agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Pratik Bilgiler, Mutfak Malzemeleri ve Aletleri (http://www.agaclar.net/forum/pratik-bilgiler-mutfak-malzemeleri-ve-aletleri/)
-   -   Zeytinyağı (http://www.agaclar.net/forum/pratik-bilgiler-mutfak-malzemeleri-ve-aletleri/32514.htm)

ahmeter 28-08-2013 11:52

Zeytinyağı
 
Zeytinyağının iyisi nasıl anlaşlır Sabahleyin bir tatlı kaşıgi içildiğinde boğazımızda bir yanma hissediliyor bu yağda asit fazla mi yoksa normal mı
Araştırdım bir sonuça varamadım
Asidi düşük yağlar yanma yapdığını okudum bana ters geldi
Bilgi riça ediyorum

Eser İlhan 28-08-2013 16:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmeter (Mesaj 1193814)
Zeytinyağının iyisi nasıl anlaşlır Sabahleyin bir tatlı kaşıgi içildiğinde boğazımızda bir yanma hissediliyor bu yağda asit fazla mi yoksa normal mı
Araştırdım bir sonuça varamadım
Asidi düşük yağlar yanma yapdığını okudum bana ters geldi
Bilgi riça ediyorum

Zeytinyağını ben de çok severim. Mutfağımda herçeşit yemekte kullandığım tek yağdır zeytinyağı..
Aşağıdaki linkte sorularınıza cevap olabilecek bilgiler derlenmiş gibi, bir göz atın isterseniz ;)

https://www.volio.com.tr/sik-sorulan-sorular/

ahmeter 28-08-2013 20:45

Sayın Eser İlhan
 
Çok teşekkür ederim bundan daha güzel bir yazı bulunamaz
Benim gibi meraklıların mutlaka okuması lazım tekrar teşekkür eder iyi günler dilerim

loveforlife 23-11-2013 08:35

Sağlık için zeytinyağı
 
*Bugün dünyanın en önemli kanser ilacı köpek balığı kıkırdağıdır. Köpekbalığından çıkan sgualene adlı madde sızma zeytinyağında bol miktarda bulunur. Günde 100 cl zeytinyağı tüketimiyle köpekbalığı kıkırdağından alınacak kadar sgualene alınır. Zeytinyağı kanser riskini % 50'ye yakın azaltmaktadır.

* Zeytinyağı hücreleri korur. Zeytinyağının içinde bulunan Oleiprine adlı madde sayesinde hücreler yenileyerek kansere karşı hücreleri korur.

*Zeytinyağının üretim aşamasında ısıyla temas etmemesi gerekiyor. Bu nedenle sağlıklısı riviera değil, sızma olanıdır. Aslında en doğrusu, kokusuna alışıp mümkün olduğunca az veya hiç rafine edilmemişi kullanmaktır.

loveforlife 23-11-2013 09:06

DERİ TAHRİŞLERİNE KARŞI ZEYTİNYAĞI

*Yiyeceğin yanısıra merhem olarak da kullanılan zeytinyağı; tahrişin neden
olduğu acı ile yanmayı giderici ve yumusatıcı özellikleri olan losyondur da.

*Zeytinyağı, derinin folikullerine penetre olabildiği için, gerek internal
gerekse eksternal dokuların yara veya iritasyonunda ve enfeksiyonlara
karşı faydalıdır.

SİNDİRİM İÇİN ZEYTİNYAĞI

*Sindirim sistemini etkiler; ister soğuk olsun, ister sıcak olsun zeytinyağı mideyi çepeçevre koruyucu bir tabakayla sararak mide asidini azaltır. Yemek öncesi veya sonrası alinan bir kaşık zeytinyağı, mide zarını örtüp alkolün işlemesini önleyecegi gibi, karişık içkilerin yol açtiği sarhoşluğu da azaltır.

*Gastrit ve ülsere karşı korumada etkin yardım sağlar. Hazmı
en kolay olan zeytinyağı besinlerin bağırsaklar tarafından çok daha iyi emilmesini saglayarak bağırsakların calışmasını düzenler. Isıtılmış olsun ya da olmasın zeytinyağı gastrik asiditeyi azaltabilmektedir. Tahriş giderici etkileri ülsere karşı koruma sağlar. Bağırsaklardan yiyecek geçişini kolaylaştırmak suretiyle konstipasyona engel olur.

SAFRA KESESİ SAĞLIĞI İÇİN ZEYTİNYAĞI

*Zeytinyağı safra kesesinin kontraksiyonlarını (kasılma) ve
safra salgılanmasını uyararak safra taşı oluşum riskini azaltır, hazmı
kolaylaştırır. Dalakta taş oluşumunu önler. Sarılığa ve karaciğer
sancılarına iyi gelir. Oruç tutanlar, sahurda bir çorba kaşığı zeytinyağı içerse
safra kesesi ve bağırsakları rahatlatacaktır.

