21-07-2007, 04:26 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Az tanıdığımız, tropik meyveler nasıl yenir?
Birden aklima geldi. Tropik (ya da yabanci menseli diyelim) meyveler yurdumuzda da cogalmaya basladi. Forumda da yeni yeni bitkileri nasil yetistiririz diye konular aciyoruz. Bunlarin meyvelerini de nasil yiyecegimizi (degerlendirecegimizi) de ogrensek. Ilk olarak, papaya nasil yenir? Bilenler, bilmeyenlere anlatsin. Selam ve sevgiler tum site uyelerine. |
21-07-2007, 15:04 | #2 |
Doğadelisi
|
Geçenlerde faydalı bilgiler konusunda hazırladığım ARŞİV'ime bir bilgi kaydettiğimi hatırladım Sayın Balıkçı'nın bu sorusunu görünce... "Brezilya'nın Tropik Meyvaları" adlı bir başlıkta tropik iklimde yetişen tüm meyveler hakkında kısa kısa bilgiler vermişler, tümünü burada göstermek isterdim ama konumuz papaya olduğu için bu konudaki okuduklarımı buraya aktaracağım.. "Muhteşem bir A ve C vitaminleri ile potasyum kaynağı olan papayanın bağırsak gevşetici özelliği de vardır. Sabah kahvaltılarının değişmez meyvesi olan papaya, mikserde süt ile karıştırılarak da içilebilir. Ete sürülerek etin yumuşatılması için de kullanılır." Papaya'nın kavun gibi dilimlere kesilip çiğ olarak yenildiği de ifade edilmiş.. Saygılarımla Sayın Balıkçı.. |
21-07-2007, 18:34 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Billur Korkmaz Cok tesekkurler, haydi bakalim, ogrenmeye devam. Arsivdeki diger bilgileri de bekliyorum. Ben konuyu papaya nasil yenir seklinde acmistim. Sevgili ve degerli yoneticilerimiz, sag olsunlar, basligi Az tanidigimiz tropik bitkiler nasil yenir seklinde genellemisler. Demek ki arsivi buraya rahatlikla koymak mumkun. Herkese tesekkurler. |
23-07-2007, 13:57 | #4 |
Doğadelisi
|
Ben teşekkür ederim efendim, bu siteyi ilk bulduğumda forumlarda yazdığı faydalı bilgileri ve fotoğraflarıyla bana ilham verip üye olmama vesile olan Saygıdeğer Balıkçı Beyefendiye.. Karınca kararınca biriktirdiğim doneleri sizlerle paylaşmaya hazırım.. Saygılarımla.. Düzenleyen Billur Korkmaz : 23-07-2007 saat 14:40 |
23-07-2007, 14:02 | #5 |
Doğadelisi
|
Ananas Ülkemizde de tanınan bu meyve Brezilya’da hem meyve suyu olarak hem de çeşitli et yemekleri ile pişirilerek tüketilir. Bodur ve dikenli bir bitkinin meyvesi olan ananasın değerli bir vitamin kaynağı olmasının yanı sıra idrar söktürücü özelliği de vardır. Diğer tropik meyveler gibi C vitaminince zengin olan ananas, B6 vitamini, folat, tiamin, demir ve magnezyum da içerir. Yemeklerden sonra yemek üzere çok uygun bir seçenek olmasının yanı sıra meyve salatalarına karıştırılabilir veya tavuk, deniz ürünleri ve her tür et ile birlikte pişirilebilir. Mango Muhteşem kokusu ve tadı nedeniyle tropik meyvelerin kraliçesi olarak da tanınan mango içerdiği B, C ve E vitaminleri, beta karoten, E vitamini, niasin, demir, potasyum, kalsiyum ve fosforun yanı sıra yüksek bitkisel lif oranı sayesinde sağlık için birebirdir. Çiğ olarak yendiği gibi gerek meyve salatası gerekse yeşil salatalara karıştırılabilir. Mango suyu da Brezilyalıların vaz geçemediği bir içecektir. Mango meyve olarak ortadan ikiye bölünüp, çekirdeği çıkarıldıktan sonra kaşıkla yeniyor. Avokado Zengin bir folat, A vitamini ve potasyum kaynağı olan avokado meyveler arasında 110 gramlık porsiyonda 2 gram protein ile en çok protein içerendir. Bol miktarda demir, magnezyum, C, E ve B6 vitamini de içerir. Çiğ olarak biraz şeker karıştırılarak yendiği gibi pişmiş yemeklere ve yeşil salatalarada eklenebilir. En yaygın tüketim yöntemi süt ve bal ile mikserde karıştırılarak yapılan içecektir. Bunlar bizim ülkemizde de popüler olup tüketilmeye başlanmış aşina olduğumuz tropik meyveler.. Ayrıca tanımadığımız - şahsen benim bilmediğim- meyvelerde var aşağıdaki linkte.. www.bonjourbresil.com.br Düzenleyen Billur Korkmaz : 23-07-2007 saat 14:34 |
