29-11-2011, 16:39 | #1 |
Moderatör
|
Yaz Türlüsü Güveçte
El oyalasa da güzel bir yemek. 2 adet irice kuru soğan (20-25 adet arpacık soğanı daha da güzel olur) 400-500 gr. iri doğranmış kuşbaşı et. Ben genelde kuzu kullanırım ama süt danasından da güzel oluyor. 2 adet patlıcan 2 adet kabak 4-5 tane çarliston biber 4 tane taze patates 200-300 gr. taze fasulye 3 adet iri domates bir avuç dolusu bamya ( bu sefer koyamadım) 4-5 diş sarımsak tuz, karabiber ve kekik. Soğanları irice doğrayın, kullandığınız yemek yağında (az olsun) biraz pembeleştirin. Daha sonra kuşbaşı etleri içine ilave edin ve karıştırın, etler suyunu çekerken buna irice doğranmış domates ve tuz ilave ederek, pişmeye bırakın. Patlıcanları soyun ufak parçalar haline getirip, tuzlu suda bekletin. Taze fasulyeleri de temizleyin (kart olmasın) ve ufak bir tencereye koyun, temizlenmiş 2 adet kabağı da ufak parçalara ayrılmış olarak fasulyelerin bulunduğu tencereye koyun. Üzerine bir bardak sıcak su ve yarım tatlı kaşığı kadar becel (yemek yağı) ilave ederek, biraz da tuz, 20 dakika kadar haşlayın. Patatesleri soyun, iki veya 4 parçaya ayırın. Çarliston biberlerini de ikiye bölerek temizleyin. Patlıcanların sularını süzerek iyice yıkayın, ve sıvı yağda hafifçe kızartın. Daha sonra bir kâğıt havluya çıkarın ki fazla yağları emilsin. Güvecinize önce haşlanmış fasulyeleri suyu ile birlikte koyun. Kenarlarına soyulmuş patatesleri dizin, fasulyelerin üzerine çarkiston biberlerini döşeyin. 4-5 diş sarımsağı aralara yerleştirin. Hafifçe pişmiş eti döşeyin. Etin üzerine yine az haşlanmış kabakları yerleştirin. Hafifçe kızartılmış patlıcanları döşeyin. Domates dilimleri ve çarliston biberleri ile son rötuşları yapın, kekik ilave edin. Bir bardak sıcak suya karıştırdığınız tuz, karabiberi de ilave ederek, kışık ateşte ocak üstünde 45 dakika pişirin. (arzu edenler üzerine ıslatılmış yağlı kâğıt koyduktan sonra güvecin kapağını da kapatarak fırın içinde de pişirebilirler. Görsel olarak: Kabak, fasulye, patlıcan, patates, çarliston biberi. Hafifçe kızartılmış patlıcanlar, kâğıt havlu üzerinde. Az haşlanmış fasulye, güveç dibinde. Diğer sebzelerin güvece döşenişi, etlerin yayılmış hali. Herşey bitti, yemek pişmeye hazır. |
29-11-2011, 18:07 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Ellerine sağlık sevgili Güler, nefis görünüyor. Ben bir de havuç ilave ediyorum türlüye, bamyayı tercih etmiyorum, türlüye limon sıkmadığımız için biraz koyulaştırıyor yemeği. Patlıcan, fasulye, kabak seraya girmeden tarla sebzesi ile hemen denemek lazım(Mersin'de halâ tarla sebzesi bulmak mümkün), sera ürünlerini sevmiyorum, mecbur olmadıkça domates bile almam. |
04-12-2011, 12:41 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 699
|
Ellerinize sağlık Güler Hanım, sizin tariflerinizden yapacağım 4. tarif olacak bu. Bu akşam yemeğimizin ana yemeği. Teşekkür ederim |
03-06-2013, 22:51 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 271
|
Harika bir tarif , ne kadar güzel görünüyor. Teşekkürler. Bu usulde çok nefis olduğu kesin. Acaba tüm sebzeler çiğden konulsa aynı tad olur mu? |
09-06-2013, 05:32 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
|
Güler hanım adres tam olarak neydi sizin? bahçenizi görmek istedim bir an sadece |
09-06-2013, 13:02 | #9 | |
Moderatör
|
Alıntı:
Eğer ziyaretimize gelmek, Manyas'daki bahçemizi görmek istiyorsanız buyrun bekleriz, ancak adres sormanın yeri bu başlık değil. Bu başlıkta paylaştıklarımız apayrı şeyler. |
|
09-06-2013, 14:11 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
|
Güler hanım yanlış anladınız şaka yaptım sadece, hani mantı yapacağım diyince siz gülelim istedim |
|
|