15-08-2008, 20:48 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Zahter (kekik) turşusu
Zahter turşusu Malzemeler: 3 demet taze zahter 2 bardak zeytinyağı 1 kaşık biber salçası 10 diş dövülmüş sarımsak 3 limon suyu 2 kaşık tuz Zahterleri dallarından kopararak suda bekletip toprak ve tozlardan arınmasını sağlayıp yıkayıp süzgeçte sularını süzüyoruz. Ben 1 saat kadar kurumasını bekledim süzgeçte.Zeytinyağına diğer malzemeleri ekleyerek sos hazırlayıp zahter ile karıştırarak kavanoza dolduruyoruz. Ertesi günü zahter sararıp solarak yemeye hazır hale geliyor.Uzun süre buzdolabında bu şekilde muhafaza edebiliriz.Acı tuz ve ekşi oranını isteğinize göre çoğaltabilirsiniz.Afiyet olsun.... http://serinmavi.blogspot.com/2007/0...-da-kekii.html |
15-08-2008, 21:11 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Sn.Todor kimisi rakının yanında, kimisi sabah kahvaltısında, kimisi kurufasulyenin yanında turşu olarak tüketiyor. Yani sizin damak zevkinize kalmış Hiç unutmam Urfa'dan Adıyaman Nemrut'a giderken tur kaptanı sabahın beşinde kahvaltılık reçel ! olarak Urfa'nın yöresel ev yapımı acı biber ezmesini ikram etmişti Hayatımda yediğim en güzel reçellerden biriydi |
08-10-2008, 10:06 | #5 |
Ağaç Dostu
|
ZAHTER SALATASI Malzemeler: 100 g taze kekik 4 dal taze soğan Yarım demet maydanoz 2 yemek kaşığı nar ekşisi Pul biber Zeytinyağı Tuz Yapılışı: Kekik yıkanır, sert kısımları ayıklanır veince ince kıyılır. Üzerine taze soğan doğranır. Nar ekşisi, arzuya göre tuz,pul biber ve yeteri kadar zeytinyağı katılarak karıştırılır. En sonra kıyılmış maydanozlar serpilir ve bir kez daha harmanlanarak servis yapılır. http://www.antakyaturu.com/kekiksalatasi.asp |
08-10-2008, 10:15 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Birkaç gün önce yaptım zahter salatasını. Maydanoz koymadım. Taze soğan ve küçük doğranmış bir domates ekledim. Narekşisi, tuz, pul biber ve sızma zeytinyağı ile karıştırdım. Bu salatanın olmazsa olmazı bence narekşisi. |
08-10-2008, 10:20 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Sn.uzman16 İlk mesajdaki zahter turşusundan da yaptınız mı? (Bu arada taze zahter bulamayanlar, kuru zahteri ıslatıp salatasını ve turşusunu yapabilir, taze zahteri sadece bahar aylarında bulmak mümkün oluyor) Bu kadar bahsi geçtikten sonra Sn müge zahter tohumunu getirtir artık |
08-10-2008, 15:09 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Sn denizakvaryumu, Bu aralar pazarlarda yeşillik satan tüm tezgahlarda taze zahter(kekik) bulmak mümkün. Ben yıkayıp kurutup bir kavanoza koymuştum. 2 haftadır taptaze duruyor. Taze yapraklarını birkaç diş sarımsak ile zeytinyağına koymayı düşünüyorum. Aromalı zeytinyağı yapmayı hiç denemedim ama marketlerde görüyorum güzel olacağını düşünüyorum. Turşusunu denemedim. Müge hanımdan kekik tohumları almıştım. Artık sırada bahçe almak var. Tohumları bahçeye ekip kendi kekiklerimizle salata yapmak iyi olurdu. |
08-10-2008, 18:03 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 551
|
Sn. denizakvaryumu, tüm forum zahter turşusu yaparız artık Zahter turşusunu duymuştum ve merak ediyordum, denenecekler listesinde yerini aldı En güzeli dağ kekiğinden oluyormuş. Dağ kekiği deyince aklıma geldi, Bolu Aladağ Yaylaları mis gibi kekik kokar Sevgili uzman16, yıllar önce büyük marketlerde ince uzun şekilli bir şişede içinde kekik dalları olan zeytinyağı vardı ve çok lezzetliydi. Uzun zamandır marketlere gelmiyor, en son denediğim başka bir marka çok hoşuma gitmemişti ama son zamanlarda başka markalarda aynı üründen üretmeye başladı. Bahsettiğiniz aromalı zeytinyağlarından defne ve limon aromalı olanları bende var, aromaları çok belirgin değil. |
08-10-2008, 18:33 | #10 |
Moderatör
|
Ben de denemek istiyorum. Ben zahteri ilk defa Lübnan'da yemiştim. Ama orada sabah kahvaltıda yedik. Bir tabak içinde bir şey geldi, bu ne dediğimde zahter dediler. Sonra başka bir kapta sızma zeytinyağı ve kızarmış ekmek getirdiler. Kızarmış ekmekten kopardığımız lokmaları önce zeytin yağına sonra zahter denilen bu karışıma batırıp yiyorduk. Bu toz karışımda sanırım tuz, karabiber, kimyon, kekik, susam ve daha bilmediğim bazı baharatlar vardı. O zaman yaşım on olduğu için, çok sevmeme rağmen sormak aklıma gelmemişti. Ama daha sonra anneme sorduğumda o da bu baharatları saydı ama sanki daha başka şeyler de vardı ve çok sevmiştim. |
08-10-2008, 19:02 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-09-2008
Şehir: İstanbul.
