agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni20Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-11-2008, 01:07   #31
Ağaç Dostu
 
Vildan Sönmez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-08-2005
Şehir: K.çekmece
Mesajlar: 5,159
Galeri: 1124
Kereviz limon suyunda bekletince hem kararmıyor hem de kokusu azalıyor biliyorsunuz.
Bir bu var, bir de (yemeği hariç onda kimseyi kandıramazsınız) bir öneri:
Çoğumuzda kerevize karşı bir ön yargı vardır. Tarif ettiğim kereviz çorbasında ve çiğden rendeleyerek yapılan yoğut, mayonez, ceviz, naneli salata da kerevizle yapıldığını söylemeyin. Yemek yensin sonra söyleyin.

Vildan Sönmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2008, 15:57   #32
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Geçen kış İstanbul'da yengemin yaptığı portakallı kerevizin tadı tek kelimeyle muhteşemdi. Annemle ikisi yemek konusunda sürekli bir yarış halindedirler ama o gün annem bile o lezzetin hakkını teslim etmişti

Gerçi ben kerevizi her şekilde yiyebilirim ama bu unutulmayacak bir lezzet.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2008, 16:10   #33
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,641
Galeri: 73
Portakallı kerevizi yuvarlak dilimler halinde kesip (bu ayın fotoğraf yarışmasına eklediğim gibi) servis ettiğimde, bir kaç arkadaşım kereviz olduğunu anlamadı, enginar zanneden bile oldu. Portakal, kerevizin kokusunu tamamen alıyor.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2008, 17:12   #34
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Kaç gündür yazacağım, Nurbahar hanım benim gönlüm o kereviz yemeğinde yaprakları da olsun isterdi

Gerçi şimdi artık kereviz yaprağı bulmak mesele oldu. Geçen gün markette baktım adamın biri kereviz saplarını hart hart kesip, yanındaki çöp poşetine atıyor. "Neden kesiyorsun, onun tadı yapraklarında" dediysem de kurtaramadım yaprakları. Meğer müşteriler ağır geliyor diye saplarını istemiyorlarmış.

"Tamam, ver ben alayım onları" dedim, yok ona da razı olmadı. Geri vereceklermiş.

İyi ki, sap kerevizlerimi ekmişim

çiğdem42 beğendi.
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2008, 17:42   #35
Ağaç Dostu
 
Vildan Sönmez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-08-2005
Şehir: K.çekmece
Mesajlar: 5,159
Galeri: 1124
Kereviz dilimlerinizi una ve yumurtaya ayrı ayrı bulamanın yanında:

unu ve yumurtayı çok az tuz ve karabiberle çırpıp (hafif koyulukta) dilimleri buna batırıp kızartmayı denediniz mi ?
Ben bunu haşlanmış havuç dilimleriyle yapıyorum.Midye tava gibi oluyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 Mesajı Göster
Size balıkların, et yemeklerinin yanında sunabileceğiniz bir tarif:

Kerevizi soyun, 1 cm. kalınlığında yuvarlak olarak dilimleyin. İsterseniz elma oyacağı ile ortasını halka şeklinde oyun. Kaynar suya atıp birkaç damla limon damlatıarak çok az kaynatın, kesinlikle iyice yumuşamasın. Diri kalacak şekilde kaynattıktan sonra sudan alıp kağıt havluya koyun ve suyunu iyice emdirin. Tuz ve karabiber serpin. Kereviz dilimlerini önce una, sonra çırpılmış yumurta akına ve son olarak galeta ununa bulayıp yağda kızartın.
Çok lezzetli oluyor.

Vildan Sönmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2008, 18:38   #36
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,641
Galeri: 73
Nevsune Hanım, ben de kerevizi taze yapraklarıyla almayı seviyorum ama bulamıyorum. İlk yaptığımda yapraklarından hayır yoktu ama biraz sapından ilave edebilmiştim, bugün yaptığımda ise sap da yoktu.

Ben de bu yaz bir miktar sap kereviz ekmiştim ve salatada, çorbada, bazı et yemeklerinde çok seviyorum.

çiğdem42 beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2008, 10:26   #37
Ağaç Dostu
 
Filiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 1,218
Galeri: 1
Dün aldığım kerevizlerin bolca ve gayet sağlıklı yaprakları vardı. Hayatımda ilk kez kereviz alan ve yiyecek olan ben bu yaprakları ne yapacağımı bilemiyorum. Yardımınız için şimdiden teşekkürler.

Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2008, 10:36   #38
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,641
Galeri: 73
Sevgili Filiz, yapraklarından çok sapları daha lezzetli ve besleyici. İstersen yaptığın kereviz yemeğine, istersen çorbana, istersen de salatana küçük küçük doğrayarak ( 1 cm'den uzun değil) koyabilirsin. İstersen yapraklarını da maydanoz gibi doğrayarak aynı şekilde kullanabilirsin.

Vildan Sönmez'in de hatırlattığı gibi, kararmaması için soyduklarını ve kestiklerini hemen limonlu suya atarsın.

Daha önce kerevizi sevmeyip de yiyemediysen, zeytinyağlıyla başlamanı tavsiye ederim, etli sıcak yemekte kerevizin kokusunu hissedersin. Afiyet olsun

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2008, 10:45   #39
Ağaç Dostu
 
Filiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 1,218
Galeri: 1
Teşekkür ediyorum. Daha önce hiç kereviz yemeği yemedim sevmediğimden değil galiba bizim kültürümüzde yok. Ama seveceğimi biliyorum. Annem hiç bilmiyor kereviz yemeklerini. Ben de ilk kez deneyeceğim.

Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2008, 00:26   #40
Ağaç Dostu
 
Şule68's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: Antalya/Duacı Köyü
Mesajlar: 177
Galeri: 5
Bugün sevgili Malina'nın verdiği portakallı kereviz tarifini ilk defa denedim. Ama birkaç küçük farkla... Ben evde portakal olmadığı için ekşiliğinden dolayı yenemeyen mandalinaların suyunu kullandım ve bir silme yemek kaşığı unu suyuna ekledim. Ayrıca kerevizin taze saplarını da doğradım.

Misafirim vardı, ilk defa yaptığım bu yemeği ona denettim. Ben, eşim ve arkadaşım yemeği çok beğendik. Oğlum beğenmediğini söylese de yedi; bu onun dilinde ''güzel olmuş'' demektir. Fotoğrafını galeriye ''bu ayın yarışması'' bölümüne ekledim. Paylaşımlarınız sayesinde böyle bir lezzetle tanıştık. Teşekkürler...

çiğdem42 beğendi.
Şule68 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2008, 18:24   #41
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,518
Galeri: 103
Zeytinyağlı kereviz

Ben de bu akşam, zeytinyağlı kereviz pişirdim.

Name:  PC091571.jpg
Views: 24808
Size:  46.8 KB

çiğdem42 beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2008, 05:15   #42
Ağaç Dostu
 
Vildan Sönmez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-08-2005
Şehir: K.çekmece
Mesajlar: 5,159
Galeri: 1124
Güler Hanım harika görünüyor, keşke yarışmaya yetişseydi bu yemek.

Vildan Sönmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2008, 07:04   #43
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,518
Galeri: 103
Teşekkür ederim, sevgili Vildan Sönmez.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2008, 18:22   #44
Ağaç Dostu
 
feriha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,774
Galeri: 5
Portakallı kereviz yemeğini pişirirken birazda portakal kabuğu rendelerseniz daha yoğun bir tat hissediyorsunuz. Ben sevdim arkadaşlar denemenizi öneririm..

çiğdem42 beğendi.
feriha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2008, 19:33   #45
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-09-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 431
Nefis tarifler. Kokusunu özellikle sevdiğim için bu tarif koku sevenlere:
Kereviz,yer elması,taze patates,havuç
Çok iyi yıkayıp kabuklarını üzerinde bırakıp elma patates kıvamında kesiyorsunuz.
Zytinyağı,sarmısak dövülmüş ve bol biberiye,tuz harmanlayıp, yağlı kağıt üzeri fırına verin.
iyice kızarınca müthiş garnitür oluyor. Üzerine biraz permesan peyniri ise hafif öldürücü olabiliyor. Afiyet olsun
Herkese iyi bayramlar

zeynep örenk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2009, 19:50   #46
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,641
Galeri: 73
Çocuklar için kereviz

Yazlık sebzeler yavaş yavaş azalırken, kışlıklara yer açılıyor.

