agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-08-2008, 20:48   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Zahter (kekik) turşusu

Zahter turşusu

Name:  kekik_salata.JPG
Views: 12505
Size:  66.1 KB
Malzemeler:

3 demet taze zahter
2 bardak zeytinyağı
1 kaşık biber salçası
10 diş dövülmüş sarımsak
3 limon suyu
2 kaşık tuz

Zahterleri dallarından kopararak suda bekletip toprak ve tozlardan arınmasını sağlayıp yıkayıp süzgeçte sularını süzüyoruz.

Ben 1 saat kadar kurumasını bekledim süzgeçte.Zeytinyağına diğer malzemeleri ekleyerek sos hazırlayıp zahter ile karıştırarak kavanoza dolduruyoruz.

Ertesi günü zahter sararıp solarak yemeye hazır hale geliyor.Uzun süre buzdolabında bu şekilde muhafaza edebiliriz.Acı tuz ve ekşi oranını isteğinize göre çoğaltabilirsiniz.Afiyet olsun....

http://serinmavi.blogspot.com/2007/0...-da-kekii.html

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2008, 20:53   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Hafifde acılı olsa pek güzel olur gibime geldi. Bir denemde bulunayım. Ama;

Bunu nasıl tüketiyoruz? Yani yemeğin yanında normal turşu gibi mi, meze mi, sabah kahvaltısında mı?

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2008, 21:11   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sn.Todor
kimisi rakının yanında, kimisi sabah kahvaltısında, kimisi kurufasulyenin yanında turşu olarak tüketiyor.

Yani sizin damak zevkinize kalmış

Hiç unutmam Urfa'dan Adıyaman Nemrut'a giderken tur kaptanı sabahın beşinde kahvaltılık reçel ! olarak Urfa'nın yöresel ev yapımı acı biber ezmesini ikram etmişti

Hayatımda yediğim en güzel reçellerden biriydi

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2008, 21:21   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Hah o zaman tam bana göre. Yarın biraz kekik derip yapayım bakayım.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 10:06   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
ZAHTER SALATASI

Malzemeler:

100 g taze kekik
4 dal taze soğan
Yarım demet maydanoz
2 yemek kaşığı nar ekşisi
Pul biber
Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı:
Kekik yıkanır, sert kısımları ayıklanır veince ince kıyılır. Üzerine taze soğan doğranır. Nar ekşisi, arzuya göre tuz,pul biber ve yeteri kadar zeytinyağı katılarak karıştırılır. En sonra kıyılmış maydanozlar serpilir ve bir kez daha harmanlanarak servis yapılır.

http://www.antakyaturu.com/kekiksalatasi.asp

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 10:15   #6
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Birkaç gün önce yaptım zahter salatasını.
Maydanoz koymadım.
Taze soğan ve küçük doğranmış bir domates ekledim. Narekşisi, tuz, pul biber ve sızma zeytinyağı ile karıştırdım. Bu salatanın olmazsa olmazı bence narekşisi.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 10:20   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sn.uzman16
İlk mesajdaki zahter turşusundan da yaptınız mı?

(Bu arada taze zahter bulamayanlar, kuru zahteri ıslatıp salatasını ve turşusunu yapabilir, taze zahteri sadece bahar aylarında bulmak mümkün oluyor)

Bu kadar bahsi geçtikten sonra Sn müge zahter tohumunu getirtir artık

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 15:09   #8
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Sn denizakvaryumu,

Bu aralar pazarlarda yeşillik satan tüm tezgahlarda taze zahter(kekik) bulmak mümkün. Ben yıkayıp kurutup bir kavanoza koymuştum. 2 haftadır taptaze duruyor.

Taze yapraklarını birkaç diş sarımsak ile zeytinyağına koymayı düşünüyorum. Aromalı zeytinyağı yapmayı hiç denemedim ama marketlerde görüyorum güzel olacağını düşünüyorum.

Turşusunu denemedim.

Müge hanımdan kekik tohumları almıştım. Artık sırada bahçe almak var.
Tohumları bahçeye ekip kendi kekiklerimizle salata yapmak iyi olurdu.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 18:03   #9
Ağaç Dostu
 
m ü g e's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 551
Sn. denizakvaryumu, tüm forum zahter turşusu yaparız artık Zahter turşusunu duymuştum ve merak ediyordum, denenecekler listesinde yerini aldı En güzeli dağ kekiğinden oluyormuş. Dağ kekiği deyince aklıma geldi, Bolu Aladağ Yaylaları mis gibi kekik kokar

Sevgili uzman16, yıllar önce büyük marketlerde ince uzun şekilli bir şişede içinde kekik dalları olan zeytinyağı vardı ve çok lezzetliydi. Uzun zamandır marketlere gelmiyor, en son denediğim başka bir marka çok hoşuma gitmemişti ama son zamanlarda başka markalarda aynı üründen üretmeye başladı. Bahsettiğiniz aromalı zeytinyağlarından defne ve limon aromalı olanları bende var, aromaları çok belirgin değil.

