızı yağda kavurup enginarlarıda atın ve bikaç kere çevirip kapağını kapatın kısık ateşte 3-4 dakika pişsinler. Sonra 3,5 su bardağı suyu, tuzunu, limon suyunu ilave edin. kısık ateşte enginarlar pişene kadar 25 dakika kadar pişirin. Daha sonra yıkayıp suyunu süzdüğünüz pirinci ilave edin karıştırın ve pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.

Afiyet Olsun.:rolleyes:

Wallnut 23-05-2008 23:59

İkisi birarada.
Malzemeler.(1 kişilik bana göre)
4 ufak enginar.1 sogan(Rendelenmiş).1/2 kg iç bakla(üstleri cizilmiş).1/2 fincan Z.yağı.
(Arzuya baglı.Domates suyu 1 fincan.1 kesme şeker.) Tuz, beyaz biber(Taze çekilmiş).
Tencereye 1 bardak suyu koyun.Kaynayıncaya kadar soganı rendeleyin.Enginarların dış yapraklarını alın 4 'bölün.saplarını alın ******.(üstlerini ben kesmiyorum.)İsterseniz çicek püsküllerini alabilirsiniz.Kaynayan suya yağı ,enginarları ,tuz ve b.biberi atın.10 dk pişmeye bırakın hafif ateşte.Sonra d.suyunu ve şekeri atın.Baklalar pişinceye kadar devam.Ateşten alın soğutun.Afiyet olsun

sakagun 26-05-2008 10:19

ENGİNAR
Elimdeki kısıtlı malzemelerle yaptığım yenilebilir bir enginar tarifi. İlk defa enginar ayıklayan ve pişiren biri olarak bu tarifi size sunmaktan gurur duyarım :)
3 enginar, 2 su bardağı bezelye, 2 soğan, 3 küçük patates, zetyinyağı, su, limon.
Ayıkladığınız enginarların kararmaması için limonlu, tuzlu su hazırlayın. Enginarları ayıklayıp hazırladığınız karışımda bekletin. İki soğanı doğrayıp tencerenin en altına serin, üzerlerine büyüklüğüne göre 6'ya, 8'e böldüğünüz enginarları serpiştirin. Bezelyeleri ve küçük parçalar halinede doğradığınız patatesleri de katın. Yağını, suyunu ve tuzunu ekleyin. Enginarlar pişene kadar pişirin. Yerken üzerine limon suyu da dökebilirsiniz.

Güler 29-03-2009 12:23

1 Eklenti(ler)
Bugün zeytinyağlı enginar pişirdim. Baktım derindondurucuda az kalmış. Hemen aşağı indim. Satıcı bir kamyonet taze enginar getirmiş, hem soyuyor hem de ucuzzzz diye bağırıyor.
Önce iki dedi ama sonra 1,5 dan verdi. Ben de hemen 8 tane temizlettim.
Yukarı çıkar çıkmaz hemen havucunu, patateslerini, ve arpacık soğanları temizleyerek, düdüklü tencereye yerleştirdim. Yağını, tuzunu, şekerini ve az suyunu ilave ederek, düdük ötmeye başladıktan sonra hesaplamak kaydı ile tam 8 dakikada enginarlarım ilik gibi pişti.
Buyrun afiyet olsun.....

Eklenti 69532

talar_ 29-03-2009 17:28

Doktorlar haftada en az 2 enginar yenmesi gerektiğini söylüyor.Zeytinyağlı ve etlisinden farklı olarak salata olarak da çok güzel oluyor.
Ayıklanmış enginarları tuz ve su ile haşlıyorum. Haşlanmış enginarları irice küpler halinde doğrayıp mısır, kornişon, tereotu taze soğan ile karıştırıp, soğuk salata olarak yiyoruz.
Yaz sonunda körpeliğini kaybetmemiş enginarlardan da bol bol buzluğa atıp kışın da tüketmeli.İçine biraz limonlu su koyduğum poşetler ile derin dondurucuya atıp, pişireceğim zaman donmuş suyu atıp,enginarların çözülmesini beklemeden pişiriyorum.
Herkes bolbol yemeli ve çocuklarına da sevdirip yedirmeli.

Dudi 14-03-2010 20:27

1 Eklenti(ler)
Bende bugün zeytinyağlısını yaptım. Bu sene enginarlar pek güzel geldi bana 2 haftadır yiyoruz :D

sezgin53 14-03-2010 22:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dudi (Mesaj 596839)
Bende bugün zeytinyağlısını yaptım. Bu sene enginarlar pek güzel geldi bana 2 haftadır yiyoruz :D

Sevgili Dudi ellerine sağlık, harika görünüyor. Buralarda enginar bulmak mümkün değil ben neyapacağım bilemiyorum.

Dudi 15-03-2010 09:29

Orası neresi sevgili sezgin53? Göndermek mümkün olsa göndereyim diyeceğim ama sulu sulu almaz kargolar :(

balbay 28-04-2010 17:06

5 Eklenti(ler)
Enginar dolmasını resimli tarifi ile diğer bölüme koyduktan sonra kalan enginarlar dan yaptığım yemeği (bulama, haşlama, kapama )ni de resimleri ile aktarıyorum.

Enginarları göbeği kalacak şekilde temizledim. Her birisini 4 e böldüm. 2 litre suya 3 limon sıkıp 2 çorba kaşığı un ile soğuk halde çırptım. İçerisine bir fiske safran ekledim.

