agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Pratik Bilgiler, Mutfak Malzemeleri ve Aletleri
(https)




Beğeni Düzeni27Beğeniler
  • 3 Gönderen Sebahattin Sargın
  • 1 Gönderen seleste
  • 5 Gönderen celalsungur
  • 4 Gönderen Sevgi Durul
  • 2 Gönderen Hhatice
  • 2 Gönderen yahya07
  • 2 Gönderen teacher80
  • 1 Gönderen teacher80
  • 1 Gönderen gurolari
  • 1 Gönderen elifsirin
  • 2 Gönderen mumunal
  • 3 Gönderen dikenliçiçek

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-05-2007, 21:19   #1
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Faydalı, Pratik Bilgiler

Değerli arkadaşlar bu bigileri yayınlamayı gerekli görüyorum. Yiyeceklerimizi sakladığımız buzdolabı kullanım bilgileri ve püf noktaları....

BUZDOLABI BİLGİLERİ

Besin maddelerinde bulunan çok sayıda mikroorganizma, mutfak temizliğinin önemini artırır. Bu nedenle ayrıca özen ister. Gerekli malzemelerin satın alınması ile yemeklerin sunulması arasında, depolama, hazırlama, pişirme, servis sonrası temizlik ve bakıma kadar tüm iş akışı mutfakta sağlıklı ortam oluşturmada ayrı ayrı önem taşır. Mutfaktaki sıcak ve nemli ortamda bulunan bakterilerin sayısı her 20 dakikada iki katına çıkabilir ve bir tek bakteri 10 saatte 1 milyar olacak şekilde üreyebilir.

BUZDOLABINDA RAF DÜZENİ

Buzdolabında herşeyin bir yeri vardır. Beyaz ve kırmızı etler sebze bölümünde, meyveler de en üst rafta olunca oldukça karmaşık ve kullanıma ters düşen bir düzen oluşuyor. Oysa düzenli bir buzdolabı hem sağlıklı yaşamayı hem de temiz olmayı sağlar. Peki buzdolabında ne nereye konmalı?

En üst raf

En üst rafa peynir, elde hazırlanmış gıdalar, yarım kalmış ama daha sonra da yenilebilecek salatalar, sosis, salam, sucuk gibi koku veren yiyecekler, çiğ jambon ve et konur. Peynirler aşağı yukarı iki, koku veren yiyeceklerde bir hafta kadar tazeliğini korur. Yemek artıkları ise üç gün içinde tüketilmelidir. Aksi takdirde bozulur.

Orta raf

Süt, krem peynir, taze kaşar, yoğurt, krema bu rafta yer alır. Açılmış paketler burada 4 gün kadar dayanıklılığını korur.

En alt raf

Çiğ et, balık, sosis. Bu rafa konan et ve balığı aynı gün içinde tüketmelisiniz. Et, beyaz et ve sosis, sucuk gibi gıdalar iki veya üç gün kadar taze kalırlar.

Sebze bölmesi

Üzüm, çilek gibi meyveler, mantar yeşil salata, yapraklı sebzeler ve otlar, bitkiler. Az dayanıklı olan meyve ve sebzeler aşağı yukarı üç gün taze kalır. Diğer sebzeler buzdolabına konabilir ama konmak zorunda değildir. Egzotik meyveler (muz, papaya, mango gibi) ve domates aşırı soğukta durmamalı aksi takdirde, tatlarını kaybederler. Su açısından zengin olan dolmalık biber, salatalık ve kabak, buzdolabı için ideal olmasa da konabilir, ancak uzun süre dayanıklı olmadıklarından çabuk tüketilmelidir.

Buzdolabı kapısı

Buraya tereyağı, margarin, yumurta, reçel, sos ve açılıp ve gün içinde kullanılan her tür kase, kavanoz gibi gıda barındıran şeyler konur. Kapağı açılmış meyve ve sebze suları uzuzn ömürlü değildir. Çabuk tüketilmelerine dikkat edin. Diğer gıdalar birkaç hafta dayanıklı kalırlarken yumurtalar üç hafta dayanır.

