agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebze Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/)
-   -   Kereviz Sapı (http://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/4732.htm)

erhan62 12-06-2007 09:46

Kereviz Sapı
 
Kereviz sahsen benim severek yedigim bir sebze degil idi, taa ki sap icin üretilmis kerevizlerin (bogaz doldurmasi ile) karisik salataya katilmasi veya kurutularak cesitli yemeklere özellikle agir kokulu et ve ciger yemeklerine katildiginda kokuyu aldigini görene kadar, belki de yaslandik diye daha bir sebze tüketimine yöneldik bilmiyorum ama, bizler sadece tursu yapiminda kullanirdik bu karaciğer dostu sebzeyi.
erhan

evrim 05-10-2007 10:16

kereviz sapının salatası da çok güzel oluyor. kerevizlerin saplarını ve yapraklarını temizleyip kaynar suyun içine atıyoruz. önce sapları bir süre sonrada yaprakları. saplar yumuşayınca süzüyoruz. isterseniz hafif olsun kokusu az olsun derseniz biraz soğuk suyun altında yıkayabilirsiniz. soğuduktan sonra üzerine hazırladığımız salata sosunu döküp karıştırıyoruz.ve afiyet olsun .biz ailecek çok severiz ve sürekli yaparız.
not : ben salata sosu olarak : sarmısak ,limon suyu,biraz kuru kekik,mutlaka zeytinyağı ve kırmızı pul biber .hepsini beraber iyice dövüp (kırmızı biberde dahil) kullanıyorum.

limon 05-10-2007 13:22

Normal kereviz bitkisinin saplarının aroması çok yoğun oluyor. Hatta kereviz o kadar çok kokmazken tek bir yaprak bile tüm evi kokutabiliyor. Sap kereviz dediğiniz türü hiç almadım şimdiye kadar. Çok yoğun mu kokusu? Yoksa bildiğimiz kereviz yemeği gibi mi oluyor?

COYOTE 05-10-2007 14:02

Sn limon benim bildiğim kadarı ile sap kerevizin yemeği olmuyor. Bizde pek yaygın değil zaten. Bildiğimiz kök kerevizin sapları sap kerevize göre çok daha yoğun ve acımsı sanki. Sap kereviz daha etli ve sulu bence oldukça lezzetli ama pişmişini hiç yemedim ben:)

darkwood 20-11-2007 13:47

Sap kerevizi ilk defa KKTC de görmüştüm. Kök kereviz bulamamıştım. Orada sap kereviz kullanıldığını yaşayanlardan öğrendim. Bu sap kereviz, kerevizin bir cinsi mi, yoksa ıklim koşulları ve toprak yapısından mı kök kereviz olmuyor, yaprak olarak kalıyor bilemiyorum. Hollanda ve Almanya daki marketlerde de ise bizdeki ortalama boyutlardaki kök kerevizi 2 kat büyük boyutta gördüm.
Bazı kışlar bahçede 20 - 30 kadar kereviz yetiştiririm. Pazardan aldığım demette 10 tane fide varsa genelde 3-4 tanesi fındıktan biraz iri boyutta yumrulu olur, gerisi kalanlarının kökünde neredeyse yumru yoktur veya çok küçüktür. Bitkiler gelişmelerini tamamladığında 3-4 tanesi normal boyutta, diğerleri limon ebatından küçük veya köksüz sap kereviz olur. Uzun yıllardır muhtelif yerlerden aldığım veya izlediğim demetler hep aynı yapıdadır. Belkide ticari zihniyetle demetler böyle hazırlanıyordur. Bu durum canımı sıktığı için de son yıllarda kereviz yetiştirmedim.
Biz, kerevizin dış yapraklarını ayırdıktan sonra ortada kalan ve daha körpe olan yarıya yakınını kök ile birlikte pişiririz. ( etli-sıcak yemek veya zeytinyağlı) Fakat halkımız genellikle yapraklarını kullanmıyor. Marketlerde izlediğim kadarıyla alış veriş yapanlar nerede ise yaprakların tamamını tezgahta koparttıktan sonra tartıya gidiyor. (tabii her hipermarkette yapılamıyor, bazılarında mümkün)
Bende kerevizi sevmez ve yemekten kaçınırdım, bahçede ilk yetiştirdiğim kerevizin yemeğini yiyene kadar. Özellikle pazarlarda satılan kerevizin dış kabukları ince bir şekilde pazarcılar tarafından soyuluyor. Sanırım bitki kendini korumaya alıyor ve aroması çok keskin ve acımsı bir tadı oluyor. Kereviz sevmeyenlere, yeni sökülmüş, yumru üzerindeki ince kökleri bile temizlenmemiş kereviz tedarik ederek (evde temizlenecek şekilde) fazla bekletmeden pişirmelerini öneririm. Pazardan alınmış, her tarafı traşlanmış kereviz ile tad, aroma farkını o zaman kıyaslayın.