Güler Hanım'ın iştah açan kereviz fotoğrafından sonra, benzer şekilde pişirdiğim çocuklara kereviz için:

4-5 adet orta boy kereviz
bir avuç arpacık soğan (tadı olsun ama istemeyen yemesin diye arpacık)
1 bardak portakal suyu
tuz
yarım limon
yarım bardak zeytinyağı
az miktar bezelye
2-3 adet ince havuç
bir çay kaşığı un (kıvamlı olması istenirse)
Süslemek için bir parça kabuklu portakal
İsteğe bağlı maydanoz/dereotu/ince doğranmış sap kereviz

Kerevizler hızlı bir şekilde soyulup limonlu suya atılır. Ortaları kabak oyucu veya elma içini oyan aletle delik olacak şekilde boşaltılır.
Önceden 5 dakika kadar pişirilen ince havuçlar, kerevizlerin ortasındaki deliğe geçirilir. (Havuç kerevize göre geç piştiği için, ön pişirme yapıyorum) Kalan havuç parçaları uzunlamasına dörde bölünür.

Kerevizlerin beyaz kalması için, sıktığınız limon kabuğunu atmayın, ters çevirip iç kısmıyla kerevizlerin üzerinden geçirebilirsiniz, elleriniz kerevizle çabuk kararıyorsa kalanı da ellerinize sürüp atabilirsiniz.

Ortasından havuç geçen kerevizler düzgün bir şekilde halka halka kesilir. Yayvan bir kaba konur,üzerine ayıklanmış arpacık soğan ve kalan havuç ilave edilir. Yağ,portakal suyu, tuz, istenirse yarım tatlı kaşığı un bir bardakta karıştırılıp kerevize ilave edilir.(Portakallı olduğu için şeker ilave etmiyorum. Yine portakallı olduğu için limon ilave etmek damak zevkinize kalmış)

Kapağı hiç açılmadan, önce yüksek ateşte bir kaç dakika, sonra da en küçük ateşte kerevizinize göre 20-35 dakikada pişirilir. Suyu çok kalmışsa bir kaç dakika, kerevizlerin dağılmamasına dikkat ederek çok yüksek ateşte buharlaşma sağlanır.

Ilındıktan veya soğuduktan sonra çocukların tabağı hazırlanır, yetişkinler kalan arpacık soğanlı ve maydanoz/dereotu/sap kereviz ilaveli karışımı alabilir.

Kerevizleri göz olarak kullanarak yüz veya tekerlek olarak kullanarak araba yapabilirsiniz. Gerisini süslemek sizin isteğinize kalmış. Bunun için kalan havuçlardan, ayrıca haşlanmış bezelyeden, portakal parçalarından yararlanabilirsiniz.

"Bahçelerde kereviz, biz kereviz severiz."

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2011, 17:32   #47
Ağaçsever
 
aydınlık's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 30
Exclamation Ayva ve nohutlu kereviz yemeği

Kereviz zamanı geldiğine göre tariflere ben de katkıda bulunayım.Aslında bizim evde de rendelenmiş ve yoğurtla karıştırılmış (mayonez kullanmamaya çalışıyorum) salatasının dışında kereviz yenmez.Ama bir cesaret denedim ve bu beğenildi.
(Tarifi Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi'ne gittiğimizde verilen Buğday derneğinin Ekolojik Yaşam Rehberinde buldum.Tarifi veren sayın Tijen İnaltong'a teşekkürler.)

Malzemeler:
1 iri ayva,1 iri kereviz, 1 kase haşlanmış nohut,1 yarım halka halinde doğranmış soğan, 3-4 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı, tuz, karabiber.
Tencereye soğan, sarımsak, yağ ve baharatı koyun.Orta ısıda hafifçe kavurun. Kerevizle nohutu ekleyin. Az da su ilave edin. Kerevizlerin pişmesine yakın ayvaları da ekleyin. Arzu ettiğiniz yumuşaklığa gelince altını kapatın.Dinlendikten sonra daha lezzetleniyor.

çiğdem42 beğendi.

Düzenleyen aydınlık : 04-10-2011 saat 09:13
aydınlık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2011, 23:34   #48
Ağaç Dostu
 
alperfect's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 283
Görümcemin verdiği o zamandan beridir kış gelse de yesem dediğim bir tarif:
1 orta boy kereviz
1 orta boy elma her ikisi de soyulur rendelenir
Süzme yoğurtla olmazsa normal yoğurtla karıştırılıp yenir
Burda da sanırım elma kerevizin kokusunu ve tadını değiştiriyor kereviz de elmanın tadını yoğurtla birleşince ne elması demiyorsunuz harika bir tad oluyor.

