İncir yapraklı kabak (Cucurbita ficifolia)
3 Eklenti(ler)
Cucurbita ficifolia
İncir yapraklı kabak Eklenti 474704 Shark fin melon (Köpekbalığı yüzgeci kavunu), Yedi yıllık kavun olarak da biliniyor. Farklı ülkelerde farklı isimlere sahip. Kabak cinsine benzer olmasına rağmen biyokimyasal olarak hayli farklı özelliklere sahip. Eklenti 474705 Bir kök üzerinde 50 meyve alınabilir.Diğer kabaklardan farklı olarak çekirdekleri siyah renktedir. Diğer kabaklara nazaran yüzeyi düzgündür. Bir çok iklimde bir yıllık olan bu kabak, uygun iklimde yedi yıl yaşadığı gözlemlenmiş. 1000-3000 metre rakımlarda yetişir. Amerika orijinlidir. Kök sitemi çok güçlü ve viral hastalıklara dayanıklıdır. Bu sebeple az yağışlı ve farklı rakımlara da uyum sağlayabilir. Kök siteminden dolayı aşılama için de kullanılır. Bazı bilimsel çalışmalar , hipoglisemik etkisini teyit etmiştir. Kabuğu soyulmak yerine kırılıyor olması enteresan bir ayrıntı. Eklenti 474706 Asyada Diyabet tedavisinde kullanılıyor. |
sayın jezebel,acaba bu ilgiç kabağın tüketimi nası oluyor?sanki pişirilmeye pek uygun görünmüyor.tadı nasıl neye benziyor?bir bilginiz varsa bunlarıda paylaşırmısınız?
|
Sn. münevver48, şeker düşürücü etkisini okuyunca önce Youtube 'de bu kabakla yapılan yemeklere baktım. Sayfalarca tarif var. "Köpek balığı yüzgeci" denmesinin sebebi var- bu kabakla yapılan çorba köpek balığı yüzgeci çorbasına benziyormuş :)
Ben kişisel olarak bu kabağı merak ettim. Son zamanlarda hayvansal besinlerden hayli soğdum. Bu sebeple alternatif protein kaynaklarını da araştırıyorum. |
1 Eklenti(ler)
Merakıma yenik düştüm.
Tek Türkiyeye gönderen satıcıdan 6 adet organik tohum aldım. Şimdiden hayalını kurmaya başladım.:o Eklenti 475202 Tarifleri de alsam mı şimdiden:rolleyes: |
sayın jezebel,bu tohumları alarak çok iyi yapmışsınız.denemeye değer.bence tariflerinide almaya başlayın.artık sıra ekmeye kaldı sanırım.bildiğimiz kabak çabuk filizlenir .bakalım bu ne zaman filizlenecek.daha sonra gelsin ürünler.vallahi ben bile kaptırdım kendimi hayal kurmaya neyse size kolay gelsin.
|
1 Eklenti(ler)
|
Dün pet bardaklara ektim.
Sera ortamı sağladım. Gelişmeleri burada paylaşırım. |
Bu gün itibarıyla 1 tohum çimlendi :)
Bir kabak için bu kadar heyecanlanacağımı bilmiyordum. |
1 Eklenti(ler)
|
2 Eklenti(ler)
|
maşallah jezebel, bahçeye dikmişsiniz. hasatı bol olur inşallah...
|
3 Eklenti(ler)
Kabaklarda son durum:
Eklenti 499776 Şu an açmış olan çiçek Eklenti 499777 İlk açıp geçen çiçek, meyve tuttu sanırım... Eklenti 499778 Bitkinin verimi konusunda bu tomurcuklar fikir veriyor sanırım. Boyu 5 metre oldu( her biri) ve gün be gün uzuyor. Bu kabağı sevdim:rolleyes: |
sevgili jezebel,yanılmıyorsam normal kabak gibi iki tür çiçeği var. meyveli ve meyvesiz.sizde izmir de oturuyorsunuz kabak çiçeği dolmaını sanım bilirsiniz.denemeyi hiç düşünmedinizmi?
|
Kıyamam bu kabağa, meyve versin istiyorum.
Kabak çiçeği dolması güzel de Türkiye için yeni bir türden tohum elde etme arzusu ağır basıyor. Hem yiyecez hem şekerimiz düşecek, süper bir şey bence:rolleyes: |
1 Eklenti(ler)
Haklısınız. Ben hiç kabak yetiştirmedim, her çiçek kabağa dönüşmüyormuş.
