agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Pratik Bilgiler, Mutfak Malzemeleri ve Aletleri
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni16Beğeniler
  • 3 Gönderen ahmetmesut
  • 1 Gönderen TCM
  • 1 Gönderen malina
  • 1 Gönderen Kiraz
  • 1 Gönderen TCM
  • 1 Gönderen g.c.
  • 2 Gönderen Kiraz
  • 2 Gönderen Portakal Rengi
  • 2 Gönderen hosseda
  • 2 Gönderen ahmetmesut

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-06-2019, 19:42   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2016
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 168
Ham Döküm Tava

Özellikle et yemeklerine mangal tadı verip ekstra lezzet ekleyen kaplamasız demir döküümden yapılan tava. Fotoğrafta gördüğünüz 28cm çap 5cm yüksekliği olan benim tavam. Rengi beyaza dönük olan hiç kullanılmamış hali, siyaha benzeyen ise seasoning işlemi yapıldıktan sonra yemek pişirilmiş hali. Seasoning denen olay çok uzunca anlatılacak birşey ama kısaca metal üzerinde zararsız koruyucu bir tabaka oluşturmak denebilir. Peki neden bunu kullanalım? Piyasadaki emaye veya cam veya başka tavadan farkı nedir. Öncelikle yiyecekler demir metaliyle doğrudan temas ederek günlük almamız gereken demir vitaminini rahatça karşılıyor. Etlerimizi yüksek ısı sayesinde gayet güzelce mühürleyebiliyoruz. Çizilme yanma vesaire derdi yok her türlü metal karıştırıcı rahatlıkla kullanılabilir. Sizlerinde kullandığınız ham demir döküm tavalarınız varsa tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.

 
Eklenen Resimler
  
ahmetmesut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2019, 20:21   #2
Ağaç Dostu
 
Asoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: Göynük
Mesajlar: 427
Uzun zamandır döküm tava alasım var.

Bu başlığım devamında bir şeyler daha anlatacağınızı düşünerek beklemeye geçiyorum.

Asoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2019, 07:49   #3
ERZ
Ağaçsever
 
ERZ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2013
Şehir: ERZURUM
Mesajlar: 39
Lavanın bu konuda başarılı tavaları var ve direk kullanıma hazır bilginize.

ERZ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2019, 14:03   #4
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,160
Lava nınkiler benim gördüğüm kadarıyla emaye kaplı, arkadaşın bahsettiği ham demir döküm tava, kaplamasız. Sanırım böyle bir şey.

malina beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2019, 03:54   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2016
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 168
Sn ERZ bahsettiğim; granit, titanyum, elmas, emaye, cam ya da başka herhangibir malzeme ile kaplanmamış safii demirden imal edilmiş tava. Tava da mevcut olan tek kaplama sizin veya size satanın yapmış olduğu yağ kaplaması. Yağı yüksek ısıda parçalayıp polimerleştirme işleme yani seasoning. Benim fotoğrafta görünen tavam 3.5 kg civarında. Bu ham dökümün bize katacağı en önemli şey doğrudan demir emilimi yapılıyor olması.

ahmetmesut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2019, 09:05   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-12-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 401
Galeri: 5
Peki bu tür tavaları nereden edinebileceğimiz konusunda da soru işaretleri oluşunca kafamızda, nereye müracaat edebiliriz?

elifaydin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2019, 11:43   #7
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,766
Galeri: 90
Takip ettiğim bir yer var, linkini vereyim:
https://www.dokumcubaba.com/

Bu arada sorunumun fotoğrafını da çekip ekleyeyim

TCM beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2019, 12:20   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-12-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 401
Galeri: 5
Özellikle kansızlık anlamında epey bir ilgimi çekiyor bu konu. Hemen sizin gönderdiğiniz siteyi inceleyeceğim.

Buradaki konu ile bağdaştırarak daha güzel bir çözüm olur kanaatindeyim.

Demir Eksikliğine Çözüm: Demir Balık | Kimyasal Gelişmeler

elifaydin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2019, 12:32   #9
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,641
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Takip ettiğim bir yer var, linkini vereyim:
https://www.dokumcubaba.com/

Bu arada sorunumun fotoğrafını da çekip ekleyeyim
Burası benim de ilgimi çekti. İstediğim boy tavayı ararken bu sitede buldum.

Et ve sebzelerde döküm tava kullanmaktan çok memnunum. Omlet yaparken yıkaması pratik olmaz diye denemek istememiştim ama küçük döküm tavada bir kere yaptım, bundan sonra hep döküm tavada yaparım artık, çok farklı ve güzel oluyor.

