agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Sardunya (Pelargonium)
(https)




Beğeni Düzeni9062Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-07-2006, 18:40   #1
Ağaç Dostu
 
hasan42's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2005
Şehir: Konya
Mesajlar: 517
Galeri: 112
Sardunya (Pelargonium sp.)

Arkadaşlar, balkonda üç saksı sardunya var. Anlaşılan gelecek yıl daha da çoğaltacağım, çünkü hem alımlılar, hem de bayağı dirençli görünüyorlar. Bunların bakımı konusunda bilgi verebilir misiniz? Bir de, kışın ne yapmalıyım bunları? Malum, Konya kışları çok sert geçiyor.

Google'da aradım ama bu kadar yaygın bir çiçekle ilgili doyurucu bilgi bulamadım.

---------------------------------------------------------------------

Bu sayfalarda yazan bilgiler, uzman16 tarafından derlendi. Yararlanmanız kolay olsun diye ilk mesaja ekledim.
Teşekkürler uzman16

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uzman16
Geçen gün sardunyaların bakım bilgilerini aramış ve yaklaşık 65 sayfayı taramıştım.

Buna göre bu sayfalardan derlediklerimi aktarıyorum.

Derli toplu bilgi olsun istedim ve diğer arkadaşların yazılarından toparladım.

Güler Hanım'dan alıntılar:
Havalar biraz daha serinlerse eminim son bir gayretle daha güzel çiçek vereceklerdir. Daha sonra ben de onları biraz budayıp, iyice bir temizlik yaptıktan sonra vitaminli su ile bolca sulayıp, limonluğa alacağım ve uykuya yatmalarını bekleyeceğim, taa ki Mart gelene kadar.

Sevgili arkadaşlar, madem sardunyalarınızı bu kadar çok seviyorsunuz neden bu başlık altında daha önce yazılanları okumuyorsunuz?
Eskiden bu kadar çok saksılar yoktu, anneannelerimiz sardunyalarını büyük yağ tenekelerinde (derin oldukları için) yetiştirirlerdi. Bir de onları kireç ile bembeyaz boyarlardı. Yani sardunyalar uzun yatay sığ saksıları sevmezler.
Sardunyalar bütün gün güneş alan yerleri de çok sevmezler, sabah veya akşam güneşi onlara kâfi gelir, suyu da çok sevmezler, toprakları kurudukça su isterler. Her zaman bol bol su verirseniz, kök çürüklüğü hastalığı veya mantar başlar.
Açan çiçekler solmaya başlayınca mutlaka çiçek sapının dibinden kesin ki yeni çiçekler güçlü çıksın. Çiçeklenme mevsiminde onbeş-yirmi günde bir vitamin verirseniz daha da coşarlar.
Her sene toprak değişimi yapmak, yeni toprak koymak idealdir.(saksılardakiler için). Eğer yapamıyorsanız, eski toprağı biraz azaltarak üstüne yeni toprak ilave edin.
Şimdi satılan sardunyalar genelde bodur cins. Bodurlaşma da hormonla yapılıyor, eğer siz devam etmezseniz ve bu hormon etkisi bitkiyi iyice tesiri altına almamışsa bir iki sene sonra bitki gelişim göstermeye başlar ve irileşir.
Kışın kuytu bir yere alır ve su vermezseniz uykuya dalarlar, toprakları da kuru kalırsa don tesiri olmaz, seneye güzelliklerini sergilerler.

Resimlerine baktım, eğer tohuma bırakmıyorsan, açıp da geçmeğe yüz tutmuş olanlarını kes ki bitkinin gücü onlara gitmeden yeni çiçeğe geçsin. Böylelikle daha çok çiçek alabilirsin. Açan sardunya ve gülleri kesmeye acımayın. Daha bol çiçek alırsınız.