23-07-2007, 18:32 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Billur Korkmaz'a bu faydali bilgileri bizlerle paylastigi icin, ayrica sahsima karsi kullandigi nazik cumleler icin bir kere daha tesekkur ederim. Sevgi ve saygi karsilikli olup, paylasildigi surece artacaktir. Selam ve sevgilerimle. |
23-07-2007, 18:44 | #7 |
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=Billur Korkmaz; Zengin bir folat, A vitamini ve potasyum kaynağı olan avokado meyveler arasında 110 gramlık porsiyonda 2 gram protein ile en çok protein içerendir. Bol miktarda demir, magnezyum, C, E ve B6 vitamini de içerir. Çiğ olarak biraz şeker karıştırılarak yendiği gibi pişmiş yemeklere ve yeşil salatalarada eklenebilir. En yaygın tüketim yöntemi süt ve bal ile mikserde karıştırılarak yapılan içecektir. QUOTE] Billur Hanım bu bilgiye çok sevindim. Ben de damak zevkimi hiç tatmin etmeyen bu zengin meyveyi tatlandırmanın yollarını arıyordum. Sütlü içecek fikri çok hoşuma gitti |
23-07-2007, 18:55 | #8 |
Doğadelisi
|
Nevsune Hanımcığım, Avokadonun 100 gramında yaklaşık olarak 180 kalori varmış. Aynı zamanda diğer meyvelere oranla yüksek potasyum ve C vitamini içerdiğini, Bu kalori değerini ise dokusunda yüksek oranda yağ bulunmasına borçlu olduğunu okudum bir dergide hatta not almışım.. Acılığının gitmesi için de biraz yumuşamasını bekleyiniz diyor.. Kilo sorununuz yoksa sütle içsenizde, bal ilave edilmesi mevzusunda tereddütdeyim efendim.. Afiyet Olsun.. |
05-08-2007, 22:49 | #9 |
Doğadelisi
|
Bu konuya ilginin az olmasında en etkili neden, bence tropik meyvelerin fiatları sebebiyle tüketiminin çok yaygın olmayışı, piyasada belli bir kesime hitab ediyor oluşu.. Nasıl olsa alıp yiyemiyoruz, ne gereği var yorum yapmaya mı deniyor acep? Dilerim, kalorisi ve besleyici değeri bol olan bu meyveler de elma, armut, şeftali gibi pazarda ucuz ucuz satılır da vatandaş çok para vermeden satın alıp yiyebilir.. |
19-12-2007, 15:41 | #10 |
Ağaç Dostu
|
"Nasıl yenir ? " sorusuna farklı bir yaklaşım . Bu sitede uzakdoğu meyvelerinin nasıl kesilip , soyulup ... yeneceği şekillerle anlatılmış . http://www.simply-thai.com/Thai-Mark...eeds-index.htm |
13-01-2008, 04:26 | #11 |
Ağaç Dostu
|
Avokado ile bilgilerinin yanlis oldugu kanatindeyim. Avokadonun sut ve bal ile yendigini hiç duymadim.En yaygin kullanimi meksika mutfagina ait olan ve genellikle misir çipsi ile yenen "Guacamole" denilen salata benzeri karisimdir. içine ince kiyilmis sogan,cilantro(yesil kisnis?),domates,yesil aci biber konur olgunlasmis yumusak avokado ile yapilir limon suyu ve tuz ilave edilir .Partilerde en çok kullanilan mezelerdendir.Resmini koymaya çalisdim ama beceredim http://www.avocado.org/retail/promot..._Guacamole.jpg tarifleri internette var . ilgilenen olursa detayli bir tarif yazabilirim.Meksika mutfaginda bizim agiz tadimiza yakin yemekler var .Avokado çok kullanilan bir urun guacomoli haricinde bazi çorbalara konuluyor çorba pistikten sonra servisten once icinde kare halinde kesilmis avokadoyu katiyorlar. Ben domates ,peynir durumune ,salatalara ekliyorum avokadoyu kahvaltidada iyi oluyor. Sekerle degilde tuzla yenmesini tavsiye ederim. Avokado genellikle tam olgunlasmadan koparilip satildigi icin pazardan aldiginiz zaman yumusamasini beklemeniz gerekebilir.Meyva olgunlasmaya baslayinca dis kabuk karariyor ve meyvanin kabuguna bastirdiginizda yumusaklik hissediliyor.Fakat uzun sure bekletirseniz bu kezde meyva uluyor! Düzenleyen Mehmet Ali Aşık : 13-01-2008 saat 05:05 |
