agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni57Beğeniler
  • 2 Gönderen habibe
  • 1 Gönderen gultar
  • 7 Gönderen yener.T
  • 5 Gönderen gokcegokce
  • 4 Gönderen kelebek çalısı
  • 1 Gönderen gokcegokce
  • 2 Gönderen jeozuu
  • 16 Gönderen akçabardak
  • 3 Gönderen murer
  • 2 Gönderen erdem7
  • 4 Gönderen hira
  • 1 Gönderen akçabardak
  • 1 Gönderen vinne
  • 2 Gönderen firdevs-i
  • 2 Gönderen firdevs-i
  • 3 Gönderen firdevs-i
  • 1 Gönderen firdevs-i

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-03-2010, 13:39   #1
Ağaç Dostu
 
habibe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1,652
Galeri: 33
Dolma / Sarma Çeşitleri

Taze Asma yaprağı ve salamurasının sarması
Hodan otu yaprağının sarması
Kabak çiçeğinin dolması
Kabak dolması
Pazı yaprağı sarması
Pırasa dolması
Beyaz lahana sarması
Kara lahana sarması
Domates dolması
Soğan sarması
Dolmalık biber dolması
Kuru dolmalık biber
Kırmızı biber dolması
Taze patlıcan dolması
Kuru patlıcan dolması
Ihlamur yaprağı sarması
Kiraz yaprağı sarması
Dut yaprağı sarması
Sabah sefası yaprağı sarması
Mantar dolması
Ispanak sarması

Aklıma gelen bunlardı.

Dün normal etli (kıyma) dolma içi hazırlayarak, ilk kez 4 çeşit sarmayı bir tencere de pişirdim.
Lezzeti harika olmuş.
1. sıraya karalahana dolmasını 2.sıraya beyaz lahana 3 .sıraya hodanı 4. son sıraya da pazı dolması dizip, üzerine yazdan hazırladığım dilimlenmiş domatesleri ekledim.
Biraz sıvı yağ gezdirip, dolmaların hizasından bir parmak eksik sıcak su ilavesiyle pişirdim.

 
YeniBON ve mutlu_inan beğendi.
habibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2010, 01:25   #2
Ağaç Dostu
 
hozat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: İstanbulve Bodrum
Mesajlar: 2,107
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi csydn Mesajı Göster
Hayatımda ilk kez hodan diye birşey duydum, başka bir adı var mı, nerede yetişir, ne işe yarar, tadı nasıldır?
Karadeniz Bölgesi halkı, hodanana "galdirik" diyor, belki bu ismiyle hatırlarsınız.

hozat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2012, 19:04   #3
Ağaç Dostu
 
gultar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 495
Yukarıdaki sarma listesine, ebegümeci yaprağı sarması da benden. Aynı yaprak sarması gibi iç hazırlanır etli ya da z. yağlı Ebegümeci yaprakları kaynamış su ile yıkanır elde sarılır. 15 dakikada pişer. Etli olan sarmısaklı yoğurtla sıcak yenir.(Bu günkü yemeğimizin biri buydu.Bittikten sonra fotoğraf çekmek aklıma geldi artık çok geçti.

gultar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2012, 13:09   #4
Ağaç Dostu
 
yener.T's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,013
Galeri: 16
Kabak Çiçeği Dolması

Malzemeler
- 25-30 adet kabak çiçeği
- 1 adet kuru soğan
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı kuş üzümü
- 10-12 dal taze nane
- 5-6 sap dereotu
- 1 adet kesme şeker
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı yenibahar
- tuz

Süre:40 dk - 6 Kişilik
Yapılışı
Kabak çiçeklerini tek tek içi soğuk su dolu bir kaba ters tutarak batırın ve sallayarak yıkayın. Çok narin oldukları için hemen zedelenebilirler. Telin üzerinde kurumaya bırakın.

