agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sardunya (Pelargonium) (http://www.agaclar.net/forum/sardunya-pelargonium/)
-   -   Sardunya kış bakımı (http://www.agaclar.net/forum/sardunya-pelargonium/29309.htm)

oldrower 04-10-2006 16:19

Sardunya kış bakımı
 
Sardunyalarımı kışı geçirmesi için içeriye almak istiyorum :

Dallarını şimdi mi budamalayım yoksa ilkbaharda tekrar balkona aldığım zaman mı?

Bodumda ( hafif ışık alıyor ) saklayabilirmiyim? Fazla sıcak değil (kışın 0 - 5 derece arası). Ne kadara kadar soğuğa dayanırlar?

Teşekkürler

SOLO 06-10-2006 10:28

Merhabalar
Ben yıllardır balkonumda sardunya yetiştiriyorum . Ankara'da yaşıyorum ki mevsimi malum kışın çok sert geçer.

Kışı geçirmeleri için sardunyalarımın saksılarını boşaltır yeni toprak eker ve yukarıda anlatıldığı gibi yeni çelikler alarak gençleştiririm bunu tavsiyede ederim. Bu işlemi genelde kasım ayının ilk haftasında yapıyorum.

Sardunyalar bahçe bitkileridir. Güneşi , ışığı severler ışık almayan dallar oldukça çelimsiz olurlar ve çiçekleri de az olur .

Bunun için bodruma koymanızı tavsiye etmem . Onun yerine pencere önlerine koysanız daha iyi olur diyebilirim.

Benimkiler bazen eve sığmaz bende apartmanın pencerelerini kullanıyorum. Nisana kadar burda dururlar hem yetişirler hemde gençleşirler.
Saygılar

çiçeksever 10-01-2007 11:31

benim bahçede 2-3 çeşit vardı.Urladan çelik getirmiştim.kar erken yağınca birde soğuk olunca bahçede dondular.evde alacak yerim de yoktu.bahara 2-3 fide alıp dikeriz inşallah.Afyonda büyük semt pazarına baharda getiriyorlar.

papatyam 10-01-2007 12:52

ben sardunyalarım donmasın diye üzerlerine poşet geçirdim balkonda kuytu bir köşeye yerleştirdim , gerçi istanbula kar yağmıycak gibi görünüyor ama

Kiraz 09-04-2008 13:02

Merhabalar,
Sakız sardunyaları her kış bizi üzüyor, sera ortamını da her yerde sağlayamıyoruz. Bir önceki seneden deneyimimi sizinle paylaşmak istedim. Bahçe merdiveninin altında hiç ışık almayan bir depom var. Kışa girerken, bütün sardunyalarımı plastik saksılara sık sık ekerek topladım, bir süre dışarıda yağmur altında kaldılar, iyice sulandılar. Havalar iyice soğuyunca merdiven altına koydum, kapısını kapadım. İlkbaharda havalar uygun duruma gelene kadar burada bıraktım. Bu ortamda uykuda oldukları için sulanma ihtiyaçları da olmadı. Sadece ufak bir aralıktan havaya ihtiyaçları oluyor, yoksa küfleniyorlar.
Dışarı ilk çıkardığımda çok kötü gözüküyorlardı, üzerlerinde pek yaprak da yoktu. Fakat kısa sürede çok güzel toparlandılar, pek fire vermedim.

pınar31 13-06-2008 09:34

herkese merhaba sakız sardunyalarımın çeltiklerini şmdilik toprağa köklendirmeden diktim. ertan Bey'in verdiği tiyoyu da ancak bir hafta sonra deneyebilirim. sakız sardunyalarımı kışın illaki içerde mi tutmam gerekir. onların kışın öldüklerini çok duymuştum. ben de ilk defa dün aldım. acaba kışın ölecekler mi? kaç derece de durmaları uygun. ben yine de içerde ılık bir yerde tutmak istiyroum.

