agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Pratik Bilgiler, Mutfak Malzemeleri ve Aletleri (http://www.agaclar.net/forum/pratik-bilgiler-mutfak-malzemeleri-ve-aletleri/)
-   -   Sebze yemekleriyle ilgili püf noktaları (http://www.agaclar.net/forum/pratik-bilgiler-mutfak-malzemeleri-ve-aletleri/2242.htm)

memet 02-11-2006 09:01

Sebze yemekleriyle ilgili püf noktaları
 
Börülceyi haşlamak için, kaynar suya atın. Suya biraz karbonat ve biraz şeker katarsanız hem rengi canlı kalır hem çabuk pişecektir. Lezzeti daha iyi olur.

malina 02-11-2006 09:04

Bu yöntem haşlanan diğer benzer sebzeler için de geçerli mi?

Renginin canlı kalması önemli bir ayrıntı.. :)

memet 02-11-2006 09:12

Nohut ve kuru fasulyeyi de böyle pişiriyorum.. Tabi taze fasulyeyi de..
nohut ve kuru fasulyeyi ıslattığım suya karbonat ekliyorum. Hem çabuk yumuşuyor, hem çabuk pişiyor. Tadı daha iyi oluyor.
Geç pişen sebzelerde karbonat etkili, şeker rengin canlı kalmasına yarıyor.

şükran ünal 20-11-2007 15:23

Aklıma gelen bir iki püf noktası da ben ekleyeyim.
Karnabaharı haşlarken veya pişirirken tencerenin bir kenarına el kadar ekmek kabuğu koyarsanız kokuyu büyük çapta önlersiniz. Daha sonra çıkartırsınız. Birde içine bir fincan kadar süt ilave ederek pişirirseniz bembeyaz karnabahar olacaktır.

Zeytinyağlı sebze yemeklerinize sarımsak ve toz şekeri eliniz korkmadan bolca ilave ederek pişiriniz lezzeti göreceksiniz.

Ispanak yemeğine yine pişerken azıcık şeker ilave ederseniz kendine has toğpraksı kokudan eser kalmayacak ve son derce lezzetli olacak.

patates yemeği ve ıspanak yemeği pişirilince tüketmek gerektiğini unutmayalım.

aşurelik buğday, nohut ve yeşil mercimek soğuk suyla,
kuru fasulye, kuru bamya ve kuru dolmalık palıcan ve biber sıcak suyla ıslatılır. Bunların suyu süzülür.

Yarmayı (aşurelik buğday) bir gün önceden ıslatıp biraz haşlayarak, haşladığınız suyu dökmeden az daha su ilave ederek bir gün daha bekletirseniz tam kıvamında çorbalık olur.ben boş zamanlarımda böyle bir miktar hazırlarım ve kapaklı saklama kaplarımda birer çorbalık olacak porsiyonlar halinde derin dondurucumda muhafaza ederim.ani misafirim geldiğinde çorbayı hazırlamam çok pratik olur.

M.Sema 21-11-2007 15:48

Ben de brokoli, karnıbahar vs.sebzeleri olabildiğince az suda ve kapağı kapalı iken hafif diri kalacak şekilde haşlıyorum.Haşlama suyundan süzerek çıkarıp içinde buzlar yüzen soğuk suya atıyorum.Daha sonra yapacağım salata da kullanıyorum.Kullanmış olduğum haşlama suyu ile şok amaçlı buzlu suyu birleştirip çiçeklerime veriyorum.
Yarmayı (aşurelik buğday) ise bir gün önceden örneğin 1 bardak yarmayı 5 bardak suya koyup 5 dakika haşlıyorum.Sonra ağzı kapalı olarak balkonda sabaha kadar bekletip şişmesini sağlıyorum.Sabah su ilavesi gerekirse su ilave edip kullanıyorum.Burada dikkat edilecek konu yarma ile suyu birleştirdikten sonra kesinlikle karıştırmıyorum ve asla dibi tutmuyor.

M.Sema 21-11-2007 15:50

Bir de tüm yemeklerime 2-3 diş sarmısak mutlaka atıyorum.

Güler 06-12-2008 08:41

Ben de genelde sebze yemekleri pişirdiğimde inmesine yakın bir adet kesme şeker atarım, sebzenin mayhoşluğunu alır.

Semiz otu ve ıspanağa atılan bir adet kesme şeker, toprak kokusunu alır.

Bezelye, kabak haşlanırken de içine ilave edilen bir çay kaşığı karbonat, ürünün yeşil kalmasını sağlıyor.

Kestane haşlanırken (azıcık çizilmiş) içine toz şeker atarsanız daha tatlı olur. Haşlama suyuna sıkılan 4-5 damla limon, kestane iç kabuklarının daha iyi ve kolay soyulmasını sağlar.

Ortadan kesilmiş ve yarısı kullanılmamış limonu saklamak istiyorsanız; bir çay tabağına biraz tozşeker serpin ve limonun kesik kısmını yatırarak buzdolabına koyun 15-20 gün hiç bozulup küflenme yapmaz.

