Agaclar.NET http://www.agaclar.net/?id=showthread&t=14839 adresinden alınmıştır.

22-03-2009 00:36

Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabı "Eğrelti ve Tohumlu Bitkiler"
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 71164

Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabı "Eğrelti ve Tohumlu Bitkiler"

Yazarlar: Prof.Dr.Tuna EKİM, Prof.Dr. Mehmet KOYUNCU, Prof..Dr..Mecit VURAL, Prof.Dr.Hayri DUMAN, Prof.Dr. Zeki AYTAÇ, Prof.Dr. Nezaket ADIGÜZEL
ISBN: 975-93611-0-8
Basım tarihi: 2000
Sayfa sayısı ve özellikler: 246 sayfa, sert kapak, endemik listesi ve renkli kuşe baskı bitki resimleri.

Derneğimizin 1989 yılında yayınlamış olduğu “Türkiye’nin Tehlike Altındaki Nadir ve Endemik Bilkileri” (Yayın No: 18 ) isimli yayının revizyonudur.

Fiyatı: 14,00 YTL



TÜRKİYE BİTKİLERİ KIRMIZI KİTABI (Eğrelti ve Tohumlu Bitkiler)

Hızlı sanayileşme ve aşırı nüfus artışı dünyamızın dengesini bozmuş ve dolayısıyla başta insanlar olmak üzere tüm canlılar bundan etkilenmişlerdir. Bu nedenle de çevre problemleri ulusal olmaktan çıkmış, uluslar arası boyut kazanmıştır. Bu tehlikeyi gören tüm dünya ülkeleri acil tedbirler almak için defalarca bir araya gelmişler ve gelmeye de devam etmektedirler. Türkiye de bu çalışmalara katılmaktadır.

Ülkelerin tarihi ve kültürel zenginlikleri yayında biyolojik çeşitliliği de önem arz eder. Türkiye Avrupa ülkelerinin toplam alanının onbeşte biri kadar bir sahaya sahip olmasına karşın, Avrupa toplam 12.000 adet eğrelti ve tohumlu bitki ile 2750 adet endemik türe sahip iken, toplam sayı memleketimizde 9000 civarında olup bunlardan 3000 adedi ülkemize has, yani endemiktir.

Endemik ve endemik olmayan bitkilerin, özellikle tehlike altında bulunan türlerin bilinmeleri ayrı bir önem arz etmektedir. Ülkeler bitki türlerinin isimlerini içeren kırmızı kitap “RED DATA BOOK” larını yayımlayarak bilim adamlarını, araştırmacıları, uygulayıcıları ve halkı bilinçlendirerek çok önemli görevleri yerine getirme yarışı içine girmişlerdir.

Türkiye bu yarışa, Derneğimizin Merhum Genel Başkanı Hasan ASMAZ’ın gayretleri ile isimlerini burada tek tek sıralayamayacağım birbirinden değerli bilim adamlarımızın kıymetli çalışmaları ile başlayan “TÜRKİYENİN TEHLİKE ALTINDAKİ NADİR VE ENDEMİK BİTKİLERİ” (List of Rare, Threatened and Endemic Plants in Turkey” isimli kitabı 1989 yılında yayımlayarak girmiş bulunmaktadır. Derneğimizin 18 Nolu yayını olan bu kitap o zamanki kısıtlı imkanlarla 275 adet olarak basılmıştır. Elimizde bu kıymetli eserin mevcudu kalmamış bulunmaktadır. Kitabın basılmasında emeği geçen herkese şükranlarımızı sunarız.

Özellikle 1990 yılından bu yana ÇED çalışmaları dolayısıyla yaygın olarak kullanılan bitki listelerine duyulan ihtiyaç önem kazanmıştır. Ayrıca gerek yurt içinden gerek yurt dışından kitap talepleri yoğunlaşmıştır. Derneğimiz Türkiye’de yapılan yeni çalışmaların da yardımıyla, bu kıymetli yayını revize etmeyi kararlaştırmış ve bu eseri halkımızın ve dünyanın hizmetine sunmayı en önde gelen görevlerden birisi olarak kabul etmiştir. Kitap Dünyada yeni IUCN kategorilerine göre yayınlanacak ilk ulusal yayın olması bakımından da önem arz etmektedir. Kitapla ilgili bütün bilgiler, eserin GİRİŞ bölümünde geniş olarak verilmiştir.

Böylesine önem arz eden kitabın basımında maddi ve manevi katkılarını esirgemeyen ve kitabın derneğimiz ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü’nün müştereken yayınlamasını kabul eden başta Rektör Sayın Prof.Dr.Yücel AŞKIN’a ve Üniversite mensuplarına teşekkür ederiz.

Kitabı tüm dünya insanları tarafından yararlanılabilecek hale getirerek yayımlanmasında emekleri geçen herkese en derin şükranlarımızı sunarız.

Kitabın memleketimize ve tüm insanlık alemine hayırlı olmasını dilerim.

Dr. Osman TAŞKIN
Genel Başkan

Kaynak : Türkiye Tabiatı Koruma Derneği


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024