agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Pratik Bilgiler, Mutfak Malzemeleri ve Aletleri
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 1 Gönderen Mine Pakkaner
  • 1 Gönderen magus

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-03-2006, 20:33   #1
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 761
Galeri: 73
Wink Bazı bitkiler "yeşil" yenmez :)

Eve geçenlerde konserve halinde olmayan bir ananas alınmıştı ve bende bununla bugün biraz "ilgilenmeye" koyuldum. Yemek yerken hiçbir artık bırakmama huyum olduğu için ananasın yarısının yiyebileceğim her yerini yemeye çalıştım fakat özellikle tepe ve kenar kısımları yakıcı olmaya başladı. Ağız bölgemde bu yeme işlemini sonucunda gerçekten rahatsız edici yakma hissi oluştu ve büyük olasılıkla içerdiği kuvvetli doğal bir asit sonucunda olmalı ki alt dudağım fazla tahrişten hafiften kanamaya başladı. Çok olgun bir ananas değildi ve oldukça ekşi idi. Şu an özellikle ağız bölgemde rahatsız edici tahriş olma hissi var. Daha önceden limon dahil hiçbir meyve tüketişimde böyle bir şey olmadı. Farklı gıdaları da tüketmekte zorlanıyorum.

Bu konuda bilgisi olanların en kısa zamanda bilgilerini paylaşmasını rica ederim.

Sanıyorum ki çok ekşi olduğu için yüksek oranda sitrik asit içermesi dolayısıyla bu sorunlar meydana geldi.

 
Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2006, 21:20   #2
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,732
Galeri: 99
Bay Mineral çok geçmiş olsun, ananas meyvesi ham olduğu zaman içersindeki bromelian, kalsiyum okzalat,sitrik asit ve etil akrilat bunlara sebep oluyor. Kalsiyum okzalat ve sitrik asit özellikle tahriş edici.Tahrişten dolayı ağız ve boğaz iltahabı olma riskin var maalesef.Bromelian duyarlılığın varsa bu da dikkate alınmalı. Ben bir ara bitkisel ilaç olarak kullanmıştım ve duyarlılığı olanlar kullanmasın diye üzerinde uyarı vardı.

İstersen bir hekime görün.
Kısa sürede iyi haberlerini almayı umuyoruz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2006, 21:37   #3
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 761
Galeri: 73
Çok teşekkürler.

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2006, 00:11   #4
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 761
Galeri: 73
Sizlerde meyve asidi gazisi olursanız ılık süt içmeyi deneyin. Kesinlikle çok iyi geliyor.

Ilık süt içtikten sonra en çok dudağımda kalan tahriş acısıda sona erdi. Sanırım ucuz atlattım. Doktara gitmeye gerek kalmadığını düşünüyorum. Çok sağolun.

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2006, 15:48   #5
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,732
Galeri: 99
Geçmiş olsun.Akşam merak edip biraz araştırdım, ananas yetiştiricisi ülkekerde işleme sanayisinde çalışanların ellerinde, gelişmiş teknolojiyle çalışmıyorlarsa özellikle parmak uçları ve tırnak köklerinde sürekli ananas suyuna maruz kaldığı için dermatit oluyormuş. Daha önce yazdığım gibi de olgunlaşmamışken de ağız ve boğaz yaraları ve hatta dudağında olduğu gibi kanamaları söz konusu.

Bazı meyve ve sebzeler ham olarak tüketildiğinde zarar verebiliyor hatta zehirli bile olabiliyor. Örneğin domates. Olgunlaşmamış domatesin içerdiği solanin toksik. Olgunlaştıkça yerini likopene bırakıyor ki bu da çok önemli bir antioksidan, antikanserojen.

Ancak ham domateslerden yapılan turşulardan korkmanıza gerek yok. Sadece işlenmemiş çiğ tüketemiyorsunuz.

Şu bitkiler ne enteresan değil mi?