Öneriler
  • Buzdolabında kokuları gidermek için bir tas sütü buzdolabına koyun ve bir iki gün bırakın. Süt buzdolabınızdaki kötü kokuları yok edecektir. Buzdolabının alt gözüne limon dilimleri koyup her gün değiştirirseniz aynı sonucu alırsınız.
  • Buzdolabınızı temizlemnek için bir fincan karbonatı 3 litre su ile karıştırın. Temizleme bezinizi bu suya batırıp, raflarınız silin. Dolabınızın içi pırıl pırıl olacaktır.
  • Sebzelerinizin buzdolabında uzun süre taze kalmasını istiyorsanız ; onları yıkamadan, ağzı iyice kapatılmış poşetlerin içinde saklayın......

Kaynak: Gıda biyoteknolojisi ders notları


Düzenleyen Sebahattin Sargın : 27-05-2007 saat 16:28
Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2009, 21:58   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Burdur
Mesajlar: 338
Galeri: 6
Buzdolabımızdaki koku emici aktif karbon filtreyi düzenli aralıklarla temizlemeliyiz. Bu filtre, dondurucu kısmın altındaki plastik bir yuva içerisinde bulunuyor. Kullanma kılavuzunda 6 ayda bir temizlenmesi gerektiği yazıyor ama o kadar dahi dayandığını sanmıyorum.

Bir de benim yaptığım şu hatayı yapmayın : Oğlum bebekken, buzluk kaplarına, tavuk suyu, sebze püreleri koyarak dondurucu kısmında saklıyordum. Ne kadar dikkat etseniz de, buz kaplarını yerine yerleştirriken geriye sıçrıyor. Arkada bulunan havalandırma deliklerine sıçradığını sanıyorum. Dondurcu kısmı koku üretmeye başladı.Defalarca ben temizledim, servisi de çağırdım ama dondurucuyu kullanamaz oldum.

seleste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2009, 10:00   #3
Yeni Üye
 
abıhayat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2009
Şehir: Niğde
Mesajlar: 5
Sayın Seleste bahsettiğin bu aktif karbon filtre her buzdolabında var mı? Varsa nasıl temizlenir. Benim buzdolabım Profilo No-Frost! Bilgi verirsen sevinirim. Bu arada Sebahattin beye de bilgilerini bizimle paylaştığı için teşekkür ederim.

abıhayat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2009, 14:52   #4
Ağaç Dostu
 
celalsungur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-08-2007
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 1,632
Galeri: 93
Faydalı Bilgiler

