agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Pratik Bilgiler, Mutfak Malzemeleri ve Aletleri (http://www.agaclar.net/forum/pratik-bilgiler-mutfak-malzemeleri-ve-aletleri/)
-   -   Adım adım ilk bıçak yapımı denemem (http://www.agaclar.net/forum/pratik-bilgiler-mutfak-malzemeleri-ve-aletleri/26942.htm)

syılmaz 08-04-2012 17:43

Adım adım ilk bıçak yapımı denemem
 
5 Eklenti(ler)
Hem yeni bir hobi olsun, hem el ve bilek egzersizi olsun diye bıçak yapmaya karar verdim. Hayatımda daha önce bırakın bıçak yapmayı, elime eğe bile almadığımdan, oldukça amatör bir deneme oldu.

Gerekli malzemelerimiz, bıçak profilini sabitleyip üzerinde çalışabilmemiz için ufak bir mengene. Kaba kesimleri yapabilmek için demir testeresi, yontma işlemleri için eğe takımı (balık sırtı, düz ve yuvarlak eğeler) en son zımpara işlemleri için sırasıyla 40 gritten 400 grite zımpara kağıtları.

Kullandığım çelik profili CK 75, su verilmemiş yumuşak çelik. Çelik profilinin üzerine beğendiğiniz bir bıçağı koyup kalemle şeklini çizebilirsiniz. Ya da netten indireceğiniz modellerden çıktı alıp şablon olarak profilin üzerine çizebilirsiniz.

syılmaz 08-04-2012 17:47

5 Eklenti(ler)
4. ve 5. fotoğraflar, demir testere ile kaba kesimler tamamlanıp, kaba eğe işleri bitip, eğe ile bıçağın ağzını açmaya başlamadan hemen önce çekilen fotoğraflar.

syılmaz 08-04-2012 17:50

4 Eklenti(ler)
2. ve 3. fotoğraf eğe işlemleri bitip, zımparaya geçilmeden önce ki fotoğraflar. 4. fotoğraf 40 grit zımpara ile bıçağın tamamı zımparalandıktan sonra.

Sap kısmını kabaca 40 grit ile zımparalandıktan sonra dokunmadım, daha ince zımparaları sadece bıçağın kesici kısmına uyguladım.

syılmaz 08-04-2012 17:59

5 Eklenti(ler)
Bıçağın kesici kısmının zımparalanmış olarak yakın plan fotoğrafları.

1) 40 grit
2) 80 grit
3) 100 grit
4) 150 grit
5) 280 grit

syılmaz 08-04-2012 18:02

5 Eklenti(ler)
1. fotoğraf, 400 grit ile zımparalandıktan sonra diğer fotoğraflarda bıçağın çeşitli açılardan görüntüsü. Bıçak ağzının başladığı nokta kusurlu oldu, bıçağın ağzında eğim hataları da mevcut. Bıçağın sırtında ki incelme de pek simetrik olmadı. Yapabildiğim bu oldu.

syılmaz 08-04-2012 18:05

Çeliğin ısıl işlem/su verme işini Antalya/Merkez'de ki evime dönünce bir büyüğümün yardımı ile körüklü ocakta yapacağız. Bana çelik profilini verende sağolsun kendisiydi.

Sap kısmı ne olacak derseniz, vereceğim cevap, benim adım Hıdır elimden gelen budur. ;)

copur 09 08-04-2012 21:00

Sayın syılmaz, yaptığınız bıçağın sapına iki delik delip; doğadan bulacağınız kuru bir palamut dalını testere ile yarıp perçinleyebilirsiniz. Ya da dala testere ile kanal açıp bıçağa taktıktan sonra delikleri açabilirsiniz. Bıçağınız daha şık olur. Gerçi su verme işleminden sonra delikleri açmak biraz zahmetli olur.

syılmaz 08-04-2012 21:56

1 Eklenti(ler)
Teşekkürler Sn. Copur_09. Dediğiniz gibi delme işlemini, ısıl işlemden önce yapmam lazım. Elimde malzeme var, çelik profilini hediye eden büyüğüm, sap malzemelerini de verdi ama ahşap nasıl işlenir, perçinleme nasıl yapılır hiç bilmiyorum. Denersem, fotoğrafını paylaşırım.

dr.arif 09-04-2012 10:44

güzel bir çalışma olmuş tebrikler

gulbirsen 09-04-2012 11:20

Sayın syılmaz elinize sağlık çok güzel bir çalışma olmuş. Ne güzel el yapımı orjinal bir bıçağınız var artık.Üstelik bir eşi de kimsede yok.Üzerinde çalışmalar yaptıkça bizimle yine paylaşın.
Saygılar

syılmaz 09-04-2012 13:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gulbirsen (Mesaj 943312)
Üzerinde çalışmalar yaptıkça bizimle yine paylaşın.

Yaparsam paylaşırım tabi ki Sn. Gülbirsen.

