Yumurtali kuskonmaz[yumurtali agrelli]
3 Eklenti(ler)
Arkadaslar ben Kibristan buralara geleli cok oldu, buralarda daha onceleri hic bilmedigim bircok yeni tatlar, lezetler tattim. Yine de Kibristaki lezetleri unutamadim.
Kibrista kuskonmazin adi Agrelli'dir ve kim bilir hangi zamandan beri bu zebze Kibrista, Yumurta ile kavrularak tuketilir,belki yeni yeni haslanmiya da baslanmistir, bati ulkelerinde oldugu gibi. Kuskonmaz mayista, havalarin isinmasi ile temmuza kadar dagdan, bayirdan toplanip yumurta ile kavrulurdu o kuskonmazlar resimde gordugunuz gibi beyazdi. Bir de portokal bahcelerinin kenarlarinda cikan yabani agrelli dedigimiz siyah renkte olanlari vardi ki daha lezzetli ve hafif acimtirak olurlardi. Kavrulmus yumurtali kuskonmaz: Bir kilo kadar cok kalin olmiyan kuskonmaz, 3 yumurta, Kavurmak icin zeytin yagi, Limon, tuz ve karabiber Kuskonmazlar burunlarindan baslayip 3-4cm parcalar halinde koparilir taki sert kisma gelene kadar artik kuskonmaz cit diye kopmaz sadece egilir iste o kismi pisirilmez cok sert olur. Kesilen kuskonmazlar suzgecte yikandiktan sonra, tavada isinan zeytin yaginin icerisine atilip pisene kadar karistirilir[15 dakika kadar] kuskonmazlar pisince 3 yumurta kirilir ve hafif ateste hepsi birlikte karistirilarak pisirilir, tabaga alip uzerine limon ve karabiber de koyduktan sonra is onu yemeye kaliyor yaninda soguk bir de bira oldumu, degmeyin keyiflere. Eklenti 6248 Cok kalin olmiyan kuskanmazlar. Eklenti 6249 Taze kisimlari kirilmis kuskonmazlar. Eklenti 6250 Kavrulmaya basliyan kuskonmazlar. |
3 Eklenti(ler)
Eklenti 6251
Kuskonmazlar pisince 3 yumurta kiriliyor Eklenti 6252 Kuskonmazlar ve yumurtalar karistirilarak kavruluyor. Eklenti 6253 Hepinize afiyet olsun |
Arkadaş durup dururken adamı acıktırıyorsunuz.:mad: Bu işin sonu ne olacak. İşte kalktım mutfağa doğru gidiyorum.:rolleyes: Bu işin sorumluları derhal ortaya çıksın.:p
|
Kuşkonmazın yabanisine burda tilkimen deniyor..
tadına bayılırım.. birde aynı zamanda çıkan sarmaşık olur. Daha acımsı tadı var. çorbası güzel olur. ve Ali abinin tarifindeki gibi kavurması.. |
memet Bodrum da da TİLKİŞEN diyorlar kuşkonmaza Sevgili Ali H.Ali taaa dünyanın bir ucundan bunu anlattı ya helal olsun ona. Benimde canım çekti yahuu :))
|
Arkadaşlar, kuşkonmaz (ağrelli) zamanı geldi.Ağrelliyi birde tuzsuz taze norla denediniz mi? Ali beyin söylediği gibi kırıldıktan sonra, biraz haşlanır (acılığı gitsin diye) sonra az kavrulur , yumurta yerine nor harika olur.
|
Kuşkonmazı ilk defa denedim
Hayatımda çok büyük bir lezzet kaçırmışım, harika bir lezzet.Fakat benim kötü bir adetim var her bitkiyi önce çiğ denerim ve öyle pişiririm fakat ne yazık ki bunu pişirecek kadar bırakmadım:( hepsini yıkadım çiğ yedim, harika. Bir daha alacağım ve bu sefer dediğiniz gibi pişireceğim. Bunun sürgünlerini toprağa diksek yetişmez mi :)
|
Alıntı:
|
Kuşkonmazı uzun bir süredir arıyorum ama bir türlü bulamıyorum . Nerede bulabileceğim konusunda bilgisi olan var mı ?
