agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebze Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/)
-   -   Edamame (http://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/40985.htm)

Lonicera 13-05-2017 17:26

Edamame
 
1 Eklenti(ler)
Edamame; uzak doğu da genelde Japonların benimsediği ve restoranların da yemek öncesi meze olarak verilen lezzetli atıştırmalıklar...

Bu edamamelerden biri de taze yeşil soya fasulyesi ile yapılan, yemek değil de sağlıklı bir çerez olarak geçiyor internette. Asıl niyetim kendi ekmiş olduğum soya fasulyelerinden çıkan ürünleri toplayıp bizzat yaparak tarif etmekti. Ama dayanamayıp konuyu açayım dedim. İsmi bir garip, zor telaffuz ediliyor. Japonya' da 3000 yıldır tüketiliyormuş. Günümüzde Japon restoranlarında yemek öncesi servis ediliyormuş. Bodrumdaki meşhur pin pin bakla ile( bezelye) çok daha iyi bir lezzet yakalanıyormuş bir rivayete göre.

Ben de etkinlikte Sn MeyveliTepe ' nin paylaştığı soya tohumlarını ekip başladım beklemeye. İnternette tadı anlatıla anlatıla bitirilemiyor. Bilmem tadan, gören, duyan var mı? Ben şimdilik bu konuyu açmış olayım, soyaları toplayınca bizzat resimleyip anlatma işini sonraya bırakıyorum.

Tarifi mi? Tarif bile değil. Ne kadar tüketmek istiyorsanız o kadar taze yeşil soya fasulyesini kaynar suya atıp 5, en fazla 10 dakika haşlıyorsunuz. Sonra diriliğini kaybetmemesi için soğuk suyun altına tutuyoruz. Suyunu süzüp ılımaya bırakıyoruz. Ilık olarak servis yapacağız.

Servis yapmadan önce kaya tuzu ile bolca tuz atıyoruz. En can alıcı nokta burası, ağıza dış kabuğu ile beraber koyup içini dişlerimizin arasında çekip iç kısmını yiyoruz. Tabii beraberinde kabuk üstündeki tuzu da almış olacağız. Dileyen karabiber, soya sosu vb. şeylerle de zenginleştirebilir.

Yemiş kadar oldum şimdiden edemameyi. Denemek isteyen varsa bazı büyük marketlerin şoklama dolaplarında bulunuyormuş, tabii oradan alırsanız oldukça tuzlu olacağından üzerine tuz katmanıza gerek de kalmayacaktır. (İnternette n11 mağazasında da mevcut) Ha elinizde GDO 'suz soya tohumu varsa ne duruyorsunuz kardeşim, saksıda bile mükemmel gelişiyor.:))

Eklenti 647900

dongyul 13-05-2017 20:12

2 Eklenti(ler)
Sayın Lonicera; hemen konu Uzak doğu ile ilgili olunca balıklama atladım bile :D :cool:


Edamame; uzak doğu da genelde Japonların benimsediği ve restoranların da yemek öncesi meze olarak verilen lezzetli atıştırmalıklar...

Bu tarz yemekler öncesi veriliyor;


Eklenti 647927


Şimdi gelelim tadına; tadını aslında üzerine serpilen okyanus tuzu tamamlıyor ayrıca benim favorim soya sosuna bandırılarak daha güzel aromalı tadı yakalıyorsunuz... Tadı daha olgunlaşmamış araka (içli bezelye) gibi şekerli... Üzerine atılan tuz ve soya tanesindeki şeker tadı karışınca ortaya işte damakta lezzetli bir aroma bırakıyor.


Eklenti 647928


En son 2 ay kadar önce yedim sanırım zamanı gelmiş tekrar yemeliyim :D

Lonicera 14-05-2017 06:27

Sn dongyul, edamameyi bilen biri üstelik bu da de siz olunca benim de balıklama atlayasım geldi:)))

Ben edamame' yi sadece taze soya fasulyesiyle yapılan atıştırmalık olarak biliyordum. Demek ki atıştırmalıkların genel adıymış, öğrendiğim iyi oldu.

Daha önceden taze soyayı bu şekilde tüketip tatmış biri olarak, kısmet olur da ürüne ulaşabilrsek artık sizin de deneyimlerinizden faydalanacağız demektir:)) En azından yanında hangi sosları, baharatları tavsiye edeceksiniz bakalım.

(Bu arada başlık içeriğinde de gerekli düzeltmeyi yaptım, teşekkürler.)

Lonicera 31-05-2017 13:20

2 Eklenti(ler)
Dün topladığım az miktardaki soyayı deneme amaçlı yaptık. Öncelikle belirtmek isterim ki gerçekten çok güzel bir lezzet, bahsedildiği kadar varmış.

Kaynamakta olan suya soyaları atıp az bir süre ( biz 7 dakika tuttuk) haşladık ve rengini bozmasın diye hemen soğuk suya koyduk. Sonra üstüne himalaya tuzu atıp ılık olarak tükettik. ''Seneye yer gök soya ekilecek'' diye bir yere not almayı da ihmal etmedik.


Eklenti 649928

Zekoş 31-05-2017 22:33

Sayın Lonicera bende bu konuya maydonoz olmasam olmazdı:)
Bizde de taze fasülyenin iclenmisini ayni sekilde haslayıp yerler.Ama böyle zor isim verilmiyor kısaca sallım diyoruz:)
Merak ettigim bu soyanın da sadece ici mi yeniliyor yoksa kabuklarda yeniliyor mu?

Lonicera 01-06-2017 05:53

Sn Zekoş, ben de ilk defa deniyorum. Burada da anlatıldığı gibi sadece taneleri yemeye çalıştık. Enginar dolmasında yapraklar üzerindeki eti dişler arasında sıyırıp yeriz ya aynen öyle. Tabii bu durumda kabuk üzerindeki hafif et de ağza geliyor. Bundan şikayetçi miyiz? Değiliz elbette:)))

Robinson Crusoe 20-08-2022 00:29

Keyifle yediğim bir yiyecek. Yalnız dondurulmuş olarak satılanlarda bir standart yok, kalite aynı marka üründe bile çok fark ediyor.

Tohumlarını edinebilirsem ben de denemek istiyorum yetiştirmeyi.

kaknus 31-08-2022 21:39

Bizde eskiden bakla ve külür dediğimiz tanelik bezelyeleri aynı şekilde tüketirdik. Haşlayıp içini sıyırırdık.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024