Arzu Kırlangıç 13-06-2008 13:20

Kışın çok soğuk havalarda don tehlikesine karşı geçici olarak içeriye alabilirsin .

Bu arada Koçtaştan Mor sakız sardunyadan aldım . Almak isteyen olursa 5 -6saksı daha vardı .

ciceksever70 09-10-2008 18:24

Sardunya kış bakımı
 
Almanya ya da Avusturyada yasayan arkadasla, kisin sardunyalariniza nasil bir bakim uyguluyorsunuz? Yoksa buralarda gördügüm bircok insan gibi siz de atip her mevsim yenisini mi dikiyorsunuz? Gecen kis kasimpatilarimi toprak seviyesinde budayip saksinin üstüne de kuru yapraklar koyup kurtarmistim. Sardunyalarim icin de bu uygun olur mu? Bildigimiz odun talasi da kuru yaprakla ayni isi görür mü acaba?

limon 09-10-2008 20:29

ciceksever70, eğer bahçede dikiliyse kışın ilk donda zarar görür bence. Sardunya, Kasımpatı gibi soğuğa dayanıklı değil. Eğer bahçede dikililer için konuşuyorsak, ben olsam havalar fazla soğumadan değişik renklerinden saksılara geçirip, korunaklı bir yere kaldırırdım. Kışı atlattıktan sonra, Şubat sonu- Mart başı gibi budama işlemlerini yapar, kestiğim dallarından çelikler hazırlayıp, saksılarda köklendirdikten sonra yeniden bahçede istediğim yerlere dikerdim.

Gerçi ben hiç bahçeye dikmiyorum Sardunyaları. Büyük saksılarda yetiştiriyorum, saksıları gece soğukları başlamadan korunaklı yere kaldırıp, suyunu ölmeyecek kadar veriyorum. Kışı atlattıktan sonra derin budama yapıyorum. Senelerdir ana kökler aynı saksılarda duruyorlar. Sadece üzerinden biraz toprak alıp gübreyle karıştırdığım taze toprağı ekliyorum. Taze sürgünler veriyorlar. Kestiğim dallardan da çelikler hazırlayıp yeni saksılar hazırlayıp eşe dosta dağıtıyorum.

Kiraz 09-10-2008 22:24

Çiçeksever70, bodrum,depo gibi bir yerde de saklayabilirsin, ışık almıyorsa da problem olmuyor. Bu durumda uykuda oldukları için de sulama da gerekmiyor (ısıtma oluyorsa sulama gerekebilir.) Baharda çıkardığında hiç yapraksız oluyor, ama kısa zamanda yeşeriyor.

Çok havasız ve rutubetli yere koyduklarımın çoğu çürüdü ve öldü ama kapı aralığından az hava alan merdiven altındakiler yaşadı.


Hatcce, sardunyaların yalınkat sardunya dediklerinden, çiçekleri yalınkat olur ama bol tomurcuk verir. Çiçek açması için güneşe ihtiyaçları var, bol güneşi severler, balkonun dış demirine asabilirsiniz. Uygun ortamda az da olsa kışın açarlar ama dışarıda donma tehlikesi var.

sermince 10-10-2008 13:42

Sardunyalarımı hangi ayda içeri almalıyım.istanbuldayım bu aralar havalar soğudu donmasını istemiyorum da.

Kiraz 10-10-2008 15:26

Sermince, üzerine kar düşünce bozuluyor. Kar ve dondan korumak gerekiyor. Havalarınn durumuna göre kasım veya aralıkta içeri almak gerekir.

ciceksever70 10-10-2008 15:45

Yanitlariniz icin tesekkür ederim. Sardunyalarim saksilarda duruyor buranin kisi cok soguk gectigi icin bahceye dikme cesaretini gösteremedim dogrusu. Ben de kisin bahcemizde bulunan ancak isitmasi olmayan kulübeye kaldirmayi düsünmüstüm ancak sizden aldigim yanitlara göre budamayi bahar basinda yapmaliyim. Siz sakiz sardunyalarinin boyunu hic mi kisaltmadan kaldiriyorsunuz?

