Agaclar.NET http://www.agaclar.net/?id=showthread&t=14031 adresinden alınmıştır.

22-07-2005 09:41

Yapraklar neden renk değiştirir?
 
1 Eklenti(ler)
Akşamüstü meltemlerinde yapraklarının ahenkle dans etmelerini izlediğimiz ağaçların, yeşil mevsimden dönüşlerinde bize verecekleri son bir hediye vardır – nefes kesen bir renk patlaması. Her sonbaharda tüm ülkelerin yolları birer tablo haline, yaprakların süslediği ormanlar ya da caddeler birer galeriye dönüşür.

Eklenti 69498

Yaprakların renk değiştirme biçimi, ağacın kendini kış uykusuna hazırlarken kimyasında gerçekleşen karmaşık, bir nevi mucizevi bir değişimdir. Her bir yaprak, ne kadar küçük olursa olsun, güneş ışığını enerjiye dönüştüren (fotosentez) inanılmaz bir fabrikadır. Bu dönüşüm için gerekli kimyasal bileşenler klorofiller olarak bilinir.
İşte yapraklara yeşil rengi veren bu klorofillerdir. Fotosentez sırasında klorofiller sürekli olarak kullanılır ve ağaç tarafından büyüme dönemi süresince sürekli olarak değiştirilir.

http://www.agaclar.net/i/fall-colors-veins.jpg

Ancak, büyüme mevsimi sona erdiğinde her bir yaprağın dala tutunduğu sapında ince bir mantar tabakası gelişir ve yapraklara aktarılan klorofiller ve fosfat gibi diğer önemli kimyasallar gittikçe incelmeye başlar.

Yaprakta var olan tek kimyasal klorofil değildir elbette. İkinci grup kimyasallar, karotenoidler denen pigmentlerdir. Karotenoidler koyu turuncu ve sarı renktedirler ve normalde bahar ve yaz ayları boyunca klorofillerin yeşiliyle örtülürler. Ancak, yaprak içersindeki klorofiller azalmaya başlayınca, karotenoidlerin parlak turuncu ve sarıları görünmeye başlar.

http://www.agaclar.net/i/fall-colors-yellow2.jpg

Alev kırmızıları ve eflatunlar, üçüncü grup kimyasalların ürünüdür; antosiyaninler. Antosiyaninler, yapraklardaki fosfatlar azalmaya başladığında, yapraktaki şekerlerin üzerindeki gün ışığının yan ürünü olarak ortaya çıkarlar. Antosiyaninlerin üretimi, hava derecesine ve gün ışığına gore değişmektedir, en göz alıcı dönem, açık ve serin havaların ardından gelir.

http://www.agaclar.net/i/fall-colors-red6.jpg

Sonbahar yapraklarının nefes kesici parlaklık ve renkleri, birbirinden farklı bu kimyasalların karışımlarından ve günler ya da haftalarda yaşanan değişimlerinden ortaya çıkmaktadır. Sonbaharda, her bir yaprak muhteşem birer enstrümana ve her bir ağaç da bu enstrümanların uyumundan oluşan birer senfoniye dönüşür ve bu konseri izlemek için hiç bir ücret ödemenize gerek yoktur.

http://www.agaclar.net/i/fall-colors-image1.jpg

Kaynak: http://www.treehelp.com


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024