Dolma içi hazırlamak için, soğanı küçük küpler halinde doğrayın ve 2 çorba kaşığı zeytinyağında şeffaflaşana kadar kavurun ve şeker ekleyin. Pirinçleri, incecik kıydığınız dereotu ve naneyi, kuşüzümünü,tuz ve baharatları da ilave edip karıştırın. 1 su bardağı kadar kaynar su ekleyin ve kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Suyunu çekince altını kapatıp soğumaya bırakın.


Suları süzülmüş kabak çiçeklerini avucunuzda tutarak tepesinden yavaşça yapraklarını aralayın. Bir çay kaşığı yardımıyla içlerini yavaşça doldurun. Çiçeklerin uç kısımlarını birbirinin üzerine kapatın.


Dolmaları küçük bir tencereye yerleştirin. Üzerine bir 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1,5 su bardağı su ilave ederek ağzı kapalı pişmeye bırakın. 15 dakika sonra kontrol edin. (çiçeklerin sapları yumuşamışsa pişmiş demektir.) Ilık **** soğuk şekilde servis edin. —

Eklenen Resimler
 
yener.T Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2012, 23:34   #5
Ağaç Dostu
 
gokcegokce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-03-2012
Şehir: Denizli
Mesajlar: 954
Muhacir sarması

Diğer sarmalardan ne farkı var diye sorabilirsiniz. Muhacir sarması uzun ince olur, kalem gibi... Kenarları da toparlanmaz ancak tam da gevşek bırakılmaz.

Yapılışı:
  • Önce yapraklar kaynar suda biraz soldurulur.
  • İçi için soğanlar yağda biraz öldürülür. Salçası konur ya da domateslerin kabuğu soyulup doğranır. Domatesler iyice eriyince içine pirinçler ve baharatı atılır, iç hafifçe kavrulur. Ateşten alınır.
  • Yaprak avuç içine iyice açılır içerisine biraz iç konur ve ince uzun yatay olarak yayılır. Kenarlarından bir defa katlanır ve sarılmaya başlanır. Bu sarmanın özelliği kulaklı olmasıdır. Tüm yapraklar böylece sarılır.
  • Tencerenin içine biraz zeytinyağı dökülür ve suyu eklenir. Ben sarmalar hizasına kadar su koyuyorum. Üzerine bir tabak koyarsanız sarmalarınız yukarıya doğru yüzmez. Önce kaynayana kadar yüksek ateşte sonra da kısık ateşte içini çekmesi beklenir. Soğuyunca benim önerim yoğurtla servis edilir.
Afiyet olsun...

Eklenen Resimler
 
gokcegokce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2012, 03:19   #6
Ağaç Dostu
 
kelebek çalısı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,556
Galeri: 44
Herkesin bir tekniği vardır aslında yaprak sarması konusunda ama herkesin de becerebileceği bir yemek değildir.

Kaliteli yaprak ve lezzetli baharatların çeşnilendirdiği özel bir iç harcı ile birleşerek yapılan sarmalara son dokunuş kimi için arzu ettiği zeytinyağı çeşidi, kimi için bir kaç dilim limon, kimine göre tencerenin alt ve üst katını yaprak ile kaplamak ya da pişirme esnasında kapak kapanmadan önce dolma taşı denilen kapağı yerleştirmek, ya da yaprak şeklindeki erik pestilini son olarak en üst kata yerleştirmek olabilir. Yine pişme süresi en kritik noktalardan biridir.

Bence yaprak sarmasına her aşçı kendi özel dokunuşunu uygulayarak kendi imzasını atar.

