agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   İncir yapraklı kabak (Cucurbita ficifolia) (http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/33982.htm)

Jezebel 08-03-2014 20:22

İncir yapraklı kabak (Cucurbita ficifolia)
 
3 Eklenti(ler)
Cucurbita ficifolia
İncir yapraklı kabak



Eklenti 474704




Shark fin melon (Köpekbalığı yüzgeci kavunu), Yedi yıllık kavun olarak da biliniyor.
Farklı ülkelerde farklı isimlere sahip.
Kabak cinsine benzer olmasına rağmen biyokimyasal olarak hayli farklı özelliklere sahip.



Eklenti 474705




Bir kök üzerinde 50 meyve alınabilir.Diğer kabaklardan farklı olarak çekirdekleri siyah renktedir. Diğer kabaklara nazaran yüzeyi düzgündür.
Bir çok iklimde bir yıllık olan bu kabak, uygun iklimde yedi yıl yaşadığı gözlemlenmiş.
1000-3000 metre rakımlarda yetişir. Amerika orijinlidir.
Kök sitemi çok güçlü ve viral hastalıklara dayanıklıdır. Bu sebeple az yağışlı ve farklı rakımlara da uyum sağlayabilir.
Kök siteminden dolayı aşılama için de kullanılır.
Bazı bilimsel çalışmalar , hipoglisemik etkisini teyit etmiştir.
Kabuğu soyulmak yerine kırılıyor olması enteresan bir ayrıntı.



Eklenti 474706




Asyada Diyabet tedavisinde kullanılıyor.

münevver48 09-03-2014 08:32

sayın jezebel,acaba bu ilgiç kabağın tüketimi nası oluyor?sanki pişirilmeye pek uygun görünmüyor.tadı nasıl neye benziyor?bir bilginiz varsa bunlarıda paylaşırmısınız?

Jezebel 09-03-2014 16:44

Sn. münevver48, şeker düşürücü etkisini okuyunca önce Youtube 'de bu kabakla yapılan yemeklere baktım. Sayfalarca tarif var. "Köpek balığı yüzgeci" denmesinin sebebi var- bu kabakla yapılan çorba köpek balığı yüzgeci çorbasına benziyormuş :)
Ben kişisel olarak bu kabağı merak ettim.
Son zamanlarda hayvansal besinlerden hayli soğdum.
Bu sebeple alternatif protein kaynaklarını da araştırıyorum.

Jezebel 10-03-2014 17:12

1 Eklenti(ler)
Merakıma yenik düştüm.
Tek Türkiyeye gönderen satıcıdan 6 adet organik tohum aldım.
Şimdiden hayalını kurmaya başladım.:o



Eklenti 475202



Tarifleri de alsam mı şimdiden:rolleyes:

münevver48 10-03-2014 22:27

sayın jezebel,bu tohumları alarak çok iyi yapmışsınız.denemeye değer.bence tariflerinide almaya başlayın.artık sıra ekmeye kaldı sanırım.bildiğimiz kabak çabuk filizlenir .bakalım bu ne zaman filizlenecek.daha sonra gelsin ürünler.vallahi ben bile kaptırdım kendimi hayal kurmaya neyse size kolay gelsin.

Jezebel 20-03-2014 15:10

1 Eklenti(ler)
Tohumlar geldi, tam zamanında :)


Eklenti 477163


Bu gece ılık suda bekliyecekler.

Jezebel 23-03-2014 16:17

Dün pet bardaklara ektim.
Sera ortamı sağladım.
Gelişmeleri burada paylaşırım.

Jezebel 27-03-2014 15:03

Bu gün itibarıyla 1 tohum çimlendi :)
Bir kabak için bu kadar heyecanlanacağımı bilmiyordum.

Jezebel 06-04-2014 14:08

1 Eklenti(ler)
6 ohumdan üçü çimlendi.

İlki


Eklenti 481063



.

Jezebel 04-05-2014 21:41

2 Eklenti(ler)
Kabaklarda son durum.


Eklenti 489459



Eklenti 489460


Bakalım nasıl gelişecekler, şimdilik durum iyi.

münevver48 05-05-2014 07:47

maşallah jezebel, bahçeye dikmişsiniz. hasatı bol olur inşallah...

Jezebel 05-06-2014 11:11

3 Eklenti(ler)
Kabaklarda son durum:


Eklenti 499776

Şu an açmış olan çiçek




Eklenti 499777

İlk açıp geçen çiçek, meyve tuttu sanırım...