Kefal, libsos gibi dip balıklarında olan kokuyu gidermek için, balığı temizledikten sonra biraz maden sodası veya bira içinde dinlendirirseniz o koku kalmaz.

Omlet yaparken, çırpılan yumurta içine ilave edilen bir çorba kaşığı su, omletinizin kabarmasını ve tıkız olmamasını sağlar.

Kiraz 06-12-2008 09:10

Kereviz ayıkladığımda parmaklarımda oluşan sarı lekeleri çamaşır suyu dahi çıkaramıyordu, zamanla bu lekeler çatlak yerlerde siyahlaşıyordu. Eldiven de kullanamıyorum.

Kereviz için kullandığım limon kabuklarını hemen atmıyorum, işim biter bitmez ellerime sürüyorum, hiç leke kalmıyor.

Güler 06-12-2008 09:30

Aynı şeyi yaprak sarmasında da yapabilirsiniz, işe yarıyor.
Taze cevizi ayıkladığınızda ellerinizde oluşan siyahlığa çare olmadı, buna çare bilen var mı? Eldiven kullanmanın dışında. Sakın incir yaprağı veya sütüyle ovun demeyin, felaket ızdırap veriyor.

Kiraz 06-12-2008 10:13

Limon başka lekelerde de işe yarıyor, ceviz için denediniz mi?

Güler 06-12-2008 10:54

Evet ama hemen cevizi soyar soymaz denemedim, belki de bu yüzden cevap alamamış olabilirim. Aradan bir iki saat geçmişti. Yani ellerim iyice kınalanmıştı.

Kiraz 11-12-2008 21:22

Sebze ve meyvelerde bıçak, rende kullanmak vitamin kaybına neden oluyor. Her sebzede mümkün değil ama uygun olanlarında (ıspanak, marul,taze fasulye...) bıçak kullanmadan elle parçalamak tercih edilmeli. Kesme, ayıklama işleminden sonra sebze fazla bekletilmemeli.

SBAKKAL 24-12-2008 12:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 48334)
Nohut ve kuru fasulyeyi de böyle pişiriyorum.. Tabi taze fasulyeyi de..
nohut ve kuru fasulyeyi ıslattığım suya karbonat ekliyorum. Hem çabuk yumuşuyor, hem çabuk pişiyor. Tadı daha iyi oluyor.
Geç pişen sebzelerde karbonat etkili, şeker rengin canlı kalmasına yarıyor.

Merhaba,
Haklısınız karnonat hem daha fazla şişmelerini hem de daha çabuk pişmelerini sağlıyor. Ancak, birçok vitamininde ölmesine neden oluyormuş diye okumuştum.:confused:

İyi günler :rolleyes:

gülgül 28-04-2009 08:59

baklayı önceden terbiyeleyip birkaç saat terbiyrsiyle bekletip pişirdinizmi harika bir tat ortaya çıkıyor denemenizi tavsiye ederim arz ederseniz tarifini verebilirim

gülgül 28-04-2009 09:01

karbonat ayrıca nohut kurufasulye karnıbahar gibi haşlanırken koku veren sebzelerin kokmasını da engelliyor ayrıca hiç kokmasını istemiyorsanız bu sebzeleri haşlarken yarım çay bardağı süt ilave edin

gülgül 01-05-2009 14:09

*** peynirli poğaça yaparken içine koyduğumuz peynirler hep erir ama bununda kolayı var eğer koyduğunuz peynirin içinde erimeden kalmasını istiyorsanız yapnız gereken çok kolay merak eden sorabilir bana

unalser 13-05-2009 22:40

et veya tavuk sulu pilav yapmak istediğinizde hazırda et veya tavuk suyunuz yoksa, hazır bulyon kullanmak yerine pilava koyacağınız suya yarım çay bardağı süt ilave ederek hesaplayın. hazır bulyonlara güvenmediğim gibi doğallıktan yanayım. Ve pilavınızın tadı et suyuyla pimiş kadar leziz olacaktır. denemenizi tavsiye ederim. sevgiler

ozbey 27-06-2009 14:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi unalser (Mesaj 421088)
et veya tavuk sulu pilav yapmak istediğinizde hazırda et veya tavuk suyunuz yoksa, hazır bulyon kullanmak yerine pilava koyacağınız suya yarım çay bardağı süt ilave ederek hesaplayın. hazır bulyonlara güvenmediğim gibi doğallıktan yanayım. Ve pilavınızın tadı et suyuyla pimiş kadar leziz olacaktır. denemenizi tavsiye ederim. sevgiler

öneriniz çok ilginç geldi,deneyeceğim.