TCM beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2019, 19:59   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-04-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 133
Lava döküm tava aldım. Kumtelin ankastre ocağında yaptım. Ama ocağın ateşi yeterli gelmiyor ! Bazı ocaklarda yanlış hatırlamıyorsam wok gözlü olan yer, daha güçlü ateş veriyor. Ama bende randımanlı olmadı.

vural-can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2019, 20:09   #11
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,160
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vural-can Mesajı Göster
Lava döküm tava aldım. Kumtelin ankastre ocağında yaptım. Ama ocağın ateşi yeterli gelmiyor ! Bazı ocaklarda yanlış hatırlamıyorsam wok gözlü olan yer, daha güçlü ateş veriyor. Ama bende randımanlı olmadı.
Aşçı ocağı olacak, evde elektrikli ocak var, baktım olmuyor, et sulanıyor ateş az geldiği için, aşçı ocağı aldım balkona.

vural-can beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2019, 13:53   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2016
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 168
https://www.ncdemirdokum.com/
Bu da yerli bir üretici. Gidip heka veyahut başka başka marka almaktansa yerli üreticilerimizi destekleyelim.


Düzenleyen ahmetmesut : 18-06-2019 saat 19:35 Neden: Aktarılan bilgi üzerine, lava markası hakkında ki yanlış bilgi silindi.
ahmetmesut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2019, 15:49   #13
Ağaç Dostu
 
g.c.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2016
Şehir: Magnesia
Mesajlar: 586
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmetmesut Mesajı Göster
https://www.ncdemirdokum.com/
Bu da yerli bir üretici. Gidip lava, heka, veyahut başka başka marka almaktansa yerli üreticilerimizi destekleyelim
Alıntı:
Lava, 1973 yılında kurulan LAVA Metal Döküm San. Tic. A.Ş bünyesindeki, döküm demir tencere, tava, ızgara, mangal, özel pişirme kapları, sunum tahtaları ve ocak üstü döküm ızgara ürünleri markasıdır.
Bir an ben mi yanlış biliyorum diye endişe duydum, Lava yerli üreticimizdir.

https://www.dunya.com/sirketler/lava...-haberi-267213

g.c. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2019, 19:37   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2016
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 168
Sn g.c. teşekkür ederim bu detaylı bilgi için. Ayrıca bilginiz dahilinde; bu markanın kaplamasız döküm ürünleri varsa paylaşırmısınız.

ahmetmesut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2019, 20:44   #15
Ağaç Dostu
 
g.c.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2016
Şehir: Magnesia
Mesajlar: 586
+90 (536) 866 17 99

Açıkçası ben emaye kaplamanın avantajı olduğunu sanıyor idim. Saf döküm ile emaye kaplı döküm farkına değil de taban kalınlığının ne kadar büyük olursa o kadar makbul olduğunu biliyor idim. İletişim numarası verilmiş bu kadar eski bir firmanın neden ürünlerinde kaplama kullandığını arayıp sorabiliriz. Yanlış/eksik bilgilerimizi düzeltmiş oluruz.

*
Alıntı:
RoHS, REACH belgelerine sahip olup, insan sağlığına zararlı maddeler içermez.
* LFGB – Alman gıda standartlarına uygundur.
* FDA – Amerikan gıda standartlarına uygundur.
* 84/500/EEC – Avrupa gıda standartlarına uygundur.
* Soğuk Sitrik Asit , Kaynayan Sitrik Asit, Kaynayan Su, Su Buharı, Deterjan testlerinden başarı ile geçmiştir.
* CE Uygunluk Belgesi * ISO 9001
Emaye kaplamanın makinede yıkamaya elverişli hale getirdiği belirtilmiş ve yukarıda alması kolay olmayan sertifikaları almışlar, ben de sağlık açısından tereddüt oluşmadı ama varsa bir yanlışım lütfen duzeltiniz.

TCM beğendi.

Düzenleyen g.c. : 18-06-2019 saat 20:52 Neden: Ekleme
g.c. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2019, 09:27   #16
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,641
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi g.c. Mesajı Göster
+90 (536) 866 17 99

Açıkçası ben emaye kaplamanın avantajı olduğunu sanıyor idim. Saf döküm ile emaye kaplı döküm farkına değil de taban kalınlığının ne kadar büyük olursa o kadar makbul olduğunu biliyor idim. İletişim numarası verilmiş bu kadar eski bir firmanın neden ürünlerinde kaplama kullandığını arayıp sorabiliriz. Yanlış/eksik bilgilerimizi düzeltmiş oluruz.

*

Emaye kaplamanın makinede yıkamaya elverişli hale getirdiği belirtilmiş ve yukarıda alması kolay olmayan sertifikaları almışlar, ben de sağlık açısından tereddüt oluşmadı ama varsa bir yanlışım lütfen duzeltiniz.
Emaye kaplamalı döküm tencere kullanıyorum, çok da memnunum ama emayenin kırılması riskinden dolayı ham dökümü tercih ediyorum. Terceremin kapağının iç kısmında küçük bir döküntü oldu, yemeğe parça karışmaması için doğrudan kapatmıyorum, yağlı kağıt üzerine kapatıyorum.

g.c. ve Portakal Rengi beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2019, 08:17   #17
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 178
Risk anlayışına bağlı

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi g.c. Mesajı Göster
+90 (536) 866 17 99

Açıkçası ben emaye kaplamanın avantajı olduğunu sanıyor idim. Saf döküm ile emaye kaplı döküm farkına değil de taban kalınlığının ne kadar büyük olursa o kadar makbul olduğunu biliyor idim. İletişim numarası verilmiş bu kadar eski bir firmanın neden ürünlerinde kaplama kullandığını arayıp sorabiliriz. Yanlış/eksik bilgilerimizi düzeltmiş oluruz.