Sardunyalarımı limonluğa alıyorum. Almadan evvel hepsini tek tek elden geçiriyorum, yani iyi bir bakım yapıyorum. Bozulan yapraklarını temizliyorum, bol bol su veriyorum. Altındaki tabaklarada sular taşıyor. İyice süzülüyor. Alt tabaklarını kaldırıp limonluğa alıyorum. Limonluğun zemini taş. Boydan boya iki katlı gazete seriyorum. Sakızların yere değmemesi için başka boş büyük bir saksıyı ters koyup sakız sardunya saksısını onun üstüne oturtuyorum. Çok soğuk olduğunda limonluktaki uyuyan odun sobasını yaktırıyorum. Ayda bir defa su veriyorum ama az. Bahara kadar orada bekliyorlar.
Baharda işler başlıyor. Her çiçek tamamen toprağı ile saksıdan çıkıyor. Saksının içi iyice fırçalanarak yıkanıyor. Yeniden hazirlanan iyi toprak yarısına kadar saksıya konuluyor, kökler temizlenip kuruyan dallar yapraklar toplanıp yeniden ekiliyor. Önce iyice bir sulanıyor sonra ikinci sulama bol vitaminli suyla yapılıyor. Bir gün çok güneş almıyan bir yerde bekletildikten sonra balkondaki yerlerine yerleşiyorlar. Benim her seneki işlerim bu. Bu temizleme anında da ayırdığım kökleri başka arkadaşlara vermek üzere saksılara ekiyorum ki benim saksılarımı rahat bıraksınlar dallarını kırmasınlar diye.....

Sevgili ceviz ağacı,
Saksı için yöntem nedir? demekle saksıda nasıl yetiştiriyorsun diyorsun değil mi?
Benim sardunya saksılarım büyük,505 veya 508 numara. O yüzden her saksıda 3 kök sardunya var. Mesela; Beyaz bir sakız sardunyayı öne arkasına da 2 tane yine beyaz normal sardunyayı ekiyorum. O saksı sırf beyaz sardunya oluyor. Toprakları iyi su geçiren cinsten olsun, torf koyma su nemini anlıyamıyorsun(ben torfu yalnız tohumdan fide yetiştirirken kullanıyorum)
Parmağını saksıya batır eğer kuru geliyorsa su ver. Sardunyalar güneş sever ama bütün gün değil, çok su da kök çürüklüğü yapıyor kökünden sapına doğru bir kahverengilik görürsün. Ya sabah güneşi veya akşam güneşi alsınlar, eğer hep güneş alan bir yerde ekili iseler saksıları güneşten çekebilme imkanın varsa birkaç saat çok sıcaklarda aşırı güneşten çekmeyi dene, imkanın yoksa
biraz komik gelecek ama gazete kağıdından yaptığın külahları başlarına 4-5 saatliğine geçir. Çiçeklerin solmuşlarını tohum almıyacaksan saplarının köklerinden temizle, sararan yaprakları topla. Toprağın yeni ise bütün sezon boyunca 2 defa vitamin versen yeter. Marketlerde satılıyor. Ben sezon başında toprağı tazelerken 3x15 koyuyorum. Daha sonraları 15-20 gündebir yaprak gübresi fıs fıslıyorum ama akşam geç saatlerde yoksa güneş yaprak üzerindeki damlaları yakar ve yapraklarda lekeler oluşur.
Sakızlarda budama yapmıyorum, diğer normal sardunyalarda da çok uzunlarını kesip eşe dosta dağıtıyorum.

Ben kışın limonluğa alıyorum. Sakızları da temizliyorum ama budamıyorum. O yüzden 1.5m den daha uzunlar. Saksılarım büyük.505-508 numara.
20 günde bir yaprak gübresi veriyorum. Sık sık da sulamıyorum. Toprakları kuruyunca suluyorum. Ama her sene saksıdan tamamen toprakları ile çıkartıp, saksıya yeni toprak ilave ediyor, kök üzerindeki toprakları da hafifçe alıyorum.
Tabii bütün bu işlemler Nisan ayında oluyor. Velhasıl ben onları öpüp seviyor, konuşuyorum, onlar da beni memnun ediyor.


Mine Pakkaner
Burada önemli olan bir diğer konu saksı harcınız. Diğeri de sulama yaptığınız mevsim. Lütfen birebir değerlendirme yerine bunları da dikkate alınız. Kış veya baharda yaptığınız sulama ile yazın yaptığınız sulama miktar ve sıklığı değişecektir.

