agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Ağaç Dikim Kılavuzu (http://www.agaclar.net/forum/agac-dikim-kilavuzu/)
-   -   03 Fidan Dikimi (Çıplak) (http://www.agaclar.net/forum/agac-dikim-kilavuzu/13962.htm)

malina 26-07-2005 15:14

03 Fidan Dikimi (Çıplak)
 
Çıplak fidan, yani topraksız, kapsız veya tüpsüz fidanların önemli bir bölümünü meyve veren ağaçların fidanları oluşturur. Çıplak fidan dikimi yapraklı ağaçlarda Kasım-Aralık ayları ile Mart ayı içinde yapılır. Bu mevsimde yapraklar dökülmüş olduğundan ağaçlardaki su minimum düzeyindedir. Yani söküm-dikim arasında ağacın suyunu yitirip kuruma riski hemen hemen yok gibidir. Gene de dikim için kapalı ve hafif yağışlı, nemli havalan kollamalıdır.

Dikilmek üzere getirilen bitkiler, mümkün olduğu kadar bekletilmeden dikilmelidir (Şayet fidanlar geldiği halde çukurlan henüz hazırlanamadı ise, bu fidanları güneş almayan yerlere gömerek sık sık da sulamalıyız).

http://www.agaclar.net/i/dikim-2.gif

Topraksız, yani çıplak köklerin dikim sırasında ıslak olmasına özen gösterilmelidir. Çıplak köklü fidanları dikmeden önce çukur içine evvela bir miktar toprak atılarak koni biçiminde şekillendilir. Sonra yukarıda anlatıldığı gibi kök boğazına kadar toprakla doldurulup, ayakla sıkıştırılır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi çukurdan çıkan toprakların, alttan çıkanı üste ve üstten çıkanı alta yerleştirilmesine dikkat edilmelidir.

Kapatılan çukurun üst yüzeyi içbükey olarak bırakılmalıdır. Fidan köklerinin çukur içinde kıvrılmamasına, onjinindeki şeklinin aynen korunmasına dikkat edilmelidir.

http://www.agaclar.net/i/dikim-3.gif

İyi işlenmiş topraklarda açılacak çukurlar hem daha küçük olur hem de diğer işlemlerin yapılmasına gerek kalmaz. Fidan, söküldüğü yerde nereye kadar toprağa gömülmüşse, gene oraya kadar gömülmesine dikkat edilir, iyi tutsun diye derin dikilmesi sakıncalıdır. Zira gövdenin bir kısmı toprak içinde kalacak, yaşamları tehlikeye girecektir.

Dikilen fidanlar herek'e bağlanacaksa bu bağın, fidanı yaralanmaması için RAFYA'dan kesilerek hazırlanması önerilir.

Çit teşkil eden ağaç ve ağaççıkların dikimi için, toprak iki bel derinliğinde işlenir, yani krizme yapılır Bunun bir sıra ve çizgi halinde olacağını hatırlatmağa gerek yok...

Köken bitkiler için en ideal dikim mevsimi Mart-Mayıs ayları olup, sonbaharda yapılacaksa , bunun da Eylül-Ekim aylarında yapılması gerekir.

erkolgencer 09-09-2005 07:50

BULAMAÇ
 
Fidanın tutma oranını artırmak için dikimden önce kökler hayvan gübresi ve su ile oluşturulmuş bulamaç denilen yarı akışkan sıvıya batırılmalıdır. bu şekilde ilkbaharda oluşacak yeni kökçükler besinlere hemen ulaşır.

lord6 20-02-2011 23:39

üst toprak çıkarıldıktan sonra alt toprak çıkarılacak ve fidan konulacak sonra üstten çıkarılan toprak alta , alttan çıkarılan toprakta üste konulacak diye biliyorum , sanırım bir yanlışlık var...
grafikle anlatımdaki hatalı , yazım doğru...

xxmen34 22-02-2013 10:48

?
 
ben hep yanlış dikmişim:(

ivy 13-04-2013 13:34

Yaşasın hepsini doğru dikmişim fakat diktikten sonra komşu dediki: aşı tarafları güneşe bakması gerekiyormuş. Ne kadar doğru acaba?

parasutcu1 17-06-2013 00:48

arkadaşlar hepinize çok teşekkür ederim, bu bilgi benim için çok önemliydi ellerinize emeğinize sağlık. selamlar saygılar.

Orhank 11-11-2013 12:33

bilgilendirme için teşekkürler

huseyin1299 15-02-2014 20:37

Çıplak fidanlar Kasım-Aralık ayları ile Mart ayında dikilir diyorsunuz.Ben Ocak ayı sonunda diktim.Yani zamanlamadan dolayı bizim fidanlar tutmaz mı?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024