13-01-2008, 05:30 | #12 |
Ağaç Dostu
|
Papaya hakkindada bir kaç sey soylemek istiyorum papaya bir tur kavun gibi kesilerek yenilebilir fakat bildigimiz kavundan daha tatsiz bir meyvadir .New York'ta karayip adalari ,latin amerika gibi tropik ulkelerden gelen goçmenlerin papayayi boyle sabahlari kavun gibi yediklerine sahit oldum bu bir aliskanliktan kaynaklanmali yoksa meyvanin pek oyle ahim sahim tadi yok.Belkide bu yuzden mikserde sut ile karistirilarak yapilan ispanyolca adiyla "papaya con leche" veya baska meyvalarla karistirilarak yapilan papaya meyva sularida çok yaygindir. Benim tek sevdigim kullanimi mikserde sut,bal , vanilya karisimi yapilan içecektir. Ayrica papaya veya mango ile yesil aci biber , sogan,domates vs katilarak yapilan "aci salsa" da bu meyvalarin kullanimi için bir fikir olabilir. Salsa denen taze soslar latin mutfaginda onemli bir tutuyor . |
22-01-2008, 19:29 | #13 |
Ağaç Dostu
|
Avakado mezesi
[QUOTE=Mehmet Ali Aşık;193647]Avokado ile bilgilerinin yanlis oldugu kanatindeyim. Avokadonun sut ve bal ile yendigini hiç duymadim. Beyefendiye katılıyorum,ben kendi tuzlu tarifimi vereyim. Olgun avakadoyu ortadan ikiye kesip çekirdeğini çıkarın.(yeterince olgun değilse gazeteye sarıp,oda ısısında bekletmelisiniz, hemen olgunlaşacaktır.Sert ise denemeyin bile yenmeyecek kadar acı olur,olgunlaşmasını beklemelisiniz). Kaşık yardımıyla kabuğun içini sıyırın ve çatalla iyice ezin,sızma zeytinyağı,bol taze limon suyu,tuz ve isterseniz ezilmiş 1-2 diş sarmısakla şöyle bir karıştırın.Mısır cipsinizi nefis dipinize daldırın ve yiyin,ya da 1 yudum rakının ardından 1 çatal atın ağzınıza,sonra da bana fikrinizi yazın. Düzenleyen berduray : 22-01-2008 saat 19:30 Neden: başlığı unutmuşum |
29-03-2008, 21:27 | #14 |
Ağaçsever
|
Bende sizlere cherimoya (Annona cherimola) meyvesini tanıtmak istiyorum.Google arama yaptığınızda bu meyvanın resimlerini görebilirsiniz. Olgun olanları seçilmekte, kabukları soyulup **** ortadan ikiye bölünüp bir kaşık yardımıyla yenmektedir. Ağızda krema gibi kaymakta ve çilek-vanilya karışımı bir lezette sahiptir. |
16-11-2008, 16:37 | #15 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 42
|
Blueberry yani Likapa nasıl yeniyor?? Onu kullanarak pasta/kek yapmak mümkün olur mu sizce? Cheesecake yapmayı planlıyorum... Sizce güzel olur mu? Meyvelerden hep frambuazlı, böğürtlenli, frenk üzümlü, çilekli ve vişneli cheesecake yaptım.. Farklı bir tadı denemek istiyorum bu sefer.. Ki mavi mavi çok hoş ve farklı bir tarzda görünür diye düşündüm oldukça merak uyandırır... Hiç likapayı bu şekilde pasta ve ya keklerde deneyen ve yiyen oldu mu? Bu konudaki fikrinizi yazarsanız beni çok mutlu edersiniz.... |
18-11-2008, 10:37 | #16 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 42
|
Eğer güzel olursa mutlaka buraya yazacağım.. |
01-02-2009, 19:58 | #17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-08-2008
Şehir: İstanbul-Beşiktaş
Mesajlar: 273
|
Bu sene bahçemde ilk kez kiwano yetiştirdim ailece bizim hoşumuza gitmedi; ikram ettiğim arkadaşlarım da beğenmedi. Farklı şekilde tüketildiğini bilen varmı acaba? |