Yani birçok çiçek kabak olacakken olmadı, dolma olabilirdi, artık geçti... Kabak olacak çiçek böyle olacakmış, şimdi anladım:) Eklenti 501778 Bir musibet bin nasiyatten iyiymiş. Keşke tüm musibetler böyle masum olsa:) |
eh!bazen tecrübeler yaşanarak öğrenilirmiş. dolma yapmak için henüz geç kalmış sayılmassınız. normal kabaklar gibiyse sürekli çiçek açacaktır.meyvesiz çiçekleri sabah toplayıp, dolmasını deneyebilirsiniz. hani biber kabak patlıcan ne doldurursanız üzerinede üç beş çiçek doldurup koyabilirsiniz. birde çiçeğin tadını deneyip tecrübe ediniriz. bazı kabak türlerinde kabak çiçeklerinin tadı acı mavrımsı bir tat oluyor. size zahmet olmazda denerseniz, çiçeğindende faydalanmış oluruz.
|
1 Eklenti(ler)
Bitkilerim onlarca metre uzunluğa ulaştı.
Şimdiye kadar kabak elde edemedim. Izmiri sevmedi, aşırı sıcaklardan hoşlanmadı. 2 haftadır havalar serinleyince durum değişti. Son durum: Eklenti 519685 Umut var. 7 yıllık olduğu iddası var, bu sene olmazsa seneye olur :) |
"1000-3000 metre rakımlarda yetişir" denmiş ama artık denize 0 rakımda da yetiştiğini ıspatladık.
Rakım filan bakmıyor, arsız vesselam. Boşuna sızlanmışım, hızla meyve veriyor ve büyümeye devam ediyor. Netteki yemek tarifleri ilginç gelmedi. Kendi çorbamızı kendimiz yapacağız belli oldu... |
1 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
Hasadı toplasam mı?
Kararsızım. Eklenti 527322 Çekincem tohumların olgunlaşması. En yaşlı olan kabağı bırakıp geri kalan rekolteyi toplayacağım :) |
1 Eklenti(ler)
Bu kadarcık
Eklenti 527325 Bir kısmini gençken tükettik. Kızartmasını ve zeytinyağlı dereotlu olarak:) |
Alıntı:
|
Alıntı:
Şubat ayında tohumları sera ortamına ekin, havalar dışarıda 15 derecenin üzerine çıkınca dışarıya dikin. Mayıs- haziran aylarında nur topu gibi meyveleriniz olur. :) Eğer ekimde geç kalırsanız ancak sonbahara doğru meyve tutumu artar. |
Sn. Muda ben de oğlum da bu farklı kabağın tadını sevdik.
Genç kabakların tadı bizim yemeklik kabaktan çok da farklı değil. Kızartması da yemeği de lezzetli oldu. İnternetteki o garip tarifleri beğenmedim ve denemedim. Sn. h_dogan yazılana göre bu kabak 7 yıl yaşarmış. Hangi iklimi kastediyorlar bilmiyorum. İzmirde bu kışı atlatacak olursa tekrar tohumdan ekmeme gerek kalmayabilir. Kökü korumak için bolca malçlamak gerekecek.. Tohumları dağıtmak için düşünmüştüm. İki bitki nar ağacının tepesine ve garaj yolunu kapatacak kadar çok gelişti. Bakalım daha neler yaşarız. İzmir iklimi öyle bir şey ki üçüncü senelerine giren biber fidanlarım var. Kabak da olur :) |
Alıntı:
Bazı kabaklar bayağı bir yer kaplıyor ağaçlara tırmanması normal. Hatta nedense ağaca tırmanan bitkilerdeki meyveler daha iri oluyor. |
Kabaklar hala hayatta, çiçek açıyorlar ancak meyve oluşmuyor.
Malçlama da yapamadım, sağlığım elvermedi. Şubatı atlatırlarsa uzun ömürlülüklerini ışpat edecekler. Bu iklimi ilk denemiş olacaklar, bakalım... |
İlginç bir kabakmış.
|
Bu bitkinin karpuzun atası olduğunu bir sitede okumuştum. Hastalıklara oldukça dayanıklı olduğundan bahsedilmiş. Aşılamada anaç olarak kullanılabilir o halde. Lezzet nasıl acaba?
Sn Jezebel yeniden ekmeyi düşünüyor musunuz? Daha açık sorayım, ekilmeye değer bir tür mü? Gerçi damak tadı kişiye göre de değişiyor ama olsun. Sizin yorumunuz benim için önemli. Malum yer sıkıntısı hat safhada. Değmez ise onun yerine lif kabağını tercih edeceğim. |
Sn.Lonicera, ben tadını çok da beğenmedim.
Taze hali yenir de olgun hali hiç yenmiyor. Ben pes ettim. 6 adet kabak hala duruyor. Tohum talep eden varsa verebilirim. Kesinlikle Türk ağız tadına uygun bulmadım. Saygılar. |
Sn. Lonicera Dikenli kabağı tavsiye edeceğim. Yetiştirmeye değer. Tadı da Salatalık gibi, biraz daha katı.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:23. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024