agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebze Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/)
-   -   kara lahana (https://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/12704.htm)

gökceada 16-02-2009 04:16

kara lahana
 
Sevgili dostlar lahana muhabbetine kara lahananin yemegi nasil yapilir`i da eklesek fenami olur? Benim annem karalahanayi karadenizli laz arkadaslarindan ögrenmisti ve nefis yapardi.(köy dügünlerinde dügün yemegini annem yapardi ... anlayin gayri...) Simdilerde izine geldikce ablalarim benim icin "özel" olarak yaparlar kara lahana yemegini. Ama bana pek tatsiz,tuzsuz gelir.Bir seyler eksiktir.Ablalarimi kirmamak icin cok güzel olmus,amma anamin kara lahanasini asla tutmaz derim.

Söz kara lahanadan ve lazlardan acilmisken; manevi teyzem Sidika Karadeniz`ide yad etmeden gecmeyeyim. Beyazit kütüphanesi müdüresi oldugu yillarda sanirim 67-68 yillarinda yaz tatilini yaninda gecirmistim.Cerkez olmama ragmen lazlarla icli disli bir cocukluk dönemi gecirmemden dolayi laz türkülerini bilirdim.Bana her aksam türkü söyletirdi...

Annemde karalahana yaptiysa keyfi bir baska olurdu o aksam.
En sevdigi türkü ise ;

Kemencemi cala,cala
Ciktim ta birinci dala
Dal kirildi yayildi
Kizlar bana bayildi... idi.
Kalin saglicakla...

sevim.K 06-06-2009 09:43

Merhaba Gökçeada; karalahana yemeği cümlesini okuyunca yanıt vermeden duramadım:) Anne tarafından çerkezim ama baba tarafından da laz. Çocukluğum Doğu Karadenizde geçti. Mavinin her tonuyla yeşilin her rengi arasında. İnanılmaz güzel yıllarmış diyorum şimdi geriye baktığım zamanlarda belki de yeşil sevdamın nedeni bu olsa gerek:)
Annem çerkez olmasına rağmen mutfağı sevdiği için yaşadığımız yerlerde yöresel yemekleri öğrenir ve aynı lezzette yapardı. Yemeklerin en güzeli onun eliyle yaptıklarıydı. Anne eli değdiği için sanırım.
Ben karalahana yemeğini- ezme lahana- çok fazla sevmem ama küçük küçük sarılmış etli karalahana sarmasına bayılırım.
Kemençeyi çok severim neşeli, iç gıcıklayıcı karadeniz türkülerini veya insanın ciğerini yakan ağıtları ama akordiyonuda çok severim. Hem kafkas kökümüzün ortak enstrümanı olduğu için hem de çocukluğumda ilk gençlik yıllarımda katılma imkanı bulduğum o çerkez düğünlerinde, muhabbetlerinde, asker uğurlama gecelerinde dinlediğim çerkez müziklerini,genç kızların ve delikanlıların o zarif oyunlarını hatırlattığı için:)

gökceada 24-06-2009 18:00

Cerkez kizi
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevim.K (Mesaj 438871)
Merhaba Gökçeada; karalahana yemeği cümlesini okuyunca yanıt vermeden duramadım:) Anne tarafından çerkezim ama baba tarafından da laz. Çocukluğum Doğu Karadenizde geçti. Mavinin her tonuyla yeşilin her rengi arasında. İnanılmaz güzel yıllarmış diyorum şimdi geriye baktığım zamanlarda belki de yeşil sevdamın nedeni bu olsa gerek:)
Annem çerkez olmasına rağmen mutfağı sevdiği için yaşadığımız yerlerde yöresel yemekleri öğrenir ve aynı lezzette yapardı. Yemeklerin en güzeli onun eliyle yaptıklarıydı. Anne eli değdiği için sanırım.
Ben karalahana yemeğini- ezme lahana- çok fazla sevmem ama küçük küçük sarılmış etli karalahana sarmasına bayılırım.
Kemençeyi çok severim neşeli, iç gıcıklayıcı karadeniz türkülerini veya insanın ciğerini yakan ağıtları ama akordiyonuda çok severim. Hem kafkas kökümüzün ortak enstrümanı olduğu için hem de çocukluğumda ilk gençlik yıllarımda katılma imkanı bulduğum o çerkez düğünlerinde, muhabbetlerinde, asker uğurlama gecelerinde dinlediğim çerkez müziklerini,genç kızların ve delikanlıların o zarif oyunlarını hatırlattığı için:)