tijeen 20-03-2008 11:00

Kerevizi çok severim,yemeğini salatasını severek hazırlarım.
Salata tarifi: Kerevizin yumrusunu patates gibi soyup rendeleyip,bir limonu sıkıp üzerine döküyoruz.3 yemek kaşığı mayonez,bir miktar yoğurt ile karıştırıyoruz. Bir yandan da domates,salatalık,biber,tazesoğan ,kerevizin taze yapraklarını doğrayıp ,tuzunuda ekleyip karıştırıyoruz(gerekli olursa yoğurt ve mayonez fazlaca konulur)servisten önce az biraz zeytin yağı gezdirilir. Afiyet olsunn

evrim 13-04-2008 11:30

Ben pazardan kerevizin hangisini bulursam onu alırım. Antalya da sap kerevizde çok bulunmakla beraber kök kerevizlerinde yaprakları bol oluyor. İtiraf edeyim köklerini yemeyi sevmiyoruz .Sadece sapları için alıyoruz kerevizi. Bence aroma açısından sap kerevizin ve kök kerevizin yaprakları arasında bir fark yok. Şimdiye kadar hep yapraklarının salatasını yapardım. Ama ilk fırsatta tijeen arkadaşımızın yazdığı tarifi de deniycem :)

Gülgün 17-04-2008 10:36

Bende sn tijeen gibi kerevizin salatasını yapıyorum ama domates ve benzerlerinin yerine, sadece iri dövülmüş ceviz ilave ediyorum.Yoğurdu da sarımsaklı ve mayonezli hazırlıyorum.
Söylemezseniz kimse kereviz olduğunu anlamıyor.Kereviz sevmeyenler denesin.Bir daha vazgeçemeyecekler.

Kiraz 17-04-2008 17:19

Sap kereviz tohumunu uzun süredir arıyordum, bu sene buldum ve henüz çimlendiler.
Önceleri normal kereviz saplarını kullanıyordum ama markette satılana kadar sap kalmıyordu.

Bir-iki sapı çiğ olarak, küçük küçük kesilmiş halde (1'er cm boyunda) diğer malzemelerle hazırladığınız salataya katabilirsiniz. Özellikle marulla beraber çok güzel oluyor.
Ayrıca çorbalarda da güzel oluyor. Yaprağından çok sapının kullanılması tercih ediliyor.
Yerken kokusu hiç rahatsız etmiyor, aksine çok hoş ve çiğ olarak kullanırken çiğnemesi de güzel.

Buket Aknar 17-04-2008 20:31

Bu başlığı yeni gördüğüm. Kıbrıs'ta kireviz, yaklaşık 50-70 cm boyda satılır. Biz kirevizi mutfaklarımızda çok kullanırız. Salatalarda; domates, salatalık, marul yanında ince ince kıyılarak limon ve zeytin yağı ile, sebze çorbasında, kullanıldığı gibi turşusu da kurulmakta.

eylems 08-05-2008 19:34

Yeşil kerevize dair;kereviz yaprakları,kuşbaşı tavuk ve küp doğranmış patatesle mükemmel aromalı bir yemek haricinde bilgim yoktu salatasınıda öğrendim.Bu siteye bayılıyorum.

Wallnut 11-05-2008 21:38

Merhabalar.
Bende ABD ye gidince Sap kerevizi öğrendim.Amarikalı arkadaşın annesinin resteorant'ında onların isteği üzerine işimden kalan boş saatlerde ve Cts.Pazar günleri mutfak şefliği ve menejerliği yaptım,sonra da iki sene iyi ücret verince de devamlı olarak çalıştım.(Tr de 5 sene resteorant işlettim)1999 depreminde buraya üç aylığına geldim ve işi bıraktım.Sonra kendi mesleğimde çalışmaya devam etttim.
Sap kerevizi çiğ olarak yiyorlar.Özel soslarıyla.Birde peynirle yapılan meze türü garnitürleri var.Uygun bir zamanda anlatırım.
Oradan tohum getirmiştim.İki senedir burada üretiyorum.Bu sene cok ektim tohum almak icin.İsteyen arkadaşlarasezon sonun da verebilirim.
Bizdeki kök kerevizin fidelerini ekmeden kök saplarını kısaltmazsanız kök yapmaz.Bir de zamanında ekilmezse vede gece ve gündüz sıcaklık farkı 10 dereceyi gecen yerlerde fideler kök yapmadan tohuma kalkıyor genellikle.Saygılar.