01-02-2009, 20:58 | #18 |
Ağaç Dostu
|
Ülkemin meyva ve sebzelerinin gözünü seveyim. Meyvalar meyva gibi sebzeler sebze gibi yenebiliyor. Tabi ki değişik tatlara açığız ama yine de ben ülkemdeki kadar damak tadıma uyan hiç bir meyva ya da sebzeyi başka bir ülkede yiyemedim maalesef. Ya da ben de bir gariplik vardır |
01-02-2009, 23:41 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-08-2008
Şehir: İstanbul-Beşiktaş
Mesajlar: 273
|
Sayın İzmirden Likapanın marmelatı çok güzel oluyor .Geçen yıl Rize Anzer Yaylasından topladığımız likapalardan marmelat yaptık harika oldu. |
02-02-2009, 00:02 | #20 |
Ağaç Dostu
|
Avakado salatası
Merhaba, Avakado salatası çok lezetlidir. Patlıcan salatasını severseniz bunu da çok seversiniz.;, avakado soyulur ezilir veya küçük doğranır. Sarımsak, zeytinyağı ve limon sosu ile karıştırılır. Közlenmiş patlıcan salatası tadındadır. Et yemekleri **** sadece ekmeğe sürülerek bile yenilebilir. Tavsiye ederim. |
10-02-2009, 13:26 | #22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-05-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 176
|
Ben şu avakadoyu bir türlü yemeyi başaramadım. Olgunlaşması için ne kadar beklesem yine de acıydı... |
26-03-2009, 05:37 | #23 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-06-2008
Şehir: jersey
Mesajlar: 56
|
Sn Izmirden acaba blueberryli cheesecake yaptiniz mi merak ettim. Sorunuza belki cevap bulmussunuzdur uzerinden hayli zaman gecmis. Blueberryli cok cesitli pastalar kekler yapilir ve cok yaygindir burada. Cogu insan sever blueberryli keki. Bu arada likapa dendigini bilmiyordum acikcasi. Yeni birsey daha ogrenmis oldum. Cheesecake olarak yalnizca blueberryli yemedim ama yanina diger berry cesitlerinden birini ( cilek, bogurtlen, ahududu )koyup karisik yaparsaniz sadece blueberryli yapacaginizdan daha leziz olur diye dusunuyorum. |
06-04-2009, 21:27 | #24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 868
|
en güzel tahlili aaylin yapmış ağzınamı sağlık diyeyim elinemi gerçekten doğru. |
14-03-2010, 22:28 | #25 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
|
avakado soyulup ezildikten sonra bir tatlı kaşığı bal karıştırsanız nefis oluıyor. |
07-04-2010, 13:52 | #26 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-04-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 1
|
akbasa katılıyorum avakadoya bal yakışıyo |
08-04-2010, 15:37 | #27 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-02-2009
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 51
|
avokadoyu ikiye ayırıp çekirdeğini çıkardıktan sonra ortalarına birer tatlı kaşığı bal koyup bir gece buzdolabında bekletip deneyin çok güzel olur. bal yerine pekmezde olur çocuklar daha çok seviyor. |
05-09-2010, 19:58 | #28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 11
|
www.tropikmeyveci.com ve www.tropikmeyveler.com siteleri ilginizi çekebilir |
05-09-2010, 22:10 | #29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2009
Şehir: Konya /Çumra
Mesajlar: 786
|
Bende guava lı kek yemiştim aroması çok güzel.Yapımıda guava lar ezilip sıvı malzemelerle birlikte keke konuluyormuş. |
05-09-2010, 22:58 | #30 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-10-2009
Şehir: DÜZCE
Mesajlar: 17
|
Efendim ben yıllardır,özellikle sabah kahvaltılarında Kestane balı ve iyice olgunlaşmış Avakadoyu karıştırıp yemeye bayılırım.İnanın o gün biraz daha neşeli ve güzel geçer.Sağlıcakla Kalın. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|