Kimchi (geleneksel bir Kore yemeği)
Kimçi, mayalanmış kırmızıbiber ve sebzelerden özellikle çin lahanasından yapılan, geleneksel bir Kore yemeğidir.
Buradaki tarife uyarak hazırlayacağım. Su teresi haricindeki tüm malzemeleri marketlerde bulabiliriz. How to Make Kimchi - YouTube Türk ağız tadına farklı gelebilirmiş ancak çok faydalı olduğu yazıyor. |
1 Eklenti(ler)
Temelde Kore lahanası ve turp içeren bu turşunun 187 yerel çeşitlemesi bulunur.
Mesela ben renkliliğ arttırmak için başka bir tarifte gördüğüm havuç eklemesi yapacağım. Temelde uymayı düşündüğüm tarif bu: Malzeme 2 baş Kore lahanası 1 adet beyaz turp 1 demet su teresi 1demet yeşil soğan 1 kase kırmızı toz biber 2 yemek kaşığı tuz 2 yemek kaşığı şeker 5 diş sarmısak 1 kök taze zencefil 1 kase tuzlu balık sosu 1 elma 1 armut ve istenirse taze istiridye Hazırlanışı: Lahanalar ikiye ya da dörde bölünür. Lahanalar tuzlanıp 4 saat bekletilir ya da tuzlu suda 12 saat bekletilir. Turplar julyen usulü dilimlenir ve su teresi 5 cm uzunluğunda kesilir. Yeşil soğanlar ince ince dilimlenir. Sarımsak, elma, armut, soğan ve balık sosu blender ile püre kıvamına getirilir. Sonra kırmızı toz biberle karıştırılır. Az acılı Kimchi tercih edenler kırmızı biber miktarı azaltabilir. Bu karışıma dilimlenen turplar, su teresi, yeşil soğanlar ve zencefil eklenerek hepsi elle karıştırılır. Lahanalar yıkanarak süzülür. Hazırlanmış olan karışım lahana yaprakları arasına doldurulur. Karışımı lahanaların aralarına iyice yaydıktan sonra her lahana en dıştaki yaprağı ile kapatılır ve bütün lahanalar toprak bir kaba teker teker yerleştirilir. İlk mayalanma için oda sıcaklığında bir veya iki gün bekletildikten sonra buzdolabına konur. Küçük parçalar halinde kesilerek servis yapılır. Eklenti 461367 Yapacakların ellerine sağlık. |
1 Eklenti(ler)
Hazırladığım malzemeler
Eklenti 461445 Lahanayı tuza yatıralı 3.5 saat oluyor. Şu an yukarıdaki malzeme hazır, lahananın arasına serpilmek için bekliyor. Elma, armut, balık sosu, şeker, soğan ve sarımsak boza halinde toz biberle karışacak.Toprak bir kabım olmadığı için fermentasyon için kapaklı borcam ve artacak olursa cam kavanoz kullanacağım. İlk defa yapınca biraz karışıkmış gibi, ama aslında basit, videoyu seyrederken öyle geldi. |
Istanbu da yazın yapılan kore günleri festivalinde tadına bakmıştik pek damak zevkimize uygun degildi ama eminim bu güzel olacak kolay gelsin
|
1 Eklenti(ler)
Son hali:)
Eklenti 461450 İki gün sonra merakımı gidermiş olacağım. Ancak sosu biraz tattım, çok acı olacak bu... |
Bu turşuyu sade olarak tüketmek bir türk için çok zor, hatta imkansız.
Çok acı ve sarımsaklı... Ben az miktarda soğuk sandviçlere ekliyorum. Alıştım hatta lezzetli buluyorum bu şekilde. Yapacakları soğutmak istemem ama, denemek isteyenler daha az malzemeyle denesin derim:) Benim denemek istememin ve ısrarla tüketmemin sebebine gelince :) Sağlık adlı dergide "Dünyanın En Sağlıklı Yiyecekleri" listesinde, vitaminler açısından zengin, sindirime yardımcı olduğu ve hatta belki de kanser büyümesini azalttığı için kimchi ilk başta yer almıştır. Öte yandan biraz araştırma, kimchi ve Kore'nin ilgili diğer mayalanmış sebze yemekleri tüketiminin nispeten yüksek oranlarda, mide kanserine karşı katkıda bulunduğunu göstermektedir Seoul Ulusal Üniversitesi tarafından yürütülen bir çalışmada kuş gribi olarak adlandırılan H5N1 virüsü enfekte edilen tavukların kimchide bulunan bakterinin aynısını içeren yiyeceği yedikten sonra iyileştiği iddia edildi. Asya'da 2003 SARS salgını sırasında, birçok insan bile bu inancı destekleyecek hiçbir bilimsel delil olmamasına rağmen, enfeksiyona karşı kimchinin koruyabileceğine inanıyorlardı. Ancak, Mayıs 2009'da, Kore Gıda Araştırma Enstitüsü, Kore devlet gıda araştırma örgütü, 200 tavuk üzerinde, tavukların virüse karşı bağışıklığını artırma teorisini güçlendiren daha geniş bir çalışma yaptıklarını bildirdi. Bu siteden alıntıdır. Kimchi / |
Daha az malzeme derken, tüm malzemeler mi daha az olacak? Yoksa acısını az atmak anlamında mı sayın Jezebel?
|
Orantıyı bozmadan, yarı yarıya veya dörtte biri kadar.
|
Koreliler de bunu tek başına yemiyorlar, genellikle yemeklerin yanında iştahaçıcı, aparatif olarak kullanıyorlar. Aynen bizim geleneksel turşularımızı kullandığımız gibi.
|
Özlediğimi fark ettim.