Kiraz 10-10-2008 15:57

Boylarını kısaltmadan da kaldırıyorum, kısaltacaksam da kaldırmadan önce yapıyorum ki biraz köklensinler. Sizdeki iklimi bilemiyorum, İstanbul'da ısıtmasız yerde kalabiliyor ama sizin orada yeterli olur mu?

ciceksever70 10-10-2008 16:03

Ben de bu yil ilk kez deneyecegim genelde burada gözlemledigim insanlar sezonluk ekiyorlar kisa saklamiyorlar. Kisin oldukca soguk bir iklimimiz var karli zamanda eksi on derece civarinda daha da soguk olabiliyor.

Kiraz 10-10-2008 16:09

Çok soğuk olursa kulübede saklayacaklarınızı birarada tutup, üzerine de hava alacakları şeklide naylon atabilirsiniz. Ama mutlaka hava alsın ve çok soğuk olmadıkça üzerini açın. Ben depoya sığmayanları, bahçede güneye bakan kuytu bir köşede bu şekilde sakladım.
Umarım sizinkiler bu kışı atlatır.

Sakız sardunyalar diğerlerine göre daha hassas.

sermince 27-11-2008 15:46

Balkondaki sardunyaları içeri alma zamanı geldimi (istanbuldayım) ne dersiniz?

Başbahcivan 27-11-2008 20:10

sermince sardunyaları içeri alma zamanı geldi ama budama yapıbda alırsanız daha iyi olur korkmayın derin budayabilirsiniz kolaygelsin

cevreizcisi 27-11-2008 20:16

İstanbul malum soğuk ben daha içeri almadımhenüz buralarda havalar iyi durumda.

Başbahcivan 30-11-2008 21:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 324808)
Sn. Başbahcivan,

Sakız sardunyalarım çok taze ve her tarafı çiçek dolu. Havaların soğumasıyla kuytu yere almak istiyordum ama her yanı çiçek ve tomurcuk dolu olunca ne yapacağımı bilemedim.
Ne tavsiye edersiniz?

arkadaşım şu zamandan sonra onlar zor açar havalar soğuk sen onları ya ışıklı kapalı bi yere **** evinizin güney yöne bakan balkona koyun çünkü güney bolkon devamlı sıcak olur üzerine kar kırağı düşmesin çiçekleri geçince topraktan 10 15 cm kalacak şekilde budamasını yapın esenkalın

Başbahcivan 13-12-2008 17:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nejla K. (Mesaj 329469)
Sardunya severler nerelerdesiniz? Bayramda sardunyaların durumu nasıldı?

Arkadaşım havalar soğumaya başladı,sardunyalarımızı korunaklı yerlere alma zamanı geldi.Kışlık budamalarını derinden yapalım, öyle alalım,kışın fazla sulamadan kaçınalım.

hyanik 13-12-2008 22:09

Arkadaşlar Kocaeli'de havalar soğudu.Sardunyalarımı korunaklı yere aldım.Yeni diktiklerimide içerilere bodruma aldım.Umarım bahara kadar guzel guzel uyurlar ve ilkbaharda bana guzel cıcekler acarlar.sabırsızlıkla beklıyorum..

Başbahcivan 15-12-2008 20:51

Arkadaşlar sardunyanın hangi çeşidi olursa olsun,üzerine kırağı,kar yağmasın evlerimizin güney balkonlarına,üstü korunaklı ve kuzey rüzgarı almadığı zaman,idaal bir koruma altına almış oluruz.Özellikle kuzeyden esen rüzgara çoooook dikkat edelim, budamasını derin yapalım,kök boğazına 10 , 15 cm,e kadar düşürelim.

