03-12-2008, 21:36 | #1 |
Moderatör
|
Biber Dolması
Bu akşam yemeğe misafirim vardı. Dün alış verişe çıktığımda dolmalık biberlerin albenisi çok güzeldi. Aldığım biberlerden, zeytinyağlı dolma yaptım. Agaclar.net üyesinin yemekleri de ona has süslenir değil mi? |
27-04-2009, 17:39 | #6 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-04-2009
Şehir: bursa
Mesajlar: 44
|
Güler hanım neye dokunsanız çiçek açıyor.Elinize sağlık. |
27-04-2009, 17:49 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: adana
Mesajlar: 389
|
sayın Güler hanım elinize sağlık, Dolmaları görmekte,biraz geçkalmış durumdayım ama, neyse dolmaları süslemişsiniz, harika. Aslında o güzelim dolmaların üzerine ayrık otuda konsa yenir. Elleriniz dert görmesin. Çok güzel bir yaratıcı gücünüz var. Sevgiler sunuyorum. sağ ve sağlıcakla kalınız. Yüzünüzden gülücükler eksilmesin. |
03-05-2009, 16:39 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-06-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,513
|
Muhteşemsiniz, bilginizle, enerjinizle, dostluğunuzla, yaratıcılığınızla ve zerafetinizle... |
03-05-2009, 23:08 | #12 |
Ağaç Dostu
|
Lilium. Vallahi ağzının tadını biliyorsun. Temmuz ayında bunun acısını çıkaracağım. Bir gün sende, birgün Güler Abla'da. Tepsileri hazır tut. Ben Hercailerin altındaki dolmaları inanın farketmemiştim. |
03-05-2009, 23:11 | #14 |
Ağaç Dostu
|
Vallahi iyi olur Güler Abla. Nasıl olsa biryerlerde yemek yiyerceğiz. Zahmet olmazsa. Bakarsınız Lilium'da bahsettiği tepsiyi getirir. Fakat en güzeli sizleri orada görmek. Düzenleyen Cumhur Tonba : 03-05-2009 saat 23:12 Neden: ekleme |
30-07-2010, 12:39 | #17 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-07-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3
|
İnsan bu halini görünce dokunmaya kıyamaz. Alıntı:
|
|
21-05-2020, 14:56 | #19 |
Ağaç Dostu
|
etli biber dolması
Güler hanımın dolmalarına benzeyemese de acemi işi olan tarif belki bir kaç kişiye yararlı olur. Bir buçuk bardak pirinç çeşmede yıkanır süzdürülür suyu, geniş bir kaba konulur. Üzerine bir avuç kadar kıyma eklenir. Rendelenmiş bir kaç domates (ufak ufak doğranmış da olabilir) ile gene küçük küçük doğranmış bir büyük soğan ilave edilir üzerlerine yarım yemek kaşığı salça bir kaşık kadar z.yağ eklenir uygun miktarda nane-maydanoz tuz karabiber ilave edilerek karışım iyice yoğrulur. Malzemeler hakkı ile karışmalıdır buna yemek dilinde özleşinceye kadar yoğurma diyorlar. İç malzememiz hazır oldu ( arzu eden kabın üstünü kapatarak bir kaç saat buzdolabında dinlendirebilir ama çok gerekli de değildir gibi...). Biberler yıkanır suyu süzülsün diye kenara konur. Daha sonra biberlerin saplarından içeri doğru zorlama ile kapakları ayrılarak kenara alınır. İç malzeme bir çay kaşığı yardımıyla biberlere sıkı olmayacak şekilde doldurulur ( pirinç pişince şişecek ona yer kalması lazım) kapaklar kapatılır ve büyükçe bir tencereye sıralanırlar ( yaklaşık 20 adet bibere bu malzeme denk geliyor büyük bir tencere de tam uyuyor bu sayıya). Tencereye bir su bardağı soğuk su ilave edilir yarım bardak kadar