Name:  zeytinyağlı.jpg
Views: 7742
Size:  50.6 KB

Bu arada muhacirlerin yaprakları kulaklı sardığını bilmiyordum. Ben de bazen kulaklı bırakırım. Köklerde muhacirlik olduğunun bir kanıtıymış demek ki, şimdi anladım sebebini

Kiraz, gultar, YeniBON ve 1 kişi beğendi.
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2012, 13:17   #7
Ağaç Dostu
 
gokcegokce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-03-2012
Şehir: Denizli
Mesajlar: 954
Bence sarmanın en güzel baharatı taze nanedir. Buram buram kokutur mutfağı yiyene de ferahlık verir. Sarımsaklı yoğurtla da enfes oluyor...

gultar beğendi.
gokcegokce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2012, 15:36   #8
Ağaç Dostu
 
çiftçi5234's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hozat Mesajı Göster
Karadeniz Bölgesi halkı, hodanana "galdirik" diyor, belki bu ismiyle hatırlarsınız.
Galdirik ;

Salut
Tomara gibi isimleride var

Rumelililerde ''labada'' diyorlar yanılmıyorsam.

çiftçi5234 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2012, 17:30   #9
Ağaç Dostu
 
gokcegokce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-03-2012
Şehir: Denizli
Mesajlar: 954
Evet labada sarması da meşhurdur muhacirler onu da çok yaparlar.

gokcegokce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2013, 03:31   #10
Ağaç Dostu
 
jeozuu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-05-2011
Şehir: Salalah-Umman
Mesajlar: 292
Galeri: 1
Merhaba,
Komşularım harika dolma yapıyorlar burada, yani Cizre'de, yaptıkça da getirirler sağolsunlar. Kıyma ile değilde minicik doğranmış kuzu etiyle yapıyorlar ve de bol sumak ekşili. Biber, patlıcan, asma yaprağı, soğan karışık oluyor ama en güzeli soğan dolması. Dolmalık soğan özel olarak satılıyor pazarda, uzun formda bir soğan çeşidi.

senemr ve YeniBON beğendi.
jeozuu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2013, 14:49   #11
Ağaçsever
 
senemr's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 92
Malatyalı bir komşumuz vardı, fasulyenin yapraklarını toplayıp sarma yaparlardı,ilginç gelirdi o zaman, ama şimdi bakıyorum da her yapraktan yapılıyor nerdeyse.

senemr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2015, 12:38   #12
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 4,986
Bu sayfaya uzun zamandır kimse uğramamış, dolma, sarma zamanı...

Özlemişsinizdir, buyurun zeytinyağlı... bir saate kalmaz pişerler, boy boy sarıldılar, en küçüğü 5 cm.
en büyükleri 12-15 cm. çubuk kraker gibi, herksin zevkine hitap edecek şekilde sarıldılar

Yapraklarım incecik kağıt gibi ve çok büyükler, ikie üçe bölünse olurdu fakat
ben uzun uzun sarılmasından zevk alıyorum, o yüzden yaprakları bölmedim
kalem gibi öyle çatala falan da gerek yok kraker gibi yanına da çay...

Name:  DSCF7244.jpg
Views: 2944
Size:  44.2 KB

Name:  DSCF7251.jpg
Views: 3092
Size:  55.2 KB

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2015, 07:29   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-03-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 624
Annelerin kalem gibi, eşlerin salatalık gibi sardığı dolma türüdür yaprak sarması...annenin yaptığı fıstıklı zeytinyağlı dolma gibisi yoktur...

murer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2015, 14:24   #14
Yeni Üye
 
erdem7's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-06-2013
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 26
Labada sarması ve gülhatmi yaprağı sarması da benden geldin. İstenilen iç yapılır ve bu yapraklara sarılır.

mozen ve Ozlem A beğendi.
erdem7 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2015, 17:42   #15
Ağaç Dostu
 
hira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,996
Evet bir Karadeniz'li olmayabilirim, ama bende çok güzel kara lahana sarabilirim

Eklenen Resimler
 
hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2015, 21:55   #16
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 4,986
Çok güzel görünüyorlar, gece gece olsa da yesek şimdi, ellerinize sağlık sevgili hira.

sevgihoca beğendi.
akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2015, 23:00   #17
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-03-2011
Şehir: rize
Mesajlar: 51
Bir püf noktası da benden. Dolma piştikten hemen sonra bir tepsiyle ters çevirip öyle soğutursanız dolmaların altta ve üstte kalanları aynı kıvamda olur.