Muda beğendi.
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2006, 18:15   #6
Ağaç Dostu
 
hasan42's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2005
Şehir: Konya
Mesajlar: 517
Galeri: 112
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
Bazı meyve ve sebzeler ham olarak tüketildiğinde zarar verebiliyor hatta zehirli bile olabiliyor. Örneğin domates. Olgunlaşmamış domatesin içerdiği solanin toksik.
İlginç!
Annemin iyi yaptığı etli yeşil domates yemeği en sevdiğim yemeklerden birisi.
Umarım piştiği zaman bu olumsuz etki yok oluyordur.

hasan42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2006, 19:20   #7
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,732
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hasan42
İlginç!
Annemin iyi yaptığı etli yeşil domates yemeği en sevdiğim yemeklerden birisi.
Umarım piştiği zaman bu olumsuz etki yok oluyordur.
Hiç endişelenmeden yiyebilirsiniz pişince etki kalmıyor.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2006, 22:33   #8
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 761
Galeri: 73
Yanılmıyorsam yeşil domates konusu şöyle:

Yeşil domatesi dalından hiç bir işleme sokmadan yersek zararlı ama turşulanmış veya pişirilmiş olanında sorun yok.

Çiğ sebze ve meyveleri tüketmeyi seven biri olarak bize zararlı olabilecek diğer çiğ sebze ve meyve türlerini öğrenmek isterim.

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2006, 23:00   #9
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,765
Galeri: 90
Ama benim sevdiğim salatalardan biri, dilimlenmiş ve üzerine limon ve zeytinyağı dökülmüş yeşil domatestir

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2006, 01:04   #10
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 761
Galeri: 73
Birazcık haşladıktan ve soğuttuktan sonra eminim ki sorun olmayacaktır, Mine Ablamızın dediğine göre.

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2006, 02:07   #11
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,732
Galeri: 99
Domates gibi mutfağımızda olmazsa olmaz bir sebzenin böyle bir özelliği olması şaşırtıcı geliyor değil mi?Domates solanaceae familyasından.Solanaceae zehirli türlerin familyası diye bilinir.Domatesteki solanin olgunlaşmayla birlikte hızla parçalanır ve yok olur.
Gerçekten de olgunken de zehirli olduğu sanıldığı için birkaç yüzyıl öncesine kadar kullanılamış .Birçok ülkede tanınmadığı da bir gerçek.
Ülkemizde de yeni.100 yıl kadar önce Adana'dan girdiği tahmin ediliyor.Aldığım meslek içi eğitimlerden birinde çevre dostu domates yetiştiriciliği hocası, Fatih Sultan Mehmet bunun tadına hiç bakmadı demişti de gülmüştük. Oysa şimdi dünyada en önemli üreticilerindeniz, ya tazesi ya salçası, onsuz öğünümüz yok.

Domatesin dalları ve yaprakları toksik, meyvesi ise olgunlaşmamışken toksik. Ancak zararlı olması tüketim miktarınıza bağlı, fazlası başağrısı, bulantı, karın ağrısı ishal yapabiliyor.
Örneğin ben de zeytinyağlı, taze soğanlı dere otlu pişiririm yeşil domatesi. Çok da severim mayhoş mayhoş.Ama çiğken yememeyi tercih ederim.


Düzenleyen Mine Pakkaner : 21-03-2006 saat 01:13
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2006, 17:23   #12
Ağaç Dostu
 
cengin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2006
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 208
Galeri: 2
Merhaba,
Yemek konusu açılmışken Tire'de sarmaşık dedikleri bir yemek yemiştim. Acımtırak değişik bir tadı vardı. Sarmaşığın dallarını elle kırarak pişiriyorlarmış bıçakla kesince daha acı oluyormuş. sarmaşık zehirli bir bitki diye biliyorum. Ama kimse zehirlenmedi

cengin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2006, 18:12   #13
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,732
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cengin
Merhaba,
Yemek konusu açılmışken Tire'de sarmaşık dedikleri bir yemek yemiştim. Acımtırak değişik bir tadı vardı. Sarmaşığın dallarını elle kırarak pişiriyorlarmış bıçakla kesince daha acı oluyormuş. sarmaşık zehirli bir bitki diye biliyorum. Ama kimse zehirlenmedi
O sarmaşık, aslında bir sarmaşık değil, Tire'de ve genel olarak bütün Ege'de yaygın tüketilen, sarmaşık diye bilinen ot bir yabani kuşkonmaz türü, asparagus officinalis. Dolayısıyla kimse zehirlenmez.
Ayrıca zaten sarmaşık zehirli demek te pek doğru değil,sarmaşık çok geniş bir kavram

