agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Pratik Bilgiler, Mutfak Malzemeleri ve Aletleri (http://www.agaclar.net/forum/pratik-bilgiler-mutfak-malzemeleri-ve-aletleri/)
-   -   Bıçaklar ve bıçak bileme sanatı (http://www.agaclar.net/forum/pratik-bilgiler-mutfak-malzemeleri-ve-aletleri/18289.htm)

mrduran 05-01-2012 17:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi whoiam313 (Mesaj 895664)
Elektirikli spiral kullaniyorum sonrada bir masat ile düzeltip traş bile oluyorum. :)

Maşallah efendim, güzel imiş. Acaba bıçağın suyunu kaçırmaz mi?. Fazla ısınması çeliğin evsafını bozmaz mı?, eğer fazla ısınma oluyorsa tabii ki.

Saygılarımla lütfen.

Atilla Ertürk 29-03-2012 17:17

Herkese bu faydalı bilgiler için teşekkür ederim. İmkanım dahilinde yöntemleri deneyeceğim. Benim bir sorum olacaktı. Ben bazen doğada yürüyüşe çıkarken yanıma alacağım bazende küçük bir odun parçasını işleyebileceğim bir bıçak-çakı arıyorum. Seyyar satıcıdan 10 liraya aldığım bir çakım var ama biraz daha kaliteli olsun biraz daha rahat çalışayım istiyorum. Biliyorsunuz ki bıçaklar 1 liradan başlayıp binlerce liraya kadar olanlar satılıyor. Benim ihtiyacım ne çeşit bir bıçak acaba?

mrduran 31-03-2012 22:45

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Atilla Ertürk (Mesaj 937245)
Herkese bu faydalı bilgiler için teşekkür ederim. İmkanım dahilinde yöntemleri deneyeceğim. Benim bir sorum olacaktı. Ben bazen doğada yürüyüşe çıkarken yanıma alacağım bazende küçük bir odun parçasını işleyebileceğim bir bıçak-çakı arıyorum. Seyyar satıcıdan 10 liraya aldığım bir çakım var ama biraz daha kaliteli olsun biraz daha rahat çalışayım istiyorum. Biliyorsunuz ki bıçaklar 1 liradan başlayıp binlerce liraya kadar olanlar satılıyor. Benim ihtiyacım ne çeşit bir bıçak acaba?


Merhaba efendim,

''İlbadi'' cinsi, ucu kama gibi olduğundan uygun sanırım. İnce iş yapacaksanız demir kısmı kısa ve etli olmalı, sağ elle bıçak tutulurken ağacı tuttuğunuz sol elin baş parmağı ile bıçağın sırtına yüklenerek hasarsız ince iş yapabilirsiniz. Sadece kesip biçme için ise metal kısmı uzun olmalı. Sapı kavî olmalı. Ucunu kanırtmayın sakın, döner/kırılır. Emniyet kilidi olmasında yarar var. Fazla büyük çakı alırsanız da üzerinizde bulunduğunda suç teşkil edebilir.

Ben böyle bir çakı tercih ederdim. Şüphesiz diğer arkadaşlarda daha iyi önerilerde bulunabilirler.

Eklenti 278667










Saygılarımla lütfen.

Atilla Ertürk 12-04-2012 13:22

Sayın mrduran öneriniz için çok teşekkür ederim. Saygılar.

capsaicin 15-07-2012 13:10

Hah konumu buldum. Arkadaşlar yüksek lisans tezi dahi bileme taşları, farklı bileme açıları ve bunların ağaç malzeme ve kullanılan aletin kesici ağzındaki etkileri üzerine olan biri olarak sanıyorum kemal elitemiz de dahil olmak üzere bu konularda türkiyedeki en hasta 2-3 kişiden biriyim.

Çok özet geçeceğim çünkü yazarak anlatılacak şeyler dğeil bunlar, konuşarak bile saatler sürüyor. Ama şu var ne yazık ki yazıldığı üzere türkiyedeki bıçaklar o kadar da kaliteli değil. Burada geçen dere taşları, grit taşları özellikle de modern versiyonları son derece vasat taşlar. Ben elmas taştan, aliminyum oksit taşlara, silisyum karbür taşlardan, arkansas taşlarına, kotükül'den, japon su taşlarına, rozsutec'ten, ingiliz doğal yağ taşlarına, sentetik seramik taşlarına kadar pek çok tür taşa sahibim/kullandım/kullanıyorum.

