agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebze Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/)
-   -   Yöresel Yemekler (http://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/2230.htm)

Mahmut Leventoğlu 31-10-2006 16:26

Yöresel Yemekler
 
Sevgili Dostlar bu bölümde yöneticimiz uygun görürse ,bulunduğumuz yörelerin yemek tariflerini yapalım.Tabi bu arada bu kadar çok üyemziden gelebilecek yöresel yemek tarifleri ile muhteşem bir arşivimiz olacak. Bu tarifler belki değişik başlıklar altında toplanabilinir. Çorbalar,Sebze yemekleri,Salatalar,Pilavlar,Tatlılar,Et ve Balık yemekleri,Kebaplar,Turşular v.s. v.s
Bu arada Vejeteryanları da düşünmeliyiz.

Ayvalıktan Kabak çiçeği dolması
Tire den Pırasa Salatası
Antalyadan Şakşuka
Bodrumdan Börülce salatası
Karadenizden Pazı Kavurması
'' Kara Lahana Sarma
G.Antepten Ali Nazik
ŞanlıUrfadan Batlıcan Kebabı
Hopa dan Süt Helvası
Rizeden Laz böreği

Herkes kendi yöresinden yazarsa hem geleneksel yemekler unutulmaz,hemde çok güzel bir arşivimiz oluşur.:D

Ela 27-12-2006 19:10

Rahmetli anneannem köye gittiğim zaman bana çok sevdiğim bir kavurma yapardı ama adını bilmiyorum.Yeşil soğanların tohuma kaçmış olanlarını doğrardı ,ardından onları tereyağında çevirir içine de yumurta kırar ,yufkaya sarardı.Çok severdim ,yemeyeli 10 sene oldu biraz önce aklıma geldi.İnanılmaz bir lezzetti.

Mahmut Leventoğlu 27-12-2006 20:56

Tarifi yokmu Zerrin uslu ?

Ela 28-12-2006 18:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu (Mesaj 62797)
Tarifi yokmu Zerrin uslu ?

Aslında tarifi içinde saklı ama tekrar anlatıyorum Malzemeler:1.Tohuma kaçmış yeşil soğan 2.tereyağı 3.yumurta 4.yufka yapılışı:Soğanlar tereyağında çevrilir içine yumurta kırılır,yufkaya sarılıp afiyetle yenilir.

FUSNUR 02-04-2007 14:07

Aydında da kuşkonmaz, has sarmaşık **** kedirgen diye bilinir.Biz kavururken aynı sarmaşık ve ısırganda(dalgan) olduğu gibi pırasanın yeşil yapraklarını ,eğer pırasa yoksa taze soğanı incecik doğrar öyle kavururuz.Sonra aynı işlem yumurtalarız.Yumurtaları çırpmadan koyarsanız görsel olarak daha da güzel oluyor.

yucel 10-04-2007 19:09

Ben eksik kalmayayım.Antalya Elmalı'dan Bağ salatası.Acı yeşil biber ve sarımsak havanda dövülür.Domates ve salatalık rendelenir.Ortaya çıkan karışıma soğuk su ilave edilir hatta buzda konulur.üzerine kuru veya taze nane ile servis edilir.Sıcak yaz günlerinde çok güzel bir serinletici olur.Ölçüleri deneyerek bulabilirsiniz.(o kadarını bilmiyorum)Afiyet olsun

BenBen1967 10-04-2007 23:53

Bende size fasulye turşusu tarifi yazayım aslında canımda çok çekti ama;)
fasulye turşusunu suda bekletip tuzunu atmasını sağlıyoruz bir kaş kez suyunu değiştirdikten sonra iyice sıkıyoruz .Soğanları piyaz doğruyoruz bolca soğan olacak ama zeytin yağında soğanlar hafif pembeleşene kadar soteliyoruz 2-3 diş (arzuya bağlı ama olmazsa olmazı)sarmısak katıp 2 tur çevirdikten sonra tuzu alınmış sıkılmış fasulye turşusunu atıp 10-15 dakika kavuruyoruz kısık ateşte .Annem bunu mısır ekmeği ile yemeyi sever mısır ekmeğini içine ufalayarak yeniyor bizim oralarda(rize)ama ben normal ekmekle parmaklarımıda gömerek yemeyi daha çok seviyorum muhteşem bir şey deneyin AFİYET OLSUN;)