Malzeme tamam, birazdan başlıyorum.:) |
Kore'de kimchi ile yapılan 250 den fazla yemek vardır çok sağlıklı ve vitamin deposudur. siz bunun bence çorbasını deneyin mükemmel bir şey bende her yıl kendi yetiştirdiğim kore lahanalarıyla yapardım bu sene yetiştiremedim tam zamanı kimchi yapmanın. benden size tavsiye uzun süre fermente edildikten sonra tüketmeniz daha güzel tadı oturmuş oluyor ^^ şimdiden afiyet olsun
|
1 Eklenti(ler)
Daha uzun derken kaç gün beklemem gerekiyor Sn. dongul?
Çin lahanası ile aynı mı acaba Kore lahanası? Ben geçen sefer de bu sefer de havuç ekledim. Orijinal tadını bozar mı bilmiyorum. Eklenti 585623 Fermente olmasını bekleyeceğiz artık :) |
Fermente edilmesi icin Koreliler küplere koyuyorlar ışık almaması için siz o kaplarınızı ışık almıcak şekilde kapatın ya da karanlık bir yere koyun fente olduktan sonra tadı daha güzel olcak. Koreliler tüm kış saklıyorlar.
Ayrıca bu kimchi sulu olmuş ve eğer eksik malzeme karides sosu balık sosu az koyarsanız ya da bazı malzemeleri koymazsanız fermente yani bir nevi mayalanma olmuyor bozuluyor Benden size tavsiyem bozulmaması için karanlık olucak şekilde kapatın ve buzdolabına koyun derim. Bende kimchi yaparken cektiğin resimler var ek kısa zamanda eklicem. |
5 Eklenti(ler)
Çin lahanalarını kendim yetiştirmiştim; yıkayıp dörde bölündü deniz tuzu ile tuzlandı 4 saat boyunca tuzda bekletildi tuz onları yumuşacık yapıyor 4 saat sonunda lahanalar yıkandı 2 saat suda bekletildi tuzlarını akıtması için
Eklenti 585667 Eklenti 585668 4 saat sonunda lahanaların durumları sularını saldılar. Eklenti 585671 sosunda ; su teresi yeşil soğan kore biber salcası turp balık sosu zerdeçal sarımsak Eklenti 585669 sosun karışmış hali Eklenti 585670 |
4 Eklenti(ler)
sos hazırlandıktan sonra lahanaların her yaprağına güzelcene sürülüyor ve lahanalar katlanıp, saklama kaplarına konuyor.
fermente olması için 24 saat oda sıcaklığında karanlıkta saklanıyor. 24 saat sonunda buzdolabına konulabilir ve buzdolabında saklana bilir uzun süre fermente olan kimchiler daha lezzetli ve güzel oluyor.. Eklenti 585672 Eklenti 585673 Eklenti 585676 son hali artık yemeğe hazır :) Eklenti 585674 |
Sn.donyul harika görünüyor.
Benimki biraz karışık oldu. Bir dahaki sefere daha özenli olacağım.:) Bu arada zencefili unuttuğumu farkettim, ne yapayım bilemiyorum Zencefilsiz aynı olmaz ki:( |
Alıntı:
teşekkür ederim ne demek bence sizinki de harika olacaktır. Çorbasını deneyin mutlaka ^^afiyet olsun şimdiden |
Sayın dongyul, çok faydalı bilgiler, paylaştığınız için teşekkürler.
Kore biber salçası bulamayanlar için yerine alternatif belirtirseniz ve bir de bahsettiğiniz çorbanın tarifini de paylaşırsanız (yabancı sitelerden takip edemeyenler için) harika olur. |
Kore biber salcası yerine acı biber salcası olur zerdecal eklemeyi unutmayın.
Corbası için: 1 lahananın yarısı yeterli fermante olduktan sonra kare kare kesilip kuçultulur daha sonrada su ilave edilip pişirilir ama bu corba harika yanînda pilavla süper olur. Kışın hasta olmanızı engeller ve zinde tutar. Vitamin deposu tamamen mutlaka deneyin o zaman bana hak vericeksinizdir. |
Teşekkürler, sağlıklı ve ilginç tariflerinizi yine bekleriz :)
|
Çorba tarifini inceledim de içine hayvansal ürünler eklemişler.
Bunun vegan versyonu yok mudur? |
Tabi ki de var et ürünlerinin hiç birinin koymadan çorba yapın en iyisi vegan style zaten benim favorim sadece paeju'nın tadını alıyorsunuz mükemmel ^^
|
Bu "paeju" adındaki "nane" maalesef Türkiyede bulunmuyor arkadaşım.
Yani çok az malzemeyle bu gün denedim, oğlum bile 1 kase yedi:) Tamamen vegan, 1 g bile biyolojik ürün katmadım. |
Hayır ben onu yanlış yazdım paeju çin lahanasının adıdır. Yani sadece çin lahanalı yapın o zaman mükemmel olur bende sadesini çok seviyorum. Eminim lezzetlidir afiyet olsun
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:50. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024