1) Gözlüğünüzün vidası çok çabuk çıkıyorsa vidayı takmadan önce, vidanın gireceği deliğe renksiz oje damlatın. Vidayı öyle takın.
2) Satın aldığınız ayakkabılar ayağınızı sıkıyor ise onları bir kaç dakika buhara tutun.
3) Makasınızı bilemek istiyorsanız, zımpara kağıdı kesin.
4) Halıdaki sigara yanıklarından, yanık yerler üzerinde zımpara kağıdı ile dairesel hareketler yaparak kurtulabilirsiniz.
5) Mobilyaların yerlerini değiştirdiğinizde halıların üzerinde iz bırakır. Bu izleri yok etmek için izlerin üzerine bir parça buz koyun ve erimesini bekleyin. Daha sonra üzerinde elektrik süpürgesini gezdirin. İzden eser kalmadığını göreceksiniz.
6) Fermuarlı giyeceklerinizi çamaşır makinesine koymadan önce kapalı olup olmadığını kontrol edin. Açıksa zedelenebilirler.
7) Üst üste koyduğunuz bardaklar yapışıp çıkmıyorsa bir leğenin içerisine koyun Üstteki bardağın içerisine buz koyup leğenin içerisine yavaş yavaş sıcak su koyun. Bardakların kolayca çıktığını göreceksiniz.
8) Satın aldığınız plastik ve cam eşyaların üzerine yapıştırılan etiketlerden kurtulmak için etiketin üzerine yemeklik margarin sürün ve 15 dakika bekletin. Bir bez ile ovalayıp yıkayın. Üzerinde hiç bir leke ve çizilme oluşmayacaktır.
9) Ütü yapmayı kolaylaştırmak ve süreyi azaltmak için ütü masasının kılıfının altına alüminyum folyo koyun. Sıcağı geri yansıtacağından ütü yapmak daha kolay olacaktır.
10) Bez pabuçların temizlenmesi sorun oluyor ise pabuçları bir yastık kılıfının içerisine koyun. Kılıfın ağzını kapayın ve çamaşır makinasında yıkayın. Yeni gibi olacaklardır.
11) Buz kalıplarınızı su ile doldurmadan önce bölmelere portakal, limon ve dilediğiniz meyve parçacıkları yerleştirirseniz dekoratif buzlar elde etmiş olursunuz.
12) Eğer ayaklarınız çok ısınıp şişiyorsa onları saatlerce sıcak suda bekletmeyin, aksine kolonya ile ovalayın. Bilekleriniz ve ayaklarınız şişmeyecektir
13) Eğer ayaklarınız çok hassas ise, sıcak havalarda şikayetleriniz artıyorsa, her sabah bir kaç damla zeytinyağı ile ovalayın.
14) Pamuklu giysilerinizin çekmemesi için ilk yıkamada bir gece soğuk suyun içerisinde bekletin, sonra yıkayın, çekmeyeceklerdir.
15) Dirsek ve topuklarınızın sertleşmesini istemiyorsanız, bir dilim limon ile ovun. Böylece yumuşacık olacaklardır.
16) Yeni bir tava satın aldığınızda ilk önce içinde bir miktar sirke kaynatın. Bu işlem ilerde kızartmalarınızın tavaya yapışmasını önleyecektir.
17) Cevizle dost olun. İçindeki yağ beyin hücreleri için çok yararlıdır. Kan sekerini düşürdüğü için seker hastalarına da uzmanlar tarafından tavsiye edilir
18) Duvarınıza çivi çakacağınız zaman işaretlediğiniz yerin üzerine çapraz bant yapıştırın. Çiviyi öyle çakın. Böylece duvarın alçısını çatlatmamış olacaksınız.
19) Kızartma yağını bir kaç kez kullanabilirsiniz. Kullanılır durumda olup olmadığını anlamak için kızgın yagin içerisine bir dilim ekmek atin. Ekmekte kara lekeler olusmuyorsa kullanabilirsiniz.
20) Cevizlerin kabuklarini kolayca açabilmek için onlari bir gece tuzlu suyun içerisinde bekletin. Böylece içleri de dagilmayacaktir.
21) Unlarinizin böceklenmemesi için, un kavanozunun içerisine bir adet defne yapragi koyun.
22) Firinda patates yapmadan önce , 10-15 dakika haslayin ve çatal ile delin. Daha kolay pisecektir.
23) Büyük miktarda patatesiniz var ise torbanin içerisine bir adet elma koyun. 8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüsmesini önler.
24) Kullanilmis limon kabuklarini rendeleyip seker ile karistirin. Kavanozun içerisinde buzdolabinda uzun bir süre saklayabilirsiniz. Böylece pasta yaparken elinizin altinda hazir bulunur.
25) Kabarık bir omlet yapmak istiyorsaniz, bir çorba kasigi suyun içerisine bir çay kasığı misir unu karistirin. Hazirladiginiz karisimi yumurtaya ilave edin. Böylece kabarik bir omlet yapmis olacaksiniz.