ozbey 27-06-2009 14:48

sarımsak soymak çoğumuz için sıkıcı bir iştir.sarımsakları ılık suda biraz beklettikten sonra soyma işlemi oldukça kolaylaşıyor.
toplu olarak soyulan sarımsakları blendırda parçalayarak,alimunyum folyo içine bir kullanımlık koyarak difrize kaldırılınca,her an elinizin altında hazır olması çok pratik oluyor.

hulya.59 28-06-2009 20:46

Yeşil sebzeleri haşlarken renginin bozulmaması için kaynayan suya atılmalı ve tencerenin kapağı kapanmamalı. Ben yıllardır özellikle ot haşlamalarında (radika, hardal v.b) bu yöntemi kullanıyorum.

hassoman 15-08-2009 12:03

Şimdi kırmızı biber (Capsicum annuum -Corno di toro rosso) (yağlı biber- yağ biberi) zamanı. (Biber, Solanaceae familyasından ve Capsicum cinsine ait Capsicum anuum L. türüne aitmiş)

Kırmızı bibersiz yapamayanlardanım. Sabah kahvaltısında bile enfes... Bırakın tadını sofraya renk vermesi biler yeter... Beyaz peynirli, cevizli, lorlu, patlıcanlı, sirkeli, limonlu, sarımsaklı daha pek çok çeşidini yapabilirsiniz... Tek kusur var. İştah açıyor... Suyuna ekmeğini bandırmadan edemeyenlerdenim... (Kimi salatanın suyuna ekmek bandırmayı kabalık olarak görme kabalığını gösterir)

Evet, kırmızı biberi kimi fırında közlüyor, kimi ocak üzerinde, kimi mangalda...
Ben mangal kömüründe közleyenlerdenim.
Közlenen biberleri sıcağı sıcağına bir gazete kağıdına sıkıca sarıp hemen bir poşete koyun ve ağzını sıkıca bağlayın... Yarım saat sonra kabuklarının çok kolay temizleneceğinden emin olabilirsiniz...

berduray 15-08-2009 12:49

Kapya diye bildiğimiz mi?

Turşusunu yaptım 2 gün önce...Bir restorantda yedim, hoşuma gitti.

Tarifini aldım.Şöyle ;

Yıkadım, çekirdeklerini çıkardım, doğradım, üzerine saf limon suyu, rende sarmısak ve tuz.

Kapalı saklama kabında buzdolabında epey dayanıyor.

Fotoyu turşular başlığına yükledim.

hassoman 15-08-2009 13:25

Evet doğrudur, kapya olarak bilinir. 'Salçalık biber' de deniyor. Dolmasını da (kıymalı ya da zeytinyağlı) deneyin. Kıymalıysa sarımsaklı yoğurtla, zeytinyağlı ise limon sıkarak yiyin... Elbette önce kabuğunu bir güzel sıyırıp alın...

malina 15-08-2009 13:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülgül (Mesaj 411584)
*** peynirli poğaça yaparken içine koyduğumuz peynirler hep erir ama bununda kolayı var eğer koyduğunuz peynirin içinde erimeden kalmasını istiyorsanız yapnız gereken çok kolay merak eden sorabilir bana

Bu forumda, bilen bildiğini yazıyor. "Biliyorum, sorarsanız cevap veririm" diye bir tarz kullanmıyoruz. Siz de buna uyar mısınız?

yesim ozgun 26-08-2009 04:43

1-Zeytinyağlı dolma içini yaparken, evde fıstığınızın olmadığını farkettiniz. 2 tane havucu rendelerseniz aynı lezzeti elde edebilirsiniz.
2- Köfte yoğururken harcın içinde bir çimdik tarçın koyarsanız enfes bir lezzet yakalarsınız.
3- bakliyatları haşlarken **** ıslatırken konulan karbonat içindeki doğalgazın çıkmasına yardımcı olur.
4-Yıkayıp dolaba kaldırmaya hazırladıgınız yesillikleri bir miktar kuruttuktan sonra kagıt havlua sararak agzı kapalı bir kapa koyarsanız daha uzun yeşil ve diri kalmalarını sağlayabilirsiniz.
5-Yaz aylarında buzdolabınıza mesrubat bardaklarını, dondurma kaselerin koyarsanız, servisiniz daha serinletici olur.
6- Tavuğu pişirmeden 2 saat önce süte yatırırsanız cok daha lezzetli ve yumuşak olur.
7- Mısır patlatırken yağın içinde mısırla beraber kekik, nane, kırmızı biber koyarsanız farklı bir lezzet olur. Cok az gıda boyası ile mısırlar patlarsa değişik renk mısırlar elde edersiniz.

ibrahimakakus 15-07-2012 09:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülgül (Mesaj 411584)
*** peynirli poğaça yaparken içine koyduğumuz peynirler hep erir ama bununda kolayı var eğer koyduğunuz peynirin içinde erimeden kalmasını istiyorsanız yapnız gereken çok kolay merak eden sorabilir bana

Gül, gerizekalımısın sen, neden sana gerizekalı dedim biliyomusun.? hadi bana sor da söyliyeyim.. :p


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024