19-11-2006, 12:38 | #31 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Hadi bu savaşa bernde katılayım. Girit Usulü Bamya yı bilen ve yiyen varmı içinizde ? Çok lezzetli ve iyi bir mezedir. Bamya pişirenlere öneri pişirirken metal kaşık **** tahta kaşıkla sık sık karıştırmayın. Metalle karıştırırsanız biraz kararır sık karıştırırsanız canı sıkılır koyverir kendini. İkinci öneri kalemtraş imalatçılığı yapan bir akrabam Bamya için kalemtraş yapacağım diye tutturdu ve yaptıda sonra o mesleği bıraktı şimdi poşet imalatı yapıyor. Doğanın candüşmanları.Yani demem oki BAMYA KALEMTRAŞI ne ilginç değilmi tam zihni sinirlik iş. |
31-03-2007, 00:25 | #33 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
|
arkadaşlar bamya zeytinyağlı olarak yenir bizde bazen etli yapıyoruz sümüklü deyip tüketmeyenleride şanssız sayıyorum biz egeden niye gittik diyen arkadaşım malesef güzelliklerini görememişsin bir izmirli olarak üzüldüm sizin için ( |
01-04-2007, 15:46 | #34 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-02-2007
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 40
|
Bamyayı zeytinyağlı da severiz kuzu etli de .Zeytinyağlı yapıcaksak illaki koruklu olsun isteriz.Manisada, Aydında, pazarlarda bamya satılan tezgahların çoğunda koruk ta satılır.Pişme aşamasında bol domatesli bamyaya salkım halinde koruk ekler, yemeğimiz piştikten sonra bu koruğu içinden çıkarır öyle yeriz. Eğer koruk bulamadıysak bu sefer nar ekşisi kullanır ya da ekşi nar taneleri atarız içine.Vallahi yazarken bile ağzım sulandı Bu şekilde yemeyenler en güzel lezzetlerden biriyle tanışmamıştır bence Kuzu etli bamyayı ya yaparız ama genelde kurusuna çok yakışıyor et. Kabul etmek gerekirse kuru bamya ile tazesi bambaşka, çok ayrı lezzetler. Otu ,sebzeyi biz Egeliler çok iyi değerlendiriyor ve yapıyoruz diye etle aramız kötü demek te değildir bu Öyle olsaydı eğer Kuyu tandırı, Çömlek kebabı gibi damaklara kazandırdığımız lezzetler de olmazdı sanırım.Bence etin en güzel hali kuyu tandırıdır.Yani kısacası otu ot, eti et gibi yemeyi iyi biliriz |
02-04-2007, 12:10 | #35 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
|
Sizi tebrik ederim.Bir egeli ancak bukadar güzel anlatılır.Yani kısacası otu ot, eti et gibi yemeyi iyi biliriz. |
02-04-2007, 13:56 | #36 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-02-2007
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 40
|
Teşekkürler Rikeb |
24-05-2007, 21:11 | #37 |
Doğadelisi
|
Bamyayı zeytinyağlı veya kıymalı veya kuzu etli de pişirmiş olsak, ille de bamyaların üzerine 1 limonun suyunu dökmemiz gerektiği kanaatindeyim. Ve tabi hiç karıştırılmadan pişirilmesine itina etmek.. Böylece ağızlara layık bir tad ve laçkalaşmamış bir görüntü alacağımızdan emin olabiliriz.. |
24-05-2007, 21:14 | #38 |
Doğadelisi
|
Trakya Bölgesinde karşılaştığım ilginç bir bamya yemeğinden de söz etmeden geçemeyeceğim: tohuma kaçmış iri bamyaları yağda kızartıp üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek yemek.. Doğrusu ben bamya tadı alamadım ve sevmedim, belki özenenler deneyebilir. |
25-05-2007, 09:22 | #39 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: fethiye
Mesajlar: 157
|
Bamya tereyağlı ve tavuk etlide çok harika olur.Yalnız tavuk köy tavuğu olmalı. |
25-05-2007, 17:56 | #40 |
Doğadelisi
|
Tavuklu hiç pişirmedim ve yemedim. Sizin bu yazınızı okuduktan sonra google'da "bamya yemekleri" ne baktığımda, evet tavuklu tariflerde epice vardı. Hatta o tarz pişirilince içine sarımsak konulunca güzel olurmuş. Sayenizde değişik bir bamya yemeği öğrenmiş olduk, Teşekkürler.. |
25-05-2007, 19:55 | #41 |
Ağaç Dostu
|
Hayatımda hiç bamyayı dalında görmedim. Bir ay kadar önce attım tohumları bahçeye. Büyümeye başladılar. Salatalığa benziyor şimdilik yaprakları. Ne kadar büyüyecek, nasıl olacak merakla bekliyorum. Sonra da sizin tariflerinize göre pişiririm inşallah |
25-05-2007, 21:13 | #42 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: fethiye
Mesajlar: 157
|
Alıntı:
|
|
25-05-2007, 21:35 | #43 |
Ağaç Dostu
|
