agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Acem Borusu (Campsis radicans) (http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/697.htm)

Plumbago 02-01-2006 13:16

Acem Borusu (Campsis radicans)
 
1 Eklenti(ler)
Latince Adı : Campsis radicans
Türkçe Adı : Acem Borusu
Form : Sarmaşık


10 m.'ye kadar havai kökleri sayesinde tırmanabilen odunsu bir sarmaşıktır. Yapraklar tek tüysü, 9-11 yaprakçıktan meydana gelir. Kısa saplı ve genellikle eliptik yapıdadır. Boylar 3-6 cm.'dir. Uçları sivri, kenarları düzenli dişlidir. Çiçeklerin dış yüzü portakal, içerisi sarı renktedir. Çiçekler boru şeklindedir. Terminal durumlu, bileşik salkım halinde kurullar oluşturur. Meyve kapsül şeklinde ve içerisinde sayısız tohum bulundurur. Üretimi tohum ve çelikle olur. Anavatanı Amerika olmasına rağmen ülkemize İran'dan geldiği için Acem Borusu ismi verilmiştir. Park ve bahçe düzenlemelerinde örtücü bitki olarak tercih edilir.

Humeyra 01-03-2006 15:10

Ben de bir kaç yetiştirme tüyosu vereyim bari:

Acem Borusu çok kolay yetişir. Dalları duvarlara tutunarak büyümekle beraber,ilk bir kaç yıl bitki bağlanarak desteklenmelidir.

Sarmaşık bol güneşli,drenajı iyi bir yere dikilir.Yazın düzenli sulanır. Gübreli toprağı sever.

Kış sonunda önceki yıl çiçek açmış bütün dallar 3-4 göz üzerinden budanır. Bitki kök sürgünleri veya çelik yoluyla çoğaltılabilir.

Kuru ağaçlara sardırılınca çok güzel duruyor. Bir de iklim aşırı soğuk değilse campsis radicans yerine campsis grandiflora türünü tavsiye ederim. Çiçekleri daha büyük ve gösterişli, bitkisi daha gürbüz yetişiyor.





http://www.humeyraozdamar.net/sayfaresim/campsis.jpg

malina 01-03-2006 15:31

Alıntı:

Kuru ağaçlara sardırılınca çok güzel duruyor
Canlı ağaca zarar verme boyutu nedir?

Humeyra 01-03-2006 15:52

Ağaçtan gıda çektiğini sanmıyorum. O boyutta parazit bir bitki değil.Fakat çok çabuk büyüyen, ağaçlaşan bir bitki; ağaca yük olur ve hava almasına engel olarak boğar. Tecrübeme dayanarak söyliyeyim, canlı ağaçlara hangi tür olursa olsun sarmaşık sardırmak çok zararlı.

aybala 01-03-2006 16:05

Galeriden bir kaç fotoğraf :)

http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=1402

http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=1401

aydil 07-05-2006 15:47

balkonumuzda yetiştirdiğimiz acem borusu maalesef kurudu :(
çiçekleri çok hoş bir sarmaşık türü

didegok 28-07-2006 12:00

aslında çok kolay yetişir ve oldukça arsız bir bitkidir.
ahşaptan yapılmış camekanımıza sardığı ve ahşabın arasına girerek açma yaptığı için biz tam toprak hizasından kesmiştik. 1 yıl geçmeden metrelerce uzunluğa geliyordu. ama çok güneş alan bir yerdeydi. sanırım tam güneş altı bir yerde olması işinizi kolaylaştırır.

Hasan Lalezar 29-11-2006 22:34

Ankara'da oturuyorum ikinci kışı olacak bu sene 30 cm boyunda hazır aldım acem borusunu hala aynı boyda suruyorsonra kuruyor boyu uzamıyor siz arsız dedıkçe ben hatayı kndimde arıyorum batıkentte oturuyorum toprak pek ii degil sanırım drenaj problemimiz var galiba

levo59 19-03-2007 08:33

acem borusu
 
herkeze iyi baharlar

acem borusunun çiçeği hangi aylarda açıyor acaba

ceviz ağacı 18-05-2007 21:47

Arkadaşlar ,
Acem borusunun pembe rengini arıyorum . 2 ay önce Fas ' a gitmiştim ve orada bu sarmaşığın pembesini görmüştüm , hala güzelliği aklımdan çıkmıyor ve sizlerde varmı merak ediyorum.

limon 19-05-2007 00:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ceviz ağacı (Mesaj 105682)
Arkadaşlar ,
Acem borusunun pembe rengini arıyorum . 2 ay önce Fas ' a gitmiştim ve orada bu sarmaşığın pembesini görmüştüm , hala güzelliği aklımdan çıkmıyor ve sizlerde varmı merak ediyorum.

İlk defa duydum. Bulursanız ben de isterim :)

Erguvan Muhibbi 19-05-2007 00:24

Benim balkonumdaki yavaş yavaş gonca süygünlerini veriyor Göztepe de.
Balkon fotoğrafları bölümünde fotoğrafını da koymuştum.

