Agaclar.NET http://www.agaclar.net/?id=showthread&t=12966 adresinden alınmıştır.

24-05-2005 12:15

Toprak Ana
 
İnsan yaşamı, ormanların sağladığı su döngüsüne, toprak üretimine ve doğal sistemin en önemli özelliklerinden olan biyoçeşitliliğe bağlıdır. Toprağın verimini ilk çağlarda anlayan insanlık, toprağı ekip biçerek ve hayvanlarını besleyerek ondan yararlanmasını öğrenmiştir.

Çok sadıktır toprak, bir ekseniz bin verir. Sofralarınıza ekmek, aş olur verdikleri. Değerini biraz bilenler ona "Toprak Ana" der. Çünkü toprak, bir ana kadar cefakâr, bir ana kadar vefalıdır.

Yüzyıllarca insanlar, üzerinde yaşadıkları toprak için savaşmış, onu kanlarıyla sulamışlardır. İnsanlık için toprak o kadar değerlidir ki milyonlarca insanın canına mal olmuştur. Kurtuluş Savaşı boyunca bizim de kutsal saydığımız vatan toprağı için çok insan ölmüş, çok canlar yanmıştır. Bu uğurda Türk halkı şimdiye dek hiç olmadığı kadar beraberlik içinde yaşadıkları toprakları korumasını bilmiştir.

Bin bir fedakârlıkla kazandığımız topraklarımızdan yanlış tarım uygulamaları ve erozyon nedeniyle her yıl Kıbrıs Adası yüzölçümüne yakın toprak kütlesini kaybediyoruz. Türkiye'nin bu büyük toprak sorunundan kaç kişi haberdar ve bu konuda duyarlılıkla bir şeyler yapmaya çalışıyor? Niçin insanlar erozyon gibi çok önemli ve acil bir konuda duyarlı olmuyor? Gazetelerde, televizyonlarda, her yerde söylenen erozyonla ilgili sözlerin, uyarıların toplumumuzda herhangi bir etki yaratmadığı açıkça görülüyor. Bazı insanlar erozyonu engelleyen en etkili yol olan ağaçlandırma yapmak yerine var olan ormanları yok ederek villa inşa ettirmek için kendine arazi açıyor. Denizlere taşıdığı topraklar yüzünden bir türlü pırıl pırıl göremediğimiz nehirlerimizi tekrar berrak görmenin tek yolu erozyonla mücadeledir.

Aslında erozyonla mücadele sanıldığı kadar zor değil. Toprak erozyonu konusunda uygulanacak eğitim programları ile bilinçlendirilen kamuoyu TEMA'nın yürüttüğü ağaçlandırma projelerine katılarak erozyondan en önemli korunum şekli olan toprağı koruyan bitki örtüsünün yeniden oluşturulmasını sağlayabilir. Bilinçlenen çiftçiler gereken önlemleri alarak toprağı verimsizleştirmeden kullanmayı öğrenebilir. Bu sayede oluşması yüzyıllar alan verimli toprakları kaybetmemiş oluruz.

% 73'ü erozyon tehlikesine maruz olan, kutsal saydığımız ülkemiz topraklarını hoyratça kullanmak yerine onu kaybetmemek için elimizden ne geliyorsa yapmalıyız. Çünkü bu, bizim kadar bu ülkede yaşayacak torunlarımızın da hayatını büyük ölçüde etkileyecektir.

Görkem GÜREL
Söke Hilmi Fırat Anadolu Lisesi Öğrencisi/AYDIN

Kaynak:
Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim Dergisi

Kaynak: http://yayim.meb.gov.tr


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024