Bahçeye dikili sardunya ile saksıda torfa dikili sardunyaya vereceğiniz su miktar ve sıklığı da değişecektir. Eğer sardunyanız torftaysa iki sulama arası hafifçe kurutmak acemi yetiştirici için risktir. Çünkü torf suyunu kaybederse yeniden aldırmanız zor olur.Üstten verirsiniz alttan foş diye çıkar. Bu durumda az az sık sık sulamak iyidir.

Sakız sardunyalarınızın nesi var bakmadan fikir üretmek zor. Hemen sararan goncaları kesin uzaklaştırın. Kuruyup geçen çiçekleri de kesin.

Çok arsız , suda bile köklenir, taze sürgünler değil, hafif odunlaşanlar daha güzel sonuç veriyor.

Benim sardunyalarıma bu ara zararlılar dadandı, sizde var mı kontrol edin. Öğleden sonranın kızgın güneşinden koruyun. İki sulama arası hafifçe kurusunlar ama sakın su stresine sokmayın. Uygun dozda besin vermeyi sürdürün.

Endişelenmeyin, yeni aldıklarınız veya yerini değiştirdikleriniz uyum stresi de yaşıyor olabilir. Sardunya dayanıklı bitkidir ve yaz boyunca açar sıkılmayın. Dediğim gibi bozulanı kesip yenisini bekleyin

Bir de unutmadan yalınkatlar katmerlilere göre daha yüksek performanslı. Güneşe daha dayanıklı.

agaclar.net - View Single Post - Tohumdan sardunya

Sardunya çeliklerinizi şişen tabletlerde köklendirebilirsiniz. Bu en kolay yolu.

Ya da % 50 torf,% 50 perlit ile hazırlayacağınız (sadece torf veya perlit te olur, yıkanmış dere kumu da olur) harcı minik bir saksıya koyun. Kalem ile bir delik açıp çeliği oraya yerleştirin. Çeliği doğrudan harca sokup itmeyin. Gereksiz yaralar açarsınız. Aspirinli su solüsyonu (tarifi ev yapımı ilaçlar başlığında bulabilirsiniz) ile sulayıp üzerini temiz şeffaf bir plastikle kapayın, doğrudan güneş almayan aydınlık bir yere koyun.Havalandırmayı ihmal etmeyin. Harcı ıslak değil nemli tutun.


Limon
-Gübreli toprak seviyor.
-Derin saksıları seviyor.
-Bol güneşi seviyor.
-Fazla boya giderse boyundan kesinlikle budamak gerekiyor ki çiçek açabilsin. Budadıklarınızı atmayın çelikler hazırlayın, kara kış olmadıkça tutar. Arsızdır aslında.
-Sadece yemyeşil kocaman yaprak verip çiçek açmıyorsa suyunu fazla veriyoruz demektir, hemen sulama azaltılmalı, haftada iki kere iyice suya doyurarak sulanmalı. En büyük yapraklar dibinden kesilmeli, yeşil kısım seyreltilmeli ki çiçek açabilsin.
-Ek besinleri seviyor. (Sıvı gübreler)
-Eğer tohuma bırakılmayacaksa, kuruyan çiçeklerinin dalları en dipten kesilmeli, acınmamalı. Ertesi gün sizi şaşırtarak hiç ortada görünmeyen tomurcuklar çıkaraktır.
-Sararan yaprakları en dibinden kesilmeli veya elle toplanmalı.

Gerçi ben hiç bahçeye dikmiyorum Sardunyaları. Büyük saksılarda yetiştiriyorum, saksıları gece soğukları başlamadan korunaklı yere kaldırıp, suyunu ölmeyecek kadar veriyorum. Kışı atlattıktan sonra derin budama yapıyorum. Senelerdir ana kökler aynı saksılarda duruyorlar. Sadece üzerinden biraz toprak alıp gübreyle karıştırdığım taze toprağı ekliyorum. Taze sürgünler veriyorlar. Kestiğim dallardan da çelikler hazırlayıp yeni saksılar hazırlayıp eşe dosta dağıtıyorum.

bodrum,depo gibi bir yerde de saklayabilirsin, ışık almıyorsa da problem olmuyor. Bu durumda uykuda oldukları için de sulama da gerekmiyor (ısıtma oluyorsa sulama gerekebilir.) Baharda çıkardığında hiç yapraksız oluyor, ama kısa zamanda yeşeriyor.