Sakaki 09-04-2012 13:36

Sn syılmaz, gerçekten güzel bir çalışma, elinize sağlık.
Bir tarafını da kamalı/keskili yapın da tam bir çok-fonksiyonel bıçak olsun. :)

alimallah 09-04-2012 13:52

Yolun yarısı alınmış ve çok güzel bir iş çıkmış bence.
Hele ilk deneme olduğu düşünülürse:)
Tebrik ediyorum.
Selamlar

syılmaz 12-04-2012 11:57

4 Eklenti(ler)
Bugün ısıl işlemler için Sefa Hoca'mın yanına gittim. Isıl işlemi yapan Sefa Hocam, kıskaç ile bıçağı tutan ve yağa daldıran benim. Fotoğraf erken çekildiği için belli olmuyor ama bıçak tam anlamıyla kor olana kadar ısıl işlem devam etti, tahminen 800-815 derece arası yağa daldırıldı. Kullanılan malzemenin CK 75 olduğunu ve bıçaktan bıçağa ısıl işlem şeklinin değişebileceğini unutmayalım.

syılmaz 12-04-2012 12:05

4 Eklenti(ler)
Daha sonra çeliğin gerilimini almak için ikinci bir işlem daha yapıldı bu sefer tahminen 250 derece civarında iken bıçak yeniden yağa daldırıldı. Daha sonrasında çeliğin sertleşmesini kontrol etmek için bıçağın ağzını eğe ile yontmaya çalıştım, çelik gayet iyi sertleşmişti.

syılmaz 12-04-2012 12:13

5 Eklenti(ler)
Sonrasında Sefa Hocam bant zımpara ile bıçağın ağzını harika bir şekilde açtı.

syılmaz 12-04-2012 12:16

3 Eklenti(ler)
1. fotoğrafta Sefa Hocam bıçağın bileylemesini yaparken. Sonrasında Türk usulü keskinlik testi olan kolda ki kılları traş ettik. :) Gayet keskin olmuştu.

2. fotoğrafta polisaj işlemi ile bıçağın üzerinde ki çapak vs. artıklar temizlenirken.

3. fotoğrafta bıçağın düz kısımlarına zımpara yapılırken.

Bugün anladım ki ben bıçağın sadece amelelik kısmını yapmışım, ustalık kısmını Sefa Hocam yaptı.

Sap kısmına paracord ip sardıktan sonra son ve nihai halinin fotoğrafını ekleyeceğim.

Sakaki 12-04-2012 12:31

Seri üretim ne zaman syılmaz hocam? Sipariş vereceğim :)
Şevkinizi takdir ettim, çok başarılısınız!
Daim olsun...

syılmaz 12-04-2012 16:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 945454)
Seri üretim ne zaman syılmaz hocam? Sipariş vereceğim :)
Şevkinizi takdir ettim, çok başarılısınız!
Daim olsun...

Seri üretime geçmeyeceğim Sn. Sakaki, butik üretici olarak kalacağım. :p

mrduran 12-04-2012 19:45

Merhaba efendim,

Harika bir işe soyunmuşsunuz. Üstelik bıçağın şekli çok işlevsel tarzda, veya benim sevdiğim türden. Helâl olsun size ve değerli ustamıza.

Acaba sapını ince paraşüt ipi ile sıralı ve düzgünce, avuca uyacak şeklide örüp tekne cilasına 1 er saat ara ile daldırılsa ve sabır ile işleme devam edilse diyordum efendim. Fakat bulaşık makinasına sokmamak şartı ile:))).

Ben sizin gibi marifetli değilim, ama beğendiğim bir bıçağın sapını bozup dediğim şekilde yapmıştım(arkadaşım önermişti). Kullanım açısından çok rahat oluyor. Avucunuzda sanki yumuşak bir serinlik varmış hissi veriyor. İpin kıvrımlarını da muhafaza ettiğinden daha iyi kavranıyor. Cilanın altındaki düzgün örülmüş ip te güzel görüntü veriyor.

Kullandığınızı söylediğiniz malzemeleri bilmiyorum ama profesyonel işi olduğu göze çarpıyor. Tekrar tebrikler sayın Syılmaz.

Sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

syılmaz 12-04-2012 21:56

Sn. Mrduran, paraşüt ipi dediğiniz sanırım benim paracord dediğim ip ile aynı ya da benzer. Sarınca fotoğrafını ekleyeceğim zaten. Yalnız ipi cilaya daldırmayı daha önce hiç duymamıştım, yarın Sefa Hocama sorarım.

Teveccühünüz için teşekkür ederim ama gerçekten öyle maharetli biri değilim, eğe ile çalışmak sabrettikten sonra kolay aslında. Bir daha ki sefere niyetim bir et bıçağı yapmak. Sapta da kemik sap yapmaya hevesliyim ama biri biraz göstermeden kendi başıma yapamam. Bu bıçağı aktif olarak mutfakta kullanmayacağım, doğa gezilerimde eşlik edecek bu sebeple sapının ip olması kullanım amacına uygun olacak ama et bıçağının sapı yıkamaya uygun bir şey olmalı. Bakalım zaman ne gösterecek.

Saygılar benden.

mrduran 12-04-2012 22:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi syılmaz (Mesaj 945776)
Sn. Mrduran, paraşüt ipi dediğiniz sanırım benim paracord dediğim ip ile aynı ya da benzer. .......

