Zeytinyağı
Zeytinyağının iyisi nasıl anlaşlır Sabahleyin bir tatlı kaşıgi içildiğinde boğazımızda bir yanma hissediliyor bu yağda asit fazla mi yoksa normal mı
Araştırdım bir sonuça varamadım Asidi düşük yağlar yanma yapdığını okudum bana ters geldi Bilgi riça ediyorum |
Alıntı:
Aşağıdaki linkte sorularınıza cevap olabilecek bilgiler derlenmiş gibi, bir göz atın isterseniz ;) https://www.volio.com.tr/sik-sorulan-sorular/ |
Sayın Eser İlhan
Çok teşekkür ederim bundan daha güzel bir yazı bulunamaz
Benim gibi meraklıların mutlaka okuması lazım tekrar teşekkür eder iyi günler dilerim |
Sağlık için zeytinyağı
*Bugün dünyanın en önemli kanser ilacı köpek balığı kıkırdağıdır. Köpekbalığından çıkan sgualene adlı madde sızma zeytinyağında bol miktarda bulunur. Günde 100 cl zeytinyağı tüketimiyle köpekbalığı kıkırdağından alınacak kadar sgualene alınır. Zeytinyağı kanser riskini % 50'ye yakın azaltmaktadır.
* Zeytinyağı hücreleri korur. Zeytinyağının içinde bulunan Oleiprine adlı madde sayesinde hücreler yenileyerek kansere karşı hücreleri korur. *Zeytinyağının üretim aşamasında ısıyla temas etmemesi gerekiyor. Bu nedenle sağlıklısı riviera değil, sızma olanıdır. Aslında en doğrusu, kokusuna alışıp mümkün olduğunca az veya hiç rafine edilmemişi kullanmaktır. |
DERİ TAHRİŞLERİNE KARŞI ZEYTİNYAĞI
*Yiyeceğin yanısıra merhem olarak da kullanılan zeytinyağı; tahrişin neden olduğu acı ile yanmayı giderici ve yumusatıcı özellikleri olan losyondur da. *Zeytinyağı, derinin folikullerine penetre olabildiği için, gerek internal gerekse eksternal dokuların yara veya iritasyonunda ve enfeksiyonlara karşı faydalıdır. SİNDİRİM İÇİN ZEYTİNYAĞI *Sindirim sistemini etkiler; ister soğuk olsun, ister sıcak olsun zeytinyağı mideyi çepeçevre koruyucu bir tabakayla sararak mide asidini azaltır. Yemek öncesi veya sonrası alinan bir kaşık zeytinyağı, mide zarını örtüp alkolün işlemesini önleyecegi gibi, karişık içkilerin yol açtiği sarhoşluğu da azaltır. *Gastrit ve ülsere karşı korumada etkin yardım sağlar. Hazmı en kolay olan zeytinyağı besinlerin bağırsaklar tarafından çok daha iyi emilmesini saglayarak bağırsakların calışmasını düzenler. Isıtılmış olsun ya da olmasın zeytinyağı gastrik asiditeyi azaltabilmektedir. Tahriş giderici etkileri ülsere karşı koruma sağlar. Bağırsaklardan yiyecek geçişini kolaylaştırmak suretiyle konstipasyona engel olur. SAFRA KESESİ SAĞLIĞI İÇİN ZEYTİNYAĞI *Zeytinyağı safra kesesinin kontraksiyonlarını (kasılma) ve safra salgılanmasını uyararak safra taşı oluşum riskini azaltır, hazmı kolaylaştırır. Dalakta taş oluşumunu önler. Sarılığa ve karaciğer sancılarına iyi gelir. Oruç tutanlar, sahurda bir çorba kaşığı zeytinyağı içerse safra kesesi ve bağırsakları rahatlatacaktır. |
Biz gırtlaktaki yanmayı iki türlü değerlendiririz. Kontinü makinelerde çıkan taze yağlarda, santrifüj etkisinden kaynaklanarak gırtlakta yanma etkisi olabilir. Bu durumda yağın bulunduğu kabın üzerini bir tülbent ile kapatıp 15 gün gibi havalandırırsanız, yakma/acılık dediğimiz olay kaybolur. Birde asidi yüksek olan yağlarda gırtlakta yanma yapar, bu kaybolmaz.
Acı yağ çok zor bulunan bir şeydir. Bu acılık ağız içinde damakta olmalıdır. Nadiren de olsa ağaçlarımız bize bu lütfu 2-3 senede bir bahşederler. Bu sene şanslıyız. :) |
Eski sistem fabrikalarda önce soğuk su ile kiri temizlensin diye yıkanan zeytinler verildikleri makinada kırılıp bir havuzda birikiyor. Bu noktada el gücü ile kıl torbalara doldurularak presleniyorlar. Bazı üreticiler ( bilhassa köyün yaşlıları) bu kırıkların arasında oluşan yağı taslarla alıp kendilerine yemeklik olarak ayırıyorlar. Bu yağdan daha has yağ bulmak zor. Gördüğü tek işlem kırılma. Ben bu yağdan zaman zaman satın aldım ama evde beğenilmediğinden artık almaz oldum. Sözü getireceğim nokta; bu yağdan bir yudum aldığınızda o acılığı veya yanmayı genizde hissediyorsunuz...
Bu yıl yeşil renkli zeytinyağ peşindeyim. Bulunduğum yörenin zeytinini yeşilken de sıktırsanız yağı yeşil olmuyor. Yağın rengi yöreye göre farkediyor demekki. Galiba Akhisar taraflarında yeşil renkte yağ bulunabiliyormuş... |
Bazı çiftçilerin evde yaptıkları zeytinyağını mazot pahalı diye motorlarında yakıt olarak kullandıklarını biliyor muydunuz ?
|
Zeytinyağı en iyi nasıl saklanır?
Yıl boyunca yemem için alacağım 80-100 kg. zeytinyağını en iyi nasıl saklarım. Buralarda genelde Tarım Bakanlığından onaylı içi beyaz, dışı mavi plastik bidonlar kullanılıyor. ne kadar sağlıklıdır? İnternette araştırdığımda en iyi saklama şeklinin laklı teneke veya cam şişe olduğu yazılı. Onların da dezavantajları var. Yukarıda yazdığım plastik bidonları kullanan var mı? Yormlarınız için şimdiden teşekkürler...:D
|
Camda saklamanın dezavantajı neymiş, paylaşabilirseniz biz de öğrenmiş oluruz.
Asitli olduğundan plastik bidondaki kimyasal maddelerle tepkimeye girip içerisinde çözebilir, yerinizde olsam plastikte saklamazdım. Tarihte içi sırlı küplerde saklanmış zeytinyağı, cam şişeyi elemeye kararlı iseniz alternatif olarak düşünebilirsiniz. |
Alıntı:
Zeytinyağı güneş ışığı görmemeli ve serin bir yerde saklanmalıdır. |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:36. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024