agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-07-2005, 15:49   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
Kabak dolması (Bitlis)

bizim arkadaş geçen gün katıklı dolma yaptı getirdi
aslen bitlis yemeği olurmuş kendileri
reyhan otu koyuyorlarmış içine
fesleğen değil mi bu dedim
yok dediler fesleğen gibiymiş ama fesleğen değilmiş

Alıntı:
Bitlis’in mahalli yemeklerinden olan ‘Katıklı Dolma’ evimizde çok sık pişen yemeklerden biridir. Yöresel bir tat olduğundan, özellikle yabancı misafirlerimiz için hazırladığımız sofralarda, bu lezzetli dolmaya da yer veririz. ‘Katık’ yörede yoğurt anlamına gelmektedir. Üzerine yoğurt döküldüğü için, bu dolmaya ‘Katıklı Dolma’ adı verilmiştir.

Katıklı dolma tarifini annemin kaleminden sizlerle paylaşmak istiyorum, şimdiden afiyet olsun.

Malzemeler
  • 2 kg kabak
  • 1/2 kg yağsız kıyma
  • 2 kase köftelik bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • Yoğurt
  • Kurutulmuş reyhan otu
  • Pulbiber
  • Tuz
Orta kalınlıktaki kabaklar, uçları kesilerek hafifçe kazınır. Bir kabak, büyüklüğüne göre genelde 4-5 halka kesilir. Halkaların çekirdek yatakları oyularak boşaltılır, bütün kabaklar bu şekilde hazırlandıktan sonra tuzlanarak bekletilir. Bu arada kıyma, köftelik bulgur, rendelenmiş bir adet soğan, reyhan, pulbiber ve tuz geniş bir kapta su yardımıyla iyice yoğrulur. Su elle hafifçe dökülerek yoğrulmaya devam edilir. Sertleşen içimiz oyulan kabakların içine doldurulur ve tencereye dizilir. Üst üste rastgele dizilebilir. Hafifçe tuz dökülür, üzerine 2 su bardağı kaynamış su ilave edildikten sonra pişmek üzere ocağa konulur.

Kabaklar ve içleri pişinceye kadar yaklaşık 15 dakika pişirilir. Yemeğimiz çabuk pişeceği için ocakta unutulmamalıdır. Tencerede kalan su, bulgurun şişmemesi için boşaltılmalıdır. Servis yapılırken üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür, biberli sıcak tereyağı gezdirilir. Afiyetle yenir.



Annemden ek bilgiler
  • Kıyma dana veya koyun kıyması olabilir.
  • Kabak az olursa artan malzemeyle yassı köfteler yapıp aynı tencerede pişirebilirsiniz.
  • Misafir sayısına göre ayarlayabilirsiniz; bir kabak bir kişilik servis olur.
  • Sarımsaklı yoğurt hem tansiyonu düzenler hem de kemik erimesi olanlara iyi gelir.
  • Üzerine dökülen yağ, tereyağı olursa daha lezzetli olur. Hafif olsun isterseniz sıvıyağ da kullanabilirsiniz.
  • Çok güzel bir aroması olan reyhanı mutlaka kullanın.
http://mutfaktakiler.blogspot.com

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2006, 18:38   #2
Ağaç Dostu
 
hasan42's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2005
Şehir: Konya
Mesajlar: 517
Galeri: 112
Elbistandaki ev sahibimiz ve eşi çok cana yakın insanlardı. Yerleştikten bir kaç gün sonra teyze bize bir tabak dolma getirdi. (ve daha sonraki günlerde o lezzetli dolmaların arkası geldi tabi ) Biber, patlıcan gibi sebzeleri biliyorduk ama kabağın görünüşü bize biraz değişik geldi. Sonradan öğrendik ki onlar aslında kabak değil, salatalıkmış. Bizim ailede bilinmez ama Elbistanda salatalıklar tıpkı kabak gibi ipliklere sıra sıra dizilip kurutuluyorlar ve kışın dolmaları yapılıp yeniyor. Çok lezzetli oluyorlar ama bu lezzetin sırrı sanırım biraz da içine koydukları hayvansal yağdan, özellikle kuyruk yağından kaynaklanıyor.

Offf, acıktım ben!

hasan42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2011, 11:02   #3
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-06-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 31
evet hasan bey kahramanmaraşta dolmaya kuyruk yağı koyarız. tabi istanbulda pek öyle yapamıyorum ama! denemek isteyen arkadaşlar için tarifini vereyim

dolmalık için küçük kabakları seçersiniz yıkayıp içlerini oyarsınız.
ayrı bir yerde bir kaç soğan , domates, biber, maydonozu küçük küçük doğrarsınız.
sonra üzerine bol kuyruk yağlı kıymayı koyarsınız yeteri kadar prinç ilave edersiniz ve son olarak ta tuz, karabiber, pul biber, salça ve sumak ekşi ilave edip bütün harcı karıştırırsınız. oyulmuş kabaklara doldurursunuz.tencereye yerleştirip üzerine su ilave edip pişirirsiniz. bire bir ölçü veremiyorum çünkü biz daha çok göz kararı yaparız yemekleri. dolmaya sonradan yağ ilave etmiyoruz çünkü zaten kıyma yeteri kadar yağlı. yağ ve salça dolmanın suyuna kendini bırakacaktır. dolma piştikten sonra tencerede kalan yağlı salçalı suya isteyen dolmalarını banıp yiyebilir. bunu yalnızca kabak için değil biber patlıcan ve salatalık içinde kullanabilirsiniz. hatta bazen domates havuç ve soğanın da dolmaları yapılıyor özellikle soğan harika oluyor.
afiyet olsun

gelin mumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2011, 14:45   #4
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-07-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 70
Kuyruk yağı ile yapılan sarma yeme şansım olmuştu bir kez, tadı halen damağımda.
Ellerinize sağlık.

Azelia Kara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2011, 11:58   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-12-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 578
Ben çocukluğumda yemiştim nasıl sevindim tarifi görünce. Asla kabak yemeyen ben katıklı dolmayı yerdim. Aman kızım yedi diye tarifini almıştı annem. Yapardı bana sonra evlendik gittik unuttum. Birde çocuk iken adı katıklı dolma diye hep katık edilir fakirlik belirtisi olarak filan düşünürdüm. Yani ilk kez manasını şimdi anladım demekki yoğurtmuş Ha......Ha.... çocukluğum geldi gözümün önüne.
Çok özlemişim şimdi kendi çocuklarıma deneyeyim tarifinizi alıp benimkilerde yemek seçiyor benim gibi maalesef.
Ama halan bile o tad için 10 numara bir lezzetti diyorum.
Çok teşekkürler.

canannuman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024