Kiraz 12-05-2008 08:26

Daha önce kullanıyordum ama ilk defa bu sene tohumdan yetiştirmeye çalışacağım. Çimlenenleri şaşırtmak gerekiyor mu? Vilmorin marka aldığım tohumlarda "Toprağa serpin, fazlalık yapanları kopartın, temmuz ayından itibaren çiçeklenecektir." yazıyor. Şaşırtma yapabilecek yerim yok, oldukları yerde bırakmak istiyorum. Bu durumda fideler biraz büyüyünce tepelerini kesmenin yararı olur mu?

Ali H. ALI 12-05-2008 11:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Buket Aknar (Mesaj 226722)
Bu başlığı yeni gördüğüm. Kıbrıs'ta kireviz, yaklaşık 50-70 cm boyda satılır. Biz kirevizi mutfaklarımızda çok kullanırız. Salatalarda; domates, salatalık, marul yanında ince ince kıyılarak limon ve zeytin yağı ile, sebze çorbasında, kullanıldığı gibi turşusu da kurulmakta.

Buket hanimin yazdiklarina bir iki sey de ben ekliyeyim.
Etli yemegi yapilir(taze fasulye gibi pisirilerek)

Kurufasulye icirisine eklenip kuru fasulye ile birlikte pisirilir.

Uzerine limon ve tuz konur, icki sofrasinda guzel meze olur.

Kibrislilarin, Turkiyede bilinen kok kerevizi ogrenmeleri, sanirim cok eski degildir ama sap kerevizi hep biliyorlardi.

Kok kereviz (Celeriac) Apium graveolens rapaccum

Sap kereviz (celery) Apium graveolens

Wallnut 13-05-2008 00:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nurbahar (Mesaj 234909)
Daha önce kullanıyordum ama ilk defa bu sene tohumdan yetiştirmeye çalışacağım. Çimlenenleri şaşırtmak gerekiyor mu? Vilmorin marka aldığım tohumlarda "Toprağa serpin, fazlalık yapanları kopartın, temmuz ayından itibaren çiçeklenecektir." yazıyor. Şaşırtma yapabilecek yerim yok, oldukları yerde bırakmak istiyorum. Bu durumda fideler biraz büyüyünce tepelerini kesmenin yararı olur mu?

Merhabalar.Çimlenenleri seyreltmeniz gerekir en azından.Kök araları en az 15 cm olmalıdır.Büyüyen gövdeleri ışık gecirmez bir malzemeyle sararsanız beyaz renkli enfes tatta sap kereviz elde edersiniz.Fakat muhtemelen şimdi ektiğiniz fidelerrin hepsi tohuma kalkacaklardır.Tepelerini kopartırsanız dal aralarından daha cok surgün vereceklerdir.Bırakın büyüsünler taze tohumlardan yeni sene için ekin.Saygılar.

Kiraz 13-05-2008 10:24

Teşekkürler Wallnut.

Kiraz 28-05-2008 19:14

Wallnut, daha önce belirttiğiniz gibi fidelerim tohuma kalkacağından seyreltmedim. Şu an oldukça sık, 15 cm boyunda maydanoz gibi duruyorlar. Bugün maydanoz gibi kesip salataya koydum, gayet iyiydi.

Sergüzen 28-05-2008 21:24

Sap kerevizin çorbasını yapmadınız mı? Çorbası da enfes oluyor.

Wallnut 28-05-2008 22:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nurbahar (Mesaj 241553)
Wallnut, daha önce belirttiğiniz gibi fidelerim tohuma kalkacağından seyreltmedim. Şu an oldukça sık, 15 cm boyunda maydanoz gibi duruyorlar. Bugün maydanoz gibi kesip salataya koydum, gayet iyiydi.