26) Sarımsaklarınızı her zaman elinizin altinda hazir bulundurmak istiyorsaniz kabuklarini soyduktan sonra bir kavanoza doldurup üzerine zeytinyagi koyarak muhafaza edebilirsiniz. Ayrica bu yag yemeklerinize, salatalarınıza ayrı bir lezzet katacaktir.
27) Peyniri kolay rendelemek için, 15 dakika buzlukta bekletin
28) Bisküvileriniz yumuşamışsa onlari birkaç dakika firinlayin.
29) Çekmeceleri içini bosaltmadan temizlemek istiyorsaniz,elektrik süpürgesinin ucuna ince bir çorap geçirin.
30) Firinda tavuk kızartacağınız zaman üzerine koydugunuz baharatlardan içine de koyun. Böylece daha lezzetli olur.
31) Domates salçaniz çok eksi ise içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç, salçanizi (sosunuzu) tatlandıracaktır.
32) Mantarlarin daha lezzetli olmasi için pisirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu koyun, 5 dakika bekletin. Daha sonra pisirin.
33) Firinda tavuk kizartacaginiz zaman bir limonu ikiye bölün, yarisini tavugun üzerine bastirarak iyice sürün. Diger yarisini ise tavugun içerisine yerlestirin. Tavugunuz nar gibi kizaracaktir.
34) 2 Çorba kasigi yogurdu, sulandirilmis 1 çorba kasigi salçayi ve birazda zeytinyagini derin bir kabin içerisinde karistirin. Firina koymadan önce tavugun her tarafina sürün. Çok daha lezzetli olacaktir.
35) Hazirladiginiz kekin ortasina malzeme koyacaginiz zaman biçak ile kesmenize gerek yok. Dikis ipligini kekin etrafina gerip dikkatlice çektiginiz zaman düzgün bir sekilde kesildigini göreceksiniz.
36) Hazirladiginiz kekin, firinda pisirirken çökmemesi için hamuru kalibi ile birlikte firina koymadan önce 20 dakika kadar dinlendirin. .
37) Pisirdiginiz sebzelerin renklerini kaybetmemesi için bir kesme seker **** limon suyu koyun.
38) Hazırladığınız omletin tavaya yapışmaması için, önce tavayı ocağa koyup iyice isitin sonra yagi döküp kizdirin. Daha sonra karisimi tavaya alin ve ocagin altini kisin.
39) Kesilmiş ve açik havada kalmış soğan zararlıdır. Kullanmadığınız soğan parçalarını saklamayın.
40) Çok miktarda alkollü ve alkolsüz kokteyller hazırladığınızda onlardan bir miktarını buz kaplarına yerleştirin. Kokteyllerin içerisine bunlari kullanin Böylece sulanip tatlarını kaybetmeyeceklerdir
41) Kuru soganlari kese kagidina sardiktan sonra buzdolabinin sebze bölümünde muhafaza ederseniz çürüyüp bozulmasini önlemis olursunuz.
42) Kizarttiginiz tavugun tekrar isittiginizda lezzetini kaybetmesini istemiyorsaniz tavuk parçalarini bir süzgece koyun. Tencerenin içerisinde su kaynatin ve süzgeci üzerine oturtun.Buharda isitilan tavuk lezzetinde hiçbir sey kaybetmeyecektir.
43) Satin aldiginiz kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torba içerisinde elma ve armut ile saklayin.
44) Evde pasta yaparken kullandiginiz meyve sekerlemelerinin dibe çökmesini istemiyorsaniz hazirladiginiz hamura bir miktar mısır unu ilave edin. Meyveler piserken sulari yogunlasir ve dibe çökmezler.
45) Kek kalibinizin içine hamurunuzu dökmeden önce ortasina bir serit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pisirdikten sonra kolayca çikartabilirsiniz.
46) Sogan, sarimsak kesmeden önce parmaklariniza limon suyu sürerseniz , istemediginiz kokulardan kurtulmus olursunuz.
47) Kizartma kokularinin bütün eve yayilmamasi için yagin içerisine bir iki dal maydanoz atin.
48) Lambalarinizin üzerine kullanmadiginiz kokularinizdan veya biraz vanilya sürerseniz, lambalarinizi yaktiginizda mis gibi koku yayilacaktir. ( Fazla sürmeyin.)
49) Parfümü bitmis küçük parfüm siselerini atmaya kıyamıyorsaniz onlari çamasir dolabiniza koyun. Böylece çamasirlarinizin>>hos kokmasini saglarsiniz.