Billur Korkmaz 14-04-2007 20:10

Terbiyeli Karnabahar:

1 ortaboy karnabahar
1 ortaboy soğan
1/2 kg. kıyma
1/2 subardağı zeytinyağı
2 adet domates
1 adet limon
1 yumurta
yeterince tuz

Et kokusu kalmaması için öncelikle tencerede kıymayı orta ateşte pişirir, içine rendelenmiş soğanı ilave edip hafif pembeleştiririz. Minik doğranmış domatesleride ilave edip şöyle bir çevirdikten sonra, yıkanmış ve top top ayrılmış karnabaharları tencereye dizeriz. Üzerini örtecek kadar miktar suyunu koyduktan sonra bir miktar tuzunu serpip, yine çok harlı olmayan ateşte pişmeye bırakırız.
Pişmesine az bir süre kaldığını gördüğümüzde, ayrı bir kapta kırdığımız bir yumurtanın içine sıkılmış bir limonun suyunu çırpıp karnabaharların üzerine dökeriz ve 5 dakika daha pişiririz.. Mayhoş sevmeyenler yarım limon sıkabilirler..
Bazan değişiklik olsun diye yumurta ve limonsuyuna 1 yemekkaşığı yoğurtta ilave ediyorum, daha değişik bir lezzet oluşuyor..

Denerseniz Afiyet Olsun sizlere..:)

Halit Togay 15-04-2007 08:18

Yumurtalı Kenger (yabani enginar)
 
Bu sabah yaptım ve kahvaltıda yedim. Kengeri Fatih Kadınlar Pazarı'nda bir Siirt'li (zaten herkes Sirrt'li orada) satıcıdan aldım; dikenlerini güzelce temizleyip tuzlu suda günkurusu domates ve tazediş sarmısakla haşladım ve kavurup suyunu uçurduktan sonra çırpılmış yumurta ile bir daha tavaya atıp afiyetle yedim.

Halit Togay 15-04-2007 08:20

Kaldırık (veya zılbırık veya hodan veya ıspıt)
 
Aynı yukarıda kengerde tarif edildiği üzre yapılır. En azından ben öyle yaparım. Giresun'da turşusunu yapıp daha sonra yemeği turşudan yaptıklarını da biliyorum.

Billur Korkmaz 15-04-2007 23:19

Karnabahar tarifim yöresel olmasada sonuçta sebze yemeği; zira, anımsadığım yöresel yemek yok şimdilik.. Sadece aklıma gelen Sn. Halit Togay'ın kaldırık (ıspıt,hodan,zılbırık) ve kenger bitkisiyle yaptığı yemek tarifi, incecik kıyılmış karalahana ile de nefis oluyor. Yemeyenlere tavsiye ederim..:)

Billur Korkmaz 19-04-2007 00:21

İşte size şimdi anımsadığım bir yöresel yemek:)

DİBLE ( laz fasulyesi )

1/2 taze fasulye
1 ortaboy soğan
1 cay bardagi pirinc
½ su bardağı zeytinyağı
2 ortaboy domates
1 su bardağı su
tuz, karabiber, pulbiber

Taze fasulyeleri yıkadıktan sonra minik minik doğrayınız. (kenarda beklesin) Rendelenmiş soğanı zeytinyağında hafif pembeleştirdikten sonra içine küp küp doğranmış domatesleri ilave ediniz ve şöyle bir çeviriniz. Sonra taze fasulyeleri koyup 10 dakika kadar fasulyeler sararana kadar pişirdikten sonra suyunu ilave ediniz, yıkanmış pirinci üstüne serpiniz. Yeterince tuz, pul biber ve karabiberini ekledikten sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriniz.