da z.yağ...Tencere kuvvetli ateşte fokurdatılır akabinde en kısık ateşte pişmeye bırakılır... Pişmesini kokudan takip etmek arada da çatal batırmak suretiyle yoklamak lazım, yaklaşık bir buçuk saat sürebilir. Su ilavesi genelde gerekmeyecektir ama olursa diye yazıyorum kaynar su eklenebilir... Pandemi sebebiyle evde kalınca bir çok yemek öğrenmek mümkün oldu. Nette kıyamet gibi tarif var ama ben bir acemi olarak yapabildiğimi yazarsam daha bir teşvik edici olabilirim belki dedim. |
21-05-2020, 17:47 | #20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-04-2020
Şehir: Çanakkale / Bayramiç
Mesajlar: 154
|
Sn.hosseda, Size iki kısa püf noktasınıda ben söyleyeyim. 1. Dolmalık biberde kapak açılıp içi temizlendikten sonra sivri bir çatalla altından delikler açılır ki kaynamayla alttanda içinde dönen suyu girsin. 2. İçi temizlenen dolmalık bibere mevcut iç harcı konulmadan önce tuzlanır.Lezzeti dahada artsın diye. Saygılarımla. |
21-05-2020, 21:26 | #21 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler sn. Çamfıstığı. Dolmalar alttan delinirse girecek su sebebiyle dolma içi lapalaşmaz mı ? Tuzlama çok güzel bir yol ama fazla tuzdan sakınmaktayız. Dolmanın pirinçlerinin diri ama yeterince pişmiş olması için neye dikkat etmek gerekir hakkında tecrübeniz varsa yazarmısınız lütfen. Çocukluğumda evimizde yapılan dolma mahallenin ekmek fırınına götürülerek pişirilirdi ondan mıdır bilmiyorum ama o dolmanın lezzetini ve içinin tane tane oluşunu aramaktayım sanırım. Biraz daha ustalaşırsam köy evimizin bahçesindeki taş fırında pişirmek hayalim dolma yemeğini. Sonraki hedef yaprak sarması.... |
21-05-2020, 22:09 | #22 | |
Moderatör
|
Alıntı:
Sonra atını söndürüp hafifçe karıştırdıktan sonra baharatları (tuz-karabiber-kuru nane) koyduktan sonra kıymayı, küçük küçük doğranmış domates ve dereotunu da ilave edip biberlere dolduruyorum. Biberlerin altını delmiyorum. Zeytinyağlı biber dolması tabii daha başka pişiriliyor. |
|
22-05-2020, 05:41 | #23 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-04-2020
Şehir: Çanakkale / Bayramiç
Mesajlar: 154
|
Alıntı:
Dolmalar alttan delinir ve herzamankinden 1 tık daha az su koyarsanız lapalaşmaz. Dediğim gibi tuzlama yaparsanız başka hiçbir aşamada tuz koymanıza gerek kalmaz. Mahallenin ekmek fırınına götürürek damanızda kalan tadı sizde evinizde tencerede pişirdiğiniz dolmanızın kapağını piştikten sonra hiç açmadan en az 12 saat kapalı olarak tutun ve ardından bir borcam veya fırın tepsisine dolmalarınızı dağıtmadan tek tek alarak dizin ve tencerenizdeki kalan suyunuda kenarından ilave ederek 170' fırınınızın normal alt üst kademesinde (turbo değil)1 saat kadar tutarak üstlerinin yeterli oranda kızarttıktan sonra çıkartıp dinlendirmeniz ve afiyetle yemenizi tavsiye ederim. Saygılarımla. |
|
21-12-2020, 12:38 | #24 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-12-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 10
|
