22-10-2008, 15:30 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Bamya
Ben de bamya yemezdim, seneler önce staj yaptığım büyük bir fabrikada üç gün üst üste bamya çıkınca, bamya yer oldum. İlk gün ben yemem demiştim, ikinci gün servis yapan "Aa güzel yemektir." diye ısrar etti aç kalmamak için azıcık suyundan yedim, tadı hiç fena gelmedi. Üçüncü gün de bamya çıkınca bir tabak yedim. Zaten aralarda başka bir şey yeme imkanım da yoktu, akşama kadar aç kalacaktım, ama iyi ki de yemişim, benim inadım biraz da evdeki ısrarlaraymış, bunu da anladım. |
23-10-2008, 16:06 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Naaaptırıp durunuz bakem bi? Birisi BAMYA yemeyomuş.... Ben bu akşam kızlarıma BAMYA pişiriyorum.Hemide yazdan dondurduklarımdan. Arkadaşlar hakikaten bamya muhteşem bişey. Yazın 10 Kg. kadar eşim ve ben ayıklayıp, rengi dönene kadar bol limonlu suda haşladıktan sonra deep freez e attık. Şimdi onlarla inanılmaz şeyler yapıyoruz. Yani anlıyacağınız bu akşam bizde etli bamya var. ) |
23-10-2008, 16:40 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-08-2008
Şehir: Ankara&Manavgat
Mesajlar: 142
|
Bende bamyadan nefret ederdim.Bamyaya bayılan anneme şaşardım. Şimdi bende bayılıyorum. Bahcemde en cok yetistirmeyi istedigim sebzede bamya. yemediğim sayılı yemek vardı onlarıda birkaç kez yiyerek alıştım. Şimdi hiç bir yemeği seçmiyorum. Ahh keşke çocuklarımızda seçmese. Afiyet olsun Mahmut bey, çocuklarıda lıştırmışsınız ne güzel. Ayrıca yemek pişirip bunu paylaştığınız içinde sizi çok takdir ediyorum. Erkekler genellikle yapmaz, yapsalar bile bunu paylaşmaz saklarlar. Keşke sizin gibiler artsa. İyiki varsınız. |
23-10-2008, 16:56 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Bamyadan nefret edenlerden biride bendim. Ama şimdi büyük bir keyifle yiyiyorum. Çok şükür evde yemek seçme gibi bir durum yok.(Babamız hariç) Çoçuklar da hayır ben bunu yemem deseler bile çeşitli yöntemlerle yedirmeye çalışıyorum. Pek kolay olduğunu söyleyemem ama kazanan ben oluyorum. Afiyet olsun Mahmut bey ellerinize sağlık |
23-10-2008, 17:49 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Arkıdeşler Bamyayı hakikaten bende hiç sevmez ve hakikaten nefret ederdim. Sonra sonra öğrendim ve de araştırmaya başladım. Bamya yemeklerini ve mezelerini. Sonra dedimki yahu buda yenmezmi? Bamyanın özelliği pişirirken fazla kurcalayıp canını sıkmamak lazım birde hafif limonlu pişirmek lazım. Haaa mezesi konusunda hani hepimizin bildiği büyük boy bamyalar varya onları da ayıklayıp limonlu suda rengi dönenen kadar haşlayıp almak lazım; sonra da soğuyunca unlayıp hemen çık kızgın yapda kızartıp üzerine sarmısaklı yoğurtla servis etmek lazım. Yaniii sonuçta bu akşam bizim evde yemek olarak etli bamya mevcut (Hiç canı sıkılmamış) |
23-10-2008, 18:14 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Benim de bamyalı bir anım var. Yaş 13-14 izci kampına gitmiştim.Hergünkü yemek izciler tarafından yapılıyordu. Tanrım...... Benim nöbet günüme bamya geldi. Ben hiçbirşey yapmayı ( kahve bile ) bilmezken. Bana kocaman bir kazan bamya verdiler ve 4-5 arkadaş hepbirlikte nasıl ayıklayacağımızı anlatmaya başladılar. Önce bamyanın tüyleri ellerime batmaya başladı ( şimdi düşünüyorum da aslında bamyaların tüyleri batmaz, ama o zaman bana diken gibi gelmişti) ardından kestikçe bamyadan çıkan sıvı ellerime yapış yapış bulaşınca öyle bir ağlamaya başladım ki.... en sonunda ağlaya ağlaya kamp müdürünü annemi aramaya ikna ettim. Öğleden sonra annem babam kampa geldiler. Şimdi düşünüyorum da onlarla geri eve gelmişmiydim, yok galiba kalmıştım da uzunca bir süre bamya yememiştim. Bundan 10-15 yıl öncesine kadar da ağzıma koymadım. Şimdi ise bamyayı çok seviyorum. Çocuklarımda şükür ki benden çekmemişler. (Aslında güzel pişiriyorum da ondan galiba.) |