Soğuk bulamaçımı ocağa kaynamaya alıp içerisine önce patates ve havuçları ekledim.

6 dk sonra enginarları ekleyip 5 dk bekledim. Enson iç bakla ve taze bezelyeyi de ilave ederek orta ateşte 30 dk pişirdim.

sonuçta ilk piştiğin de sıcak, daha sonra ise soğuk ya da sıcak olarak yenilebilir. İçerisinde ki sebzeler dolayısı ile Komple temizlik kürü oldu.

Smyrna 29-04-2010 02:14

Amcam bu sabah, herhalde ezan vakti toplamış enginarları, doldurmuş çiçek sandığından bozma kutuya onu da koymuş el arabasının üzerine çıkmış yollara adım adım ilerlemekte. Sabah sabah
"-Şifalı enginar" diye usul usul seslenerek geçiyor kapının önünden. Kapı önü dediysem çevrede kimsecikler yok. Hoş olsa da poyraz ve dalga sesi bastırıyor cılız sesini. Ama duydum işte şans. Seslendim defalarca, neyse sonunda. Geri döndü. Selamlaştık.Hal hatır sorma.
-Al kızım al, 7 tanesi 5 tl. Hem de Bayrampaşa..(Urla'da Bayrampaşa enginarının işi ne amca, ne diye bunu diktin, burası İstanbul mu diyemedim tabi. Daha gösterişli daha büyük ya.Belli ki bilen bilmeyen,
-Aman aman madem değerli, madem çok para veriyoruz -ki o kadar yararının yanında bence abartıldığı kadar pahalı da değil- en büyüğünden olsun dedikçe o da sökmüş sakız enginarı dikmiş bayrampaşayı. Bir de amcam demez mi
"-Ninen Urla kemik hastanesinde yatıyor, bunları satıp bitirdikten sonra yanına refakatçi olarak yanına gideceğim" deyince unutuverdim Urla'nın kireçli suyuna alışmaya çalışan Bayrampaşalıyı. Cebimdeki 20 TL ile aldım enginarları. Aman yanında piçi olanlardan da koy amca. Dikelim bakalım belki tutar bir kök de bayrampaşa.

-"Geçmiş olsun" dilekleri...
-"Haftaya mutlaka gel yine amca. Olur mu !"

Eee elimiz mahkum artık. Aslında dün yapmıştım zeytinyağlısını. Tamam severiz ailecek enginarı giritli kayınvalidemin sayesinde biraz da.Mayıs sonuna kadar yiyeceğiz hergün , anlaştık eşimle bu konuda ama dolaptaki dururken, daha bitmeye yüz tutmadan yine mi yapayım zeytinyağlı enginar? Yap yap. Zeytinyağlı yap da hangisini yaparsan yap. Enginara başka yağ yakışır mı hiç? Yarın dolması yanına yaprak sarma ve iç bakla sarımsaklı yoğurtlu , 2 gün sonra kuzu etlisi tabi ki zeytinyağı ve bol limon terbiyesi ile, 2 gün sonra yine zeytinyağlı enginarlı pilavı. Sonra..? Sonra, amcanın yolu gözlenecek. Kalır mı o kadar gün enginar suda . Mecbur bitene kadar bol bol yenecek.

ahmeter 29-04-2010 06:57

Enginar
 
Senede bir defa bir kür yapmak lazım 10 gün her gün bir enginar yemek kaydı ile .Karaçiğere cok faydalı
Zeytin yağlısını sevmiyorsanız suda haşlayıp üzerine limon sıkıp da yiyebilirsiniz
İnanın enginarın ne olduğunu bilmeyenlere ve hayatlarında hiç yemeyenlere
rastladım Çocuklarınıza ufaktan enginarı alıştırın İyi günler

sezgin53 29-04-2010 07:22

Sabah sabah enginr yerine kendi kendimi yemeye başladım. Şimdi ben buralarda enginarı nereden bulayım. İnsanlar adını bile duymemış, şeklini ve nasıl birşey olduğunu bilmiyor.
.

Güler 13-04-2011 09:24

2 Eklenti(ler)
Zeytinyağlı Enginar.

Eklenti 202943

Eklenti 202944



Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sebnem&mircan (Mesaj 784727)
Merhaba Guler hanim
Enginar cok guzel gozukuyor ellerinize saglik. Cok sevdigim bir sebzedir. Ama ben sizin gibi beyaz yapamiyorum nedense. Limonlu suda bekletsemde sonuc gene ayni. Rica etsem bu konunun puf noktasinida yazarmisiniz.

Enginarları İstanbul'da temizlenmiş alıyorum, ama Manyas'da kendimiz temizliyoruz.
Enginarların dış kabuklarını iyice temizledikten sonra (içinin tüylerini almadan) bol limon, unlu ve az tuzlu suya koyuyorum. Hepsinin ayıklanması bittikten sonra suyun içinden aldıklarımın içlerini temizliyorum. Pişireceğim tencereye dizmeden evvel de yarım limon ile iyice her tarafını ovuyorum.

Ben, genelde düdüklü tencere de 6 ile 8 dakika arasında pişiriyorum, indirdiğimde de hemen tencerenin kapağını açarım, tencere içinde kapalı olarak bırakırsanız bayağı kararıyor.

Servis tabağınıza koyduktan sonra üzerini strech film ile kaplayın ve soğuduktan sonra da dolabınıza yerleştirin.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024