Sevim hanim ;
size cok ,ama cok gec cevap verebildigim icin lütfen affedin beni. Malumunuzdur üyesi oldugumuz bu harika sitede kaybolmamak ne mümkün.Sitemizin her kösesi öyle güzelliklerle dolu ki !...

Bahsettiginiz o kücük , kücük sarilmis etli kara lahanasina bende bayilirdim.Ama nerde bulacaktik eti o yoksulluk günlerinde ... ve bir de üste bayilacaktik.Bayilma sansimizin cok az oldugu yillardi o yillar maalesef.

Her ne sie sizi tanimis olmaktan cok memnun oldugumu belirtmeliyim.Kim bilir belki bir gün siz yaparsiniz o kücük,kücük etli kara lahana sarmasini ve yemeside bize kismet olur.
Akardiyon calan Romen,Bulgar kisaca Balkan ülkelerinde bir cok sanatci var basel sokaklarinda.Onlara belkide en cok bahsisi ben veririm,saatlerce dinlerim onlari.Ama isvicreli müzizyen dostlarima kemence hediye ettim.Karadenizi,karadeniz insanini ve Karadeniz müzigini anlattim onlara. Ben fukarada baglama calarim,ama amatörce.Anadolu insaniyiz artik biz sevgili Sevim.Duygularimizda,yüregimizde kardeslesmis durumda.Ne güzel degilmi? Ege yemeklerine bayilirken ,Karalahanayi ihmal etmemek.Adana kebablari yerken , Hünkar begendigi animsamak.
Selam ve sevgilerimle,her sey gönlünüzce olsun

sevim.K 24-06-2009 19:56

Teşekkürler Gökçeada güzel cümleleriniz için:) Memleket havası gibi sıcak mesajınız.

Dün hoş ama bir o kadar da duygu dolu bir olay yaşadım.

Bir öğrenci velimiz geçen yıl çocuğunu okulumuza kaydettirdiğinde sohbet arasında akrabam olan bir aileyle aynı köyde yaşadıklarını öğrenmiştim. "Annemi yanınıza getireceğim. İnanıyorum çok sevinecek" demişti. Aradan neredeyse bir yıl geçti. Söz arasında "annemi getiremedim size ama annemin memleket kokan selamlarını, sevgilerini getirdim" dedi. Gözlerim doldu. Çok özledim dedim. Taşını, toprağını, dağını, denizini, havasını suyunu, çocukluğumun o can insanlarını.. Bugün de sizin mesajınız:)

Annemin eli değmiş yemekleri yapamam. Keşke yaşasaydı onun anlatımlarıyla yapabilseydim aynı tad olur muydu bilmiyorum. Nicedir yemedim karalahana sarmasını. Kendim de yapmadım. Kimbilir denerim belki bir gün annemi yadederek. Kırağı değmiş, yumuşamış karalahanayla etli karalahana sarması yaparım:)

gökceada 24-06-2009 21:10

Sevim hanim , asil ben size tesekkür ederim.Size ve Ailenize mutlu ve saglikli bir yasam dilerim.

sevim.K 24-06-2009 22:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gökceada (Mesaj 451478)
Her ne sie sizi tanimis olmaktan cok memnun oldugumu belirtmeliyim.Kim bilir belki bir gün siz yaparsiniz o kücük,kücük etli kara lahana sarmasini ve yemeside bize kismet olur.