23-10-2008, 22:14 | #8 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-05-2008
Şehir: girne
Mesajlar: 39
|
bende bamyayı fırında içerisinde de büyük doğranmış soğanlar ve bol domatezlısini seviyorum. servis yapılırken de bamya bir birine karışmıyacak. manavdan bamyayı tek tek seçerek almasını da seviyorum .ama evde bamyayi kaçamak pişırebiliyoruz. Kızımdan dolayı.mahmut arkadaş bamya mezesi için de size teşekür etmeliyim bir alternatif mezem daha oldu. ilk fırsatta denemeliyim. |
24-10-2008, 08:13 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Bamyayı ayıklarken o malum yapışkanlık olmaması için ayıklamadan önce yıkayıp, hafif kuruduktan sonra ayıklıyorum.Özellikle dipfreez için fazla miktarda ayıkladığım zaman.Sonra sıcak limonlu su,ardından soğuk su şoklaması yapıp buzdolabı poşetlerinde deepfreeze koyuyorum.Böylece hiç hazır konserve almıyorum. |
28-10-2008, 08:33 | #11 |
Moderatör
|
Ben genç kızken, evde bamya pişti mi kaçacak yer arardım. Rahmetli babaannem de sık sık pişmesi için talimat verirdi. Bizimle meşgul olan Emine teyzeye yemiyeceğim diye yapmadığım kalmazdı. Pişen diğer yemekleri yemek isterdim hep. Öyle yaramazdım ki, eğer o gün bamya pişmiş ise zavallı adama mutlaka bir muzurluk yapardım; en kolayıma giden de adamın değer verdiği birşeyi saklamak olurdu. Seneler geçtiiii, ben türlü yemeğinde bile içinde tek tük olan olan bamyaları, çatalın ucu ile tabağın kenarına çeken Güler, en az bir kilodan yaptığım zeytinyağlı bamyayı öyle iştahla yiyorum ki şaşarsınız. |
29-10-2008, 09:40 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-08-2008
Şehir: Ankara&Manavgat
Mesajlar: 142
|
Sizden ve çevremdekilerdende duyduklarım sonucunda bamyanın genellikle çocukken kaçılan, büyüyüncede vazgeçilemeyen bir lezzet olduğu. Düzenleyen nergis06 : 31-10-2008 saat 20:12 |
10-08-2009, 18:15 | #13 |
Ağaç Dostu.
|
Bamyanın en çok yapışkan sıvısı bir çoğunu bamyaya karşı haksız bir nefret uyandırmıştı. Bence çoğunlukla bamya yemeklerini tam anlamında yapamamaktan kaynaklanıyor. Oysa sizler sayesinde saklama şekilleri ve pişirme yöntemlerini öğrendik.Bamyanın en makulü yaklaşık 1-3cm'lik boyda olanlarıdır.Bir bamya sever olarak severek tükettiğim sebzelerin başında gelir.Biraz şanslıyım galiba oturduğum sitenin etrafında 3-4 tarlaya bamya ekmişler.sabahları erken saatte ve akşam serinliğinde toplanıp pazar veya marketlere satıldığını söylediler.Tabi sitedeki komşularda burdan taze taza alıyoruz.Bu mevsimde kışlık bamya kurutuyor kışında tüketiyoruz. Ne yazık konservecilik burda pek uygulanmıyor. Sevgili Güler...zeytinyağlı bamya tarifini yazarsanız yarın akşam ilk iş uygulamaktır. saygılarımla |
10-08-2009, 22:27 | #14 |
Ağaç Dostu
|
İzmir ve yöresinin kınalı bamyası çok güzeldir,minik minik,yeşilli kırmızılı.Geçen gün pazarda bamya alırken bir hanım pazarcıya; ''bu nasıl bamya böyle kırmızı''dedi, ben de ; ''alın bu cins kınalıdır ve özeldir''dedim. Bamyayı pişirirken eğer koruk bulabilirsek, limon yerine koruk suyu kullanırız. |
07-09-2009, 16:13 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-01-2008
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 249
|
Bamya ister çorba ister yemek şeklinde pişsin ekşili olsun daha bir şey aramam .Kulakları çınlasın bir arkadaşım şu anda kırmızı bamyası ile meşhur izmirde kendisi oğullarına kral yemek bamya diyordu. |
|
|