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2006, 19:57   #14
Ağaç Dostu
 
hasan42's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2005
Şehir: Konya
Mesajlar: 517
Galeri: 112
Ananas konusu nerelere geldi.
Sarmaşık denilince fasulye bitkisi aklıma geldi. Meyvelerini yiyoruz ama bizim buralarda yapraklarından dolma da yapıyorlar. Asma yaprağının dolması kadar olmasa da oldukça lezzetli bir yemek oluyor.

hasan42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2006, 20:05   #15
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 761
Galeri: 73
Biberde bir sorun var mı? Biber pek sevmem ama yediğimde sapıyla birlikte tüketmeyi tercih ederim. Umarım bir sorun çıkmaz

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2006, 01:17   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2006
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 116
nasıl yetiştirebiliriz?

ananas meyvesinden ağaç elde etmek mümkün mü???

ibuprofen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2006, 00:36   #17
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 761
Galeri: 73
Ananas bir ağaç türü değil. Bir tür kaktüs. Ülkemizde nadir olarakta olsa yetiştiriliyor mu bilmiyorum ama üretimi sağlayacağınız tohum, kök gibi şeyleri bulabildiğiniz takdirde uygun koşullar sağlanırsa büyük saksılarda yetiştirilebileceğini düşünüyorum.

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2006, 01:06   #18
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,732
Galeri: 99
Ananas bir kaktüs değildir.

(ananas tarlası)

Bir bromeliadtır. Bromeliace familyasındandır.Güney illerimizde bulabilme şansınız var. Bazen süs bitkisi olarak da satılıyor.En kolay üretim yolu ayırma veya rizomladır. Bromeliad lardan süs bitkisi olarak da çok faydalanılır. Aechmea en bilinenidir.

(aecmea)

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2006, 15:23   #19
Ağaçsever
 
pene's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2006
Mesajlar: 47
Galeri: 5
doğaya zarar vermemek adına kendinize de zarar vermeyin

pene Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2006, 14:13   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Milli Kütüphanede domatesle ilgili olarak 30 yıl öncesine ait bir kitapta (Türkçe) domatesten uzak durulması ,kanser bile yapabileceği yazılıydı.
Nereden nereye geldik ,domates içindeki likopen sayesinde şimdi baştacı.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2006, 14:07   #21
Ağaçsever
 
mckrees's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-06-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 33
Galeri: 4
özellikle yeşil limonlar konusundaki uyarı ve tavsiyeler kulağıma küpe oldu.çok teşekkürler.

mckrees Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2006, 13:34   #22
Ağaç Dostu
 
uyar11's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-11-2006
Şehir: Amsterdam
Mesajlar: 375
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ibuprofen
nasıl yetiştirebiliriz?

ananas meyvesinden ağaç elde etmek mümkün mü???

Herkeze selam,
Ananas benimde cok hosuma giden bir meyva, Ayrica icerdigi enzimler sayesinde en agir yemekleri bile kolayca hazmetmemize yardimci oldugu bir gercek.
Nasil (amatorce) yetistirebiliriz?
Bu benimde merak ettigim bir konuydu ve bir zamanlar arastirmistim.
Yesil ananasin ustteki yaprakli kismini keskin bir bicakla kesip birkacgun kurumaya birakip sonrada torf icinde **** gozenekli bir toprakta koklendirebiliriz hatta biraz uzun sursede meyva bile alabiliriz.
saygilar

uyar11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2006, 23:32   #23
Yeni Üye
 