Bir yolculuk sırasında kalabalık bir ekip olarak Afyon’dan geçerken ünlü (şimdiki halinde değil) İkbal Lokantası’na uğramıştık. Benim dışımda arkadaşlarımın hepsi kebap söylemişti. Benim tercihim ise bamya olmuştu. Bunu gören arkadaşlardan biri bana: “Bamya yemeğini seven tam sever, sevmeyen de hiç sevmez..." demişti. Evet, etli ya da etsiz hiç farketmez ustaca pişirilmiş bir bamya yemeği her zaman, her yerde favorimdir. Hele bol soğanlı olursa!.. Roc’n roll’a meraklı olan eskiler bilir. 1970'li yıllarda bir Alman topluluğu vardı. Can!.. Efendim, Kaş’da garsonun önerisi üzerine bilmedik bir konserve yemeği yerler. Çok beğenirler. Yemeğin adını merak ederek sorarlar. Garson: ‘Ege Bamyası’ der. Topluluk bunun üzerine ikinci albümlerinin ismini EGE BAMYASI koyar. Evet ya, bamya kendini sevdirdiği zaman tam sevdirir... Sahi, bir müzik albümüne bamyadan başka ismini vermiş olan bir sebze var mıdır? İşte Plak kapağı: Düzenleyen hassoman : 26-05-2007 saat 22:59 |
26-05-2007, 15:21 | #44 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
|
Bamyayı geçen sene yetiştirdim.Çok suladığım için iki metre oldular ve çok iyi mahsul aldım.Doğru olan her gün sulamamakmış ama ben her gün suladım.100 tohum ektiysem 80 çıktı.tohumları 12 saat evvel suda bekletip dikerseniz verim artarmış.Bu sene denedim 100 tohumdan 40 tane çıkmadı ağlamak istiyorum en sevdiğim sebzedir oysa. |
26-05-2007, 15:27 | #45 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
Yetiştirmesini bilmesem de, en çok sevdiğim sebze yemeğidir bamya... |
|
26-05-2007, 15:31 | #46 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
|
|
26-05-2007, 15:35 | #47 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
Veriminiz gani olsun inşallah.. Tavsiyem kıymalısı, ben hep öyle pişiririm.. Sizinde seveceğinizi umarım.. |
|
26-05-2007, 16:12 | #48 |
Ağaç Dostu
|
Böyle anlattıyorsunuz bamyayı canım nasıl bamya çekti, ben nerden bulacağım şimdi. Olmaz ki ama |
26-05-2007, 20:18 | #49 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
|
Alıntı:
Her halin Allah'tan geldiğini bilen insanı hangi mesele isyana götürür? Allah'ın her verdiğine razı olan, huzursuz olur mu? "Benim için Allah, bu hali uygun bulmuş, elhamdülillah!" |
|
26-05-2007, 20:21 | #50 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
|
Biraz zaman alacak ama hasat zamanı ben size veririm.Şuan fideler 10cm kadar. |
26-05-2007, 21:58 | #51 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
Sevgiler Rikeb.. Düzenleyen Billur Korkmaz : 27-05-2007 saat 23:00 |
|
26-05-2007, 22:00 | #52 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
Sabret bir ay kadar sebocum oğlum, gelirsin ben pişiririm sana mayhoş mayhoş hem de. |
|
26-05-2007, 22:12 | #53 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Şarkının sözleri şöyle başlıyordu: Domates biber patlıcan domates biber patlıcan Bir anda bütün dünyam karardı bu sesle sokaklar yankılandı Domates biber patlıcan Keşke hislerimi sana açıkça anlatabilseydim Sana deli gibi aşık olduğumu söyleyebilseydim Göz göze geldiğimiz o anda Sanki dilim tutuldu bir anda konuşamadım karşında Ama güzelim bamyayı atlamış) |
|
26-05-2007, 22:25 | #54 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
|
|
26-05-2007, 23:24 | #55 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
|
Doğrusunu söylemek gerekirse faydalarını bilmiyordum. Sayenizde şükreden birileri olduğunu bilmek iyi oldu. Kimle konuşsam ağlıyor |
27-05-2007, 13:33 | #57 |
Ağaç Dostu
|
Zaten yazın istanbula gelmeyi düşünüyorum, o zaman sizi de görmüş oluruz |
28-05-2007, 11:54 | #58 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
29-05-2007, 00:04 | #59 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
|
Kesinlikle haklısın.Bugün topla yarın yine alırsın zaten iki gün ellemedinmi tohuma gidiyor. Kısaca hasat her gün ve uzun kollu kıyafetle yoksa kaşınırsın benden söylemesi.Bu gün İzmir'den kudretnarı ve mercanköşk geldi onları ekicem. |
29-05-2007, 07:52 | #60 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 369
|
Sevgili Billur Korkmaz' ın tarifine ek olarak geçen sene ilk defa denediğim ve çok beğendiğim Bamya kızartması ve üzerine de domates, sarımsak sosunun inanılmaz güzel olduğunu söylemeliyim. Tabiiki Bamya lar Yalova'dan ve kendi bahçenizdense anlatılmaz bir tat ..) |
|
|