çiğdem42 beğendi.
alperfect Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-11-2011, 20:36   #49
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,909
Zeytinyağlı mandalin suyu ile yaptığınız kerevize indirmeye yakın kuşbaşı veya dilim ayva ekleyin lütfen. Çok yakışıyor ama sadece havuç ve patatesli olsun.

(Güler hanım sizde ayva bol birde böyle deneyin lütfen)

çiğdem42 beğendi.
Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2011, 00:35   #50
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,043
Galeri: 4
Portakallı kerevizde baharat olarak,

1-taze biberiye (doğranıp, pişerken eklenecek) veya,

2-çubuk tarçın ve yıldız anason birlikte (pişerken eklenecek)

çok yakışıyor.

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2011, 01:29   #51
Ağaç Dostu
 
gultar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 495
Kereviz sevenlere değişik bir tat; Kuşbaşı kuzu etiyle yaptığımız terbiyeli kereviz yemeğini bir de etsiz deneyin ve ılık tüketin. (terbiye: Limon ve yumurta sarısı)

gultar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2012, 12:00   #52
Ağaç Dostu
 
tener's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-03-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 271
Kerevizle ilgili her türlü yemek tarifleri yapılmış. Tüm katkıda bulunanların emeğine sağlık.

tener Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2012, 18:49   #53
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Kerevizi portakallı yapmıştım güzel olmuştu. Etki kerevizin terbiyesine bir portakal sıuyu sıkıp yaptım. O da güzel oldu, çok farklı bir tadı var.

Annemi yediğinin kereviz olduğuna ikna edemedim.

Mayonez yoğurt karştırıp rendelenmiş kerevizden salataya da limon yerine portakalla yaptım mayonezi.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2016, 09:18   #54
Ağaç Dostu
 
çiçeksever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-06-2006
Şehir: Afyon-Eskişehir
Mesajlar: 1,518
Galeri: 14
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Kereviziyle, patatesi ile, havuç ve bol maydanozuyla, kuzu kol-kürek porsiyonluk parça eti ile sıcacık, taze çekilen karabiber ve limon eşliğinde haşlama, çok güzel gitti bu karlı kış gününde.

Tavsiye ederim.
Güler Abla;
Ayvalı portakal sulu kereviz yemeğinin tarifini istiyorum.

çiçeksever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2016, 09:35   #55
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,748
Kereviz yemeklerine baktım, portakallı kereviz tarifi var ama ayvalı yok, Güler abla belki ayvaları hangi aşamada koyduğunu ekler

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2016, 10:47   #56
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,518
Galeri: 103
Ben genelde düdüklüde pişiririm, düdük çıktıktan sonra veya öttükten sonra 6 -8 dakika arasında ilik gibi oluyor. Ben hepsini birden koyuyorum.

Soyup temizlediğim kerevizleri top halinde içinde bol limonlu su olan kaba atıyorum.
Arpacık soğanını, taze patetes küplerini, havucu ve dilimlenmiş ayva dilimlerini de ilave ediyorum suya.
Sonra elma çekirdeği oyacağı ile kerevizlere ortadan delik açıp, uzunlamasına inceltilmiş bir havucu sıkıştırıyorum bu deliğe sonra kerevizin büyüklüğüne göre kerevizi iki veya üç yuvarlak dilim yapıyorum.( düdüklü için iki parçaya bölmek daha iyi oluyor). Havuçlar orada düğme gibi oluyor.
Düdüklü tencereye bu limonlu sudan biraz koyduktan sonra malzemeleri yerleştiriyorum. Dilimlenmiş kerevizleri kesilmiş yarım limon ile iyice ovarak onları da tencereye ilave ettikten sonra ayva dilimlerini, zeytinyağını, şeker ve tuzunu da koyup ateşe oturtuyorum. düdük çıktıktan sonra altı veya sekiz dakika (zaten pişmişlik kokusu geliyor burnuna) yetiyor pişmesi için.

Eğer portakal suyu ile pişireceksen hiç su koyma bir su bardağı sıkılmış portakal suyu ilave et, daha da leziz oluyor. Gerçi rengi diğeri kadar berrak olmuyor.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2020