Melih Bakırlıoğlu 23-11-2013 15:22

Biz gırtlaktaki yanmayı iki türlü değerlendiririz. Kontinü makinelerde çıkan taze yağlarda, santrifüj etkisinden kaynaklanarak gırtlakta yanma etkisi olabilir. Bu durumda yağın bulunduğu kabın üzerini bir tülbent ile kapatıp 15 gün gibi havalandırırsanız, yakma/acılık dediğimiz olay kaybolur. Birde asidi yüksek olan yağlarda gırtlakta yanma yapar, bu kaybolmaz.
Acı yağ çok zor bulunan bir şeydir. Bu acılık ağız içinde damakta olmalıdır. Nadiren de olsa ağaçlarımız bize bu lütfu 2-3 senede bir bahşederler. Bu sene şanslıyız. :)

hosseda 23-11-2013 17:11

Eski sistem fabrikalarda önce soğuk su ile kiri temizlensin diye yıkanan zeytinler verildikleri makinada kırılıp bir havuzda birikiyor. Bu noktada el gücü ile kıl torbalara doldurularak presleniyorlar. Bazı üreticiler ( bilhassa köyün yaşlıları) bu kırıkların arasında oluşan yağı taslarla alıp kendilerine yemeklik olarak ayırıyorlar. Bu yağdan daha has yağ bulmak zor. Gördüğü tek işlem kırılma. Ben bu yağdan zaman zaman satın aldım ama evde beğenilmediğinden artık almaz oldum. Sözü getireceğim nokta; bu yağdan bir yudum aldığınızda o acılığı veya yanmayı genizde hissediyorsunuz...

Bu yıl yeşil renkli zeytinyağ peşindeyim. Bulunduğum yörenin zeytinini yeşilken de sıktırsanız yağı yeşil olmuyor. Yağın rengi yöreye göre farkediyor demekki. Galiba Akhisar taraflarında yeşil renkte yağ bulunabiliyormuş...

tufangündem 15-07-2014 09:17

Bazı çiftçilerin evde yaptıkları zeytinyağını mazot pahalı diye motorlarında yakıt olarak kullandıklarını biliyor muydunuz ?

hatipali74 09-12-2014 12:46

Zeytinyağı en iyi nasıl saklanır?
 
Yıl boyunca yemem için alacağım 80-100 kg. zeytinyağını en iyi nasıl saklarım. Buralarda genelde Tarım Bakanlığından onaylı içi beyaz, dışı mavi plastik bidonlar kullanılıyor. ne kadar sağlıklıdır? İnternette araştırdığımda en iyi saklama şeklinin laklı teneke veya cam şişe olduğu yazılı. Onların da dezavantajları var. Yukarıda yazdığım plastik bidonları kullanan var mı? Yormlarınız için şimdiden teşekkürler...:D

Ozlem A 09-12-2014 14:04

Camda saklamanın dezavantajı neymiş, paylaşabilirseniz biz de öğrenmiş oluruz.

Asitli olduğundan plastik bidondaki kimyasal maddelerle tepkimeye girip içerisinde çözebilir, yerinizde olsam plastikte saklamazdım.

Tarihte içi sırlı küplerde saklanmış zeytinyağı, cam şişeyi elemeye kararlı iseniz alternatif olarak düşünebilirsiniz.

pria 09-12-2014 16:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hatipali74 (Mesaj 1339563)
Yıl boyunca yemem için alacağım 80-100 kg. zeytinyağını en iyi nasıl saklarım. Buralarda genelde Tarım Bakanlığından onaylı içi beyaz, dışı mavi plastik bidonlar kullanılıyor. ne kadar sağlıklıdır? İnternette araştırdığımda en iyi saklama şeklinin laklı teneke veya cam şişe olduğu yazılı. Onların da dezavantajları var. Yukarıda yazdığım plastik bidonları kullanan var mı? Yormlarınız için şimdiden teşekkürler...:D

Zeytinyağını en iyi saklama şekli, ya laklı tenekede ya da siyah cam şişede olanıdır.
Zeytinyağı güneş ışığı görmemeli ve serin bir yerde saklanmalıdır.

omar 10-12-2014 08:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hatipali74 (Mesaj 1339563)
Yıl boyunca yemem için alacağım 80-100 kg. zeytinyağını en iyi nasıl saklarım. Buralarda genelde Tarım Bakanlığından onaylı içi beyaz, dışı mavi plastik bidonlar kullanılıyor. ne kadar sağlıklıdır? İnternette araştırdığımda en iyi saklama şeklinin laklı teneke veya cam şişe olduğu yazılı. Onların da dezavantajları var. Yukarıda yazdığım plastik bidonları kullanan var mı? Yormlarınız için şimdiden teşekkürler...:D

Cam şişe, zeytinyağının sağlıklı saklanmasında yegane saklama şekli olduğuna inanıyorum. Cama etki eden tek asit "hidroflorik asit" onunda zeytinyağı bileşiminde olmadığını biliyorum. Dezavantaj olarak adlandırılabilecek tek şey diğerlerine oranla camın KIRILGAN olması. Belki az daha da pahalı. Biraz dikkat ve koruma ile sağlıklı zeytinyağı tüketilebilinir. Afiyet Olsun :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024