Çok havasız ve rutubetli yere koyduklarımın çoğu çürüdü ve öldü ama kapı aralığından az hava alan merdiven altındakiler yaşadı.

Oldukça eski (ben onlara emektar diyorum) sakız ve normal sardunyalarım var. Bazı seneler sakız sardunyalarımı budamıyorum. Upuzun sarkması hoşuma gidiyor. Normal sardunyaların ise bodur ve bol çiçekli olmasını seviyorum. Bunun için de genellikle Şubat sonu gibi dipten 10-15 cm. kalacak şekilde buduyorum. Dipten çıkan yeni sürgünlerdeki yapraklar dışında kalınlaşan dallarda hiç yaprak kalmıyor. Bu budadıklarımı da küçük saksılara dikiyorum. Mart ayı ortalarında da toprak-saksı değişimi, gübre takviyesi yaparsak yaza bol çiçeklenen sardunyalarımız olur inşallah

Budarken hemen hemen tüm bitkilerde olduğu gibi dalı düz değil de eğimli kesiyorum.

Sardunyanızı dışarıda soğuklarda(don ve kar olduğunda) naylon sararak koruyabilirsiniz ancak su vermeyi kesmeniz gerekir. Güneşli günlerde naylonu açarsanız ve sulamasını az miktarda yaparsanız sorun olmaz. Deneyimlerim bunlar.
Fakat kapalı bir balkonu veya pergola altında korunaklı yeri olanlar, don olabilecek zamanlarda, saksılarını buralara taşırlarsa bence daha iyi olur.

Sardunyanın olduğu saksının altındaki tabakta su varsa iki gün içinde bitkiyi solduruyor. Sardunya için en güzel sulama yöntemi toprağının nemini elinizle kontrol edip, kuruysa yeteri kadar su vermek. Verdiğiniz su saksının altından çıkmayacak kadar olsun.


Nurbahar
Sardunya tohumlarını çiçekler solmaya başladığı zaman bulabilirsin. Solmuş çiçeklerin arasında , 4 cm kadar boyda, bir kaç adet sivri uzantı görürsen, bunlar tohumları oluyor. Sakız sardunyalarımda hiç görmedim ama diğerlerinden bol miktarda topluyorum.
Çiçekler iyice kuruyunca alırsan ve kopardıktan sonra da kurutursan iyi olur. Bir tanenin içinden 3-4 adet tohum çıkıyor. Ben geçen sene iyi koruyamadığım için çoğu bozuldu.


Arzu Kasapoğlu
Torf sardunyalar için çok uygun değil, gübreli bahçe toprağına sardunyalarınızı dikerseniz, çiçekleriniz daha problemsiz büyürler.
Sardunyaların bol çiçek vermesi ve sağlıklı olması için haftada iki kez çay suyu,haşlanmış yumurta suyu verebilirsiniz.

BeratC.
Bence de torf sardunyalar için uygun değil;gübreli aynı zamanda da biraz kumlu veya taşlı toprakda çoşuyorlar.
Bu arada türk kahvesi tüketen çiçek severlere bir de önerim var !İçtiğiniz kahvenin kalan telvesini gübre olarak çiçeklerinize kullanabilirsiniz;bildiğim kadarıyla içerisinde potasyum barındırıyor ve doğal bir gübre.Herbir bitki için silme bir çay kaşığı kadar kullanılacak;fazlası bitkinin yanmasına neden oluyor.Ben denedim ,tavsiye ederim.


WYZX
Çeliklemeyi bitkinin dallarının her birinden yapabilirsiniz. Yaklaşık 5/6 cm boyunda budadığınız dalı toprağa veya suya daldırın. Ben toprakla köklendiriyorum.Yalnız toprağa daldırdığınız çeliği iyice tuttuğunu anlayana kadar gölge bir yerde tutun ki güneş ışınlarıyla ölmesin.suyunu da köklenene kadar seyrek verin.Bitkiniz çok kolay köklenecektir.

