agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri
(https)




Beğeni Düzeni41Beğeniler
  • 1 Gönderen Jezebel
  • 1 Gönderen Jezebel
  • 1 Gönderen Jezebel
  • 1 Gönderen günebakan
  • 2 Gönderen Jezebel
  • 2 Gönderen Jezebel
  • 1 Gönderen dongyul
  • 2 Gönderen Jezebel
  • 4 Gönderen dongyul
  • 5 Gönderen dongyul
  • 5 Gönderen dongyul
  • 2 Gönderen Jezebel
  • 2 Gönderen dongyul
  • 2 Gönderen Ozlem A
  • 5 Gönderen dongyul
  • 2 Gönderen Ozlem A
  • 1 Gönderen Jezebel
  • 1 Gönderen dongyul
  • 1 Gönderen Jezebel

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-12-2013, 13:15   #1
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Kimchi (geleneksel bir Kore yemeği)

Kimçi, mayalanmış kırmızıbiber ve sebzelerden özellikle çin lahanasından yapılan, geleneksel bir Kore yemeğidir.
Buradaki tarife uyarak hazırlayacağım.
Su teresi haricindeki tüm malzemeleri marketlerde bulabiliriz.


How to Make Kimchi - YouTube



Türk ağız tadına farklı gelebilirmiş ancak çok faydalı olduğu yazıyor.

pikancevizi beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2013, 14:20   #2
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Temelde Kore lahanası ve turp içeren bu turşunun 187 yerel çeşitlemesi bulunur.
Mesela ben renkliliğ arttırmak için başka bir tarifte gördüğüm havuç eklemesi yapacağım.


Temelde uymayı düşündüğüm tarif bu:
Malzeme
2 baş Kore lahanası
1 adet beyaz turp
1 demet su teresi
1demet yeşil soğan
1 kase kırmızı toz biber
2 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
5 diş sarmısak
1 kök taze zencefil
1 kase tuzlu balık sosu
1 elma
1 armut
ve istenirse taze istiridye

Hazırlanışı:
Lahanalar ikiye ya da dörde bölünür.
Lahanalar tuzlanıp 4 saat bekletilir ya da tuzlu suda 12 saat bekletilir.
Turplar julyen usulü dilimlenir ve su teresi 5 cm uzunluğunda kesilir.
Yeşil soğanlar ince ince dilimlenir.
Sarımsak, elma, armut, soğan ve balık sosu blender ile püre kıvamına getirilir.
Sonra kırmızı toz biberle karıştırılır.
Az acılı Kimchi tercih edenler kırmızı biber miktarı azaltabilir.
Bu karışıma dilimlenen turplar, su teresi, yeşil soğanlar ve zencefil eklenerek hepsi elle karıştırılır.
Lahanalar yıkanarak süzülür.
Hazırlanmış olan karışım lahana yaprakları arasına doldurulur.
Karışımı lahanaların aralarına iyice yaydıktan sonra her lahana en dıştaki yaprağı ile kapatılır ve bütün lahanalar toprak bir kaba teker teker yerleştirilir. İlk mayalanma için oda sıcaklığında bir veya iki gün bekletildikten sonra buzdolabına konur.
Küçük parçalar halinde kesilerek servis yapılır.


Name:  kimchi1.jpg
Views: 5654
Size:  37.5 KB


Yapacakların ellerine sağlık.


pikancevizi beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2013, 17:17   #3
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Hazırladığım malzemeler


Name:  kimchi2.jpg
Views: 3147
Size:  33.8 KB


Lahanayı tuza yatıralı 3.5 saat oluyor.
Şu an yukarıdaki malzeme hazır, lahananın arasına serpilmek için bekliyor.
Elma, armut, balık sosu, şeker, soğan ve sarımsak boza halinde toz biberle karışacak.Toprak bir kabım olmadığı için fermentasyon için kapaklı borcam ve artacak olursa cam kavanoz kullanacağım.
İlk defa yapınca biraz karışıkmış gibi, ama aslında basit, videoyu seyrederken öyle geldi.

pikancevizi beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2013, 17:59   #4
Ağaç Dostu
 
günebakan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-09-2008
Şehir: İstanbul.
Mesajlar: 5,388
Istanbu da yazın yapılan kore günleri festivalinde tadına bakmıştik pek damak zevkimize uygun degildi ama eminim bu güzel olacak kolay gelsin

Jezebel beğendi.
günebakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2013, 18:26   #5
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Son hali


Name:  kimchi3.jpg
Views: 2138
Size:  35.8 KB



İki gün sonra merakımı gidermiş olacağım.
Ancak sosu biraz tattım, çok acı olacak bu...