|
Yabani kuşkonmaz filizlerinin doğadaki hallerini fotoğraflayıp buraya koyabilir misiniz?
|
Alıntı:
Nor, peynir altsuyu tekrar kaynatılarak veya mayası tutmayan-mayalanamayan peynir den yapılır. Lor tadı ekşimsidir, nor tadı hafif tatlımsıdır. |
|
Hep merak ettiğim bir sebzedir kuşkonmaz, burada tarifini çok açıklayıcı yazmışsınız, teşekkür ederim, bahar da çıkıyor değil mi?
|
Konservesinden yapsak aynı lezzette oluyor mu?
|
Olmuyor malesef. :))
|
Mesajları okuyunca anladım ki bizim köylü çok terbiyesizmiş yahu:D
Kuşkonmazın yabanisine tilki s..i deniyor...:D |
3 Eklenti(ler)
Fotoları netten buldum
|
Milas yöresinde sarmaşığa deli tilikşen, kuşkonmaza da akıllı tilikşen derler.Akıllı tilikşen;ateşte biber gibi közlenerek de yenir.
|
İstanbulda da var yabani kuşkonmaz ama kimse bilmiyor galiba..
Şile taraflarında heryerde görmüştüm.. |
Şu yumurtalı kuşkonmazı yapmak için sabırsızlanıyorum, hiç yemedim ve faydalarını okudum, inşallah çok beğenirim, ne zaman çıkacak acaba
|
Başlamıştır çıkmaya. Biz çorbasını da yaparız.
|
Bizim oralarda ''yılan kuyruğu'' derler. Yöresel isimleri ve mekanları farklı olsa da sanırım damak tadı ve tarifi aynı :)
|
Onu bir de közde/magalda biber gibi kızartması var...O da çok güzel oluyor.
Tadı aynı et gibi ama kokusu, lezzeti.....Mangal zamanı geliyor. İnşallah bunu da deneyen olur. |
Sayın Münevver rica etsem tam tarifini yazarmısın?
Bugün semt pazarı kuruluyor oraya gittim ama hiç göremedim acaba çıktı mı? |
1 Eklenti(ler)
Sayın ayhat
Daha yeni çıkıyorlardır muhtemelen..Ama Nisan ayında çıkarlar pazara.. Yumurtalı olan tarif yukarıdaki mesajlarda var. Mangalda denemek isterseniz de: Yıkadığınız kuşkonmazları hiç bölmeden öylece mangala atın.Ben hafif bayıltınca seviyorum. Ama biber gibi ters -yüz çevirerek kavurunca da tadı güzel oluyor.Eklenti 277224 Ama ilk deneyecekler için tadı garipsenebilir. Biz çocukluktan beri tadına alışık olduğumuzdan belki bize güzel geliyordur. |
Sayın Münevver mesajınız için teşekkürler resimde çok açıklayıcı olmuş, böyle ateşten alıp hemen soymadan mı yeniyor?
|
Sayın ayhat;
Kabuğu olmuyor zaten. Biber gibi dediğime bakmayın.Hani biberi nasıl mangalda pişiriyoruz, pişirilmesi benziyor diye öyle yazdım.Biberde pişince ince bir kabuk var ama kuşkonmazda olmuyor kabuk. |
Hımm daha iyi anladım şimdi, yok bu sene tatmam lazım Allah nasip ederse bakalım nasıl birşeymiş:)
|
Sayenizde benim gibi rejim yapmaya çalışanlar yandılaaaaaaaaaaaaarrrrrr...:)
|
bizim buralar bu otların cenneti,en sağlıklı yiyecek.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:44. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024