Zenfree
Bolu-Mudurnu'da ablam her yıl çok güzel sardunyalar yetiştirir. Kasım ayında saksılardaki sardunyaları kırararak yeni saksılara alıyor. İçeri taşıyor. Hatta kırarken üzerlerinde tomurcuk olduğunu, kıyamadığını söylüyor. Fakat mecburen bu işlemi yapıyor. Yoksa hepsi donuyor.
Geçen gün sardunyalarla ilgili bir gözlemini daha söyledi. Ona göre " ne kadar az su verirsen o kadar çok açıyorlar".

hfz

Sardunya ve Canan gibi çiçeklerinizde bozulan, solmaya başlayan çiçekleri hemen koparın. Ne kadar düzenli temizleme yaparsanız o kadar çok yeni tomurcuklarınız olur. Bozulan çiçekler kendini belli eder, çiçek yaprakları dökülmeye başlar. Bunları saplarıyla birlikte hemen koparın ki yeni çiçekler açsın.

Sakız sardunyalarda fazla sulama çürümeye yol açar. Yaprakların üzerinde su kalması veya dökülen çiçek yapraklarının sardunyanın yaprağının üzerinde uzun süre kalması yapraklarda hastalık oluşturur. O yüzden dökülen çiçek yapraklarını temizleyin ve mümkünse sabah erken saatlerde sulama yapın.

Balıkçı

Sardunya gerçekten çok arsız bir çiçek.Çok kolay üretiliyor.
Sıcağı seviyor, soğuğa dayanamıyor.
Toprakta olursa, bol güneş de alırsa fışkırıyor.
Saksıda, ne yaparsanız yapın kısıtlanmış oluyor.
Ben, bahçedeki sardunyaları kışa girerken budayıp, üzerini toprakla örtüp, gömüyorum.
Yüze yakın kısımları donsa da kök korunmuş oluyor ve baharda sürüyor.
Sakız sardunyasının ise maalesef hiç şansı yok.
Mutlaka koruma istiyor.
Yani kışın içeri alacaksınız.
Bu benim gözlemim tabii.
Hiçbir ilmi değeri yok.

SOLO
Ben yıllardır balkonumda sardunya yetiştiriyorum . Ankara'da yaşıyorum ki mevsimi malum kışın çok sert geçer. Kışı geçirmeleri için sardunyalarımın saksılarını boşaltır yeni toprak eker ve yukarıda anlatıldığı gibi yeni çelikler alarak gençleştiririm bunu tavsiyede ederim. Bu işlemi genelde kasım ayının ilk haftasında yapıyorum.
Sardunyalar bahçe bitkileridir. Güneşi , ışığı severler ışık almayan dallar oldukça çelimsiz olurlar ve çiçekleri de az olur . Bunun için bodruma koymanızı tavsiye etmem . Onun yerine pencere önlerine koysanız daha iyi olur diyebilirim. Benimkiler bazen eve sığmaz bende apartmanın pencerelerini kullanıyorum. Nisana kadar burda dururlar hem yetişirler hemde gençleşirler.

Kasım ayında dallarını kırar tazelediğim toprağa dikerim onlar bir şekilde yeşeriyor. Kışı geçirmeleri içinde Apartman boşluğunda pencere önlerine koyarım dona dayanamıyorlar.
En kısa zamanda fotoğraflarını yollarım size balkonum her tarafı sardunya saksıları ile dolu . Birde tohum veren çeşitlerinin tohumlarını topluyorum. Bende sakız, dik ve çeşidini bilmediğim gül goncaları gibi açan çeşitlerin hemen hemen her rengi mevcut.


