agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebze Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/)
-   -   Yumurtalı kuşkonmaz (http://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/4015.htm)

Ali H. ALI 27-12-2006 13:05

Yumurtali kuskonmaz[yumurtali agrelli]
 
3 Eklenti(ler)
Arkadaslar ben Kibristan buralara geleli cok oldu, buralarda daha onceleri hic bilmedigim bircok yeni tatlar, lezetler tattim. Yine de Kibristaki lezetleri unutamadim.
Kibrista kuskonmazin adi Agrelli'dir ve kim bilir hangi zamandan beri bu zebze Kibrista, Yumurta ile kavrularak tuketilir,belki yeni yeni haslanmiya da baslanmistir, bati ulkelerinde oldugu gibi.
Kuskonmaz mayista, havalarin isinmasi ile temmuza kadar dagdan, bayirdan toplanip yumurta ile kavrulurdu o kuskonmazlar resimde gordugunuz gibi beyazdi. Bir de portokal bahcelerinin kenarlarinda cikan yabani agrelli dedigimiz siyah renkte olanlari vardi ki daha lezzetli ve hafif acimtirak olurlardi.

Kavrulmus yumurtali kuskonmaz:
Bir kilo kadar cok kalin olmiyan kuskonmaz,
3 yumurta,
Kavurmak icin zeytin yagi,
Limon, tuz ve karabiber

Kuskonmazlar burunlarindan baslayip 3-4cm parcalar halinde koparilir taki sert kisma gelene kadar artik kuskonmaz cit diye kopmaz sadece egilir iste o kismi pisirilmez cok sert olur. Kesilen kuskonmazlar suzgecte yikandiktan sonra, tavada isinan zeytin yaginin icerisine atilip pisene kadar karistirilir[15 dakika kadar] kuskonmazlar pisince 3 yumurta kirilir ve hafif ateste hepsi birlikte karistirilarak pisirilir, tabaga alip uzerine limon ve karabiber de koyduktan sonra
is onu yemeye kaliyor yaninda soguk bir de bira oldumu, degmeyin keyiflere.

Eklenti 6248
Cok kalin olmiyan kuskanmazlar.

Eklenti 6249
Taze kisimlari kirilmis kuskonmazlar.

Eklenti 6250
Kavrulmaya basliyan kuskonmazlar.

Ali H. ALI 27-12-2006 13:10

3 Eklenti(ler)
Eklenti 6251
Kuskonmazlar pisince 3 yumurta kiriliyor

Eklenti 6252
Kuskonmazlar ve yumurtalar karistirilarak kavruluyor.

Eklenti 6253
Hepinize afiyet olsun

TaFLaN 27-12-2006 15:32

Arkadaş durup dururken adamı acıktırıyorsunuz.:mad: Bu işin sonu ne olacak. İşte kalktım mutfağa doğru gidiyorum.:rolleyes: Bu işin sorumluları derhal ortaya çıksın.:p

memet 27-12-2006 16:25

Kuşkonmazın yabanisine burda tilkimen deniyor..
tadına bayılırım..
birde aynı zamanda çıkan sarmaşık olur. Daha acımsı tadı var. çorbası güzel olur. ve Ali abinin tarifindeki gibi kavurması..

Mahmut Leventoğlu 27-12-2006 17:33

memet Bodrum da da TİLKİŞEN diyorlar kuşkonmaza Sevgili Ali H.Ali taaa dünyanın bir ucundan bunu anlattı ya helal olsun ona. Benimde canım çekti yahuu :))

Sergül 24-03-2008 22:52

Arkadaşlar, kuşkonmaz (ağrelli) zamanı geldi.Ağrelliyi birde tuzsuz taze norla denediniz mi? Ali beyin söylediği gibi kırıldıktan sonra, biraz haşlanır (acılığı gitsin diye) sonra az kavrulur , yumurta yerine nor harika olur.

sarıaltıngül 15-03-2009 15:48

Kuşkonmazı ilk defa denedim
 
Hayatımda çok büyük bir lezzet kaçırmışım, harika bir lezzet.Fakat benim kötü bir adetim var her bitkiyi önce çiğ denerim ve öyle pişiririm fakat ne yazık ki bunu pişirecek kadar bırakmadım:( hepsini yıkadım çiğ yedim, harika. Bir daha alacağım ve bu sefer dediğiniz gibi pişireceğim. Bunun sürgünlerini toprağa diksek yetişmez mi :)

malina 15-03-2009 16:41

Alıntı:

tuzsuz taze nor
Biz lor kelimesini kullanıyoruz diye not düşeyim :)

qokhanyilmaz 11-04-2010 00:35

Kuşkonmazı uzun bir süredir arıyorum ama bir türlü bulamıyorum . Nerede bulabileceğim konusunda bilgisi olan var mı ?