Anadolu insaniyiz artik biz sevgili Sevim.Duygularimizda,yüregimizde kardeslesmis durumda.Ne güzel degilmi? Ege yemeklerine bayilirken ,Karalahanayi ihmal etmemek.Adana kebablari yerken , Hünkar begendigi animsamak.
Selam ve sevgilerimle,her sey gönlünüzce olsun

İnternet bağlantımda sorun var bir kaç saattir. Mesajınızı yanıtlarken eksik yazmışım Gökçeada. Lahana sarması yapmadım. Hep büyükler vardı önümde mutfaklarını, o lezzetli yemeklerini tattıracak. Biraz da ehlikeyif bir insandım sanırım:o. Ama bu dostlar için yorulmayacağım anlamına gelmiyor:D. Annelerimizin güzel elleri gibi lezzetli olur mu bilmiyorum ama denerim:D Selamlar, sevgiler.

Lithi-um 24-06-2009 22:33

Benim teyzem Trabzonlu Yani anne tarafım trabzon kökenli gittiğimde lahanadan nefret edipte dönüyorum :) Her öğünde lahana olurmu yaa.. Birde ellerinden gelse hamsi tatlısı yapacaklar. Bilmiyorum belkide yapmışlardır:)

gökceada 24-06-2009 22:50

Ya kismet diyelim...
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevim.K (Mesaj 451639)
İnternet bağlantımda sorun var bir kaç saattir. Mesajınızı yanıtlarken eksik yazmışım Gökçeada. Lahana sarması yapmadım. Hep büyükler vardı önümde mutfaklarını, o lezzetli yemeklerini tattıracak. Biraz da ehlikeyif bir insandım sanırım:o. Ama bu dostlar için yorulmayacağım anlamına gelmiyor:D. Annelerimizin güzel elleri gibi lezzetli olur mu bilmiyorum ama denerim:D Selamlar, sevgiler.

Sevim hanim tekrar tesekkürler. Ben sizinde anneniz gibi leziz yemekler yaptiginiza inaniyorum. Yediklerinden tat almayi bilen herkes güzel,leziz yemekler yapar kanisindayim. Sizde yemek konusunda bu kadar güzel seyler yazdiginiza göre , damak tadini bilen,ariyan ve bunu yaratan bir insan olmalisiniz.Bende cok leziz yemekler yaparim.Yemek yerken acligimi gidermek kaygisi yedigim yemegin bana verecegi damak tadindan sonra gelir.
Ya kismet diyelim.Sakarya`ya gelecek olursam sizi rahatsiz ederim.
Selam ve sevgiler...

gökceada 24-06-2009 22:57

her gün bal-börek olsa...
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lithi-um (Mesaj 451645)
Benim teyzem Trabzonlu Yani anne tarafım trabzon kökenli gittiğimde lahanadan nefret edipte dönüyorum :) Her öğünde lahana olurmu yaa.. Birde ellerinden gelse hamsi tatlısı yapacaklar. Bilmiyorum belkide yapmışlardır:)

Merhaba dostum, elbette haklisin her gün bal,börek yense oda bikkinlik getirir.ülkemiz ve anadolu mutfagi cok zengin. Ama kimi bölgelerimiz ya aliskanliktan , **** maddi imkansizliklardan yöresinde yetisen yiyeceklerle yetinmekte. Selam ve sevgilerimle

sevim.K 24-06-2009 23:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lithi-um (Mesaj 451645)
Benim teyzem Trabzonlu Yani anne tarafım trabzon kökenli gittiğimde lahanadan nefret edipte dönüyorum :) Her öğünde lahana olurmu yaa.. Birde ellerinden gelse hamsi tatlısı yapacaklar. Bilmiyorum belkide yapmışlardır:)

Trabzonun aslında çok geniş bir mutfağı vardır. Teyzene söyle lahanayı sevmiyorsan diğer yemekleriyle tanıştırsın seni:D Aslında lahanayı ben de sevmem Lithi-um. Ya da bir iki çeşit yemeğini severek yerim. Sarma bunlardan biri.
Hamsiye gelince severim, severekte yerim doğrusu. Artvinde, Hopada, kısacası Doğu Karadenizde kaldığımız zamanlarda daha kıpır kıpır hamsi gelirdi veya diğer balıklar. İyiki nazlanmadan bolca yemişiz. Şimdi öyle taze balık zor buluyoruz.