Meseleğim enstrüman yapımcılığı olduğundan kullandığımız çok yüksek alaşımlı yüksek kalite kesici gereçleri tıraş olacak kıvamda bilemekteyiz. Çünkü odun kesiyor, şekillendiriyor, oyuyoruz. Bununla beraber usturada kullandığımdan bunlara uygun da çeşitli taşlarım var.

Kısacası çelikler ve bileme ile ilgili konularda danışabilirsiniz. Bugün ülkede satılan bıçakların çok yüksek bir kısmı teneke çeliği dediğimiz en kalitesiz ağız almaz sac gibi çelikten. Az bir kısmı fransadan vs levha olarak gelip burada keslien seramik fırınlarında ısıl işlemi yapılan çoğunlukla 440c misali basit paslanmaz çelikler. Çok az bir kısım makine dövmesi yine ithal çelikler. Ülkede elde döverek yapılmış kaliteli mutfak/şef bıçağı ben bilmiyorum.


Olabilecek en iyi bıçal elde dövülerek yapılandan olur. Paslanmaz olması şart değildir. Karbon çeliği de olabilir, sadece paslanma riski olduğundan bakımı meşakkatlidir. Ama gidip sıcak tornalama işlemlerinde kullanılan çok yüksek alaşımlı molibden çeliğinden yapılmış bıçaklarda bulabilirsiniz bunlar gerçek anlamda birkaç ay körelmez. Standar çelikli bir bıçak ilk keskinliğini daha ilk kullanımda, esas keskinliğini 1 haftada kaybeder. Bundan sonrası giderek körelir. Ha bu kesmeyeceği anlamına gelmez belki 6 ay keser ama nasıl keser. Bıçağı domatesin kabuğuna değdirdiğiniz anda kabuğa baskı yapmadan anında ete dalıyorsa o mutfak bıçağı ancak keskindir benim için. Yukarıda bahsettiğim ülkedeki ucuz mutfak, kasap vs bıçakları kaliteli bir ağız almaz. Alsada daha ilk kullanımda bunu kaybederler.

Çeliğin sertliği bu gibi kesici gereçler için rockwell c ölçeğiyle ölçülür. Biz keman yapımında 60 altı olanları sevmeyiz. Benim kesici bıçaklarım 66 rockwell. Bir kıyaslama için torna bıçağı 70 rockwelldir. Daha serti yok gibi. Ülkedeki bıçakların çok büyük bir kısmı baksanız anca 50-52rc çıkacaktır. Bu da yumuşak ve çabuk körelen çelikler olduğunu gösterir. Görürsünüz kasapların bıçakları çok ince ağızlı bilenmiş olur ve sürekli masatlarlar. Bu çok çabuk dönen ağzılarını düzeltmek içindir. Kaliteli japon, alman şef bıçaklarında böyle bir durum asla görünmez.

Taş olarak ne yazık ki ülkemizde kaliteli bileme taşı yok gibi. Bütün iyi taşlar yurt dışında. Öyle giri grit taşlarıyla vs olmuyor malesef. Ha şunu da söyleyeyim 20 liralık bursa bıçağı için gibip kaliteli japon seramik bileme taşı alınmaz. Ama bir gün iyi bir şef bıçağı almak isterseniz o zaman eliniz mahkum. Kimine göre ucuz bir kasap bıçağı ya da tırtırlı tramontina bıçak yeterlidir. Ama benim gibi yemek yapmayı seviyor, yemeği hazırlarkende yüksek kaliteli ekipmanlar kullanarak bundan da ayrıca zevk almayı seviyorsanız iyi şeyler kullanmak gerekiyor.İyi bir bileme tecrübesi olmadan 200 liralık şef bıçağı da alınmaz. Yani her şey adım adım. Bu adımlar arasında arada kaldığınız noktalarda bana danışabilirsiniz.

Belki fazla iddialı bir giriş oldu. Ama yıllarca birşeyi araştırmadan aynı şeyi yapıp, aynı şeyi satan insanların dediğim dedik tavırlarından o kadar sıkıldım ki artık önemsemiyorum bile. Bu konularda her şeyde olduğu gibi derin araştırma gerektirir. Şu an yazılı ve sözlü olarak size istekli şekilde size bu konularda yardımcı olacak, bilgi paylaşımı yapacak çok az kişi bulabilirsiniz.

