Ham Döküm Tava
2 Eklenti(ler)
Özellikle et yemeklerine mangal tadı verip ekstra lezzet ekleyen kaplamasız demir döküümden yapılan tava. Fotoğrafta gördüğünüz 28cm çap 5cm yüksekliği olan benim tavam. Rengi beyaza dönük olan hiç kullanılmamış hali, siyaha benzeyen ise seasoning işlemi yapıldıktan sonra yemek pişirilmiş hali. Seasoning denen olay çok uzunca anlatılacak birşey ama kısaca metal üzerinde zararsız koruyucu bir tabaka oluşturmak denebilir. Peki neden bunu kullanalım? Piyasadaki emaye veya cam veya başka tavadan farkı nedir. Öncelikle yiyecekler demir metaliyle doğrudan temas ederek günlük almamız gereken demir vitaminini rahatça karşılıyor. Etlerimizi yüksek ısı sayesinde gayet güzelce mühürleyebiliyoruz. Çizilme yanma vesaire derdi yok her türlü metal karıştırıcı rahatlıkla kullanılabilir. Sizlerinde kullandığınız ham demir döküm tavalarınız varsa tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
|
Uzun zamandır döküm tava alasım var.
Bu başlığım devamında bir şeyler daha anlatacağınızı düşünerek beklemeye geçiyorum. |
Lavanın bu konuda başarılı tavaları var ve direk kullanıma hazır bilginize.
|
Lava nınkiler benim gördüğüm kadarıyla emaye kaplı, arkadaşın bahsettiği ham demir döküm tava, kaplamasız. Sanırım böyle bir şey.
|
Sn ERZ bahsettiğim; granit, titanyum, elmas, emaye, cam ya da başka herhangibir malzeme ile kaplanmamış safii demirden imal edilmiş tava. Tava da mevcut olan tek kaplama sizin veya size satanın yapmış olduğu yağ kaplaması. Yağı yüksek ısıda parçalayıp polimerleştirme işleme yani seasoning. Benim fotoğrafta görünen tavam 3.5 kg civarında. Bu ham dökümün bize katacağı en önemli şey doğrudan demir emilimi yapılıyor olması.
|
Peki bu tür tavaları nereden edinebileceğimiz konusunda da soru işaretleri oluşunca kafamızda, nereye müracaat edebiliriz?
|
Takip ettiğim bir yer var, linkini vereyim:
https://www.dokumcubaba.com/ Bu arada sorunumun fotoğrafını da çekip ekleyeyim :) |
Özellikle kansızlık anlamında epey bir ilgimi çekiyor bu konu. Hemen sizin gönderdiğiniz siteyi inceleyeceğim.
Buradaki konu ile bağdaştırarak daha güzel bir çözüm olur kanaatindeyim. Demir Eksikliğine Çözüm: Demir Balık | Kimyasal Gelişmeler |
Alıntı:
Et ve sebzelerde döküm tava kullanmaktan çok memnunum. Omlet yaparken yıkaması pratik olmaz diye denemek istememiştim ama küçük döküm tavada bir kere yaptım, bundan sonra hep döküm tavada yaparım artık, çok farklı ve güzel oluyor. |
Lava döküm tava aldım. Kumtelin ankastre ocağında yaptım. Ama ocağın ateşi yeterli gelmiyor ! Bazı ocaklarda yanlış hatırlamıyorsam wok gözlü olan yer, daha güçlü ateş veriyor. Ama bende randımanlı olmadı.
|
Alıntı:
|
https://www.ncdemirdokum.com/
Bu da yerli bir üretici. Gidip heka veyahut başka başka marka almaktansa yerli üreticilerimizi destekleyelim. |
Alıntı:
Alıntı:
https://www.dunya.com/sirketler/lava...-haberi-267213 |
Sn g.c. teşekkür ederim bu detaylı bilgi için. Ayrıca bilginiz dahilinde; bu markanın kaplamasız döküm ürünleri varsa paylaşırmısınız.