Eklenti 499778

Bitkinin verimi konusunda bu tomurcuklar fikir veriyor sanırım.
Boyu 5 metre oldu( her biri) ve gün be gün uzuyor.
Bu kabağı sevdim:rolleyes:

münevver48 10-06-2014 08:20

sevgili jezebel,yanılmıyorsam normal kabak gibi iki tür çiçeği var. meyveli ve meyvesiz.sizde izmir de oturuyorsunuz kabak çiçeği dolmaını sanım bilirsiniz.denemeyi hiç düşünmedinizmi?

Jezebel 10-06-2014 09:05

Kıyamam bu kabağa, meyve versin istiyorum.
Kabak çiçeği dolması güzel de Türkiye için yeni bir türden tohum elde etme arzusu ağır basıyor.
Hem yiyecez hem şekerimiz düşecek, süper bir şey bence:rolleyes:

Jezebel 13-06-2014 13:53

1 Eklenti(ler)
Haklısınız. Ben hiç kabak yetiştirmedim, her çiçek kabağa dönüşmüyormuş.
Yani birçok çiçek kabak olacakken olmadı, dolma olabilirdi, artık geçti...
Kabak olacak çiçek böyle olacakmış, şimdi anladım:)



Eklenti 501778



Bir musibet bin nasiyatten iyiymiş.
Keşke tüm musibetler böyle masum olsa:)

münevver48 14-06-2014 22:09

eh!bazen tecrübeler yaşanarak öğrenilirmiş. dolma yapmak için henüz geç kalmış sayılmassınız. normal kabaklar gibiyse sürekli çiçek açacaktır.meyvesiz çiçekleri sabah toplayıp, dolmasını deneyebilirsiniz. hani biber kabak patlıcan ne doldurursanız üzerinede üç beş çiçek doldurup koyabilirsiniz. birde çiçeğin tadını deneyip tecrübe ediniriz. bazı kabak türlerinde kabak çiçeklerinin tadı acı mavrımsı bir tat oluyor. size zahmet olmazda denerseniz, çiçeğindende faydalanmış oluruz.

Jezebel 03-10-2014 18:10

1 Eklenti(ler)
Bitkilerim onlarca metre uzunluğa ulaştı.
Şimdiye kadar kabak elde edemedim.
Izmiri sevmedi, aşırı sıcaklardan hoşlanmadı.
2 haftadır havalar serinleyince durum değişti.
Son durum:



Eklenti 519685


Umut var.
7 yıllık olduğu iddası var, bu sene olmazsa seneye olur :)

Jezebel 14-10-2014 00:07

"1000-3000 metre rakımlarda yetişir" denmiş ama artık denize 0 rakımda da yetiştiğini ıspatladık.
Rakım filan bakmıyor, arsız vesselam.
Boşuna sızlanmışım, hızla meyve veriyor ve büyümeye devam ediyor.
Netteki yemek tarifleri ilginç gelmedi.
Kendi çorbamızı kendimiz yapacağız belli oldu...

Jezebel 16-10-2014 16:02

1 Eklenti(ler)
Kabak bu :)


Eklenti 521386



Tam olgunlaşmasına kadar bekleyelim.
Hali hazırda en az bir düzine var.

Jezebel 23-11-2014 09:00

1 Eklenti(ler)
Hasadı toplasam mı?
Kararsızım.

Eklenti 527322



Çekincem tohumların olgunlaşması.
En yaşlı olan kabağı bırakıp geri kalan rekolteyi toplayacağım :)

Jezebel 23-11-2014 11:28

1 Eklenti(ler)
Bu kadarcık


Eklenti 527325


Bir kısmini gençken tükettik.
Kızartmasını ve zeytinyağlı dereotlu olarak:)

Muda 23-11-2014 22:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1257694)
Sn. münevver48, şeker düşürücü etkisini okuyunca önce Youtube 'de bu kabakla yapılan yemeklere baktım. Sayfalarca tarif var. "Köpek balığı yüzgeci" denmesinin sebebi var- bu kabakla yapılan çorba köpek balığı yüzgeci çorbasına benziyormuş :)
Ben kişisel olarak bu kabağı merak ettim.
Son zamanlarda hayvansal besinlerden hayli soğdum.
Bu sebeple alternatif protein kaynaklarını da araştırıyorum.