Tek ricam bıçağım var nasıl bilenir diye sormayın. Çünkü bu usturam var naısl tıraş olayım gibi bir soru. Yazıyla olmaz. Görsel olarak anlatmak gerekiyor. En güzel yol youtube gibi platformlarda iyi videoları bulup izlemek ve sürekli denemeler yapmak. Kendiniz üstüne gittikçe bu konuda gelişirsiniz. Teknik konularda ise yanınızdayım.

ağaç sevdalısı 12-09-2012 17:12

sayın capsaicin kaliteli ve makul fiatlı aşçı bıçağı önerebilirmisiniz. 33 kat buz çeliği japon bıçağı gördüm çeliğin üzerinde ağaç deseni gibi hareler vardı. bunlar iyi bıçak göstergesimidir .birde televizyonda sert ve yumuşak çeliklerin üst üste konularak dövülerek roma'da gladyatör kılıcı yapıldığını gördüm aslı varmıdır

hatipoğlu 26-09-2012 22:52

arkadaşlar şimdi size bir uzmandan anlatım girit taşı diye geçer butaş sahteside vardır kilosu 25 tl civarı olan taş sahta gerçeğinin kilosu 60 tl civarlarındadır
taşı alırsın eski bir tencereye yanmış motor yağını koyarsın taşı yağın içine koyarsın bir güzel kaynatırsın ki taş yumu şasın sonra içinde soğuyuncaya kadar beklersin sonra taşa bir taban yaparsın bir kap taş tam oturacak sekilde ondan sonra taşa kullanmak üzere üzerine 5 6 damla motor yağı koyarsın sonran başlarsın ufak halkalar seklinde bıçağı sürmeyebıçağın bir tarafını ağızı dönene kadar sördükten sonra diğer tarafa kılzar olur yani bıçağın ağızı döner ona kılzar denir. bu sefer dünen tarafı sürersin ağızı düzelene kadar işte ustalık orda benim yaşın 16 bunları allah başımdan eksik etmesin dedem ögretti . itüde teknisyen di 1950 ilk okul 5 sınıfı okudu torno da hocalık yaptı çelik mühendisleri ile calıştı ve şu anda bizi yetiştiriyor





benden bir bıçaktavsiyesi isterseniz sür döv bisa şahane bir bıçaktır
çakı tavsiyesi istiosanız k.maraş cezmi
lütfen çin malı çakma ürünler almayalım yerli malı destekliyelim ........Bıçakçım.com | Online Bıçak - Çakı Satış Merkezi

capsaicin 17-01-2013 12:02

Arkadaşlar ve kuzucuk komşum, girit taşı hiçbir işe yaramaz. En azından şu haliyle satılan versiyonlar bir işe yaramaz. Girit taşını ünlü yapan içindeki novakulit oranı yükske olan eski simsiyah olan girit taşlarıdır. Bunlar 8000civarı kuma sahiptir ve oldukça ince bileme ve honlama yaparlar. Ama artık bu taşlardan kalmamıştır anca dedenizden kalma varsa bulursunuz.

Güncel gri olan girit taşlarının nerelerden çıktığı belli değil. Kum değerleri çok daha düşük, dengesiz bileme yapan homojen olmayan özelliklerinin dışında bileme hızları da çok yavaştır.

Türkiyede kaliteli bir bileme taşı bulmanız zor. Bir de bilginiz olsun kullandığınız bıçak çok yüksek kalite dövme çelik şef bıçağı değilse 2000-3000 kumun üzeirne çıkmanız gereksiz. Çünkü çelik o keskinliği kaldıramaz hemen döner.

Türkiye için en pratiği topshop adı altında satılan elmas taşlar var. Bundan alın. Ek olarak 1000 ve 2000 kumluk su zımparası alın. Elmas taşta ağzını yenileyip sıfırladığınız bıçağı cam, mermer gibi bir yüzeye koyduğunuz suyla ıslattığınız zımpara kağıdı üzeirnde önce 1000 sonra 2000 kumda ustura kayışlar gibi kesme yönünün sırtına doğru sürerek bileyin. En sona doğru baskıyı giderek azaltın. Bu yeterlidir. 2000 kum ağızda mikro çentikler bırakır testere misali. Bu da mutfak bıçağında yumuşak ve esnek sebzeleri rahat kesebilmek için aranan bir özelliktir. Et kesecekseniz çok pürüzsüz istiyorsanız eski hakiki deri bir kemerinizde bastırmadan kayışlayın. Bu yöntem elde edebileceğiniz en pratik ve ucuz yöntem.