Evet, bunca sayfadan yaptığım derlemeler bunlar. Bilgiye ihtiyacı olanlara faydalı olmasını umuyorum. Arkadaşlarımızın tecrübeleri. Atladığım bilgiler olabilir. Arkadaşlar kusura bakmasın.
Bir de verilen linkler var ki onları da ekliyorum.

http://www.agaclar.net/dergi/nisan07.html

Gösteriş zamanı (Sardunya-Kiraz )- Vizyon Dekorasyon : Murat Pilevneli

http://www.kulturberichte.de/topfpfl...e_hybriden.htm

http://www.geraniumgallery.net/index.asp

agaclar.net - View Single Post - Tohumdan sardunya


http://www.agaclar.net/forum/dis-mek...lilar/1726.htm

Tohumdan sardunya

Çelikten sardunya üretimi


Düzenleyen malina : 28-11-2008 saat 20:21 Neden: derleme bilgisi eklendi
hasan42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2006, 19:01   #2
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
bizim sardunyalar yaz kış dışarda ..ee orası izmir demezseniz.
geçen kış kar yağınca donanlar hariç.
bence çok soğuklarda korunaklı bir yere almalı.
aslında soğuda direnci fazla

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2006, 20:50   #3
Ağaç Dostu
 
hasan42's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2005
Şehir: Konya
Mesajlar: 517
Galeri: 112
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet
bizim sardunyalar yaz kış dışarda ..ee orası izmir demezseniz.
geçen kış kar yağınca donanlar hariç.
bence çok soğuklarda korunaklı bir yere almalı.
aslında soğuda direnci fazla
Derim tabi, orası İzmir. Biz Konya'da bazı yıllarda -20'yi görüyoruz. Apartmanın altında bana ait boş bir dükkan var. Güneş almıyor ama artık camın önününe koyar, orada korumaya çalışırım. Şu anda bir kaç dalı köklendiriyorum. Bir kısmını da işi garantiye almak için salon penceresinde kışlatırım.

Sardunyanın bonzaisini görmek de ilginç doğrusu. Kim bilir yaşatabilirsem belki gelecek yıldan itibaren ben de denerim.

hasan42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2006, 21:05   #4
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
burda sardunyadan bol bir şey yok.benim yerim dar olduğu için fazla sardunya yok elimde .bir ara çeşitlerini otuza çıkarmaya niyetliydim de ...
etraftan biraz sardunya biriktireyim senin için.
Norveçte bile yetiştirebildiklerine göre konyada da yetişir.
ne renkler var elinde ona göre bakayım..
sakız sardunyası,canan varmı

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2006, 21:47   #5
Ağaç Dostu
 
hasan42's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2005
Şehir: Konya
Mesajlar: 517
Galeri: 112
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet
etraftan biraz sardunya biriktireyim senin için.
Norveçte bile yetiştirebildiklerine göre konyada da yetişir.
ne renkler var elinde ona göre bakayım..
sakız sardunyası,canan varmı
Sevindirdiniz beni, teşekür ederim.
Sakız sardunyası ve Canan'ın adlarına bu gün rastladım. Daha elimdekilerin türlerini dahi bilmiyorum.
Memet Hocam, aslında bu yıl bitkileri ve balkonumun özelliklerini tanıma yılı benim için. Ağaçlar.net'ten aldığım ilhamla başladım bütün bunlara ve şu anda elime ne gelirse dikiyorum saksılara. Az önce ilk defa saydım, 55 tane saksı var irili ufaklı.
Balkon biraz rüzgar alıyor ve karşı apartmanın kavakları yüzünden güneşi oldukça engelleniyor. Bu yıl denemeler yapıp, en uygun bitkileri gelecekte balkonumda yetiştirmeyi planlıyorum. Şu anda çok mütevazı bitkilerim. Bir kısmı saksının içinde zar zor farkediliyor. Toprak, gübreleme, ışık denemeleri yapıyorum. Sitedeki bilgileri okuyorum. Umarım gelecek yıl daha iyi olacak.

hasan42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2006, 22:04   #6
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
önümüzdeki günlerde arkadaşım gelecek,fotoğraf makinasıyla sözettiğim cinsleri görüntüler eklerim.
sayfanın başındaki sardunyadan farklı olarak,

sakız sardunyasının yaprakları parlak.gövdesi ince.çiçekleride değişik.
canan **** cenan da deniyor.oda ince ve daha odunsu gövdesi var.
onun çiçeklerinde renk çeşitliliği daha fazla.

bu arada sardunyada aşırı dereceakdeniz bitkisi.