|
+90 (536) 866 17 99
Açıkçası ben emaye kaplamanın avantajı olduğunu sanıyor idim. Saf döküm ile emaye kaplı döküm farkına değil de taban kalınlığının ne kadar büyük olursa o kadar makbul olduğunu biliyor idim. İletişim numarası verilmiş bu kadar eski bir firmanın neden ürünlerinde kaplama kullandığını arayıp sorabiliriz. Yanlış/eksik bilgilerimizi düzeltmiş oluruz. * Alıntı:
|
Alıntı:
|
Risk anlayışına bağlı
Alıntı:
Örneğin, teflon çok kullanışlı görünür. Ancak 120 °C sıcaklıkta özellik kaybı başlar. Normal olarak "tavanızın iç yüzeyi 100 °C sıcaklığı geçmez" varsayımı kullanılır. (Pişirdiğiniz malzemenin içindeki sıvılar buharlaşarak, bu sıcaklığı geçmenizi engeller.) Kızartma yapıyorsanız ve ateş kuvvetli ise geçebilirsiniz. Yemeğin dibi tuttuğunda-yandığında geçebilirsiniz. Çarpma-çizilme durumunda geçebilirsiniz. Kimyasal kaplamanın ömrünün bittiğini tahmin etmeniz güç. Benzeri sorunlar metal ile yiyeceğin karşılaşmasına neden olabilir. Kaplama malzemesinin yiyeceğe karışmasına da neden olabilir. Karışma oluşursa hemen kanser olmayabilirsiniz. Hasta da olmayabilirsiniz. (Bedenimizin savunma mekanizmaları var. Örneğin, (yüz yıl boyunca)kullanılan bakır kaplar her yıl kalaylanırdı. Kalay nereye gidiyordu ?) Olağan koşullarda kaplamalı ürünleri kullanabilirsiniz. Riskleri göze almak istemeyenler, üreticilerin hata yapabileceğini düşünenler vb seçenek çözümler oluşturmaya çalışıyor. |
Ham demir döküm tava veya dikdörtgen tepsi gibi ürünler soba, soba borusu, mangal satan dükkanlarda bulunur genellikle ( meşhur olupta bir liralık malı ona satanlar dışında). Ben zamanında bir tane oluklu tepsi aldıydım. Yağlayıp fırınlama işlemini de yaptım ama paslanmasından bıktım şimdi bahçede ağırlık vazifesi görmekte bir brandanın bir ucuna iple bağlı vaziyette.
Bir ara bakır kap topladım. İki büyük tencereyi tandırda kullanıyordum ama kalay parası ile baş edemediğim gibi yeni kalay sonrası kapak içindeki kalayın tencere içine damladığını tesbit ettim kullanmaktan vazgeçtim. Netice olarak varmış olduğum nokta, iyi kalitede çelik ürünlerden başkasına bakmamak oldu. |
Yaklaşık bir aydır kullanım sonucu yorumlarım;
Neredeyse hergün kullandım, Karıştırırken hertürlü metal aleti rahatça kullanıyorum, Kesilecek birşey varsa içerisinde bastıra bastıra korkum olmadan kesebiliyorum, Keşke daha erken alsaymışım, Bu tava harici kesinlikle et pişirmiyorum, Omlet makarna kızartma dahil birçok yemek yaptım hepsi harika oldu, Temizlik konusu biraz sabır gerektiriyor, ben kullanımdan sonra soğutup kabaca kalan ya da yapışan artıkları telle kazıyorum sonra sadece bunun için kullandığım süngerle iyice temizleyip durulayıp ocağın üzerinde bi kaç dakika tutup kurutuyorum, Kesinlikle pas vesaire sorunuyla karşılaşmadım, Yemeklerimde siyahlaşma olmadı, Yapışma olmadı, Ocağı yemek pişmeden biraz önce kapatmak lazım çünkü hala çok sıcak ve pişmeye devam ediyor, Çelik pişirme aletleri hariç kullandığım herşeyde içimde bir şüphe oluyordu bununla çok çok içim rahat. Farklı tecrübem olursa aktarıcam. Sizlerdende tecrübeleriniz bekliyorum. |
öncelikle selamlar, nice yıllara temennisi ile.
bende sağlık yönünden bir arayışa girdim. ev ahalisinin demir oranları düşük, demir depoları da düşük. bu yüzden demir döküm tencere , tavaya yöneldim. muhtemel kaplamasız olanlara meyilim var. dediğim gibi demire ihtiyaç var. yıllar önce gördüğüm "demir balık" adını sayfanın ortasında da gördüm. belki sadece bu demir balıkla vücudun istediği demire ulaşabiliriz. biraz araştırma ile "döküm tablet" şeklinde satıldığını buldum. bu işimizi halleder mi acaba ?? ayrıca döküm tava- tencere tavsiyeniz var mı ? saygılar. |
Merhabalar bu konuyu uzun zamandır araştırıyorum kronik hastalığım sebiyle demir düşüklüğü yaşıyorum. Demir balık ile ilgili yazıları okudum fakat 4 ayrı konusunda uzman doktora sorduğum da tıp literatüründe böyle bir bilgi olmadığını bu alınan demirin vücut tarafından kullanılıyor mi yoksa birikime sebep oluyor belli olmadığını özellikle kronik hasta olduğum için kullanmamamı söylediler bu demir balıkla ilgili yapılanlar resmi bir araştırma mi İngilizce bilmediğim için tam bilmiyorum konu ile bilgisi olan veya Türkçe kaynak öneren olursa çok teşekkür ederim.
|
Alıntı:
https://www.instagram.com/p/B40aZLcD...d=ub6yswxesd1n |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:18. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024