Daha ciddiyetle yaklaşmak isterseniz, yine elmas taşın yanınıa ek olarak yurt dışından bir coticule taşı (thesuperiorshave.com sitesinde var), ya da naniwa veya shapton marka seramik bileme taşı alınız. Kotikül taşı kendi başına 8-10k kuma kadar gider ve yeterlidir. Kurban bıçağı keskinliğine getirirsiniz kolayca. Seramik taşlar alacaksanız 1000 ve 3000 kumlu iki tane taş iyi olur. Ya da normal 1000/3000 şeklinde çift taraflı kombine sentetik japon su taşları vardır, onlardan alabilirsiniz.

ağaç sevdalısı komşum kaliteli ve makul fiyatlı göreceli bir kavram aslında. Genelde ikisi yanyana birarada olmaz. Bir de sana göre makul fiyatlı nedir bilemiyorum. Bana göre ülkedeki fiyatına göre en iyi bıçak global g2 bıçaktır. Bicakcim.comda vardı ama stokta kalmamış. Belki yine getirirler.

Daha ucuz alternatif olarak sile.com.tr'de kai wasabi serisinden 20cmlik şef bıçağı başlangıç olarak 100 lirlaık fiyatıyla gayet iyi bir bıçaktır. 200-250 liralara çıkılabiliyorsa wüsthoff serisinden bıçaklar alınabilir.

Aynı şekilde esse.com.tr de satılan zwilling henckels bıçaklar fiyatlarına göre oldukça iyi bıçaklardır.

Kullanmadığım için sürdövbisaları bilmiyorum ama yeteirnce iyi olacaklarından şüpheliyim. Alacağınız şef bıçağı 60hrc'nin üstünde sertliğe ve dövme çelikten yapılmışsa iyi bir bıçak çıkma ihtimali yüksektir.

Bahsettiğiniz 33 kat bıçak şöyle bir şeyse

KC-108 Kanetsune Sujihiki 270mm VG-10 (33 Layers) / Black laminated wood handle | Japan Blades

evet çok kaliteli demektir. Elde katlana katlana dövülerek yapılır. Bu sayede çeliğin homojenliği mükemmel hale getirilir. Buzda aniden soğutmak da çeliği son derece sert ama kırılgan hale getirir. Eğer doğru alaşım elemanları katılıp, ısıl işlemi iyi yapılmışsa sorunsuz ve çok tok sağlam bir bıçak olur.


Fakat veya lazerle üzeirne absürt reismler yapılarak dövme şam çeliği imajı verilmiş, ucuza satılan bir sürü saçma sapan çin/pakistan yapımı kesici gereç vardır. Bunlardan uzak durmak gerekir. 300-500 dolardan aşağıya hakiki dövme şam çeliği gereç alamazsınız.

Dövme çelik olarak da fabrikada şahmerdanda dövülüp seri üretim olarak üretilen bıçakla, ustası tarafında örs üzerinde elde dövülen bıçağın kalitesi çok farklı olur, karıştırmayalım.

Fabrikasyon alınacaksa ülkemizdeki dövme wüsthof, kai, global, zwilling bıçaklarına bakmak lazım. Bıçakcımda f.dick bıçakları vardı onlar da çok kalitelidir.

Gladyatör kılıçlarını bilmem ama uzun kesici gereçlerde yumuşak çelikle sert çeliği kombine edip dövmek çok eskiden beri uygulanan ve japonların kılıçlarında uzmanlaştıkları bir metoddur. Burada iki yumuşak çelik katmanı arasına sert bir çelik parçası sandviç edilir ve o şekilde dövülür. Burada amaçlanan kesici ağzın sert çelik sayesinde yükske keskinliğe çıkıp oldukça keskin olabilmesini sağlamanın yanında, kalan kısımları yumuşak ve esneyen çelikten yapmaktır ki sert savurmalar sırasında kılıç rahatça esnesin. Aksi taktirde aşırı kırılgan olur ve daha ilk sert yüzeye temasında tuzla buz olur. Sert ve ani savurma, saplama işlerinde kullanılan her türlü kesici gerkeçte bu esnekliğin olması bir zorunluluktur.


Köpürüleri düşünün normalde üstlerindeki tonlarca ağırlığıa banamısın demezler ama nisbeten yumuşak ve bol esneyen çeliklerden yapılmışlardır ki bir deprem anında lastik gibi esnerler. Aksi taktirde o şoka ve burulmaya dayanamazlar. Aynı mantık.