*

Emaye kaplamanın makinede yıkamaya elverişli hale getirdiği belirtilmiş ve yukarıda alması kolay olmayan sertifikaları almışlar, ben de sağlık açısından tereddüt oluşmadı ama varsa bir yanlışım lütfen duzeltiniz.
Ticari ürün olarak kullanılan kaplama malzemelerinin sağlığa uygunluğu sorgulanabilir ama bilime inanmazsak neye göre davranacağımızı bilmiyoruz.
Örneğin, teflon çok kullanışlı görünür. Ancak 120 °C sıcaklıkta özellik kaybı başlar. Normal olarak "tavanızın iç yüzeyi 100 °C sıcaklığı geçmez" varsayımı kullanılır. (Pişirdiğiniz malzemenin içindeki sıvılar buharlaşarak, bu sıcaklığı geçmenizi engeller.)
Kızartma yapıyorsanız ve ateş kuvvetli ise geçebilirsiniz.
Yemeğin dibi tuttuğunda-yandığında geçebilirsiniz.
Çarpma-çizilme durumunda geçebilirsiniz.
Kimyasal kaplamanın ömrünün bittiğini tahmin etmeniz güç.
Benzeri sorunlar metal ile yiyeceğin karşılaşmasına neden olabilir. Kaplama malzemesinin yiyeceğe karışmasına da neden olabilir. Karışma oluşursa hemen kanser olmayabilirsiniz. Hasta da olmayabilirsiniz. (Bedenimizin savunma mekanizmaları var. Örneğin, (yüz yıl boyunca)kullanılan bakır kaplar her yıl kalaylanırdı. Kalay nereye gidiyordu ?)
Olağan koşullarda kaplamalı ürünleri kullanabilirsiniz. Riskleri göze almak istemeyenler, üreticilerin hata yapabileceğini düşünenler vb seçenek çözümler oluşturmaya çalışıyor.

Kiraz ve TCM beğendi.
Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2019, 09:26   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,222
Galeri: 3
Ham demir döküm tava veya dikdörtgen tepsi gibi ürünler soba, soba borusu, mangal satan dükkanlarda bulunur genellikle ( meşhur olupta bir liralık malı ona satanlar dışında). Ben zamanında bir tane oluklu tepsi aldıydım. Yağlayıp fırınlama işlemini de yaptım ama paslanmasından bıktım şimdi bahçede ağırlık vazifesi görmekte bir brandanın bir ucuna iple bağlı vaziyette.

Bir ara bakır kap topladım. İki büyük tencereyi tandırda kullanıyordum ama kalay parası ile baş edemediğim gibi yeni kalay sonrası kapak içindeki kalayın tencere içine damladığını tesbit ettim kullanmaktan vazgeçtim.

Netice olarak varmış olduğum nokta, iyi kalitede çelik ürünlerden başkasına bakmamak oldu.

TCM ve Portakal Rengi beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2019, 20:44   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2016
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 168
Yaklaşık bir aydır kullanım sonucu yorumlarım;
Neredeyse hergün kullandım,
Karıştırırken hertürlü metal aleti rahatça kullanıyorum,
Kesilecek birşey varsa içerisinde bastıra bastıra korkum olmadan kesebiliyorum,
Keşke daha erken alsaymışım,
Bu tava harici kesinlikle et pişirmiyorum,
Omlet makarna kızartma dahil birçok yemek yaptım hepsi harika oldu,
Temizlik konusu biraz sabır gerektiriyor, ben kullanımdan sonra soğutup kabaca kalan ya da yapışan artıkları telle kazıyorum sonra sadece bunun için kullandığım süngerle iyice temizleyip durulayıp ocağın üzerinde bi kaç dakika tutup kurutuyorum,
Kesinlikle pas vesaire sorunuyla karşılaşmadım,
Yemeklerimde siyahlaşma olmadı,
Yapışma olmadı,
Ocağı yemek pişmeden biraz önce kapatmak lazım çünkü hala çok sıcak ve pişmeye devam ediyor,
Çelik pişirme aletleri hariç kullandığım herşeyde içimde bir şüphe oluyordu bununla çok çok içim rahat.
Farklı tecrübem olursa aktarıcam. Sizlerdende tecrübeleriniz bekliyorum.

TCM ve Portakal Rengi beğendi.
ahmetmesut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
demir eksikliği, döküm tava, et mühürleme, ham demir döküm

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019