Oyaman 24-09-2007 23:14

5 Eklenti(ler)
Acem borusuna mükemmel bir örnek :
Yer : Sahildeki Kasım Yaman Parkı - Kuşadası
Yaşı konusunda kesin bir bilgi edinemedim.Palmiye' ye sarılmış , boy yaklaşık 15 metre.Gövde kalınlığı ilgi çekici!

COYOTE 11-03-2008 21:39

Balkondaki acem borusu göz vermeye başlamış;)

A.Şahin 11-03-2008 22:11

Acem borusunun çiçeğini koparıp arka kısmından üflediğinizde gerçek boru sesine yakın bir ses çıkardığını biliyormusunuz ? :D :D

Mehmet Eskizara 12-03-2008 22:44

pembe renkli acem borusu ?.
 
Sayın cevizağacı , pembe renkli acemborusunu ilk defa sizden duyuyorum.
Bahçemde iki adet acem borusunu beş seneden beri yetiştiriyorum,ancak
renkleri portakal. Yanlarında da birer mor salkım yetiştirdim , koku işinide
morsalkımlar hallediyorlar. Acem borusu ile morsalkımlar çok uyumlu birliktelik
sağlayan bitki türleri , tavsiye ederim . Pembe renkli acem borusu bulmak
ümidi ile , selamlar .:).

limon 13-03-2008 10:54

Mehmet Bey ben de ilk defa burada duymuştum. Daha sonra karşı komşum Japonya'dan aldığı pembe acem borusundan bahsedip, çeliğini vermeyi teklif etti. Halen almadım çeliği ama mutlaka alıp dikicem.

Mehmet Eskizara 14-03-2008 00:16

Sayın Lİmon , ifadenizden anladığım kadarı ile pembe renkli acem borusu
olduğu anlaşılıyor. Çelikten yetiştirmek bu bitki için en uygun yöntem diye-
bilirim . Şimdiden başarılar , siz bir defa yetiştirin belki ileride başka bitkiler-
le fide takasında da bulunabiliriz . Tekrar başarılar, kolay gelsin.:):).

sehitler_diyari 14-03-2008 03:46

Bu bitki ne zaman çeliklenir mevsimi varmıdır. Çelikleme nasıl yapılır bir tür aşı şeklimidir. Eğer aşı şekli ise hangi bitkiye aşı yapabiliriz. sanırım kokusu hoş değil. Evimizdeki duvarlara kafes tel gerdikten sonra böyle bir bitki ile sardırmak istiyorum. Bitki öneriniz varmı? Şimdiden teşekkürler.
Saygılarımla...

caretta 14-03-2008 04:59

Sayın Şehitler Diyarı,

Acem borusunun kokusu yok..Sardırmak için de sadece tutunacak bir yer bulması yeterli, tel kafese gerek yok.Her halükarda binanıza sarılacaktır.
Çelikleme ya da üstündeki tohumlardan üretebilirsiniz..Sanırım Çanakkale de şu sıralar çelikleyebilirsiz.Daha burada bile yapraklanmadı..Ağustosa doğru çiçekleniyor..Daha teknik sorularınıza arkadaşlarım yardımcı olacaktır.

Yalnız yemek yerinin üstüne gelen kısımlarda zorluk çıkabilir çünkü çiçekler çok döküldüğünden masanızdan ya da oturma bölümünden devamlı temizlemek zorundasınız.Binanızın ya da duvarınızın diğer bölümlerinde çok memnun kalacağınızı düşünüyorum.

Hanımeli,mor salkım,çarkı felek, begonvil bence diğer araştırıp karar vereceğiniz çiçekli ve kokulu sarmaşıklara örnek olabilir.

Bence önce çiçekli, kokulu ya da her dem yeşil kalanların arasından kullanacağınız alanlara göre seçim yapmalısınız..Mesela oturacağınız kısma yakın kokulu ve görüntü açısından çiçekli olanları tercih edebilirsiniz..Bahçenin görünmesini istemediğiniz kısma ise yeşil yapraklı sarmaşıkları dikebilirsiniz.

Passion 16-04-2008 14:27

Merhabalar,

Acem borusu dikildikten kaç sene sonra çiçek açar acaba? Benimki güneş gören bir yerde olmasına rağmen 5 senedir hala çiçeğini göremedim. İlk dikildiğinde 10-15 cm kadardı sanırım. Annem dikmiş. 2-3 sene o boyda kaldı zaten. Son iki senedir boyu uzayabildi. Geçen sene boyu 4-5 metreye kadar uzadı. Bu sene şimdilerde yeni yeni yapraklanmaya başladı ama yapraklanma ancak 1.5-2 metrelik kısma kadar var. Daha yukarası kuru ince dal formlarında. Toprağı killi bir toprak.