İyi bir şef bıçağı alacaklar için; Japon bıçakları çok ince profilli bizim kurban bıçaklarımız mislai ya da daha ince ve çok keskin olurlar. Bunlar sebze ve eti çok temiz şekilde kesmeye uygundurlar. Ama narin bıçaklardır kabak kesmeye, kemik sıyırmaya kalkarsanız ağzını hemen köreltip çentiklersiniz. ayrıca çok kalitelidövme çelikten değillerse nisbeten daha çabuk körelirler.

Avrupa tipi şef bıçakları ise kalıncana ve ağır bıçaklardır. Eti ve ymuşak sebzeyi japon bıçakları kadar temiz kesmezler, o kadar hassas dilimleme yapmazlar ama her türlü işte kullanılabilir, ağızlarını ve profillerini daha uzun süre muhafaza edebilirler. Bundan dolayı seçim yaparken bıçağı nasıl kullanacağınızı düşünerek seçin. Japon bıçakları elinizde tüy gibidir, kıvrak bir ustura misali. Avrupa bıçakları ise ağır ve enlidir, hani kodumu oturturum misali ne verirseniz doğrar, işlerini belki biraz kaba ama devamlı yaparlar.

İkisinin kombinesi olan hibrit bıçaklar da vardır ama onlar artık bu konuların sevdalıları tarafından araştırılsa yeterlidir. Yeni başlayanlar yukarıdaki yazdığım marka, modellere bir baksınlar.

mozen 19-01-2013 00:15

tüm paylaşımlar için teşekkür ederim

yatagankg 19-01-2013 22:35

Merhaba Arkadaşlar,

yerli üretim budama makasları ve bahçecilikte kullanılan çakı ve makasları yapıyoruz

Lilium 20-01-2013 00:25

2 Eklenti(ler)
Sayın yatagankg, ürünlerinizde olan aşı çakısını resimdeki gibi bir aparatla uçları birbirine bağlayabilirmisiniz, Yani bu somunlu olması gerekiyor
ki, sökülüp çakı bilenebilsin.

Eklenti 362916

Bu şekilde olması kullanıcıya güven veriyor, diğer apartsız şekilde elde çevirirken esneme olabiliyor çıkaracağın gözü ya da anacın kabuğunu dengesiz yamuk kesebiliyorsun.

Ben benimkini şöyle yaptım ve çok rahat kullanıyorum.

Eklenti 362920

yatagankg 24-01-2013 17:45

Sayın Lilium,

Üretimimizde şuan öyle bir model yok. Ama tavsiyeniz üzerine atölyemizde yaptırıp çok yakında internet sitemizde yayınlayacağız.

Tavsiyeniz için teşekkür ederiz.

ağaç sevdalısı 25-01-2013 20:44

sayın capsaicin bileme taşları ve bıçaklar hakkındaki bilgileriniz için teşekkür ederim. girit taşı almayı düşünüyordum vazgeçtim zımparayı denemiştim

FAKO 22-03-2013 18:39

SUPER "Bileyleme Konusu" islenmis. benim de zaman zaman, balik filetolama bicaklarimin biley konusuna giriyor. Bu konuda cok calistim. Zaman zaman iyi netice alabiliyorum. Bu konuda video da hazirlamistim. Belki hosunuza gider. (Icabi dahilinde konu uzerinde bilgilendirilmemi arzu ediyorum)

BILEYLEME 29 9 2012 - YouTube

http://img594.imageshack.us/img594/3193/img4355y.jpg

Uploaded with ImageShack.us

BICAK CANTASI

http://img706.imageshack.us/img706/5011/img5543f.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img4.imageshack.us/img4/2361/img5537n.jpg

Uploaded with ImageShack.us

https://www.youtube.com/watch?v=CkoPM6kQjQo

capsaicin 01-04-2013 22:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi FAKO (Mesaj 1125394)
SUPER "Bileyleme Konusu" islenmis. benim de zaman zaman, balik filetolama bicaklarimin biley konusuna giriyor. Bu konuda cok calistim. Zaman zaman iyi netice alabiliyorum. Bu konuda video da hazirlamistim. Belki hosunuza gider. (Icabi dahilinde konu uzerinde bilgilendirilmemi arzu ediyorum)