haru ve loveforlife beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2014, 19:12   #6
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Bu turşuyu sade olarak tüketmek bir türk için çok zor, hatta imkansız.
Çok acı ve sarımsaklı...
Ben az miktarda soğuk sandviçlere ekliyorum.
Alıştım hatta lezzetli buluyorum bu şekilde.
Yapacakları soğutmak istemem ama, denemek isteyenler daha az malzemeyle denesin derim
Benim denemek istememin ve ısrarla tüketmemin sebebine gelince

Sağlık adlı dergide "Dünyanın En Sağlıklı Yiyecekleri" listesinde, vitaminler açısından zengin, sindirime yardımcı olduğu ve hatta belki de kanser büyümesini azalttığı için kimchi ilk başta yer almıştır.

Öte yandan biraz araştırma, kimchi ve Kore'nin ilgili diğer mayalanmış sebze yemekleri tüketiminin nispeten yüksek oranlarda, mide kanserine karşı katkıda bulunduğunu göstermektedir

Seoul Ulusal Üniversitesi tarafından yürütülen bir çalışmada kuş gribi olarak adlandırılan H5N1 virüsü enfekte edilen tavukların kimchide bulunan bakterinin aynısını içeren yiyeceği yedikten sonra iyileştiği iddia edildi. Asya'da 2003 SARS salgını sırasında, birçok insan bile bu inancı destekleyecek hiçbir bilimsel delil olmamasına rağmen, enfeksiyona karşı kimchinin koruyabileceğine inanıyorlardı. Ancak, Mayıs 2009'da, Kore Gıda Araştırma Enstitüsü, Kore devlet gıda araştırma örgütü, 200 tavuk üzerinde, tavukların virüse karşı bağışıklığını artırma teorisini güçlendiren daha geniş bir çalışma yaptıklarını bildirdi.


Bu siteden alıntıdır.
Kimchi /

YeniBON ve yağmur beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2014, 21:07   #7
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Daha az malzeme derken, tüm malzemeler mi daha az olacak? Yoksa acısını az atmak anlamında mı sayın Jezebel?

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2014, 21:14   #8
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Orantıyı bozmadan, yarı yarıya veya dörtte biri kadar.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2015, 09:43   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-01-2015
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 3
Koreliler de bunu tek başına yemiyorlar, genellikle yemeklerin yanında iştahaçıcı, aparatif olarak kullanıyorlar. Aynen bizim geleneksel turşularımızı kullandığımız gibi.

Alrasmus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2015, 16:56   #10
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Özlediğimi fark ettim.
Malzeme tamam, birazdan başlıyorum.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2015, 19:43   #11
Ağaç Dostu
 
dongyul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
Kore'de kimchi ile yapılan 250 den fazla yemek vardır çok sağlıklı ve vitamin deposudur. siz bunun bence çorbasını deneyin mükemmel bir şey bende her yıl kendi yetiştirdiğim kore lahanalarıyla yapardım bu sene yetiştiremedim tam zamanı kimchi yapmanın. benden size tavsiye uzun süre fermente edildikten sonra tüketmeniz daha güzel tadı oturmuş oluyor ^^ şimdiden afiyet olsun

Jezebel beğendi.
dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2015, 23:35   #12
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Daha uzun derken kaç gün beklemem gerekiyor Sn. dongul?
Çin lahanası ile aynı mı acaba Kore lahanası?
Ben geçen sefer de bu sefer de havuç ekledim.
Orijinal tadını bozar mı bilmiyorum.


Name:  image.jpg
Views: 1985
Size:  72.7 KB


Fermente olmasını bekleyeceğiz artık

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2015, 06:46   #13
Ağaç Dostu
 
dongyul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
Fermente edilmesi icin Koreliler küplere koyuyorlar ışık almaması için siz o kaplarınızı ışık almıcak şekilde kapatın ya da karanlık bir yere koyun fente olduktan sonra tadı daha güzel olcak. Koreliler tüm kış saklıyorlar.

Ayrıca bu kimchi sulu olmuş ve eğer eksik malzeme karides sosu balık sosu az koyarsanız ya da bazı malzemeleri koymazsanız fermente yani bir nevi mayalanma olmuyor bozuluyor

Benden size tavsiyem bozulmaması için karanlık olucak şekilde kapatın ve buzdolabına koyun derim. Bende kimchi yaparken cektiğin resimler var ek kısa zamanda eklicem.

dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2015, 12:23   #14
Ağaç Dostu
 
dongyul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
Çin lahanalarını kendim yetiştirmiştim; yıkayıp dörde bölündü deniz tuzu ile tuzlandı 4 saat boyunca tuzda bekletildi tuz onları yumuşacık yapıyor 4 saat sonunda lahanalar yıkandı 2 saat suda bekletildi tuzlarını akıtması için

