agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-06-2008, 00:00   #1
Ağaçsever
 
papillon22's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-04-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 47
Mercimek Yemekleri

Selam herkese. Şöyle 5 çayının yanında bir mercimek köftesine kim hayır diyebilir. Ben bayılırım
malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağından bir parmak az köftelik bulgur
2 su bardağı su
1 büyük baş kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası (ben bazen varsa evde tukaşın paprikasını kullanıyorum)
yarın demet ince kıyılmış maydanoz
4-5 taze soğanın yeşil ince kıyılmış yaprakları
tuz, karabiber, kimyon
1 limon suyu
1 çay bardağı zeytin yağı

yapılışı:
öncelikle yıkadığınız mercimekleri 2 su bardağı su ile teflon bir tencereye koyup tuz ilave edin ve mercimekler yumuşayanadek pişirin. Sonra bulguru ilave edip kaşıkla karıştırıp altını hemen kapatın. Tencerenin kapağını da kapatın. Onlar orda kabarırken kuru soğanı ince kıyıp zeytin yağında salçalarla beraber kavurun. Kabaran bulgurlu mercimeğe salçalı soğanı ilave edin. iyice yoğurun. Limon suyunu diğer baharatları ve kıyılmış maydanoz ve taze soğanıda ilave edip homojen bir karışım elde edene kadar yoğurmaya devam edin. Avcunuzun içinde sıkarak çiğ köfte şekli verin. isteğe göre pul biber serpin. taze marul yapraklarıyla servis yapın. Yerken üzerlerine ekstra limon sıkabilirsiniz.
Afiyet Olsun.

papillon22 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2008, 15:06   #2
Ağaç Dostu
 
papatyam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-11-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2,608
Galeri: 1
Çok güzel bir mercimek çorbası tarifi.

kırmızı mercimek,
havuç,
kuru soğan,
az bişey ıspanak,
salça,
nane,
sıvı yağ ve tuz,



malzemeleri biraz geniş bir tencere de iyice kaynatıyorsunuz sonra robottan geçiriyorsunuz, bir tavada sıvı yağ ve salçayı kavurup son olarak ta nane ekleyip robottan geçirdiğiniz karışıma katıyorsunuz biraz da o şekilde kaynattıktan sonra afiyet ile yiyorsunuz.


Düzenleyen papatyam : 25-09-2008 saat 16:01
papatyam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2008, 13:29   #3
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Yeşil mercimekli mantı çok lezzetli oluyor. Denemeyenler varsa tavsiye ederim.
Soğan yağda alazlanır; haşlanmış mercimek ilave edilir; tuz, karabiber, pul biber eklenerek iç hazırlanır. Mantı kapatıldıktan sonra fırın tepsisine dizilir, rengi hafif dönünceye kadar fırınlanır. Tepsiye az su ilave edilip (et suyu ile pişirilirse daha güzel oluyor), kapak kapatılarak pişirilir. Üzerine yoğurt ve domates sosu ile servis edilir. (Fırınlandıktan sonra mantıyı 3-4 gün dolapta saklayabilir, istediğiniz zaman pişirebilirsiniz.)

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2008, 16:01   #4
Ağaç Dostu
 
Gülşen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2008
Şehir: Ingiltere
Mesajlar: 331
Galeri: 30
İnternette bulduğum farklı bir yemek var adı Mualle, Antakya yöresine özgü. İlk başta; tuhaf gelmişti patlıcan ve mercimek birlikteliği, ama denemelisiniz gerçekten güzel.


1 kg patlıcanın kabuklarını; isterseniz alacalı, isterseniz tümünü soyarak tuzlu suda bekletin. 1 su bardağı yeşil mercimeği haşlayın. Başka bir kabın içine 3-4 tane kabukları soyulmuş domatesi, 3-4 adet sivri biberi, 1 soğanı doğrayıp karıştırın. 2-3 diş dövülmüş sarımsak, zeytinyağ, nane, tuz ve pul biber ekleyin. Sivri biberler acıysa, pul biber koymayın çok acı olur. Sonrası çok kolay, yağlanmış geniş bir tencereye, yıkanıp kurulanmış doğranmış patlıcanları bir sıra yerleştirin, 2. kata haşlanmış süzülmüş mercimekten 3. kata da domatesli karışımdan yerleştirin. Malzemeniz bitene kadar kat kat döşeyin. Üstüne 1 fincan nar ekşisi gezdirip çok kısık ateşte pişirin. Püf noktası bu arkadaşlar, kısık ateşte 1- 1,5 saat pişirmek. Yazın soğuk, şimdi de sıcak olarak servis yapabilirsiniz. Her servise uygun