magus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-12-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 12
ALTIN ELMANIN ÖYKÜSÜDomates de patates, biber tütün gibi patlıcangillerdendir. Domatesin de patlıcangillerin yabani bir türünden, Meksika' da Veracruz bölgesinde bugün de bulunan bir çeşit çeri domatesinden geldiği sanılıyor. 1544' te Mathiolus adında birisinin yazıları sayesinde Avrupa' da tanındı. Mathiolus afrodizyak olarak ünlenen adamotuyla domates arasında ortak noktalar olduğunu düşünüyordu. Bunun üzerine domatese "aşk elması" dendi; daha sonra adı "altın elma" ya çevrildi(bugün İtalyancada domatese hala pomodoro denir). Onaltıncı yüzyıl gravürlerine baktığımızda küçük, eğri büğrü bir bitki görüyoruz. Anlaşıldığı kadarıyla Amerika' da biberden farklı olarak domatese pek önem verilmemiştir. Dolayısıyla domates Avrupa' da da iki yüzyıl boyunca ilgi uynadırmadan sürünüp durmuştur. Ama onsekizinci yüzyılda Napoli' nin güneyinde İtalyan bahçıvanlar, o sıralar "kurt şeftalisi" denilen bu küçük, kırmızı meyvenin kültüre alınması için sistemli bir çabaya giriştiler. Böylece domates, onu Amerika' dan getiren İspanyollar sayesinde değil de, İtalyan bahçıvanlar sayesinde bütün dünyada tanındı. Onsekizinci yüzyılın sonundan itibaren, İtalya' da ilk salça fabrikaları kuruldu. Bu tropikal bitki daha soğuk bölgelere de giderek uyum sağladı. Domates tarımı, yavaş yavaş kuzeye doğru yayıldı, ondokuzuncu yüzyılda İngiltere' ye ulaştı ve İtalya' da yeniden hayat bulan domates, Avrupa' dan yola çıkıp atalarınınyaşadığı Amerika' yı yeniden fethe gitti.
Kaynak: Bitkilerin En Güzel Tarihi/İş Bankası Yay.

Muda beğendi.
magus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2009, 00:37   #24
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-10-2009
Şehir: mersin
Mesajlar: 9
bılgıler ıcın tsk ederız ıyıkı varsınız

mersinmarina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2009, 00:37   #25
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-10-2009
Şehir: mersin
Mesajlar: 9
umarım mersındede guzel falıyetler olur

mersinmarina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2009, 09:08   #26
Ağaç Dostu
 
samarra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-04-2007
Şehir: sakarya
Mesajlar: 163
çiğ sebzelerin zararlı olabileceğini bugüne kadar hiç düşünmemiştim aksine çiğ sebze tüketmeyi çok seviyorum

samarra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2009, 09:32   #27
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Physalis peruviana da meyveleri olgunlaşıp sararmadıkça yenilmemesi gerekenler arasında.

Bitki için araştırırken şöyle bir not bulmuşum: Tam olgunlaşmamış meyvelerin toksik olabileceği yazılmış. Ek olarak da meyvenin içinde bulunduğu kesenin toksik olduğu ve yenmemesi gerektiği belirtilmiş.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2010, 20:24   #28
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,205
Galeri: 236
Yeşil mandalina zannedilerek, kabuğu dişlenmek suretiyle soyulmaya çalışılan ve sonrasında saatlerce dil, dudak şişliğine ve gözlerden yaş getirecek kadar acıya yol açan bitki, TURUNÇ olur efendim

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2010, 22:10   #29
Ağaç Dostu
 
alperfect's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 280
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nariel Mesajı Göster
Yeşil mandalina zannedilerek, kabuğu dişlenmek suretiyle soyulmaya çalışılan ve sonrasında saatlerce dil, dudak şişliğine ve gözlerden yaş getirecek kadar acıya yol açan bitki, TURUNÇ olur efendim
Sn Nariel geçmiş olsun
Vakti zamanında (4-5 yaşlarındayım) Tarsus'un bir köyünde oturuyoruz köylüler oturmuş harıl harıl portakal! soyuyorlar en sevdiğim meyve nasıl mutluyum anlatamam bize de soydukları portakaldan! verdiler oynayalım diyeymiş önce ben hemen ardından da kardeşim ısırdık
Veeee bastık yaygarayı
Aslında bir gariplik vardı portakalların! kabuklarını alıp içini atıyorlardı ama nerden bilelim ilk defa turunç görüyoruz

alperfect Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2011, 22:02   #30
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 761
Galeri: 73
Sicilya' da bisiklet turları yaparken yol üzerlerinde portakal ağacı sandığım turunçgillerden arada sırada kopartıyorum. Portakala benzemesine rağmen son derece çekirdekli ve ekşi oluyorlar. Bu mevsimde bile tam tatlanmamışlar. Sonbahardaki gibi aşırı ekşi değil, ama çok tatlı da sayılmazlar. Nariel ve Alperfect' in mesajları sayesinde bu turunçgil çeşidinin portakal değil, turunç olduğuna kanaat getirdim.

Turunçun ekşiliği limondan daha fazladır belki. Toplayıpta yiyemediğim turunçların sularını sıkıp, şekerleyerek limonata gibi içiyorum.

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019