sevgihoca beğendi.
vinne Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2017, 16:50   #18
Ağaçsever
 
firdevs-i's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-02-2015
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 58
Enginar dolması

Bu da benden arkadaşlar.
Mayıs ayı tam zamanı.
Taze soğan, dere otu, küçük enginar, pirinç, iç bakla ile.
Hem kışlık saklamalık hem de hemen yemelik tarif.
Bahçeden enginarların ufakları toplandı. Büyükler çanak enginar yemeklik olarak biraz daha büyüsün diye bekliyorlar.
Gelelim tarife, Enginar temizlemeye başlamadan önce bir leğene bol su ve limon tuzu döküyoruz. Büyük bir bıçak ile enginarın sap kısmını kesiyoruz. Uç kısımları dikenli olduğu için oradan da bir iki parmak derinliğinde kesiyoruz. Dış yapraklarından kart olanları koparıyoruz. Sonra üstten kestiğimiz yerden iki elimizle enginarın içini yavaş yavaş açıyoruz. Bir tatlı kaşığı yardımı ile içindeki tüyleri alıyoruz. Kabak oyar gibi. Burası biraz meşakkatli ama bir iki denemeden sonra hiç yapmayanlar bile çok rahat temizleyebilir. Enginara hiç su değdirmeden limon tuzlu suyun içine koyuyoruz.[ATTACH][ATTACH][ATTACH][ATTACH][ATTACH]Name:  IMG_20170519_072855.jpg
Views: 120
Size:  34.3 KB[/ATTACH][/ATTACH][/ATTACH][/ATTACH][/ATTACH]

Eklenen Resimler
    
Ozlem A ve Milla beğendi.
firdevs-i Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2017, 16:57   #19
Ağaçsever
 
firdevs-i's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-02-2015
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 58
[ATTACH][ATTACH][ATTACH]Name:  IMG_20170519_075205.jpg
Views: 119
Size:  37.8 KB[/ATTACH][/ATTACH]
[/ATTACH]
Fotoğraflarda da görüldüğü üzere dolma içimizi hazırlayıp baklaları temizliyoruz. Biber dolması hazırlar gibi içini çok fazla hazırlamayın. Beş küçük enginar için bir çay bardağı pirinç kullandım tam denk geldi.

Eklenen Resimler
   
akçabardak ve Milla beğendi.
firdevs-i Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2017, 17:07   #20
Ağaçsever
 
firdevs-i's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-02-2015
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 58
Red face

,Name:  IMG_20170519_080024.jpg
Views: 118
Size:  71.0 KB

Name:  IMG_20170519_084317.jpg
Views: 117
Size:  37.6 KB

Name:  IMG_20170519_093712.jpg
Views: 119
Size:  72.3 KB

Name:  IMG_20170519_081350.jpg
Views: 119
Size:  28.2 KB

Baklalı dolmamız hazır. Herkese afiyet olsun.
Kışlık saklamak isteyenler limonlu suyun içindeki enginarların suyunu silkeleyerek buzdolabı poşetlerine koyarak buzdolabının derin dondurucusunda saklayabilirsiniz. Baklayı da aynı şekilde. Kışın enginarlarımız temiz olduğu için hazırlaması daha kolay.

firdevs-i Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2017, 11:12   #21
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 4,986
Ellerinize emeklerinize sağlık sevgili firdefs-i çok güzel görünüyorlar, afiyetler olsun. Enginar dolmasını ben de çok severim, buzluğa koymak hiç aklıma gelmemişti, pazarda tazesi pek bulunmuyor ama, bulursam eğer ben de denerim.

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2017, 11:36   #22
Ağaçsever
 
firdevs-i's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-02-2015
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 58
Beğenmenize çok sevindim sevgili akçabardak. Güzel yorumlarınız için çok çok teşekkür ederim.

akçabardak beğendi.
firdevs-i Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2017