Gülşen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2008, 21:25   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
Yeşil Mercimek Salatası

1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek, Yarım su bardağı haşlanmış prinç, 2 tane rendelenmiş havuç, yarım demet maydanoz, yarım demet dereotu, 4-5 dal taze nane, isterseniz 4 tane taze soğan, tuz yağ limon karıştırılır. İstediğiniz diğer baharatları da koyabilirsiniz. Güzel, değişik bir salata oluyor.

kaju Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2008, 08:13   #6
Ağaç Dostu
 
papatyam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-11-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2,608
Galeri: 1
Mercimekli pilav,
kuru soğan
yeşil mercimek
bulgur

soğanı kavurup mercimeği ekliyoruz biraz diri kalacak şekilde haşlıyoruz bulguru ekleyip az suyunu çekmesini bekliyoruz ve demlenmeye bırakıyoruz, afiyet ile yiyoruz.

papatyam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2008, 09:50   #7
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-09-2008
Şehir: ADANA
Mesajlar: 36
Arkadaşlar ben mercimek yemeğini çok severim şimdi bu yazılarını okuyunca annemin biz çocukken yaptığı çorba geldi aklıma kesmeli mercimek çorbası

annem yeşil mercimeği az haşlayıp içine bir kahse kesme (hamurdan yapılan erişte) ıspanak ve ıspanakların köklerini koyup üzerinede yağda soğanlı salçalı bir sos hazırlayıp ilave ederdi ve kıvamını alıp lezzetler birbirne karışana kadar pişirirdi. üzerinede bolca limon harika oluyor . Şimdiden afiyet olsun

İftar soframa mercimekli bir şeylermi eklesem. İnsan oruç olunca canı sürekli birşeyler . istiyor.

kader01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2008, 01:13   #8
Ağaç Dostu
 
ebrub's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: adana
Mesajlar: 130
Galeri: 2
Ne olur bilen birisi Afyon bükmesinin tarifini eklesin

ebrub Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2008, 22:10   #9
Ağaç Dostu
 
Cansunarya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-07-2007
Şehir: KAYSERİ
Mesajlar: 201
Fakültedeyken Sodexo firmasının çıkardığı mercimekli arpa şehriye yemeği çok hoşuma gidiyordu, evde hiç denemedim ama tarif verebilirim.

1 ölçü mercimek orta kıvamda haşlanır.
1 ölçü arpa şehriye haşlanır.

Mercimekler tereyağında iyice kavrulur, üzerine şehriyeler ilave edilerek biraz daha kavrulur. Afiyet olsun

Cansunarya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2008, 21:03   #10
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Bu abla çok marifetli valla, herşeyi yapıyor.

Maşaallah

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2008, 22:13   #11
Ağaç Dostu
 
ebrub's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: adana
Mesajlar: 130
Galeri: 2
Çok teşekkür ederim

ebrub Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2008, 22:47   #12
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
;-)

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2008, 23:06   #13
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,471
Galeri: 53
Kıbrıs'ta çok severek yediğimiz mercimekli pilav biz ona "Mücendra" diyoruz.

MÜCENDRA

Bir bardaktan biraz az (3/4bardak) yeşil mercimek
Bir orta boy soğan
Bir bardak pirinç.
2 buçuk bardak su ( haşlama suyu yetmezse normal su da ilave edilebileceği gibi tamamen haşlama suyu da olabilir)

Mercimekler haşlanır, öte taraftan tencerenin dibine yağ dökülerek kıyılmış soğanlar pembeleşinceye kadar kızartılır, içerisine mercimekler eklenir biraz çevirip 2 buçuk bardak su ilave edilir. (Eğer mercimeklerin kaynama suyunu dökmezseniz onu da ilave edebilirsiniz o zaman mücendranın rengi biraz koyu olur. Eğer istemezseniz o süyü döküp normal su da kullanabilirsiniz o zaman mücendranın rengi daha çok pilava benzer.) Su kaynayınca yıkanmış pirinç eklenir, ağız tadına uygun tuz da ilave edilerek, pilav pişirme usülünde altı kısılarak pişirilir. Ben biraz da tarçın ilave ediyorum.

Herkese afiyet olsun...

Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024