balkonda yer kaldıysa ben toparlamaya başlayacağım sizin için sardunyalardan

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2006, 14:48   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-08-2006
Şehir: Bulgaristan
Mesajlar: 9
Benim baktığım sardunya - gerçekte rengi daha da koyu, koyu mor gibi...
Tüm yaz hep boyle çiçek dolu. Son çiçekleri artık pembeye bakıyor.
Ve başka bir sevdiğim yeri - yüksek olmuyor, boyle çom gibi...
Name:  PICT00401.JPG
Views: 75577
Size:  39.0 KB
Name:  PICT00421.JPG
Views: 71742
Size:  36.7 KB

gonel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2006, 12:50   #8
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Gonel'in sardunyası canan dediğimiz çeşitten sanırım.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2006, 18:37   #9
ağaç dostu
 
Giriş Tarihi: 10-01-2006
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2,589
Galeri: 2
İnternette araştırma yaptım ama
kaç çeşit sardunya var bulamadım.
Bilen var mı?
Bilen varsa
yazarken kaynak göstermesini rica ediyorum.

arsakay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2006, 16:06   #10
ağaç dostu
 
Giriş Tarihi: 10-01-2006
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2,589
Galeri: 2
Sardunya türleriyle ilgili araştırmama devam ediyorum.

Burada belirttiğim TÜBİTAK'a ait linkte listede sadec 2 tür bulabildim.

Birleşik devletlerde 14 tür tespit edilmiş. (diğer linkte)

arsakay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2006, 17:39   #11
Ağaç Dostu
 
çiçeksever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-06-2006
Şehir: Afyon-Eskişehir
Mesajlar: 1,629
Galeri: 14
sardunya resimleri

Familya Geraniaceae,Botanik Adı Pelargonium zonale alın size resimler
http://www.kulturberichte.de/topfpfl...e_hybriden.htm

çiçeksever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2006, 18:23   #12
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
evet sardunya deyince göyle olmalı işte..
Bunların arasında sakız sardunyası dediklerimiz yok. O daha farklı bir çeşit mi?

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2006, 18:39   #13
Ağaç Dostu
 
gümüş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Mesajlar: 122
bazı farklı sardunyalarName:  Pelargonium054s.jpg
Views: 66563
Size:  5.2 KB

Name:  Pelargonium5234s.jpg
Views: 67053
Size:  15.2 KB

Name:  Pelargonium5236s.jpg
Views: 66802
Size:  13.3 KB

Name:  Pelargonium6332s.jpg
Views: 66858
Size:  11.7 KB

Name:  Pelargonium_sp_alButs.jpg
Views: 66911
Size:  11.8 KB

gümüş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2006, 18:46   #14
Ağaç Dostu
 
gümüş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Mesajlar: 122
bunlarda komşumun sardunyalarıName:  1.JPG
Views: 66661
Size:  22.0 KB

Name:  2.JPG
Views: 66705
Size:  21.1 KB

Name:  3.JPG
Views: 66596
Size:  21.8 KB

gümüş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2006, 20:23   #15
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Gonel'in sardunyası.

Eklenen Resimler
 
memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2006, 14:39   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Herkese iyi gunler.
Bir sardunya resmi de benim bahcemden.
Buraya, guzel gordugum sardunyalarin resimlerini zaman zaman gonderecegim.
Hosca kalin.

Name:  sardunya.jpg
Views: 91503
Size:  35.4 KB
Sardunya

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2006, 05:31   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Selluka arayışlarım sırasında 4 adet sardunya aldım. Böylece türlerim 7 oldu. Biri ceylan ikisi sakız.Ceylanın üzerinde çiçek yoktu ama satan kırmızı açıyor dedi. Birde daha önce görmediğim yaprakları karpuz yaprağına benzer bir cins buldum. Çİçekleri pembe. Resimlerini yakında koyacağım.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2006, 11:03   #18
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-08-2006
Şehir: Bulgaristan
Mesajlar: 9
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet


gonel'in sardunyası
benim olsa çok sevinirdim
ben sadece net'te buldum ...