susam 16-12-2008 11:48

Arkadaşlar. Sardunyalarla ilgili çocukluk hatıralarım geldi aklıma. Bizim bahçemizden hiç eksik olmazlardı. Pek ilgilenen de olmazdı. Onlar kar kış kıyamette bile yemyeşil kalırlardı. Galiba biz bunları çok şımartıyoruz. İlgilendikçe nazlanıyorlar. Geçen yıl sardunyamı içeriye almadım. Üzerine kar yağdı. Üstelik direk kuzeye bakıyordu. Ve önü açık olduğu için denizden gelen sert rüzgarada maruz kalıyordu. Yaza capcanlı girdi. Bu benim şansımdanmıydı ki?

begonvil 14 17-12-2008 08:21

Sardunyalarımı budadım güney cephesine yerleştirdim.Çiçekler konusunda acemiyim.sizler sayesinde çok şeyler öğrendim.Herkese teşekkürler.Yavrukuşlarım kuruyup gideceklerdi yoksa.

çiçeksever 17-12-2008 14:34

Benim bahçede olan 6 kadar sardunyam geçen sene bahara çıkamadı.Üzerini naylonla örttüğüm halde!Aşağıdan giren soğuk hepsini çürüttü.Bu sene3 saksılara diktim.Şimdi kiler odasına koydum.Camların öünde yer yok.Oralarda ev çiçeklerim var.Güneş görmüyor. Havalar ısınınca (Şubat-Mart gibi) dışarı alacağım.

Başbahcivan 17-12-2008 21:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiçeksever (Mesaj 331449)
Benim bahçede olan 6 kadar sardunyam geçen sene bahara çıkamadı.Üzerini naylonla örttüğüm halde!Aşağıdan giren soğuk hepsini çürüttü.Bu sene3 saksılara diktim.Şimdi kiler odasına koydum.Camların öünde yer yok.Oralarda ev çiçeklerim var.Güneş görmüyor. Havalar ısınınca (Şubat-Mart gibi) dışarı alacağım.

Sayın arkadaşım olmaaz, bir bitkinin yetişmesi için ışık,nem ve sıcaklık olmazsa olmaz.Bunlara dikkat edersek sorun yaşamayız, kolay gelsin.

zenfree 17-12-2008 22:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi susam (Mesaj 330893)
Geçen yıl sardunyamı içeriye almadım. Üzerine kar yağdı. Üstelik direk kuzeye bakıyordu. Ve önü açık olduğu için denizden gelen sert rüzgarada maruz kalıyordu. Yaza capcanlı girdi. Bu benim şansımdanmıydı ki?

Geçen yıl ilk soğukla sardunyalarımı içeriye almıştım. Sonra havalar iyi gitmeye başlayınca tekrar dış mekana çıkarttım. O arada kar yağdı. Ve o dönemde babamın sağlık problemleriyle uğraşırken sardunyalar ve çuhalar balkonda karın altında kaldılar. Hiç birisini kaybetmedim. Bu yıl da çok olağan dışı bir sıcaklık olmazsa içeri almayı düşünmüyorum. Hem sakız hem normal sardunyalarım çiçek açmaya devam ediyor.:)

BenBen1967 18-12-2008 10:15

Kar tek başına sorun yapmıyor zaten ama üstünde kar varken dona çekerse işte o zaman çürüyorlar. Benim bebişlerde geçen yıl kar altında kaldı, meteoroloji don uyarısı yapınca karları temizleyip sarmıştım bir kaç günlüğüne. Sabah açıp akşam sarıyordum.

Kiraz 18-12-2008 11:45

Evet ben de don uyarısına göre hareket ediyorum. Kar olmadan mart ayında bile donabiliyorlar.

Denize yakın olanlar bu konuda daha şanslı. Ben de denize uzak değilim ama yükseklik de çok önemli. Aşağıda site giriş kapısı ile ev arası 2 derece farkediyor. Şimdilik sardunyaları örtmedim ama tümünü güney cephede kuytu bir duvar dibine taşıdım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024