Alıntıdır.

celalsungur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2010, 21:44   #5
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Çaydanlıkların içinde oluşan kireci, limon tuzu ile temizleyebileceğinizi biliyor musunuz?
Ben yeni öğrendim, pırıl pırıl oluyor. Çaydanlığın içine bir avuç limon tuzu, üzerine su ilave edilerek, bir gece bekletilince kireçten temizleniyor. Paylaşmak istedim.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2010, 22:02   #6
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
Hhatice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-12-2006
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2,876
Galeri: 2
Sıkışmış vidaları bir türlü tornovida ile açamıyorsanız üzerine cola dökün .Buradanda anlaşılacağı gibi asitli içecekler korkunç zararlıdır .Miğdeyi delebilir.Bir tır şöförü arkadaş söylemişti.Açılmayan tır vidalarını cola dökerek açıyorlarmış.

sigortacihasim ve Milla beğendi.
Hhatice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2011, 13:34   #7
Ağaçsever
 
yahya07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2007
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 60
balık kokusuna son.

herkese selamlar.bu vereceğim tarif çipura ve levrek gibi iri kemikli balıklar için geçerlidir.balıklarınızı temizledikten sonra yan yüzeylerine iki ya da üç çizik atın.sonra teflon tabanlı bir tencereye birbir dizin.tuzlayın ve üstüne sadece üç yemek kaşığı zeytin yağı gezdirin.tencerinin kapağını buharın tahliyesi için çok az aralık bırakın ve ocağa koyun.orta ateşte en fazla 10 dakika sonra balıklarınız servise hazır olacaktır.kesinlikle evin içine balık kokusu yayılmayacak ve lezzetine hayran kalacaksınız.

Milla ve brendy beğendi.
yahya07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2011, 20:28   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-03-2011
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 8
sararan çaydanlıkların içini tertemiz yapmak için içini suyla doldurun ve çamaşır deterjanı ekleyip(1 çorba kaşığı kadar) bir iki taşım kaynatın ve güzeelce durulayın.
İçi tertemiz.

Milla ve brendy beğendi.
teacher80 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2011, 20:30   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-03-2011
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 8
Matlaşan ocak taşlarınızı (aluminyum gibi olan yuvarlak kısım) Arapsabunu ile telleyince parladığını göreceksiniz.

Milla beğendi.
teacher80 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 15:46   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-05-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 3
Kızartma tavanızdaki kalıplaşmış zor lekeleri temizlemek için;

Önce tavanızın dibini sadece ıslatacak kadar su döküm. Daha sonra bir miktar sıvı bulaşık deterjanı. Sonrada tavayı ocağın üzerinde iyice kızıncaya kadar bekleyin (sabun köpürecektir sorun değil). En son olarak tavayı kızgınken bulaşık süngeri ile ovaladığınızda daha kolay temizlenecektir.

Not: Lütfen elinizi yakmamak için gerekli önlemi alarak yapınız.

Milla beğendi.
gurolari Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2011, 14:26   #11
Ağaçsever
 
elifsirin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 80
Yumurta ve patates haşladığım suları biriktiriyorum ve bitkilerimi suluyorum
meyve ve sebze yıkadığım suları kovalarda biriktiriyorum çiçeklerimi suluyorum...

Milla beğendi.
elifsirin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2012, 16:36   #12
Ağaçsever
 
mumunal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 70
Pratik

Hızlı Yumurta Soyma - YouTube Haşlanmış bir yumurta 10 saniyede nasıl soyulur?

Haşlanmış patates nasıl soyulur - YouTube Haşlanmış patatesi soymak hiç bu kadar kolay olmamıştı.

Japon tişört katlama sanatı - YouTube Bir tişört bir kaç saniyede nasıl katlanır?

sigortacihasim ve Milla beğendi.
mumunal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2013, 22:33   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-05-2013
Şehir: bursa
Mesajlar: 20
Kullandığım limon kabuklarını içine su koyup bekletdiğim bir kavanoza dolduruyorum.Süzüp çamaşır makinesine döküyorum .Hem beyazlatıyor hem yumuşatıyor. Suyun sertliğini alıyor. Damacana suyum bittiğinde yenisi gelene kadar sürahiye su doldurup bir çimdik karbonat atıyorum .ph düşük yumuşak su oluyor.

YeniBON, Milla ve brendy beğendi.
dikenliçiçek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024