Afiyet olsun..

Halit Togay 19-04-2007 16:32

lobyo phala
 
Lobyo Phala yazılmış mıydı?
Borçka'dan. Ceviz, karalahana ve kurufasülye ile yapılıyor.

Billur Korkmaz 19-04-2007 19:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halit Togay (Mesaj 96788)
Lobyo Phala yazılmış mıydı?
Borçka'dan. Ceviz, karalahana ve kurufasülye ile yapılıyor.

İsmini bilmem ama hani şu içine kuyrukyağı katıp yaptıklarıysa, yoook yemem hocam, kalsın.. Bir kez yedim Zonguldak'ta o gece acildeydik.:)

Halit Togay 19-04-2007 22:13

Meraklısı çok ama . Galiba da tereyağı ile yapılıyor.

Billur Korkmaz 20-04-2007 11:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halit Togay (Mesaj 96880)
Meraklısı çok ama . Galiba da tereyağı ile yapılıyor.

Doğu Karadenizliler meraklı ekseri, kuyrukyağına alternatif olarak tereyağı kullanıldığını duymuştum..

a h m e t t o g a y 20-04-2007 13:56

Anneannemin yaptığı bir köy erişteli mercimek çorbası vardı. Çok lezzetli bir şeydi, Elazığ'ın yöresel bir yemeği idi. Ama onu lezzetli yapan içine koyduğu -kendi tabiriyle- mukaşar idi. Vefat ettikten sonra Elazığlı dostlarımızdan bir süre temin ettiğimiz mukaşarı artık bulamaz olduk. Mukaşar, başka dostlarımızın söyleyişiyle muhaşir, mercimek benzeri bir şey idi. Belkide forumda başka bilenler de vardır ve İstanbulda temin edilebilecek bir yer biliyorlardır.

Derya Özen 04-05-2007 12:55

Sevgili Ahmettogay. Bahsettiğiniz mercimek çorbasını, annem hala yapar babaannem de çok yapardı. Bizim buralar da ona, Dedemsakalı çorbası deniliyor. Ev eriştesi ve yeşil mercimekle yapılıyor. Ağızda hoş bir tad bırakıyor.

habibe 04-05-2007 15:21

Bu mercimekli erişteli yemeği biz de yapıyoruz. Çorba gibi değil de, yemek gibi az sulucadır.
Adı ise "sakala sarkan" dır :)

(Bildiğimiz yeşil mercimekten yapılır)

papatyam 04-05-2007 16:19

kaldırık
 
Bol soğanlı ve acılı biberli kavurması çok güzel oluyor,
Samsunlular kaldırayak, kaldırık(şiveleri yüzünden kaldirik diyorlar bende ilk öyle öğrendim) çiçekli, mor çiçek diyorlar.


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halit Togay (Mesaj 95374)
Aynı yukarıda kengerde tarif edildiği üzre yapılır. En azından ben öyle yaparım. Giresun'da turşusunu yapıp daha sonra yemeği turşudan yaptıklarını da biliyorum.


Billur Korkmaz 04-05-2007 19:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi deryaözen (Mesaj 101278)
Sevgili Ahmettogay. Bahsettiğiniz mercimek çorbasını, annem hala yapar babaannem de çok yapardı. Bizim buralar da ona, Dedemsakalı çorbası deniliyor. Ev eriştesi ve yeşil mercimekle yapılıyor. Ağızda hoş bir tad bırakıyor.

