agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri
(https)




Beğeni Düzeni21Beğeniler
  • 6 Gönderen Lonicera
  • 7 Gönderen dongyul
  • 2 Gönderen Lonicera
  • 3 Gönderen Lonicera
  • 1 Gönderen Zekoş
  • 2 Gönderen Lonicera

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-05-2017, 17:26   #1
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Edamame

Edamame; uzak doğu da genelde Japonların benimsediği ve restoranların da yemek öncesi meze olarak verilen lezzetli atıştırmalıklar...

Bu edamamelerden biri de taze yeşil soya fasulyesi ile yapılan, yemek değil de sağlıklı bir çerez olarak geçiyor internette. Asıl niyetim kendi ekmiş olduğum soya fasulyelerinden çıkan ürünleri toplayıp bizzat yaparak tarif etmekti. Ama dayanamayıp konuyu açayım dedim. İsmi bir garip, zor telaffuz ediliyor. Japonya' da 3000 yıldır tüketiliyormuş. Günümüzde Japon restoranlarında yemek öncesi servis ediliyormuş. Bodrumdaki meşhur pin pin bakla ile( bezelye) çok daha iyi bir lezzet yakalanıyormuş bir rivayete göre.

Ben de etkinlikte Sn MeyveliTepe ' nin paylaştığı soya tohumlarını ekip başladım beklemeye. İnternette tadı anlatıla anlatıla bitirilemiyor. Bilmem tadan, gören, duyan var mı? Ben şimdilik bu konuyu açmış olayım, soyaları toplayınca bizzat resimleyip anlatma işini sonraya bırakıyorum.

Tarifi mi? Tarif bile değil. Ne kadar tüketmek istiyorsanız o kadar taze yeşil soya fasulyesini kaynar suya atıp 5, en fazla 10 dakika haşlıyorsunuz. Sonra diriliğini kaybetmemesi için soğuk suyun altına tutuyoruz. Suyunu süzüp ılımaya bırakıyoruz. Ilık olarak servis yapacağız.

Servis yapmadan önce kaya tuzu ile bolca tuz atıyoruz. En can alıcı nokta burası, ağıza dış kabuğu ile beraber koyup içini dişlerimizin arasında çekip iç kısmını yiyoruz. Tabii beraberinde kabuk üstündeki tuzu da almış olacağız. Dileyen karabiber, soya sosu vb. şeylerle de zenginleştirebilir.

Yemiş kadar oldum şimdiden edemameyi. Denemek isteyen varsa bazı büyük marketlerin şoklama dolaplarında bulunuyormuş, tabii oradan alırsanız oldukça tuzlu olacağından üzerine tuz katmanıza gerek de kalmayacaktır. (İnternette n11 mağazasında da mevcut) Ha elinizde GDO 'suz soya tohumu varsa ne duruyorsunuz kardeşim, saksıda bile mükemmel gelişiyor.)

Name:  5-sayuran-super-kaya-kalsium-yang-bagus-untuk-gigi.jpg
Views: 1063
Size:  32.8 KB


Düzenleyen Lonicera : 14-05-2017 saat 12:54
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2017, 20:12   #2
Ağaç Dostu
 
dongyul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
Sayın Lonicera; hemen konu Uzak doğu ile ilgili olunca balıklama atladım bile


Edamame; uzak doğu da genelde Japonların benimsediği ve restoranların da yemek öncesi meze olarak verilen lezzetli atıştırmalıklar...

Bu tarz yemekler öncesi veriliyor;


Name:  7dd64218-0d84-4bab-a680-4ac74514ab5b.jpg
Views: 934
Size:  43.7 KB


Şimdi gelelim tadına; tadını aslında üzerine serpilen okyanus tuzu tamamlıyor ayrıca benim favorim soya sosuna bandırılarak daha güzel aromalı tadı yakalıyorsunuz... Tadı daha olgunlaşmamış araka (içli bezelye) gibi şekerli... Üzerine atılan tuz ve soya tanesindeki şeker tadı karışınca ortaya işte damakta lezzetli bir aroma bırakıyor.


Name:  59291888-643b-436e-bf98-a0205e580eb1.jpg
Views: 964
Size:  37.9 KB


En son 2 ay kadar önce yedim sanırım zamanı gelmiş tekrar yemeliyim

dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2017, 06:27   #3
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sn dongyul, edamameyi bilen biri üstelik bu da de siz olunca benim de balıklama atlayasım geldi))

Ben edamame' yi sadece taze soya fasulyesiyle yapılan atıştırmalık olarak biliyordum. Demek ki atıştırmalıkların genel adıymış, öğrendiğim iyi oldu.

Daha önceden taze soyayı bu şekilde tüketip tatmış biri olarak, kısmet olur da ürüne ulaşabilrsek artık sizin de deneyimlerinizden faydalanacağız demektir) En azından yanında hangi sosları, baharatları tavsiye edeceksiniz bakalım.

(Bu arada başlık içeriğinde de gerekli düzeltmeyi yaptım, teşekkürler.)

Zekoş ve Ozlem A beğendi.

Düzenleyen Lonicera : 14-05-2017 saat 12:56
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2017, 13:20   #4
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Dün topladığım az miktardaki soyayı deneme amaçlı yaptık. Öncelikle belirtmek isterim ki gerçekten çok güzel bir lezzet, bahsedildiği kadar varmış.

Kaynamakta olan suya soyaları atıp az bir süre ( biz 7 dakika tuttuk) haşladık ve rengini bozmasın diye hemen soğuk suya koyduk. Sonra üstüne himalaya tuzu atıp ılık olarak tükettik. ''Seneye yer gök soya ekilecek'' diye bir yere not almayı da ihmal etmedik.


Name:  WP_20170531_010.jpg
Views: 885
Size:  20.9 KB

Eklenen Resimler
 
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2017, 22:33   #5
Ağaç Dostu.
 
Zekoş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2009
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 807
Galeri: 4
Cool

Sayın Lonicera bende bu konuya maydonoz olmasam olmazdı
Bizde de taze fasülyenin iclenmisini ayni sekilde haslayıp yerler.Ama böyle zor isim verilmiyor kısaca sallım diyoruz
Merak ettigim bu soyanın da sadece ici mi yeniliyor yoksa kabuklarda yeniliyor mu?

Lonicera beğendi.
Zekoş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2017, 05:53   #6
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sn Zekoş, ben de ilk defa deniyorum. Burada da anlatıldığı gibi sadece taneleri yemeye çalıştık. Enginar dolmasında yapraklar üzerindeki eti dişler arasında sıyırıp yeriz ya aynen öyle. Tabii bu durumda kabuk üzerindeki hafif et de ağza geliyor. Bundan şikayetçi miyiz? Değiliz elbette))

Zekoş ve kaknus beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2022, 00:29   #7
Ağaçsever
 
Robinson Crusoe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-05-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 53
Keyifle yediğim bir yiyecek. Yalnız dondurulmuş olarak satılanlarda bir standart yok, kalite aynı marka üründe bile çok fark ediyor.

Tohumlarını edinebilirsem ben de denemek istiyorum yetiştirmeyi.

Robinson Crusoe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2022, 21:39   #8
Ağaç Dostu
 
kaknus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
Bizde eskiden bakla ve külür dediğimiz tanelik bezelyeleri aynı şekilde tüketirdik. Haşlayıp içini sıyırırdık.

kaknus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024