Mesajlar: 5,388
|
Güler hanım sizin yediğiniz zahter güneydoğu anadolu yüresine ait bir kahvaltılıktır dediğiniz gibi ekmek önce zeytin yağına sonra zahtere batırılarak yenir sizin söylediğiniz bahratlar dışında bu zahtere kavrulmuş karpuz ve kavun çekirdeği,leblebi ,kırmızı biber,limontuzu ve sumakta konur ve afiyetle yenir taze zahter turşusu ve salatasıda çok güzel olur. |
08-10-2008, 19:18 | #12 |
Ağaç Dostu
|
Antakya taze zahter satılıyor, maydanoz gibi yeşil ama bizim memlekette o zahter yok. kekik türleri çok fazla bazıları sert küçük iğne yapraklı, bu konunun açıklığa kavuşması lazım. Bizim buralarda dağdan girimsi çiçekli kekik getiriyorlar. Antakya'da gördüğüme benzemez. |
08-10-2008, 22:36 | #15 |
Ağaç Dostu
|
Güler Hanım, Sizin bahsettiğinizin adı zahter.Aynen söylediğiniz Lübnan'da yediğiniz gibi yenir. Bir kaba zeytinyağı, bir kaba toz zahter konur. Ekmek parçası önce zeytinyağına sonra zahtere batırılır. Ben çok severim ve sadece sabah kahvaltısında değil her zaman yerim. Yalnız zahteri yemeden önce bir tavada bol susam kavurur toz zahterin içine karıştırırım. Çok daha lezzetli olur. Burada Metro markette pakette satılıyor. İçinde Günebakan'ın söylediği tüm malzemeler var. (Kutusunda yazıyor.) Bir Bursa toplantısına getiririm artık. |
08-10-2008, 22:51 | #17 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 551
|
Alıntı:
Şişe içinde kekik dalı olan zeytinyağının aroması çok iyiydi. Şişelenmeden önce nasıl bir işlemden geçiyor bilmediğim için kekik miktarı konusunda tavsiye veremiyorum. |
|
28-11-2010, 10:14 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
|
Zahter ve kekik aynı kelimeler mi? Kekiği farklı bir kekik mi acaba? Ben Gaziantep'ten kahvaltılık zahter getirttim kullanılan kekiği merak ettim fark nedir? |
22-09-2011, 18:31 | #20 |
Ağaç Dostu
|
Kekik turşusunu geçen sene yapmıştım. Dün pazarda görünce yine aldım. Bu turşu 15-20 gün bozulmadan buzdolabında duruyor. Daha sonra acılaşmaya başlıyor. Acılaşan, keskinleşen tadını sevmedim ama ilk yapıldığında çok lezzetli oluyor. Acaba bu kekiğin tohumunu nereden bulabilirim? |
22-09-2011, 18:40 | #21 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 92
|
zahter hatayda zeytinyağlı olarak kavanozlarda satılıyor. bende geçen gün marketten alıp sert olmayan yapraklarını zeytinyağına koydum bakalım nasıl olacak. |
16-04-2012, 15:56 | #22 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-04-2012
Şehir: Tokat
Mesajlar: 68
|
Yaa! Çok ama çok merak ettim tadını. Zahter ve kekik tamamen aynı şey mi? Denemek istiyorum da. |
|
|