Sevgili Deryaözen,
Ahmet Bey'in sözünü ettiği sanırım mercimek benzeri farklı bir baklagil, ya da ben öyle algıladım.. "Mukaşar" ı google da aradım tanımak için bulamadım, her gittiğim yerde soruyorum ki öğreneyim diye, ve tabii ki bulursam kargoyla göndereceğim Ahmet Bey'e.. :cool:
Bu arada Erzincanlı bir arkadaşıma sordum bugün, onlarda varmış ama mercimeğe benzeyen, buğdaydan yapılan bir çeşit keşkek türü olduğunu söyledi.. Acaba o mu?

Halit Togay 04-05-2007 20:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Billur Korkmaz (Mesaj 101408)
Sevgili Deryaözen,
Ahmet Bey'in sözünü ettiği sanırım mercimek benzeri farklı bir baklagil, ya da ben öyle algıladım.. "Mukaşar" ı google da aradım tanımak için bulamadım, her gittiğim yerde soruyorum ki öğreneyim diye, ve tabii ki bulursam kargoyla göndereceğim Ahmet Bey'e.. :cool:
Bu arada Erzincanlı bir arkadaşıma sordum bugün, onlarda varmış ama mercimeğe benzeyen, buğdaydan yapılan bir çeşit keşkek türü olduğunu söyledi.. Acaba o mu?

Mukaşar bir ufak nohut cinsinin soyulmuş ve ikiye kırılmış hali.
Halihazırda İstanbul'da Şirinevler'de Malatya Süpermarket'te satılıyor.
Etimolojik olarak mukaşşar-mukaşar soyulmuş soyunmuş demek. Sanırım metydan larus da görmüştüm. şu anda yanımda yok bakamadım ama "muallime hanımı pencereden mukaşşar gördü" diye de bir örnek vardı sanırım. Kaşar peyniri de aynı etimolojiyi paylaşıyor olabilir. İnternetten TDK sözlüğüne şimdi baktım kelime yok.

Derya Özen 05-05-2007 08:10

Erişteli mercimek çorbası deyince, ben bizim yaptığımızla aynı sandım. Demek sadece isim benzerliği varmış.

Billur Korkmaz 05-05-2007 11:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halit Togay (Mesaj 101426)
Mukaşar bir ufak nohut cinsinin soyulmuş ve ikiye kırılmış hali.
Halihazırda İstanbul'da Şirinevler'de Malatya Süpermarket'te satılıyor.
Etimolojik olarak mukaşşar-mukaşar soyulmuş soyunmuş demek. Sanırım metydan larus da görmüştüm. şu anda yanımda yok bakamadım ama "muallime hanımı pencereden mukaşşar gördü" diye de bir örnek vardı sanırım. Kaşar peyniri de aynı etimolojiyi paylaşıyor olabilir. İnternetten TDK sözlüğüne şimdi baktım kelime yok.

Aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkürler Sn. Halit Togay...

Derya Özen 07-05-2007 13:32

Afiyet olsun. Isırgan otu kavurması yedim. Çorbasını hiç içmedim.

Metin Y. 08-05-2007 14:38

Badıma [Madımak] Bükmesi
 
ÇANKIRI'nın Çerkeş İlçesinde Mayıs- Haziran aylarının en gözde yiyeceklerinden birisi olan Badıma Bükmesi, "Madımak" diye bilinen bitkiden yapılır. Çerkeşliler Madımak yerine Badıma kelimesini kullanırlar. Badıma ayıklanır ve yıkanır. Daha sonra kıyılarak inceltilir. Yeşil soğan ve terayağ ile kavrulur, içine kıyılmış badımak arıştırılarak, kavrulur. İçine süt karıştırılarak iyice pişirilir. Piştikten sonra 3-4 yumurta kırılır. Tuz, karabiber katılarak malzeme hazırlanır. Başka bir yerde su, un ve maya'dan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Yapılan hamur küçük parçalara ayrılır. Her parça oklava ile gözleme büyüklüğünde açılır. Yuvarlak hamurun yarısına önceden hazırlanmış badıma koyulur. Diğer yarısı üzerine kapatılır. Saç veya teflon tavada pişirilir. Üzerine terayağı sürülerek afiyetle yenilir.