Lithi-um 25-06-2009 00:11

MErhaba Sevim.K,
Trabzona hayatımda bir kez gittim oda geçen yazdı. inşallah nasipse bu yaz da gitmeyi düşünüyorum. Lahana çorbası olabilecek bir yemek mi? allah askına :) Ha lahanadan çorba yapmışsın ha soğandan aynı. :) Sarmasını yapsınlar tabiyki yerim.hemde çok severim.bu arada hamsi köy diye bir yere götürdüler 100 km yol gittik. Hamsi yiyecez sanıyorum. oysa sütlağaç'ı meşhurmuş.Ben sütlağacı da sevmem. ama 2 tabak yemiştim:) mükemmeldi.birde mıhlama harikaydı :)

sevim.K 25-06-2009 00:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lithi-um (Mesaj 451708)
Lahana çorbası olabilecek bir yemek mi? allah askına :) Ha lahanadan çorba yapmışsın ha soğandan aynı. :) Sarmasını yapsınlar tabiyki yerim.hemde çok severim.bu arada hamsi köy diye bir yere götürdüler 100 km yol gittik. Hamsi yiyecez sanıyorum. oysa sütlağaç'ı meşhurmuş.Ben sütlağacı da sevmem. ama 2 tabak yemiştim:) mükemmeldi.birde mıhlama harikaydı :)

:D Doğu Karadenizde yaşamadığın için o bölgede yaşayan insanların (benim kuşağımın ve bizim büyüklerimizin hayat mücadelesini bilmiyorsun Lithi-um. İmkansızlıklar insanlara kendi yağlarıyla kavrulmayı, var olanı zenginleştirmeyi değişik tatlar üretmeyi öğretiyor.

Doğu Karadenizde çok dar bir sahil şeridi vardır ve ekilebilir alan çok dardır. O dar alanda ne yetiştirebiliyorlarsa onu yetiştirirler. Bütün doğal güzelliğine, doğal zenginliğine karşın çok göç veren bir bölge olmasının nedeni de budur. Karalahana da bol yetişen bir sebze. Çorbasını bilmem. Evimizde yapılmazdı. Ama sevmemekle beraber değişik yemeklerini tattım.

Hamsiköyü biliyorum. Fırın sütlaçı ve mıhlaması meşhurdur. Mıhlamayı ben de severim.:D Hem besleyicidir hem de enerji deposudur kışın soğuğuna karşı. Üstelik tok tutar.:D

Lithi-um 27-06-2009 13:33

Sevgili Sevim.k, keşke trabzon gibi bir yerde yaşasamda bana zorla yedirseler lahanayı. o güzellikler , yeşillikler , sıcacık sevgi dolu insanları için. Yemek kültürüne alışmaya razıyım. Sizin adınıza üzüldüm. insanın memleketine gidememesi ne kadar kötü :( memleketinizin o güzel havasını içinize çekebilmeniz için dua edeceğim.İnşallah kavuşursunuz.

sevim.K 27-06-2009 22:47

Teşekkür ederim Lithi-um; iyi niyetin için, duan için, dileğin için. Hayatı, sana verdikleriyle, hayattan aldıklarınla bir bütün olarak sevmeyi öğrenebilmişsen eğer sıkıntıların zorlukların üstesinden gelebilmek için çaba gösteriyorsun kuşkusuz ama aşamayacağın zorluklarla yaşamayıda öğreniyorsun zamanla:).
Gitsemde gitmesemde Karadeniz benim yüreğimde olacak her zaman:)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025