Merhabalar.
Genede seyreltin derim ben.Kuvvetli fidanlar daha çok ve sağlıklı tohum verrir.Yeriniz müsaitse 1 ayda size yetecek kadar sap verirler.ABD de asya marketlerde Chenese garlic diye satılıyor karevizlerin sık dikilmişleri.Kamlumbaga ve balık yemeklerinde kullanıyorlar.Tanıdığım Çinli lerde pek anlatmadılar özel yemeklerini.Tavuk ve et yemekleri ve makarnada acı ,tatlı soslarında ve trayaki soslarında sebze karışımlarında sap kervizleri vardı.
Annemin enginar yapraklarından yaptığı kıymalı yemeği orada bir mühendis arkadaşa anlatmıştım.O da sap krevize uyğulamıştı.Kıymalısıda güzel değişik tatdaydı.Ben balık çorbalarında,karıdes tavalarda kullanıyorum.Saygılar.

ayport 24-09-2009 18:57

Merhaba,
Bende sap kerevizi ingilterede görmüştüm. İngilterede oldukça yaygın ve kök olarak pek satılmıyor. Ben sebze yemeği yaparken kullanıyordum. Türkiyede malesef pek tanınmıyor ve bulmak pek mümkün değil. Mümkünse bende tohumlara talibim. İstanbulda yetiştirebilirmiyim, dikim zamanı ve şartları konusunda bilgilendirebilirseniz çok sevinrim.
Şimdiden teşekkürler.

Sergüzen 19-10-2009 20:30

1 Eklenti(ler)
Bunlardan salata da olur, çorba da olur, severseniz zeytinyağlı yemek de olur. Bahçemdeki kerevizlerden bir parça.

YeşilSeven 20-10-2009 08:43

Ege ve Akdenizde çok meşhurdur, pazardan bilhassa yeşil sap kerevizler ince pırasalarla birlikte çok satılır. Ege'nin en güzel yöresel yemeklerinden diyebilirim. Etli olarak yapıldığında bazı köy düğünlerinde kış mevsiminin vazgeçilmez düğün yemeklerindendir.

Kısaca bir tarif verecek olursam; yaprakları ayıklanan kereviz sapları iyice yıkanır, kum ve çamur tamamen temizlenmelidir. 2-3 cm uzunluğunda doğranır. Aynı şekilde pırasalarda ayıklanıp 2-3 cm uzunluğunda doğranır. Tencerede zeytinyağı ile kereviz dalları sarartılır, sonra toz kırımızı biber, yerine göre salça ya da domates ve haşlanmış nohut ilave edilir. Bir iki karıştırma sonrası pırasalar ilave edilip tuzu, suyu eklenir. Hele küçük kuşbaşı şeklinde dana eti ön pişirmesi yapılmış olarak nohutlarla ilave edilirse daha muhteşem olur. Yemeğin pişme süresi 40-50 dk civarıdır. Pişmesi sapların kıtırlığı gitmiş mi diye anlaşılabilir. Püf noktası ise yemek pişip altı kapatıldıktan sonra yarım ya da tam limonun suyu ilave edilir ki lezzeti tamamlanmış olsun. Düdüklü tencerede ise pişme süresi 20-25 dk.dır.

balbay 14-03-2010 22:31

Kereviz sap ve yaprakları aynen bir tansiyon hapı işlevi gördüğü gibi, vücutda birikmiş safra suyunu atmakta birebirdir. Hafif haşlanıp limon sirke zeytin yağı ve sarımsak ilavesi ile tüketildiği gibi pişirilip altı kapatılan balık çorbasının içerisine 8-12 cm lik boylarla doğranmış ilave edilir. 10 dk sonra servise sunulan çorbanın tadına doyulmaz. Kereviz tohumun dan 2 çay kaşığı alınır, üzererine 1.5 su bardağı kaynamış su ilave edilir. Önce suyu içilir ardından yenebildiği kadar tohumu yenir. 30 dk içerisinde yüksek tansiyonu indirdiği gibi içtiğinizin miktar sıvının en az 3-4 katını da safra olarak idrar ile atarsınız. Bu tohum kaynatıp içme kürü her akşam yemekten sonra 11 gün ard arda yapılırsa cilt ve saç parlaması, ayrıca da terleme sırasında kötü koku yayılmasını engeller.

kelebek çalısı 06-03-2014 18:44

Kereviz sapını ve yapraklarını ince ince doğradiktan sonra ister sade ister havuç, marul, pancar, zencefil, lahana, maydanoz, dereotu ilavesi ile çeşitlendirerek, bol limon suyu ve sızma zeytinyağı ile sıklıkla tüketiyorum.

Haşlamaya kesinlikle gerek yok. Çiğ olarak sulu ve lezzetli. Çiğ sebze yeme ve hazmetme ile ilgili sorununuz yoksa haşlayarak besin değerini azaltmayın derim.

kiziltan 06-03-2014 19:37

Merhaba

Kereviz saplarini birer cm uzunlikta kesip yikiyoruz. Kusbasi tavuk etini soganla biraz kavurup, salca ekleyip, kereviz saplarini katiyoruz. Bukadar kolay, ispanak gibi pisiriliyor. Hafif eksi tatdi var.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024