Billur Korkmaz 08-05-2007 20:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Metin Y. (Mesaj 102602)
ÇANKIRI'nın Çerkeş İlçesinde Mayıs- Haziran aylarının en gözde yiyeceklerinden birisi olan Badıma Bükmesi, "Madımak" diye bilinen bitkiden yapılır. Çerkeşliler Madımak yerine Badıma kelimesini kullanırlar. Badıma ayıklanır ve yıkanır. Daha sonra kıyılarak inceltilir. Yeşil soğan ve terayağ ile kavrulur, içine kıyılmış badımak arıştırılarak, kavrulur. İçine süt karıştırılarak iyice pişirilir. Piştikten sonra 3-4 yumurta kırılır. Tuz, karabiber katılarak malzeme hazırlanır. Başka bir yerde su, un ve maya'dan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Yapılan hamur küçük parçalara ayrılır. Her parça oklava ile gözleme büyüklüğünde açılır. Yuvarlak hamurun yarısına önceden hazırlanmış badıma koyulur. Diğer yarısı üzerine kapatılır. Saç veya teflon tavada pişirilir. Üzerine terayağı sürülerek afiyetle yenilir.

Ankaralı bir arkadaşım var, ille de bana madımak bul madem ki herhafta sonu köyleri geziyorsun dedi de, ben de google da aradım şeklini şemalini buldum ama maalesef Trakya Bölgesi köylerinde henüz rastlamadım.. Acaba rastladım da tanıyamadım mı ki? Keza, geçtiğimiz hafta kazayağı diye bir kucak dolusu ot topladım ama komşum bu otların Baldıranotu olup zehirli olduğunu söyledi. Ya komşuma sormadan pişirip yeseydim halim nice olurdu..:cool:

Doğadaki yenen bitkilerin fotolarını deryaözen arkadaşımız sağolsun burada tanıtıyor bize.. Madımak bitkisinin de yakın çekimi olursa sizden bekleriz Sn. Metin Bey..

Saygılar..

Derya Özen 09-05-2007 08:15

Billur Hanım. Dark arkadaşım pazar günü yenebilen otlardan bir hayli resim çekti. Onları bana gelecek hafta içinde ulaştıracak. İçlerinde Madımak da var. Resimler elime geçtiğinde yükleme işini yapacağım.

Billur Korkmaz 09-05-2007 14:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi deryaözen (Mesaj 102793)
Billur Hanım. Dark arkadaşım pazar günü yenebilen otlardan bir hayli resim çekti. Onları bana gelecek hafta içinde ulaştıracak. İçlerinde Madımak da var. Resimler elime geçtiğinde yükleme işini yapacağım.

İlginize çok seviniyorum ve teşekkür ediyorum Sn. deryaözen .. :)

Baldaş 20-07-2007 09:51

Kaşar peynirinin etimolojik kökeniyle ilgili bir yorum yapılmış ve dikkatimi çekti. Kaşar kelimesi Musevi kökenli bir kelime. Museviler besinleri yenilebilir ve yenilemez diye ikiye ayırmışlar. Kendileri yiyebiliyorsa bunlara "Koşer" diyorlar. Osmanlı döneminde özel bir yöntemle peynir üreten bir Musevi vatandaşımız da bu yaptığı peynirlere " Koşer " yani yenilebilir ifadesini kullandıktan sonra " Galiba üretimi aşamasında sıcak suya daldırıp sertleşmesini bekliyormuş. Peynir yapımından pek anlamam da biryerde okumuştum" bu peynir günümüze kadar kaşar adını almış. Yani mukaşşarla falan ilgisi yok galiba...Bu konuda daha ayrıntılı bilgisi olan varsa ve bizimle paylaşırsa sevinirim. Kelimelerin nereden geldikleri konusunda ben de çok meraklıyım :p


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024