agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni133Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-07-2014, 13:25   #151
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,531
Galeri: 103
Rendelemeyi kabakta hiç denememiştim ama kerevizi çiğden rendeleyerek yaparım, kabakta neden olmasın. Onu da deneriz.
Teşekkür ederim.

pria beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2014, 00:39   #152
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,909
Rendeleyip kavurunca daha da lezzetli oluyor. Ben de ceviz eklerim. Tabii sarımsaklı süzme yoğurt ve dereotu olmazsa olmazıdır.

Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2014, 11:19   #153
Yeni Üye
 
fenike's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 28
katıklı dolma

bir bitlis yemeği olan katıklı dolma.

https://www.google.com.tr/search?q=k...sm=93&ie=UTF-8

bitlisli arkadaşlarıma soruyorum. hiç bilmiyorlar. bu duruma şaşırıyorum. acaba neden kaynaklanıyor düşünüyorum:

1) hayır istanbul'da asimile olmamışlar. her yıl bitlis'teki köylerine düzenli olarak gidiyorlar. ve gayet bitlis ağzı ile konuşuyorlar.

2) belki de türk mutfağı denilen şey, konaklarda devam eden şehirli bir gelenekti.

3) ya da yaşanan savaşların beraberinde getirdiği ekonomik yıkım ve en önemlisi tarlaları işleyen nüfusun cephede ölmesi kırsalda geleneğin çökmesine neden oldu.

4) 93 savaşından sonra kitleler halinde anadolu'ya akın eden muhacirler, çeşitli şehirlere yerleştirildi. bunlardan biri de bitlis'tir. ama şehre yerleştirilen muhacir sayısı yemek kültürünü değiştirecek kadar çok değil.

5) 93 savaşından 36 yıl sonra bitlislilerin kendisi muhacir durumuna düştü.
1. dünya savaşında en ağır saldırıyı alan doğu anadolu kentidir. belki bu kültürün dağılmasına neden oldu.

son söz: bir kabak asla yalnızca bir kabak değildir.

fenike Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2014, 12:54   #154
Yeni Üye
 
fenike's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 28
kadhi soslu kabak

Bu yemeği Müheyya İzer'in Fransızca'dan çevirdiği "Geleneksel Hint Mutfağı" isimli kitaptan yola çıkarak yapıyorum. Kitaptaki tarifte fasülye ile yapılıyor. Ancak kadhi sosu tüm sebzelerle kullanılabilinir. Ben de kabak ile yapıyorum.

5 adet kabak
1/4 litre yoğurt
su
70 gr. nohut unu
1 çorba kaşığı ghi (bu sade yağ galiba. ama ben hep tereyağı kullanıyorum)
1 tatlı kaşığı tane hardal
1/2 tatlı kaşığı toz zencefil
1/4 tatlı kaşığı toz acı kırmızı biber
1/4 tatlı kaşığı toz kimyon
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 çorba kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı şeker
tuz

kabaklar:


Kabakları jülyen doğradıktan sonra tavada soteliyorum. Kabaklar çok hızlı soteleniyor. Sotelerken kabakların içerisine, sarmısak tozu ve zencefil katıyorum. Çok az da garam masala. (garam masala, köfte harcı gibi bir baharat karışımı. internette kolaylıkla tarifini bulabilirsiniz) Ama garam masala koymak benim kendi görgüsüzlüğüm. Bence ilk kez yapacaksanız, garam masala koymayın. Sarmısağın tadını gölgelemeyin.

sos:

Yağın içerisinde hardal taneleri hafifçe kavrulur. İlk yaptığımda mutfakta çömezdim ve baharatları birbirinden ayırt edemiyordum. Bu yüzden hardal yerine çemen tohumu kullandım. Bence daha güzel oluyor. Çekinmeyin pastırma gibi kokmuyor. Üstelik sarı sosun içerisinde kahverengi çemen taneleri çok iştah açıcı duruyor. Yağa kırmızı acı biberi ve zencefili ekliyoruz ve yağı ateşin üzerinden alıyoruz.

Bir başka kapta, yoğurt ve nohut ununu çırpıyoruz. Ocakta da yarım litre suyu kaynatıyoruz. Sonra yoğurtlu karışımı suya dökerek hızlı hızlı karıştırmaya başlıyoruz.

Sanırım yine kitapta okumuştum emin değilim. Yemeğin bereketli ve lezzetli olması için hare krishna mantrasını okumak gerekiyor. (bir nevi hindu kökenli zikir) Valla bu yemeği ilk yaptığımda internet bu kadar yaygın değildi. Ben de mantranın makamını bilmiyordum. Bu yüzden hep Erkin Koray'ın hare krishna şarkısını söyleyerek pişirdim.

Hızlı hızlı şarkıyı söyleyip, hızlı hızlı sosu karıştırmaya devam ediyoruz. Sosun topaklanmaması ve dip tutmaması önemli. Sos koyulaşınca, yağ tavasındaki baharatlı karışımı sosa döküyoruz. Ardından da zerdeçal, şeker, tuz ve limon suyunu katıyoruz. Bir taşım daha kaynatıyoruz.

Kabakları tabaklara aldıktan sonra sosu üzerinde gezdiriyoruz.

Afiyet olsun

pria ve Ozlem A beğendi.

Düzenleyen fenike : 23-08-2014 saat 18:20 Neden: cümle düşüklüğü
fenike Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2014, 16:35   #155
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,748
Elinize sağlık, çok detaylı tarif etmişsiniz. Ghee Hint yemeklerinde çok kullanılan ısıtılarak süt katılarından ayrıştırılmış, saydamlaştırılmış tereyağıdır.

pria ve fenike beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2017, 03:15   #156
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-05-2017
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4
kabakdan yapılan her türlü yemeğe bayılıyorum. yoğurtlu sarımsaklı kızartma ve dolmasını çok severim.

Ek olarak kabak deyip geçmemek lazım. basit bir sebze gibi görünse de, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir gıda.

bakın biz kabak diyoruz sadece ama kabağın faydaları saymakla bitmiyor

dargman69 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2020