Yanına geçen sonbahar mor salkım çeliği diktim. Morsalkım çeliğinin birinde yeni filizlenme görünüyor. Diktiğim yer garaj önü. Acem borusunu iplerle garaj önüne sardırdım. Morsalkımı da garajın çatısına sardırmayı düşünüyorum. Gerçi çatı metal sacdan yapılma. Aşırı sıcaklık oluşup morsalkımı etkileyebilir diye de düşünmüyor değilim.

Acem borusunu çiçeklendirme konusunda erken mi davranıyorum ? Eğer açması gereken zamanda ise ne yapabilirim ? Toprağına gübre vs. atmaya çalışıyorum ama bu ne sıklıkta ve ne gübresi olabilir bilmediğimden ne kadar sağlıklı gübreleme yaptım bilmiyorum..

lastmoon 18-04-2008 10:17

Campsis radicans memleketimizde en çok kullanılan Campsis türüdür. Çok dayanıklı ve odunsu bir gövdeye sahip asmalardır.Kırmızı- portakal çiçekler Temuz ortasında belirirve Eylül sonuna kadar açık kalabilir.Kuvvetli donlardan zarar görürse de ilkbaharda yeniden sürerler. 'Flava'nın sarı çiçekleri vardır. 'Praecox' kırmızı çiçeklidir. 'Speciosa' kültüvarı ise fazla tırmanıcı değildir.12m. ye kadar boylanabilir.
Campsis grandiflora (çin borusu) türü ise yaz ortasında geniş ve kızıl renkli çiçeker açar. Diğer Campsis türlerinden soğuğa daha az dayanıklıdır ve onlar kadar büyük ve yayılıcı olmazlar.

Mehmet Eskizara 22-04-2008 00:08

Sayın Lastmoon verdiğiniz bilgiler için teşekkürler , belirttiğiniz gibi kış
soğuklarına dayanamasa da ( Çorum için söylüyorum) baharda yeniden yapraklanıp, portakal renkli güzel çiçekler açıyorlar.

MSaygin 01-05-2008 13:30

Bizim yaylada, 1000mt. rakımda, kışın karın altında oluyor.Soğuğa o kadar hassas diyemeyiz sanırım.

ceviz ağacı 01-05-2008 14:01

Sevgili Limon ,
Pembe acem borusu çeliğinden bende rica edebilirmiyim . Teşekkürler...

abk 02-05-2008 11:12

Acem borusu, bulunduğum yerde çok rahat yetişen bir bitki ve çok seviyorum. Ancak, bitkinin içine yerleşen bizim kıskıç dediğimiz böcekleri sevmiyorum. Bu böceklerden kurtulmanın bir yolu var mı?

kayhan72 28-06-2008 00:25

Merhaba,
Benim Acem Borusu her yıl nerdeyse 1 metre uzuyor, bol çiçek açıyor yani problem yok ama bir sorunum var ki her yıl yaprakları çok açık yeşil hiç yemyeşil olmadı. Yalnız yaprak damarları belirgin biçimde yeşil. Sizce nedir bu canavarın sorunu?
Saygılarımla

Buket Aknar 28-06-2008 10:37

Arkadaşlar; Sarmaşıkları çok seviyorum ve bende de 2 tane acemborusu var. İkisini de belki bonsai yapabilirim diye Msgürkan vermişti. Bir tanesini bonsai yapmayıp bahçeye dikmeyi düşünüyorum. Yaptığım araştırmalar sonucu oldukça arsız ve eve yakın dikilirse kökleri heryerden çıkabilecek bir bitki olduğunu öğrendim. Yine de durmadan araştırıyorum ve bahçemde bir yere mutlaka dikmek istiyorum.
Bu konuda farklı tecrübeleri olan varsa merakla bekliyorum. Acaba saksıya mı diksem diye de düşünüyorum. Ne dersiniz bir saksıda bahçenin bir yerine yerleştirirsem sağlıklı yetiştirebilirmiyim? Ne büyüklükte bir saksı kullanmam gerekiyor?

Passion 28-06-2008 11:46

Benim acem borusu, bu sene güzel dallanıp budaklandı. Ama yaprakları açık yeşil ve bazıları dökülüyor. 1 hafta önce Büyükada' da idim. Orada çok güzel açmışlardı. Begonvillerle birlikte çok güzel bir renk cümbüşü oluşturmuşlardı.

Benim acemborusunda tomurcuk bile göremedim henüz . Bu senede mi açmayacak acaba :confused: :( .

Fatih 07-06-2009 22:39

Bu da benim bu gün komşumdan aldığım acem borusu.Çiçek açtığını komşum hiç söylemedi.Ama bende çiçekli görmedim.Açması için neler yapabilirim:confused:Başka renklerinin olduğunu nette yaptığım araştırmalarda gördüm.Acaba başka renklere sahip arkadaş varmı aramızda:confused:

http://www.agaclar.net/forum/attachm...4&d=1244401835

http://www.agaclar.net/forum/attachm...5&d=1244401835


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024