Name:  PicsArt_1447672498265[1].jpg
Views: 1868
Size:  37.6 KB

Name:  PicsArt_1447672526451[1].jpg
Views: 1567
Size:  39.0 KB

4 saat sonunda lahanaların durumları sularını saldılar.
Name:  PicsArt_1447672633852[1].jpg
Views: 1497
Size:  28.1 KB

sosunda ;
su teresi
yeşil soğan
kore biber salcası
turp
balık sosu
zerdeçal
sarımsak

Name:  PicsArt_1447672558187[1].jpg
Views: 1953
Size:  42.1 KB

sosun karışmış hali

Name:  PicsArt_1447672594914[1].jpg
Views: 1688
Size:  32.7 KB

dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2015, 12:30   #15
Ağaç Dostu
 
dongyul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
sos hazırlandıktan sonra lahanaların her yaprağına güzelcene sürülüyor ve lahanalar katlanıp, saklama kaplarına konuyor.

fermente olması için 24 saat oda sıcaklığında karanlıkta saklanıyor.

24 saat sonunda buzdolabına konulabilir ve buzdolabında saklana bilir uzun süre fermente olan kimchiler daha lezzetli ve güzel oluyor..

Name:  PicsArt_1447672717060[1].jpg
Views: 1464
Size:  27.0 KB

Name:  PicsArt_1447672762841[1].jpg
Views: 1932
Size:  34.6 KB

Name:  100_4066.jpg
Views: 1733
Size:  39.0 KB

son hali artık yemeğe hazır

Name:  kimchi.jpg
Views: 2471
Size:  20.8 KB

dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2015, 13:19   #16
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Sn.donyul harika görünüyor.
Benimki biraz karışık oldu.
Bir dahaki sefere daha özenli olacağım.
Bu arada zencefili unuttuğumu farkettim, ne yapayım bilemiyorum
Zencefilsiz aynı olmaz ki

dongyul ve sevgihoca beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2015, 13:37   #17
Ağaç Dostu
 
dongyul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Sn.donyul harika görünüyor.
Benimki biraz karışık oldu.
Bir dahaki sefere daha özenli olacağım.
Bu arada zencefili unuttuğumu farkettim, ne yapayım bilemiyorum
Zencefilsiz aynı olmaz ki

teşekkür ederim ne demek bence sizinki de harika olacaktır. Çorbasını deneyin mutlaka ^^afiyet olsun şimdiden

Ozlem A ve sevgihoca beğendi.
dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2015, 21:23   #18
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Sayın dongyul, çok faydalı bilgiler, paylaştığınız için teşekkürler.

Kore biber salçası bulamayanlar için yerine alternatif belirtirseniz ve bir de bahsettiğiniz çorbanın tarifini de paylaşırsanız (yabancı sitelerden takip edemeyenler için) harika olur.

dongyul ve sevgihoca beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2015, 21:39   #19
Ağaç Dostu
 
dongyul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
Kore biber salcası yerine acı biber salcası olur zerdecal eklemeyi unutmayın.

Corbası için:

1 lahananın yarısı yeterli fermante olduktan sonra kare kare kesilip kuçultulur daha sonrada su ilave edilip pişirilir ama bu corba harika yanînda pilavla süper olur. Kışın hasta olmanızı engeller ve zinde tutar. Vitamin deposu tamamen mutlaka deneyin o zaman bana hak vericeksinizdir.

dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2015, 07:01   #20
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Teşekkürler, sağlıklı ve ilginç tariflerinizi yine bekleriz

dongyul ve sevgihoca beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2015, 12:40   #21
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Çorba tarifini inceledim de içine hayvansal ürünler eklemişler.
Bunun vegan versyonu yok mudur?

dongyul beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2015, 14:56   #22
Ağaç Dostu
 
dongyul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
Tabi ki de var et ürünlerinin hiç birinin koymadan çorba yapın en iyisi vegan style zaten benim favorim sadece paeju'nın tadını alıyorsunuz mükemmel ^^

Jezebel beğendi.
dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2015, 17:44   #23
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Bu "paeju" adındaki "nane" maalesef Türkiyede bulunmuyor arkadaşım.
Yani çok az malzemeyle bu gün denedim, oğlum bile 1 kase yedi
Tamamen vegan, 1 g bile biyolojik ürün katmadım.

dongyul beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2015, 18:04   #24
Ağaç Dostu
 
dongyul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
Hayır ben onu yanlış yazdım paeju çin lahanasının adıdır. Yani sadece çin lahanalı yapın o zaman mükemmel olur bende sadesini çok seviyorum. Eminim lezzetlidir afiyet olsun

dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024