Sayın Jezebel; Köpek balığı yüzgeci çorbası çinlilerin çok beğendiği ve pahalı bir çorba. Nerede ise bir kısım köpekbalıklarının neslini tüketecekler. Her çinli bir tabak günlük çorba içse zaten geriye bir şey kalmayacak. Bizim damak zevkimize hitap etmese de. Sizin kabağın lezzeti konusunda gözleminiz nasıl.

h_dogan 24-11-2014 10:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1324651)
"1000-3000 metre rakımlarda yetişir" denmiş ama artık denize 0 rakımda da yetiştiğini ıspatladık.
Rakım filan bakmıyor, arsız vesselam.
Boşuna sızlanmışım, hızla meyve veriyor ve büyümeye devam ediyor.
Netteki yemek tarifleri ilginç gelmedi.
Kendi çorbamızı kendimiz yapacağız belli oldu...

Sn. Jezebel, kabakgilleri İzmir'de rahatça yetiştirmek istiyorsanız erken ekim yapmalısınız. Çiçeklenme sıcaklara denk gelince meyve tutumu azalıyor. Sizin iklimle bizim iklim birbirine yakın.

Şubat ayında tohumları sera ortamına ekin, havalar dışarıda 15 derecenin üzerine çıkınca dışarıya dikin. Mayıs- haziran aylarında nur topu gibi meyveleriniz olur. :)

Eğer ekimde geç kalırsanız ancak sonbahara doğru meyve tutumu artar.

Jezebel 24-11-2014 16:20

Sn. Muda ben de oğlum da bu farklı kabağın tadını sevdik.
Genç kabakların tadı bizim yemeklik kabaktan çok da farklı değil.
Kızartması da yemeği de lezzetli oldu.
İnternetteki o garip tarifleri beğenmedim ve denemedim.

Sn. h_dogan yazılana göre bu kabak 7 yıl yaşarmış.
Hangi iklimi kastediyorlar bilmiyorum.
İzmirde bu kışı atlatacak olursa tekrar tohumdan ekmeme gerek kalmayabilir.
Kökü korumak için bolca malçlamak gerekecek..
Tohumları dağıtmak için düşünmüştüm.
İki bitki nar ağacının tepesine ve garaj yolunu kapatacak kadar çok gelişti.
Bakalım daha neler yaşarız.
İzmir iklimi öyle bir şey ki üçüncü senelerine giren biber fidanlarım var.
Kabak da olur :)

h_dogan 25-11-2014 07:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1335821)
Sn. h_dogan yazılana göre bu kabak 7 yıl yaşarmış.
Hangi iklimi kastediyorlar bilmiyorum.
İzmirde bu kışı atlatacak olursa tekrar tohumdan ekmeme gerek kalmayabilir.
Kökü korumak için bolca malçlamak gerekecek..

Tropikal iklimi kastediyorlardır çünkü o iklimde kış yok. Sıcaklık belli dereceler arasında seyrediyor. Sera ortamı sağlayabilirseniz seneye yaşayabilir ama ne kadar verimli olur bilemem.

Bazı kabaklar bayağı bir yer kaplıyor ağaçlara tırmanması normal. Hatta nedense ağaca tırmanan bitkilerdeki meyveler daha iri oluyor.

Jezebel 22-12-2014 10:30

Kabaklar hala hayatta, çiçek açıyorlar ancak meyve oluşmuyor.
Malçlama da yapamadım, sağlığım elvermedi.
Şubatı atlatırlarsa uzun ömürlülüklerini ışpat edecekler.
Bu iklimi ilk denemiş olacaklar, bakalım...

celalim01 03-01-2015 15:18

İlginç bir kabakmış.

Lonicera 16-05-2015 13:49

Bu bitkinin karpuzun atası olduğunu bir sitede okumuştum. Hastalıklara oldukça dayanıklı olduğundan bahsedilmiş. Aşılamada anaç olarak kullanılabilir o halde. Lezzet nasıl acaba?

Sn Jezebel yeniden ekmeyi düşünüyor musunuz? Daha açık sorayım, ekilmeye değer bir tür mü? Gerçi damak tadı kişiye göre de değişiyor ama olsun. Sizin yorumunuz benim için önemli. Malum yer sıkıntısı hat safhada. Değmez ise onun yerine lif kabağını tercih edeceğim.

Jezebel 16-05-2015 13:59

Sn.Lonicera, ben tadını çok da beğenmedim.
Taze hali yenir de olgun hali hiç yenmiyor. Ben pes ettim.
6 adet kabak hala duruyor. Tohum talep eden varsa verebilirim.
Kesinlikle Türk ağız tadına uygun bulmadım.
Saygılar.

Jezebel 16-05-2015 14:04

Sn. Lonicera Dikenli kabağı tavsiye edeceğim. Yetiştirmeye değer. Tadı da Salatalık gibi, biraz daha katı.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024