Nariel 25-04-2010 10:34

Yabani kuşkonmaz filizlerinin doğadaki hallerini fotoğraflayıp buraya koyabilir misiniz?

agozce 26-04-2010 01:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 380266)
Biz lor kelimesini kullanıyoruz diye not düşeyim :)

Bizde de nor ile lor farkıdır. Lor,ayran veya yoğurt pişirilerek yapılır.

Nor, peynir altsuyu tekrar kaynatılarak veya mayası tutmayan-mayalanamayan peynir den yapılır.

Lor tadı ekşimsidir, nor tadı hafif tatlımsıdır.

rumma 18-06-2010 18:23

Yumurtalı kuşkonmaz

ayhat 03-02-2012 15:44

Hep merak ettiğim bir sebzedir kuşkonmaz, burada tarifini çok açıklayıcı yazmışsınız, teşekkür ederim, bahar da çıkıyor değil mi?

ayhat 06-02-2012 11:06

Konservesinden yapsak aynı lezzette oluyor mu?

agozce 06-02-2012 15:29

Olmuyor malesef. :))

münevver 06-02-2012 16:04

Mesajları okuyunca anladım ki bizim köylü çok terbiyesizmiş yahu:D
Kuşkonmazın yabanisine tilki s..i deniyor...:D

münevver 06-02-2012 16:09

3 Eklenti(ler)
Fotoları netten buldum

Muallim 07-02-2012 05:41

Milas yöresinde sarmaşığa deli tilikşen, kuşkonmaza da akıllı tilikşen derler.Akıllı tilikşen;ateşte biber gibi közlenerek de yenir.

münevver 07-02-2012 08:40

İstanbulda da var yabani kuşkonmaz ama kimse bilmiyor galiba..
Şile taraflarında heryerde görmüştüm..

ayhat 22-03-2012 10:28

Şu yumurtalı kuşkonmazı yapmak için sabırsızlanıyorum, hiç yemedim ve faydalarını okudum, inşallah çok beğenirim, ne zaman çıkacak acaba

memet 22-03-2012 10:56

Başlamıştır çıkmaya. Biz çorbasını da yaparız.

Fatih Şengül 22-03-2012 11:48

Bizim oralarda ''yılan kuyruğu'' derler. Yöresel isimleri ve mekanları farklı olsa da sanırım damak tadı ve tarifi aynı :)

münevver 23-03-2012 09:57

Onu bir de közde/magalda biber gibi kızartması var...O da çok güzel oluyor.

Tadı aynı et gibi ama kokusu, lezzeti.....Mangal zamanı geliyor. İnşallah bunu da deneyen olur.

ayhat 27-03-2012 13:30

Sayın Münevver rica etsem tam tarifini yazarmısın?

Bugün semt pazarı kuruluyor oraya gittim ama hiç göremedim acaba çıktı mı?

münevver 28-03-2012 09:06

1 Eklenti(ler)
Sayın ayhat
Daha yeni çıkıyorlardır muhtemelen..Ama Nisan ayında çıkarlar pazara..

Yumurtalı olan tarif yukarıdaki mesajlarda var.


Mangalda denemek isterseniz de:
Yıkadığınız kuşkonmazları hiç bölmeden öylece mangala atın.Ben hafif bayıltınca seviyorum. Ama biber gibi ters -yüz çevirerek kavurunca da tadı güzel oluyor.Eklenti 277224

Ama ilk deneyecekler için tadı garipsenebilir. Biz çocukluktan beri tadına alışık olduğumuzdan belki bize güzel geliyordur.

ayhat 04-04-2012 09:25

Sayın Münevver mesajınız için teşekkürler resimde çok açıklayıcı olmuş, böyle ateşten alıp hemen soymadan mı yeniyor?

münevver 04-04-2012 12:47

Sayın ayhat;
Kabuğu olmuyor zaten.
Biber gibi dediğime bakmayın.Hani biberi nasıl mangalda pişiriyoruz, pişirilmesi benziyor diye öyle yazdım.Biberde pişince ince bir kabuk var ama kuşkonmazda olmuyor kabuk.

ayhat 04-04-2012 13:37

Hımm daha iyi anladım şimdi, yok bu sene tatmam lazım Allah nasip ederse bakalım nasıl birşeymiş:)

olcim 04-04-2012 13:44

Sayenizde benim gibi rejim yapmaya çalışanlar yandılaaaaaaaaaaaaarrrrrr...:)

edip45 04-04-2012 14:32

bizim buralar bu otların cenneti,en sağlıklı yiyecek.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024