afrasyap beğendi.
gonel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2006, 11:58   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Geçen sera ziyaretlerim sırasında bazı sardunyalar aldım. Şu anda elimde olan bazı sardunyaların resimleri. cep telefonu olması dolayısı ile resimler biraz zayıf

karpuz yapraklı olan. daha önce bu yaprak yapısına sahip bir sardunya görmemiştim ben.
Name:  Image(443).jpg
Views: 68541
Size:  22.3 KB
sakızlar
Name:  Image(352).jpg
Views: 80699
Size:  16.5 KB
Name:  Image(395).jpg
Views: 65144
Size:  10.3 KB

ayrıca mercan veya ceylan (artık hangi isimle biliyorsanız) var bi tanede. Ama üstünde çiçeği olmadığı için resmininde pek bir espirisi yok

Türkan ve pamuktopu beğendi.
Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2006, 12:07   #20
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Karpuza benzettiğin ıtır bence, yaprakları kokulu..Onun sardunya olup olmadığını hep merak ettim. Bilen arkadaşlardan biri cevaplar umarım...

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2006, 12:18   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Çıktım baktım kokusuna. sardunya gibi kokuyo. Daha bile hafif

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2006, 10:13   #22
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Yapraklar ıtıra benziyor ama çiçek benzemiyor memet.

Bu arada ıtırda bir sardunya çeşidi.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2006, 12:45   #23
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
evet kırmızı olduğu için düşünmüştüm..ıtır değil mi acaba diye..
Itırın sardunya olmasına sevindim..büyük bir ıtır var balkonda

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2006, 12:52   #24
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-07-2006
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 12
Merhaba,
Sardunyalarla ilgili bir yazi yazmistim, iginizi cekerse bakin.
http://bahcevan.com/?m=200306
kolaygelsin.
MP

lolla ve GÖKÇE ÜLKÜ beğendi.
Murat Pilevneli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2006, 01:09   #25
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Sardunya bakımında alternatifler

Yaprakları iki renkli değişik bir çeşit.
çiçekleri nasıl bilmiyorum. Belediye meydana dikmiş ordan aldım. Yakında sökerler sanırım kartlaşmış iyice dalları..

Eklenen Resimler
 
memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2006, 01:35   #26
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Çiçeklerinde diğer sardunya çeşitlerinden bir farklılık yok.

Yalnız bence belediyeler bu bitkiyi doğru kullanmıyor. Yoğun ve yalın kullanıldığında uzak mesafeden alacalı yapraklar sararmış, hastalıklı etkisi yapıyor.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2006, 01:03   #27
Ağaç Dostu
 
bahcıvan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: maltepe/istanbul
Mesajlar: 541
Benim ıtırımın yaprakları sanki daha ince, birde çiçek rengi lila gibi, bu biraz daha farklı geldi bana.

bahcıvan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2006, 23:35   #28
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-09-2006
Şehir: aydın
Mesajlar: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sevin
Balkonumunda 4 Adet Sardunyam Var Okadar özendiğim Halde çicekler Istediğim Gibi Degil Ayrica Yapraklarda Sariliklar Var.ne Yapmam Gerek Bilgi Verirseniz Sevinirim.
potasyum içeren gübrelerin iyi geldiğini kendi çiceklerimde gözlemledim. Çok sulama yapıldıgında sararma oldugunu nette pek çok yerde okuyorum

valence Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2006, 13:58   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Iyi gunler.
Renk, renk toplu halde dikilmis bu guzel sardunyalarin goruntulerni sizlerle paylasmak istedim .

Name:  sardunyalar.jpg
Views: 95318
Size:  62.6 KB
Sardunyalar.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2006, 14:07   #30
Ağaç Dostu
 
hasan42's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2005
Şehir: Konya
Mesajlar: 517
Galeri: 112
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mcdogan
Niyeyse sardunyaları sevemedim gitti.
Belki de çevrenizde hep gördüğünüzden sizin için sıradanlaştığı içindir. Yeşlliğin az olduğu, bitkinin zor yetiştiği bir yerde olsanız böyle hissetmezdiniz eminim.
Benim sadunyalarım hâlâ çiçek açıyorlar. Ekim ayı olsa da havalar çok ılık, 25 derecenin üstünde. Sanırım bundan. İşte bir fotoğrafı:

Eklenen Resimler
 
hasan42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
ceylan, pelargonium, sakız, sardunya

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024