Güler Hanım, ben de bir biber dolması tarifi paylaşmak istedim. Herkese afiyet olsun şimdiden KIZARTMALI BİBER DOLMASI Malzemeler: 1 su bardağı sıvı yağı 1 adet büyük boy patates (küçük küçük küp şeklinde doğranmış) 1 adet yeşil kabak (küçük küçük küp şeklinde doğranmış) 1 adet patlıcan (küçük küçük küp şeklinde doğranmış) 2 adet kırmızıbiber (küçük küçük küp şeklinde doğranmış) 6 adet taze dolmalık yeşilbiber ½ çay kaşığı toz şeker 2 adet domates (kabukları soyulup, rendelenmiş) 1 çay kaşığı kırmızı toz biber 1 çay kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı biber salçası 1 tatlı kaşığı domates salçası 2 çorba kaşığı üzüm sirkesi 2 diş sarımsak (incecik doğranmış) 1 çorba kaşığı sıvıyağı ½ çay kaşığı karabiber Bir tutam maydanoz (kıyılmış) Hazırlanışı: 1. Patatesi iyice yıkayıp küçük küpler şeklinde doğrayın ve bol suda bekletin 2. Yeşil kabağı iyice yıkadıktan sonra kabuklarını soymadan çok küçük küpler şeklinde doğrayın 3. (Kabak ve patlıcanların boyutu küçükse ekleme yapabilirsiniz 4. ) Limonlu suda bekletin 5. Patlıcanı yıkayıp alacalı soyduktan sonra tavla zarı büyüklüğünde kesin ve tuzlu suda bekletin 6. Kırmızıbiberleri yıkayıp çekirdeklerini çıkardıktan sonra küçük tavla zarı şeklinde doğrayın 7. Yeşil taze dolmalık biberlerin sap kısmından sıkıca tutup orta kısmını içeriye doğru bastırın, ortası tamamen koptuğunda yukarı doğru çekip içindeki çekirdekli kısmını çıkarın iyice yıkadıktan sonra kenara alın 8. Geniş bir kızartma tavasına yağı ekleyip kızdırın 9. Sırasıyla patatesleri iyice süzüp kurulayıp kızgın yağda rengi altın rengi olana dek kızartın 10. Kızardıktan sonra kevgir yardımıyla havlu kağıt serilmiş tabağa alın 11. Devamında kabakları süzüp iyice kuruladıktan sonra kızgın yağda rengi dönene dek kızartın ve havlu kağıt serilmiş tabağa aktarın 12. Sonrasın da patlıcanları süzüp kuruladıktan sonra kızgın yağda pişene dek kızartın yağı süzülmesi için havlu kağıt üzerine alın 13. Yeşil dolmalık biberleri iyice kuruladıktan sonra kızgın yağda her yeri kızaracak şekilde kızartıp kenara alın 14. Son olarak kenarda bekleyen kırmızı biberleri kızartıp havlu kağıt üzerine alıp bekletin 15. Kızartma işlemini tamamladıktan sonra küçük bir tavaya sıvıyağı ekleyip üzerine rendelenmiş domatesleri ekleyin ve domatesler kaynayınca sarımsakları ilave edip karıştırın 16. Sonrasında domates salçası, biber salçası, tuz, karabiber, kırmızı toz biber ve şekeri ekledikten sonra malzemeleri karıştırarak bütünleştirdikten sonra orta ateşte kaynatın 17. En son üzüm sirkesini ekleyip 1 dk 18. daha ateşte tuttuktan sonra karıştırarak ocaktan alın 19. (sirke en son eklenmelidir 20. Sirke eklenip kaynatılırsa sosun tadını etkilediği için 21. )Ardından geniş bir kabın içerisine kızarttığınız bütün sebzeleri ekleyin üzerine kızartma sosunu ilave edip bütün malzemeleri karıştırarak bütünleştirdikten sonra kızartılan yeşil dolmalık biberlerin içine doldurun 22. Üzerlerine kıyılmış maydanoz serpiştirerek sarımsaklı yoğurt eşliğinde servise sunabilirsiniz Tarif videosu için: https://www.tarifinisevdim.com/detay...dolmasi-tarifi Düzenleyen TarifiniSevdim : 21-12-2020 saat 12:38 Neden: link ekleme |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|