BILEYLEME 29 9 2012 - YouTube

http://img594.imageshack.us/img594/3193/img4355y.jpg

Uploaded with ImageShack.us

BICAK CANTASI

http://img706.imageshack.us/img706/5011/img5543f.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img4.imageshack.us/img4/2361/img5537n.jpg

Uploaded with ImageShack.us

https://www.youtube.com/watch?v=CkoPM6kQjQo

Merhaba. Doğru bileme şekli sizin fabrikanın istediği bu dediğiniz olan taşı kesermişcesine olan harekettir. Bunun nedeni iyi bir keskinliği elde ederken ağzı da olabildiğince bütünleşik tutmak ya da mukavemetten feragat etmemektir. Eğer tam tersi şekilde ağzın kesme yönüne göre değil de sırta doğru kayışlarmış gibi çekersek bu sefer bir tık daha yüksek keskinlik elde ederiz ancak ağız daha fazla hırpalanır ve nihai keskinliğin dayanınıklılığı bariz şekilde daha az olur.

Peki sizin metodunuz olmaz mı? Pek olmaz. Neden?

İstikrar.

Bilemede esas nokta istikrardır. Sizde dünyanın en iyi çeliği ve tşaı da olsa istikrarlı bileme yapamazsanız yani ağzı her seferinde aynı açıyla aşındırmaz, birden fazla açı yaratırsanız verim alamaz, iyi bir keskinliğe ulaşamazsınız. En ideal keskinlik için bıçağı taşa her zaman aynı açıda sürmek gerekir. Bunu için taşı koyar bıçağı onun üstünde düşük bakıyla stabil şekilde sürer aşındırma yaparız. Eğer sizin yaptığınız gibi bıçapı alta koyup taşı üzerinde sürersek taşın ağırlığından bıçağın tutuş açısı dönebilir, ya da çelik esneyebilr yine istikrarlı bir açı sağlanmaz. Ayrıca taşın altında kaldığından tam olarak ne yaptığımızı göremeyiz. Sizn bu metod ancak parmak kadar köçük taşlar ya da çakılar için silindirik ufak taşlar kullanırken verimli olur. Onun dışında en iyisi taş sabit bıçak yavaşça sabit bir açıyla üzeirnde bilenmeli.

İkinci olarak kullandığınız taşlar gördüğüm kadarıyla sentetik arkansas. Pek iyi dğeildir ve pek iyi bileme verimi alamazsınız. Yağı da çok daha az bir bezelye kadar döküp parmağınızla yayıp kullanın. Çok fazla yağ kullanmanız bileme hızını ciddi oranda yavaşlatır. Arkansas taşları doğalları dahil oldukça yavaş bileme yapan taşlardır. Hakiki iyi arkansaslar sert ve yoğun olur. Çok yavaş biler. Bunlarla nihai iyi bir keskinliğe ulaşılır ancak çok zaman alır ve tecrübe gerektirir. Çok sert çelikli bıçaklar ya da çok sert,yoğun bileme taşları bileme konularına yeni başlayanlara göre değildir. Çünkü ağzı oturtup, keskinleştirmek oldukça çok sürme gerektireceğinden bu işlem sırasında amatör birisi çok fazla açı farkları yapar her sürmede. Bu da keskinleştirmekten ziyade köreltebilir. Yeni başlayanlara yumuşak çelikler, ve hızlı bileme yapan taşlar gerekir ki açı farkı yapılsa bile kolayca telafi edilip yine de keskinlik elde edilebilsin.

Ben yeni başlayanlara japon king markasının sentetik su taşlarını tavsiye ederim. 800kum ağız açmak için, 1200 kum da keskinlik vermek için yeterlidir. Daha fazla keskinlik isteyenler bir 2000 ya da 3000kum seramik su taşı alıp gayet iyi bir keskinliğe ulaşabilrler. Bundan sonrası amatör bıçaklar için gereksizdir sonuç alınamaz. Ancak çok kaliteli sert el dövmesi bıçaklarla daha üst kum, ince taşlarda daha yüksek keskinliğe ulaşabilir.

ugurmrk 13-08-2014 13:35

Bıçak bileme makinası profesyonel (bileyi aparatları ile beraber ) - YouTube
Can Makina - Zımpara, polisaj, boru polisaj, boru zımpara makinesi, borupolisa, boruzımpara, boruzımparalama, cam makina, can makina, can makine, canmakina, canmakine, cila, Clean-Strip makineler |Fiber Disk zımparalar, Flap Disk zımparalar, havlupan


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024