Şimdi araştırdım, haklısınız efendim, dediğiniz ipmiş. Seneler önce hurdaya çıkmış paraşütlerden çıkan ipi veren dayım ''paraşüt ipi'' dediğinden ben de öyle isimlendirdim artık, hoş görün.

Bıçağınız süper ve dediğiniz gibi doğa için. Aman hız kesmeyin, devam yenilerine...

Fırlatmalık(sirklerdeki gibi), dengeli çift ağızlıları da deneyin lütfen, sapları elektrik bandajları ile sarılı olsun(teknik adlarını bilmiyorum, ama kalın etli bandlar, dengeyi bozmıyacak hafiflikte...). Ve yaparsanız, atacağınız hedef çok yumuşak olsun, icabında tersi bile girip, geri/yana sekip maraza çıkarmasın ALLAH muhafaza

Yapacağınız her tür bıçağın, sizdeki bu meleke ile san'at eseri (ciddiyim) olacağı kanaâtı ile siparişler gelebilir, en azından benden:))).

Merak bu ya efendim, yaş 60, kafa 15 lerde hâlâ:))).

Saygılarımla lütfen.

syılmaz 12-04-2012 23:06

Teşekkür ederim Sn. Mrduran. Bakalım Allah ömür verdikçe zamanla ne tür işler çıkartırız, kendimi ne kadar geliştirebilirim göreceğiz. Yalnız benim gibi amatör ev ortamında, testere ve eğe ile yapmaya çalışıyorsanız çok zaman alıyor. Atölye olsa, taşlama, bant zımpara vs. gibi aletler olsa herşey daha kolay ve pratik oluyor. Benim ki daha çok boş vakitleri değerlendirmek, bu sebeple çok ilerilere gidebileceğimi sanmıyorum.

Madem bu işlere heveslisiniz size Sefa Hocamın birkaç çalışmasının linkini ekleyeyim. Keyifli vakit geçireceğinizden eminim.

Aşağıda ki çalışma yatağan tipi Türk kılıcı ve benim en beğendiğim çalışması. Bu kılıcı gerçekte inceleme fırsatı bulduğum için söylüyorum, fotoğraftakilerden çok daha etkileyici ve sertliği test edilmiş. Yani süs olsun, göstermelik vs. değil, gerçek bir kılıç.

Türk Kılıcı

Aşağıda ki iki bıçaktan biri de, dikkat ederseniz benim yapmaya çalıştığım bıçağın aynısı. Bıçağı çok beğendiğimden, profil üzerine onu çizmiştik.

440B Av Bıçağı ve Bir EDC

Veee damascus çeliğinden bıçak, bir gün böyle bir çelikte çalışmayı çok arzuluyorum. Sefa Hocam aynı zamanda atöylede damascus çeliğini kendisi dövüyor, hammade de kendine ait yani.

Damascus Av Bıçağı

Ayrıca forumu incelerseniz, bowie tip bıçaktan hançere, kolye bıçaktan mutfak bıçaklarına pek çok çalışması mevcut.

mrduran 13-04-2012 00:22

Çok çok sağ olun efendim,

Yaraya tuz bastınız sanki, yalandım durdum:))).

Şahâser, hepsi ama. Ekledim, bakalım evlâtlardan kalan olursa,nasıl ve ne zaman denk getireceğim:))).

Saygılarımla lütfen.

syılmaz 13-04-2012 15:44

2 Eklenti(ler)
Beğeni de bulunan tüm üyelere teşekkür ederekten, bu çalışmanın nihai ve son fotoğraflarını ekliyorum. Artık yeni bir çalışmaya doğru yol almanın vakti geldi. :)

justice 13-04-2012 18:38

tebrikler çok şık bir bıçak olmuş gerçektende.emeğinize sağlık.

nebre 01-09-2012 14:14

Üstad eline sağlık, özellikle her aşamasında resim çekip bizlerle paylaşmanız sabır gerektiren ve takdire şayan davranış.

Pusarık 21-12-2012 22:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi syılmaz (Mesaj 945776)
...

Bir daha ki sefere niyetim bir et bıçağı yapmak. Sapta da kemik sap yapmaya hevesliyim ama biri biraz göstermeden kendi başıma yapamam.



Sayın syılmaz,

Yapmayı istediğiniz et bıçağı konusunda çalışmanız oldu mu?

Saygılar...

syılmaz 29-12-2012 20:05

Malesef Sn. Pusarık. Haftanın 7 günü çalışıyorum, eskisi gibi boş vaktim yok ne yazık ki.

skull25 09-04-2013 10:08

Vaaay ellerinize sağlık :). Eski bir cebehane üyesi olarak herzamanki gibi diyorum Sefa hocam gene ustalığını konuşturmuş :). Bıçağa elinin deydiği 1000 km öteden belli oluyor.

Tabi sizin de ilk bıçak için başta çıkartmış olduğunuz kaba profil oldukça başarılı buldum. O orantısızlıklar düzeliyor yaptıkça :). Sefa usta bana yaptığım ilk 40 bıçağa bıçak demedim demişti.

Uzun lafın kısası tebrikler, çok şık hareket :D


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024