m ü g e Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 18:33   #10
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Ben de denemek istiyorum.
Ben zahteri ilk defa Lübnan'da yemiştim. Ama orada sabah kahvaltıda yedik. Bir tabak içinde bir şey geldi, bu ne dediğimde zahter dediler. Sonra başka bir kapta sızma zeytinyağı ve kızarmış ekmek getirdiler. Kızarmış ekmekten kopardığımız lokmaları önce zeytin yağına sonra zahter denilen bu karışıma batırıp yiyorduk. Bu toz karışımda sanırım tuz, karabiber, kimyon, kekik, susam ve daha bilmediğim bazı baharatlar vardı. O zaman yaşım on olduğu için, çok sevmeme rağmen sormak aklıma gelmemişti. Ama daha sonra anneme sorduğumda o da bu baharatları saydı ama sanki daha başka şeyler de vardı ve çok sevmiştim.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 19:02   #11
Ağaç Dostu
 
günebakan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-09-2008
Şehir: İstanbul.
Mesajlar: 5,388
Güler hanım sizin yediğiniz zahter güneydoğu anadolu yüresine ait bir kahvaltılıktır dediğiniz gibi ekmek önce zeytin yağına sonra zahtere batırılarak yenir

sizin söylediğiniz bahratlar dışında bu zahtere kavrulmuş karpuz ve kavun çekirdeği,leblebi ,kırmızı biber,limontuzu ve sumakta konur ve afiyetle yenir

taze zahter turşusu ve salatasıda çok güzel olur.

günebakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 19:18   #12
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Antakya taze zahter satılıyor, maydanoz gibi yeşil ama bizim memlekette o zahter yok. kekik türleri çok fazla bazıları sert küçük iğne yapraklı, bu konunun açıklığa kavuşması lazım. Bizim buralarda dağdan girimsi çiçekli kekik getiriyorlar. Antakya'da gördüğüme benzemez.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 20:16   #13
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Nejat Ebcioğlu'nun 'Sağlığımız İçin Yararlı Bitkiler' kitabından zater tanımı. Ayrıca adını hatırlıyamadığım bir kaynakda zater kış kekiği olarak geçiyordu.


Düzenleyen üzüm : 08-10-2008 saat 20:18 Neden: harf hatası
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 22:02   #14
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Sevgili günebakan, haklısınız, kırmızı biber ve sumak da vardı, ama kavrulmuş karpuz ve kavun çekirdeği ve leblebiyi bilmiyordum. Sanırım zater diye de bir ot vardı içinde.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 22:36   #15
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Güler Hanım,

Sizin bahsettiğinizin adı zahter.Aynen söylediğiniz Lübnan'da yediğiniz gibi yenir. Bir kaba zeytinyağı, bir kaba toz zahter konur. Ekmek parçası önce zeytinyağına sonra zahtere batırılır. Ben çok severim ve sadece sabah kahvaltısında değil her zaman yerim.

Yalnız zahteri yemeden önce bir tavada bol susam kavurur toz zahterin içine karıştırırım. Çok daha lezzetli olur. Burada Metro markette pakette satılıyor.

İçinde Günebakan'ın söylediği tüm malzemeler var. (Kutusunda yazıyor.)

Bir Bursa toplantısına getiririm artık.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 22:40   #16
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Sevgili Müge, bu yılın zeytinlerinden yapılacak olan zeytinyağı ile kekikli yapmayı planlıyorum. Acaba kekik miktarını çok tutarsak aroması daha belirginleşir mi?

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 22:51   #17
Ağaç Dostu
 
m ü g e's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 551
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 Mesajı Göster
Sevgili Müge, bu yılın zeytinlerinden yapılacak olan zeytinyağı ile kekikli yapmayı planlıyorum. Acaba kekik miktarını çok tutarsak aroması daha belirginleşir mi?
Aromalı olarak satılan zeytinyağlarının aroması yoğun değil.
Şişe içinde kekik dalı olan zeytinyağının aroması çok iyiydi. Şişelenmeden önce nasıl bir işlemden geçiyor bilmediğim için kekik miktarı konusunda tavsiye veremiyorum.

m ü g e Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2010, 10:57   #18
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Acaba zahter turşusu ne kadar dayanabiliyor. İlk mesajda uzun süre diye bahsedilmiş; bu süre yaklaşık ne kadardır?

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2010, 10:14   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
Zahter ve kekik aynı kelimeler mi? Kekiği farklı bir kekik mi acaba? Ben Gaziantep'ten kahvaltılık zahter getirttim kullanılan kekiği merak ettim fark nedir?

Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2011, 18:31   #20
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Kekik turşusunu geçen sene yapmıştım. Dün pazarda görünce yine aldım. Bu turşu 15-20 gün bozulmadan buzdolabında duruyor. Daha sonra acılaşmaya başlıyor. Acılaşan, keskinleşen tadını sevmedim ama ilk yapıldığında çok lezzetli oluyor.

Acaba bu kekiğin tohumunu nereden bulabilirim?

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2011, 18:40   #21
Ağaçsever
 
senemr's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 92
zahter hatayda zeytinyağlı olarak kavanozlarda satılıyor. bende geçen gün marketten alıp sert olmayan yapraklarını zeytinyağına koydum bakalım nasıl olacak.

senemr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2012, 15:56   #22
Ağaçsever
 
mutter's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-04-2012
Şehir: Tokat
Mesajlar: 68
Yaa! Çok ama çok merak ettim tadını. Zahter ve kekik tamamen aynı şey mi?
Denemek istiyorum da.

mutter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024